Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
romeomoraprezivjeti

#3051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by romeomoraprezivjeti »

quarterback wrote:pa recimo da im opletu po petobu sto se krecu cestom rezervisanom za motorna vozila :D
Izgleda da ne poznaju zakon,i jedni i drugi.:-D
goran16v

#3052 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

quarterback wrote:pa recimo da im opletu po petobu sto se krecu cestom rezervisanom za motorna vozila :D
Ma za*ebavam se! :-D
Laplace

#3053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

goran16v wrote:
Romeo 80 wrote:Pa i nije zabranjeno. Mnogi trotoari u gradu su oivičeni žutom linijom koja bi trebala predstavljati biciklističku stazu. Jedini problem je što si ti izgleda neki stari ters kojem sve smeta. Znam tačno o kojem trotoaru govoriš i bez problema se mogu mimoići biciklista i pješak. Samo treba malo više empatije prema onom drugom i to je sve.

Empatija. Zaboravljena riječ u bosanskom jeziku...
Ovaj trotoar nema zutu crtu i nema obiljezenu pjesacku stazu sto znaci da jeste zabranjeno. Ako se na trotoaru u H. Kajtaza (lijeva strana na potezu od z. stanice do El Tarika) mogu mimoici biiklista i pjesak onda hitno oftamologu (i mozda jos kakvom hecimu) jer taj trotoar nije siri od 40 cm i ne mogu se mimoici cak ni 2 pjesaka kako treba.
Ja nisam ters ja samo ne mogu biciklisticnog licemjerja o ugrozenosti, furanju na ekologiju zdrav zivot i moderne tokove, a na trotoarima se prema pjesacima ponasaju identicno kao sto se prema njima ponasaju vozaci na cesti, primitivno i samo zakon jacega.
Pa, mogu se mimoići, i to tako da pješak siđe na cestu a biciklista prođe trotoarom. :D 8-) :twisted::twisted:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

žene...pukla joj guma i ona upalila sva 4 umjesto da skrene na trotoar zdravom gumom ona usporila i dalje vozi i telefonira :D od iz pravca BBIa ka glavnoj džadi
iza nje kolona
:lol:
The BEN10

#3055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

goran16v wrote:
quarterback wrote:
Romeo 80 wrote:Slazem se, trebali bi. Ali ako si ikad probao voziti biciklo ulicom shvatices zasto to vecina ne radi. Radi se bukvalno o zivotu i smrti ;-)
ne konta to niko od ovih koji ne voze bajk cestom
Jednako kao sto ne konta niko od ovih sto ne hodaju pjeske trotoarom. Koliko god smo jarani i koliko god da znam da nisi jedan od njih, cinjenice su takve, ogromna vecina biciklista se na trotoaru nazalost ponasa po identicnom principu kao vozaci na cesti.
Ovdje počinje i završava svaka normalna i civilizovana priča po ovom pitanju. Međutim, uvijek će se naći papci koji će se natezati kako bi pješaci, iako su na svom terenu, trebali silaziti sa trotoara samo zato jer je biciklistima teže zaustaviti biciklo i proći sa njim pješice pored pješaka. Iako su biciklisti gosti na tom terenu.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#3056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

Pa i ne baš. Budući da sam i vozač i biciklista i pješak, fakat ne vidim problem u tome da se kao pješak malo maknem u stranu da biciklista može proći. To mi nikad nije bio problem niti će biti i ubuduće. Niko ne traži da pješaci silaze sa trotoara! Fazon je u tome što smo svi samo sebi okrenuti i drugi nas ne interesuju. Čitam ovdje stavove da biciklisti maltene sprovode teror nad pješacima, samo što prođu pored njih. Ma koga vi zajebavate ba?! Isto nekakve stare minderpuze u menopauzi, pa im sve smeta.
Ponavljam, i pješak sam takođe i fakat ne vidim šta je problem da biciklista prođe pored mene na trotoaru. Mnogi trotoari imaju i obilježen dio namijenjen biciklistima, ali preko toga se prelazi naravno. Priča o tome ko je na čijem terenu je u stvari pravi papanluk!
Meni nije problem ni kao vozaču propustiti nekoga da se usključi prije mene (iako ja imam prednost), pa mi definitivno nije problem i da kolega sugrađanin prođe pored mene na biciklu. Mi smo frustriran narod i ta frustracija se i ovdje može nanjušiti na kilometar. Nek je samo mojoj gujci dobro. Ostale ko jebe...

Možete vi pričati šta god hoćete, ali ja znam da svi vi kojima su biciklisti toliki trn u oku, da sutra kupite bajk takođe bi svi redom vozili po trotoarima. Možete lagati druge, ali nemojte i sebe.

Samo malo empatije prema drugome ljudi i svima će nam biti bolje...
romeomoraprezivjeti

#3057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Romeo 80 wrote:Pa i ne baš. Budući da sam i vozač i biciklista i pješak, fakat ne vidim problem u tome da se kao pješak malo maknem u stranu da biciklista može proći. To mi nikad nije bio problem niti će biti i ubuduće. Niko ne traži da pješaci silaze sa trotoara! Fazon je u tome što smo svi samo sebi okrenuti i drugi nas ne interesuju. Čitam ovdje stavove da biciklisti maltene sprovode teror nad pješacima, samo što prođu pored njih. Ma koga vi zajebavate ba?! Isto nekakve stare minderpuze u menopauzi, pa im sve smeta.
Ponavljam, i pješak sam takođe i fakat ne vidim šta je problem da biciklista prođe pored mene na trotoaru. Mnogi trotoari imaju i obilježen dio namijenjen biciklistima, ali preko toga se prelazi naravno. Priča o tome ko je na čijem terenu je u stvari pravi papanluk!
Meni nije problem ni kao vozaču propustiti nekoga da se usključi prije mene (iako ja imam prednost), pa mi definitivno nije problem i da kolega sugrađanin prođe pored mene na biciklu. Mi smo frustriran narod i ta frustracija se i ovdje može nanjušiti na kilometar. Nek je samo mojoj gujci dobro. Ostale ko jebe...

Možete vi pričati šta god hoćete, ali ja znam da svi vi kojima su biciklisti toliki trn u oku, da sutra kupite bajk takođe bi svi redom vozili po trotoarima. Možete lagati druge, ali nemojte i sebe.

Potpis,isti sam ti taki.:-D
supercali

#3058 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Romeo 80 wrote:Pa i ne baš. Budući da sam i vozač i biciklista i pješak, fakat ne vidim problem u tome da se kao pješak malo maknem u stranu da biciklista može proći. To mi nikad nije bio problem niti će biti i ubuduće. Niko ne traži da pješaci silaze sa trotoara! Fazon je u tome što smo svi samo sebi okrenuti i drugi nas ne interesuju. Čitam ovdje stavove da biciklisti maltene sprovode teror nad pješacima, samo što prođu pored njih. Ma koga vi zajebavate ba?! Isto nekakve stare minderpuze u menopauzi, pa im sve smeta.

E vidis problem je u biciklistima
Izmedju otoke i mosta za alipasino oni idu pjesackom trakom uz glavnu iako imaju biciklisticku stazu uz miljacku
Sad mi je krivo sto sam se uopste micao pa makar me i udario a onda bi i on dobio udarac i to u glavu
Romeo 80

#3059 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

Svi znamo za takve slučajeve i to ne sporim. Problem su generalno svi, i vozači i biciklisti i pješaci. Svi oni dolaze iz iste grupe ljudi, našeg naroda koji je generalno primitivan i zatucan. Ne branim nikoga i znam da ima i biciklista koji se ponašaju tako da bi im najradije onaj bajk razbio o glavu, ali nisam gore mislio na takve, već na normalne ljude koji u nedostatku biciklističkih staza su na neki način primorani voziti po trotoaru.
Kad bi bili uređeno društvo (kao što nismo) pa da imamo izgrađenu infrastrukturu za sve potrebe, onda bi trebalo zarezati debele kazne za svakoga ko krši zakon i možda bi tek tada vidjeli nekog reda.

Ovako imamo i situacije da se pješaci bune, a konstantno hodaju bic. stazama kao da je njihova babovina i još bleje u tebe ko telad kad im zvoniš da prođeš. A onda se takav nađe da ti popuje šta ćeš sa biciklom na trotoaru...
goran16v

#3060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

Romeo 80 wrote: Priča o tome ko je na čijem terenu je u stvari pravi papanluk!
Reci da se salis?! Kako ce prica o situaciji u kojoj jedna strana krsi propise, a druga strana to zbog objektivnih okolnosti to tolerise tolerise biti papanluk? Zanemarivanje te jako bitne razlike je papanluk u primitivizam!
goran16v

#3061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

Romeo 80 wrote:Svi znamo za takve slučajeve i to ne sporim. Problem su generalno svi, i vozači i biciklisti i pješaci. Svi oni dolaze iz iste grupe ljudi, našeg naroda koji je generalno primitivan i zatucan. Ne branim nikoga i znam da ima i biciklista koji se ponašaju tako da bi im najradije onaj bajk razbio o glavu, ali nisam gore mislio na takve, već na normalne ljude koji u nedostatku biciklističkih staza su na neki način primorani voziti po trotoaru.
Kad bi bili uređeno društvo (kao što nismo) pa da imamo izgrađenu infrastrukturu za sve potrebe, onda bi trebalo zarezati debele kazne za svakoga ko krši zakon i možda bi tek tada vidjeli nekog reda.

Ovako imamo i situacije da se pješaci bune, a konstantno hodaju bic. stazama kao da je njihova babovina i još bleje u tebe ko telad kad im zvoniš da prođeš. A onda se takav nađe da ti popuje šta ćeš sa biciklom na trotoaru...
Posteno, a pogotovo dio da generalno nema saobracajne kulture, a biciklisti nisu nikakav izuzetak, i svaka tvrdnja da je biciklista automatski urban i civilizovan lik je smijesna!
Romeo 80

#3062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

goran16v wrote:
Reci da se salis?! Kako ce prica o situaciji u kojoj jedna strana krsi propise, a druga strana to zbog objektivnih okolnosti to tolerise tolerise biti papanluk? Zanemarivanje te jako bitne razlike je papanluk u primitivizam!
Razumijem šta želiš reći, samo ja ipak ne bih bio tako strog u osuđivanju. Za mene nije papanluk ako biciklista u nedostatku bic. staze ide trotoarom, već nužno zlo. Alternativa je vožnja cestom i vrlo brza smrt ili teški invaliditet (bez zajebancije)! :)
direstraits0078

#3063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

Da nije mozda to rjeseno nekim zakonom, nesto kao ZOBS ili ZOOBS? Pa stoji tamo definicija pjesaka, bicikliste, kuda se smiju a kuda ne smiju kretati? Pa ako se krece trotoarom, onda sjasi s bicikla (jer trotoar bijase dio koji je rezervisan za kretanje pjesaka) i krece se kao pjesak, kao i kada prelazi pjesacki prelaz, a ako nema staze onda se krece desnom stranom kolovoza?

A ako se bas pokusa gurati sa mnom na trotoaru dobije ekspresno samarcinu, a ako stane i priupita za zdravlje dobije jos jednu? Salim se, ne bih ja na bicklistu samarom. I sam pedalam, ali iskljucivo biciklistickom stazom ili kolovozom. Kad dodjem do dpjesackog, sjasim i predjem, kad se krecem trotoarom, bicikl guram pored sebe.
amir79

#3064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amir79 »

Generalno, najveći problem mješanja pješačkog i biciklističkog saobraćaja je na potezu Čobanija - Vijećnica, jer tu biciklistisi nemaju sigurnu alretnativu pješačkom trotuar uz korito Miljacke koji je uzak, a ostalo moze nekako proči...
direstraits0078

#3065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

Zato mogu da pjesace ako se ne osjecaju sigurno na cesti. Je li sad treba da ugrozavaju ionako ugrozene pjesake zato sto oni nemaju izgradjenu stazu?
amir79

#3066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amir79 »

Teško će biciklista u takvim situacijama sici sa bicikla, a u suštni bi trebao jer pješak ima prednost.

I ja vozim biciklo i imam svakakvih iskustava. Ali uvijek sam se trudio da previse ne uznemiravam pješake... mada ne silazim, malo zvonim i zahvalim se kada se pomjere da prođem.
Last edited by amir79 on 09/09/2014 15:26, edited 1 time in total.
goran16v

#3067 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

Romeo 80 wrote:
goran16v wrote:
Razumijem šta želiš reći, samo ja ipak ne bih bio tako strog u osuđivanju. Za mene nije papanluk ako biciklista u nedostatku bic. staze ide trotoarom, već nužno zlo. Alternativa je vožnja cestom i vrlo brza smrt ili teški invaliditet (bez zajebancije)! :)
Nije problem bicikliste na trotoaru, jbga okolnosti su takve, niko ga nece gurati pod tockove, ali je problem ponasanje bicikliste na trotoaru.
romeomoraprezivjeti

#3068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Moramo biti samo tolerantniji,i tu je kljuc svega.;-)
goran16v

#3069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

romeomoraprezivjeti wrote:Moramo biti samo tolerantniji,i tu je kljuc svega.;-)
Tacno, ali kad biciklista ide u susret ili pjesaku iza ledja i ocekuje da ce se ovaj na zvuk zvonceta i sl bezuslovno pomjeriti, a tako je u velikom broju slucajeva, nije tolerancija. Meni apsolutno ne smeta biciklista na sirokom trotoaru, naravno da cu cu pokusati da napravim dovoljno mjesta, nista me ne kosta, ali u situacijama na trotoaru gdje ja moram da sidjem na cestu, da se zavucem u neki cosak, da se ocesem o zgradu, prvljav auto, da zagazim u lokvu, blato i sl da bi "gospodin" na biciklu nesmetao prosao mi ne pada napamet da se micem, po svakom logici u tim situacijama biciklista je taj koji treba da se prilagodi i pokaze toleranciju.
goran16v

#3070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

Romeo 80 wrote:
goran16v wrote:
Naravno da to nije papanluk nego nuzno zlo, ali je papanluk zanemariti cinjenicu da je to nuzno zlo i ponasati se kao da je to 100% ispravno. U cijeloj prici pjesaci koji dijele trotoar sa biciklistima su tu po defaultu za bod vise tolerantniiji i solidarniji.
goran16v

#3071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

amir79 wrote:Teško će biciklista u takvim situacijama sici sa bicikla, a u suštni bi trebao jer pješak ima prednost.

I ja vozim biciklo i imam svakakvih iskustava. Ali uvijek sam se trudio da previse ne uznemiravam pješake... mada ne silazim, malo zvonim i zahvalim se kada se pomjere da prođem.
Ispravan rezon i lijepo od tebe, s tim da nemas apslutno nikakvo pravo da se ljutis i da gundjas ako te poslije zvonceta pjesak pomnozi sa 0 (mada to ne opravdavam) jer imas 2 alternative, 1. silazak s bicikla i miran prolaz pored pjesaka ili 2. silazak na cestu, pa bujrum proberi...
zdruzdjo

#3072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Ma skontao sam ja sta je sa goranom i biciklima. Moze biti nekoliko stvari.

1: ne zna voziti bicikl

2: udario ga neki nasilnik biciklom kad je bio mali pa ostala trauma

3: neka nesretna ljubav ga je ostavila a onda sjela na biciklo i otisla zauvjek u zalazak sunca

4: mama i tata mu nisu htjeli kupiti bicikl jer su smatrali da je to djavolski stroj

Objasnjenje: sve gore napisano nema uopste za cilj bilo kakvu uvredu, provokaciju ili slicno. Cisto je satiricnog karaktera. Svaka slicnost sa stvarnim licnostima i dogadjajima sasvim je slucajna.

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk 2
Romeo 80

#3073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

Da bi bilo malo jasnije o čemu sam prije govorio, evo i adekvatnog snimka! Mislim da je već i poznat svima, ali nije zgoreg ponoviti. I ako ću birati između ovoga ili da nekog pješaka iznerviram samom svojom pojavom, sorry narode ali uvijek ću izabrati drugu opciju!
quarterback

#3074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

direstraits0078 wrote:Da nije mozda to rjeseno nekim zakonom, nesto kao ZOBS ili ZOOBS? Pa stoji tamo definicija pjesaka, bicikliste, kuda se smiju a kuda ne smiju kretati? Pa ako se krece trotoarom, onda sjasi s bicikla (jer trotoar bijase dio koji je rezervisan za kretanje pjesaka) i krece se kao pjesak, kao i kada prelazi pjesacki prelaz, a ako nema staze onda se krece desnom stranom kolovoza?

A ako se bas pokusa gurati sa mnom na trotoaru dobije ekspresno samarcinu, a ako stane i priupita za zdravlje dobije jos jednu? Salim se, ne bih ja na bicklistu samarom. I sam pedalam, ali iskljucivo biciklistickom stazom ili kolovozom. Kad dodjem do dpjesackog, sjasim i predjem, kad se krecem trotoarom, bicikl guram pored sebe.
Biciklista se u nedostatku biciklisticke staze krece uz desnu ivicu kolovoza, na moje pitanje upuceno drotu - s obzirom da znate kakvi idioti voze po sarajevu da li tolerisete bicikliste na trotoarima, odgovor je bio DA.

Taj zakon da biciklista mora sici sa bicikla kada ide preko pjesackog vrijedu u hrvatskoj. u BH ZOOBSu to ne postoji.

Ja sam godinama vozio bajk na cesti jer sam smatrao na neki nacin svojom obavezom da se izborim za to mjesto jer biciklistima to mjesto pripada zakonski medjutim nakon par godina svakodnevnog jebavanja majki i izbjegavanja auta za par cenata odustao sam i vratio se na trotoar je mi je draza moja glava od bilo cije druge.

Nastojim biti maksimalno korektan prema pjesacima, izvinuti se ako sam nekoga trznuo ili ga uhvatio na "pogresnoj nozi", isto se i zahvaliti kada mi se neko skloni medjutim ja sam na trotoaru da spasim svoju glavu, za sve druge me prilicno zaboli Milojko isto kao sto njih zaboli zamnom dok sam na biciklu.
quarterback

#3075 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

direstraits0078 wrote:Zato mogu da pjesace ako se ne osjecaju sigurno na cesti. Je li sad treba da ugrozavaju ionako ugrozene pjesake zato sto oni nemaju izgradjenu stazu?
Zasto vozaci ne ostave aute kuci i idu gradskim saobracajem kad je vec guzva u gradu i nema parkinga?
Post Reply