SDA-All about

Obi Wan Bosnian

#30501 Re: SDA-All about

Post by Obi Wan Bosnian »

Pa ni Allah se ne vidi. Da li to znači da ne postoji? :D
hladan.preminger

#30502 Re: SDA-All about

Post by hladan.preminger »

Obi Wan Bosnian wrote:Pa ni Allah se ne vidi. Da li to znači da ne postoji? :D
Eto smrčka za tobom na ovu temu :D :D :D
Haris.ba

#30503 Re: SDA-All about

Post by Haris.ba »

Ima u ekonomiji Okunov zakon (ustvari nije zakon, već statistička korelacija). Otprilike da povećanje zaposlenosti 1% podrazumjeva rast bdp iznad 2% za 2%. Znači, 4%.

Iako zavisi od različitih kultura tržišta rada (procenat ugovora o djelu, sezonskih poslova, mjenjanja poslova...) i ne mora značiti da uvijek rastom bdp opada nezaposlenost, postoji određena korelacija bdp i smanjenja nezaposlenosti koja se javlja u većini slučajeva.

Kod nas se jednostavno ne vidi da povećanje bdp postoji u tolikom iznosu da bi opravdalo toliko (novo) zapošljavanje.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#30504 Re: SDA-All about

Post by pici »

Denis Zvizdić produžio rok: Cilj je do kraja prvog tromjesečja 2018. imati kandidatski status
kako su ustraMki propevali negine vam kandidaski status za zenicu :bih:
sarajevo999999

#30505 Re: SDA-All about

Post by sarajevo999999 »

Joj na sta ja gubim vrijeme al et...
Evidentirana nezaposlenost za FBiH

April 2017 360.000
April 2016 378.000

Znaci razlika je 18 000 ljudi koji se ne vode kao nezaposleni. Brat-bratu odselilo je 5000 ljudi da ne preuvelicavam. Ima i drugih osnova sem migracije stanovistva, ali nisam o tome kompetentan pa neka neko ko ima volje preuzme rijec.

Izvor: Agencija za rad i zapošljavanje - Tabelarni pregled evidentirane nezaposlenost.
jefff

#30506 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Kako je organizovano prvo političko ubistvo u BiH!
http://bnn.ba/vijesti/kako-je-organizov ... stvo-u-bih

U tekstu se nalazi podatak da su KOS oficiri počeli da napreduju u našim redovima nakon što je tužilac Bisić otkrio neke njihove neprijateljske aktivnosti. Kako? Zašto?

Odgovor leži u onome dijelu teksta gdje neki kosovac Mujezinović upozorava na mogućnost državnog udara od strane Sefera Halilovića. Svi ti jugooficiri a naročito kosov kadar su se probijali tako što su se ulizivali dinastiji Izetbegović. Kosovi oficiri su bili veliki profesionalci i obrazovani. Znali su psihologiju i šta je to specijalni rat. Njihovo znanje je bilo njihovo oružje.
Ako ja ovaj koji sam niko i ništa znam jako dobro da je osnovna briga svakoga vladara ako ne i jedina, da sačuva vlast po svaku cijenu i ako ja znam da je mit svakoga vladara koji gaji duboko u sebi da će neko svakoga momenta da mu otme vlast, onda je zasigurno da su to znali i kosovci kao i ostali jugooficiri.
Zato su oni stalno pumpali Izetbegovića starijeg i mlađeg imformacijama koje govore da se protiv njih kuje urota, da je državni udar pitanje sata, da nemogu vjerovati ni najbližim saradnicima i da mogu vjeovati samo njima to jeste kosovcima i jugooficirčinama. I naravna stvar da je to palilo.
To je razlog što se njima dinastija Izetbegović toliko približila, odnosno to je razlog što su se oni istima toliko približili. Razlog je to što su oni veoma vješto hranili mitove koji su se krili duboko Izetbegovićima u glavama.
Banksy

#30507 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Siroti, naivni Izetbegovići, kako su ih KOS-ovci preveslali...
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#30508 Re: SDA-All about

Post by malakh »

sarajevo999999 wrote:Joj na sta ja gubim vrijeme al et...

April 2017 360.000
April 2016 378.000

Znaci razlika je 18 000 ljudi koji se ne vode kao nezaposleni. Brat-bratu odselilo je 5000 ljudi da ne preuvelicavam. Ima i drugih osnova sem migracije stanovistva, ali nisam o tome kompetentan pa neka neko ko ima volje preuzme rijec.

Izvor: Agencija za rad i zapošljavanje - Tabelarni pregled evidentirane nezaposlenost.
zašto analitički ne prikažu kako stoje stvari. od ovih 18000 samo se cirka 1000-1500 ljudi zaposlilo i to u državne firme kao sda, sbb ili hdz uhljebi, a ostatak ide na one koje je inspekcija uhvatila neprijavljene, pa ih poslodavci prijavili i na one koje je biro uhvatio da primaju preko 200KM po ugovoru o djelu i onda ih skinuli sa biroa.

mi smo jedan zatucan narod kojim je lahko manipulirati i ove cifre i govore to. svi će reći da je sda zaposlila 18000 ljudi i skakati od sreće i misliti da ispunjavaju obećano.

naša sda, nOrod zna i bob graditelj sa prokletija i na kraju oni majorizirani.

PS

http://www.zurnal.info/novost/20483/u-e ... 08-radnika
seln

#30509 Re: SDA-All about

Post by seln »

Zvizdić: Iza BiH je do sada najuspješnija evropska godina
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Alternativna stvarnost...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#30510 Re: SDA-All about

Post by pici »

seln wrote:
Zvizdić: Iza BiH je do sada najuspješnija evropska godina
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Alternativna stvarnost...
Image
sarajevo999999

#30511 Re: SDA-All about

Post by sarajevo999999 »

malakh wrote:
sarajevo999999 wrote:Joj na sta ja gubim vrijeme al et...

April 2017 360.000
April 2016 378.000

zašto analitički ne prikažu kako stoje stvari. od ovih 18000 samo se cirka 1000-1500 ljudi zaposlilo i to u državne firme kao sda, sbb ili hdz uhljebi, a ostatak ide na one koje je inspekcija uhvatila neprijavljene, pa ih poslodavci prijavili i na one koje je biro uhvatio da primaju preko 200KM po ugovoru o djelu i onda ih skinuli sa biroa.

mi smo jedan zatucan narod kojim je lahko manipulirati i ove cifre i govore to. svi će reći da je sda zaposlila 18000 ljudi i skakati od sreće i misliti da ispunjavaju obećano.

naša sda, nOrod zna i bob graditelj sa prokletija i na kraju oni majorizirani.

PS

http://www.zurnal.info/novost/20483/u-e ... 08-radnika
Zato jos jednom, ruka mu se osusila ko glasa za SDA
Prpa.ba

#30512 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/agencij ... /170620081

Samo intenzivno uriniranje po sirotinji, u pisanju je snaga. :thumbup:
Alfons Kauders

#30513 Re: SDA-All about

Post by Alfons Kauders »

Prpa.ba wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/agencij ... /170620081

Samo intenzivno uriniranje po sirotinji, u pisanju je snaga. :thumbup:
S tim da imaju pravo - oni nisu drzavna institucija i ne finansiraju se iz budzeta. Tako da i ne moraju objaviti plate, kao sto ne moraju npr. ni banke ili osiguravajuca drustva. Agenciju finansiraju banke, a ne poreski obveznici, pa im mogu podudlat.

Narod jednostavno ne konta kako izgleda kapitalizam, pa haman i dalje ne konta razliku izmedju privatnog i "drustvenog" :D
JThomas

#30514 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

nemaju pravo. ne finansiraju se iz budžeta, ali jesu upravni organ federacije, koji vrši javnu funkciju, i to vrlo važnu. i načelno svakako podliježu zakonu o slobodi pristupa informacijama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30515 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

Plate bogovske, a zaposlenice sve bolja od bolje :evil:
shbc

#30516 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:nemaju pravo. ne finansiraju se iz budžeta, ali jesu upravni organ federacije, koji vrši javnu funkciju, i to vrlo važnu. i načelno svakako podliježu zakonu o slobodi pristupa informacijama.
S tim da i ta sloboda pristupa informacijama ima svoja ogranicenja. Sumnjam da bi i ti i ja ili bilo ko drugi u privatnom sektoru bio ok sa tim da mu se javno objavljuje plata. Platu uposlenika po meni treba da zna samo onaj ko je placa.

Inace ovo je klasican primjer kako se nasa raja fata za populisticke stvari gdje zapravo i nisu upravu, a ignorisu stvarne probleme. U ovim agencijama (barem dijelu) je po meni veci problem sto ih vode nestrucni direktori, sto su izvor finansiranja stranaka i njihovih clanova, sto stranke i njihovi nesposobni kadrovi su preuzimanjem ovih agencija iste odveli u minuse, pa iste nadoknadjuju poskupljenjem usluga i provizija prema privrednim subjektima itd.

Pisao sam vec nekidan o ovome. Stranke, a prvenstveno SDA su ove agencije i firme doveli do tog nivoa da oni rijetki strucni i sposobni kadrovi koje imaju, samo gledaju gdje da pobjegnu. A dobar dio nase ekonomije lezi na ovim firmama i agencijama. Bice nam pravo veselo kada ostanu bez kadrova koji znaju svoj posao i sve padne stranacke kadrove koji veze nemaju sta rade.
JThomas

#30517 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

upravni organ nije privatni sektor. bez obzira što se finansira doprinosima banaka.

ni javno zdravstvo se ne finansira iz budžeta, nego iz doprinosa zaposlenih :-D
shbc

#30518 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:upravni organ nije privatni sektor. bez obzira što se finansira doprinosima banaka.

ni javno zdravstvo se ne finansira iz budžeta, nego iz doprinosa zaposlenih :-D
Svejedno. Ne placamo ih mi. Ni putem poreza, ni doprinosa iz i na platu. S toga nas ne treba ni interesovati koliko su oni placeni. Fokus se baca na nebitne stvari. Ovo je vise mahalastina. Eto smatram da imaju dobar posao, hocu da znam koliko zaradjuju. A u principu ti nista sa tim nemas. Za sustinske promjene, koje svi u drzavi prizivaju, trebamo se prvo rijesiti mahalskog mentaliteta i nauciti sta je to protiv cega trebamo da se borimo, odnosno sta nam zapravo steti. Ili ako nista, da se barem opozicija pocne baviti tim stvarima umjesto ovim jeftinim populizmom koji sutra nece nista promijeniti, osim zadovoljiti tastinu prosjecnog gradjanina BiH ukoliko se, eto, i izganja informacija kolike su im plate.
JThomas

#30519 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

svaka javna funkcija, javnog organa mora biti odgovorna i otvorena javnosti. to što banke plaćaju direktno njima, a ne putem budžeta ili kvazibudžetskih fondova ne mijenja suštinu. i neke druge javne institucije se finansiraju namjenskim nametima uzetih od krajnjih korisnika, pa ih to ne čini privatnim. jer obavljaju javne funkcije.
shbc

#30520 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:svaka javna funkcija, javnog organa mora biti odgovorna i otvorena javnosti. to što banke plaćaju direktno njima, a ne putem budžeta ili kvazibudžetskih fondova ne mijenja suštinu. i neke druge javne institucije se finansiraju namjenskim nametima uzetih od krajnjih korisnika, pa ih to ne čini privatnim. jer obavljaju javne funkcije.
Mijenja itekako. Sta ces i ako saznas?

Imas li ti kao gradjanin pravo uticati na njihova primanja? Nemas.
Sve da u nekom ludom scenariju dobijes to pravo, sta onda? Hoces im smanjiti plate? Sta ces dobiti time? Osim sto ces smanjiti potrosacku korpu jednog dijela populacije i uskratiti budzet za dio njihovih doprinosa.

Sta zapravo ti i ja imamo od toga sto znamo njihove plate?
zippoo87

#30521 Re: SDA-All about

Post by zippoo87 »

shbc wrote:
JThomas wrote:svaka javna funkcija, javnog organa mora biti odgovorna i otvorena javnosti. to što banke plaćaju direktno njima, a ne putem budžeta ili kvazibudžetskih fondova ne mijenja suštinu. i neke druge javne institucije se finansiraju namjenskim nametima uzetih od krajnjih korisnika, pa ih to ne čini privatnim. jer obavljaju javne funkcije.

Sve da u nekom ludom scenariju dobijes to pravo, sta onda? Hoces im smanjiti plate? Sta ces dobiti time? Osim sto ces smanjiti potrosacku korpu jednog dijela populacije i uskratiti budzet za dio njihovih doprinosa.

cuj pitanja...imas visak para koji bi trebao biti usmjeren u nesto korisnije od placa uhljebima
ali kod nas to u praksi svakako ne funkcionise,jer se pare ili kroz plate ili kroz namjestene tendere opet ukradu
dok je SDA i ostalih nacionalista,ova zemlja nece imati napretka
SDA;HDZ i SNSD (i ostale) mozemo posmatrati kao lovacku stolicu sa tri noge...ako potucemo smao jednu nogu (stranku),ostale dvije ce se same urusiti...samo treba malo pameti i malo vise hrabrosti
JThomas

#30522 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

a što si nervozan?
shbc

#30523 Re: SDA-All about

Post by shbc »

JThomas wrote:a što si nervozan?
Ko kaze da sam nervozan?
JThomas

#30524 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

pa tako se čini, probija neki naboj. u suštini ti si na sedam različitih načina napisao - šta oni imaju da pitaju kolike su plate. a javni organ.
shbc

#30525 Re: SDA-All about

Post by shbc »

zippoo87 wrote:
shbc wrote:

cuj pitanja...imas visak para koji bi trebao biti usmjeren u nesto korisnije od placa uhljebima
ali kod nas to u praksi svakako ne funkcionise,jer se pare ili kroz plate ili kroz namjestene tendere opet ukradu
dok je SDA i ostalih nacionalista,ova zemlja nece imati napretka
SDA;HDZ i SNSD (i ostale) mozemo posmatrati kao lovacku stolicu sa tri noge...ako potucemo smao jednu nogu (stranku),ostale dvije ce se same urusiti...samo treba malo pameti i malo vise hrabrosti
Koji visak para? Odakle ti da ga ti imas? U tom scenariju je moguce da samo banke imaju visak para jer bi im se mozda smanjio iznos koji placaju ovoj agenciji. Ti, ja i drzava nemamo nista od toga.
Post Reply