Hajd dobro. Ne trebam ja tebi nista dokazivati. Nemam zivaca vise. Imas svoje misljenje, ja svoje i to je to.Gospodče wrote:halooo
ničim nisi dokazao da dionica kroz Ozren je teža, skuplja i bla, bla od dionice prema Žepču, čak šta više obrnuto je, iste jereljefne konfiguracije dakle sa istim profilom koji će se sastojati od tunela, vijadukta i sličnih zahtjevnijih dijelova, a pošto je duža samo će biti skuplja
na Maglaj je PAMETNIJE I POTREBNIJE jer će se za taj pravac lako odlučiti i oni koji će na sjever, prema Doboju i savi i dalje auto-cestom, jer će stići brže, sigurnije i lagodnije nego da koriste magistralni pravac Doboj-Tuzla
ako će izlaz biti na Žepču, APSOLUTNO otpada opcija za skretanje na sjever prema Doboju, jer je to daleko dalje, i bio dakle samo južni krak sa 5c i onda bi iziskivalo pravljenje i sjevernog kraka za izlaz na Johovac i vezu sa 5c
valjda će ovdje biti sve jasno
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
drugi_profil
#3051 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
jefferson
#3052 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da je ta ideja idiotska. Ne zive ljudi samo u Sarajevu, Zenici i Tuzli, nego i u Lukavcu, Gracanici itd. Stoga, ako se gradi rkak, onda krak treba, po mom misljenju, povezati i ove gradove.drugi_profil wrote:Znaci moramo kroz Ozren jer nema lakse i jeftinije dionice? Pa ne kruzimo oko Alpa 1000 kilometara!jefferson wrote:Kod nas je sve ne moranje! Mozemo bez toga, ili ovoga itd.drugi_profil wrote:Ma ne kontas ti. Nisam ni ja rekao da se ne moze, nego se ne mora.
Zivio.
Ja sam samo htio prokomentarisati to da je kao nm neki problem. NM uopste nije problem, bar u BiH, gdje sve putne komunikacije se vrte maksimalno do nekih 1600-1700 m nm.
Ali smo strucnjaci da dodjemo do zakljucka da nam nesto ne treba, jer imamo nesto slicno, jedno 100km dalje, pa nek se raja malo napati, sta im fali
Treba nam put kroz Ozren da bi 1000 tamosnjih stanovnika imalo brzu vezu sa svijetom i da bi Tuzlanski kanton mogao u Maglaj za 20 minuta prije. Jel to bas tako? Ili ima neki aspekt kojeg ja ne kontam zasto bi se bas trebalo ici kroz Ozren po svaku cijenu? Sta kazes, n/v nije neki problem. Nije kad se mora, slazem se. Ali ovdje se ne mora i nisam to postavio kao nerjesivu prepreku, vec kao argument da ce cesta imati prejak nagib ako bude pravolinijska kako je predlagac zamislja.
Ja sam samo postavio komentar na nadomorsku visinu, jer mi uvijek pokusavamo naci mane svemu, a uvijek pravdajuci to tako sto je tesko, ne moze itd.
Ali ocito trebao sam i nacrtat pored texta.
- shiljak
#3053 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
evo gledam onaj klip, kažu jednu zgradu ruše tamo na grbavici i pomjeraju je 15 metara unazad..nineinchnails wrote:Stupska petlja:http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1645742
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... pXxg#t=122
-
drugi_profil
#3054 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mozda si trebao, ali vidim da i ti ne kontas sta ja htjedoh reci.jefferson wrote: Mislim da je ta ideja idiotska. Ne zive ljudi samo u Sarajevu, Zenici i Tuzli, nego i u Lukavcu, Gracanici itd. Stoga, ako se gradi rkak, onda krak treba, po mom misljenju, povezati i ove gradove.
Ja sam samo postavio komentar na nadomorsku visinu, jer mi uvijek pokusavamo naci mane svemu, a uvijek pravdajuci to tako sto je tesko, ne moze itd.
Nisam postavio n/v kao problem zbog kojeg se ne moze (otkud si to zakljucio?), nego kao razlog zasto je to teza i skuplja trasa. Dakle velika razlika u n/v iziskuje tunele, usjeke, vijadukte da bi ispostovao max radijus krivina i max nagib koliko je dozvoljeno za brzu cestu. To si i sam znao i ne vidim razloga zasto se moramo ovdje igrati gluhih telefona.
-
jefferson
#3055 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
OK, hajde nasli smo zajednicki jezildrugi_profil wrote:Mozda si trebao, ali vidim da i ti ne kontas sta ja htjedoh reci.jefferson wrote: Mislim da je ta ideja idiotska. Ne zive ljudi samo u Sarajevu, Zenici i Tuzli, nego i u Lukavcu, Gracanici itd. Stoga, ako se gradi rkak, onda krak treba, po mom misljenju, povezati i ove gradove.
Nisam postavio n/v kao problem zbog kojeg se ne moze (otkud si to zakljucio?), nego kao razlog zasto je to teza i skuplja trasa. Dakle velika razlika u n/v iziskuje tunele, usjeke, vijadukte da bi ispostovao max radijus krivina i max nagib koliko je dozvoljeno za brzu cestu. To si i sam znao i ne vidim razloga zasto se moramo ovdje igrati gluhih telefona.
Elem, da hoce oni nesto skontat jos pored Vc da povezu i Bihac i Tuzlu, pa nek grade ako hoce preko maglica!
-
udrch
#3056 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
niko da mi odgovori na ključno pitanje..
imajući u vidu da skoro sve ove započete dionice će da budu završene do izbora 2014. godine..
može li mi neko reći šta možemo očekivati da bude otvoreno do izbora 2016. godine?
imajući u vidu da skoro sve ove započete dionice će da budu završene do izbora 2014. godine..
može li mi neko reći šta možemo očekivati da bude otvoreno do izbora 2016. godine?
-
drugi_profil
#3057 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Upratio sam da se ide sa pripremama radova dalje do Konjica, od Zenice na sjever i ovaj komad dole od juga prema Pocitelju valjda.
Ako neko preciznije zna u kojoj je sta fazi, bilo bi lijepo da napise.
-
StupskaBitanga
#3058 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Valjda je projekat do Konjica gotov i radovi će vjerovatno početi taman pred izbore dogodinedrugi_profil wrote:Upratio sam da se ide sa pripremama radova dalje do Konjica, od Zenice na sjever i ovaj komad dole od juga prema Pocitelju valjda.
- Alfons Kauders
#3059 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam to znao... da je Konjic sljedeciStupskaBitanga wrote:Valjda je projekat do Konjica gotov i radovi će vjerovatno početi taman pred izbore dogodinedrugi_profil wrote:Upratio sam da se ide sa pripremama radova dalje do Konjica, od Zenice na sjever i ovaj komad dole od juga prema Pocitelju valjda.
Nekako mi nelogicno. Kad se zavrsi ovo sto je sad u izgradnji, picice se dalje preko Ivana, tri trake vecim dijelom puta do Konjica. Daleko od toga da je to najgora dionica.
Mislio sam da ce prioritet biti da dole spoje Bijacu na... nesto
-
drugi_profil
#3060 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
taj spoj od Pocitelja prema granici se radi istovremeno kao i ovaj prema Konjicu i od Zenice prema sjeveru.
- respo
#3061 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i kad bi realno citav koridor 5c mogao biti gotov?
-
drugi_profil
#3062 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To niko ne zna. Tunel Prenj je 5 godina. Koridor kroz RS ne znam da li je uopste isprojektovan i da li je Dodo zainteresovan da to pravi.respo wrote:i kad bi realno citav koridor 5c mogao biti gotov?
Uglavnom, pretpostavljam da kad se Prenj pocne kopati, dok se ne stavi u promet, bice zavrseno sve ostalo.
- respo
#3063 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
znaci negdje izmedju 2020-2025 je neka realna godina da se to napravi
sve prije toga je uspjeh
sve prije toga je uspjeh
- Alfons Kauders
#3064 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
meni se cini da od puta kroz RS nema nista... zato me brine i ono u posavini... moglo bi se desiti da ulupamo fine pare od zenice ka sjeveru i od save prema rs... i onda kitadrugi_profil wrote:To niko ne zna. Tunel Prenj je 5 godina. Koridor kroz RS ne znam da li je uopste isprojektovan i da li je Dodo zainteresovan da to pravi.respo wrote:i kad bi realno citav koridor 5c mogao biti gotov?
Uglavnom, pretpostavljam da kad se Prenj pocne kopati, dok se ne stavi u promet, bice zavrseno sve ostalo.
- Alfons Kauders
#3065 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
super, nisam to znaodrugi_profil wrote:taj spoj od Pocitelja prema granici se radi istovremeno kao i ovaj prema Konjicu i od Zenice prema sjeveru.
- respo
#3066 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pravit cemo mostAlfons Kauders wrote:
meni se cini da od puta kroz RS nema nista... zato me brine i ono u posavini... moglo bi se desiti da ulupamo fine pare od zenice ka sjeveru i od save prema rs... i onda kita
- Alfons Kauders
#3067 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
necemo... vec cemo napraviti patrljak u posavini, patrljak do doboja...respo wrote:pravit cemo mostAlfons Kauders wrote:
meni se cini da od puta kroz RS nema nista... zato me brine i ono u posavini... moglo bi se desiti da ulupamo fine pare od zenice ka sjeveru i od save prema rs... i onda kita
i onda skontat da je trebalo ici na lukavac
-
drugi_profil
#3068 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da ce to ipak biti napravljeno. Nece se niko odreci realnih prihoda od putarine koju ce donijeti postojanje i juzne i sjeverne veze. Ipak je to evropski koridor i neke obaveze su tu preuzete. Moze on glumiti mangupa, ali ne vjerujem da ce jos dugo da se pita, a drugi koji dodju ce sigurno biti manje tvrdoglavi a vise pragmaticni jer koliko god je federacija u govnima, RS je u jos dubljim.
-
muzicar_iz_parka
#3069 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bilo je priče o tome prošle godine, na brzinu sam pronašao zadnju vijest vezanu za to:Alfons Kauders wrote:
http://www.glassrpske.com/drustvo/bizni ... 04180.html
Ako bude kako piše u tekstu (neka kasne i godinu sa početkom radova), onda bi otprilike 5 godina od početka radova ta dionica mogla biti završena. A i teren je poprilično lagan, jedino će navodno biti jedan tunel prije Doboja da zaobiće grad.
- respo
#3070 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
s tim znaci da bi se mogli nadati 2020-e cjelokupnom putu
dobro je ja sam mislio da onim tempom kako su poceli ne bi dobili put do 2050-e
dobro je ja sam mislio da onim tempom kako su poceli ne bi dobili put do 2050-e
-
drugi_profil
#3071 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vjerovatno je 2020. realno moguce ocekivati kraj, ali ne prije. Sve zavisi od mnogo faktora.
-
udrch
#3072 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
neće biti završeno prije 2025. godine..drugi_profil wrote:Vjerovatno je 2020. realno moguce ocekivati kraj, ali ne prije. Sve zavisi od mnogo faktora.
a ove dionice koje si spomenuo si samo bubno..još nisu ni projekti završeni..a onda ide obezbjeđivanje sredstava, pa tek onda tender i radovi..
-
StupskaBitanga
#3073 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
možda će ti biti logičnije kada se zna da je premijer iz KonjicaAlfons Kauders wrote:Nisam to znao... da je Konjic sljedeciStupskaBitanga wrote:Valjda je projekat do Konjica gotov i radovi će vjerovatno početi taman pred izbore dogodinedrugi_profil wrote:Upratio sam da se ide sa pripremama radova dalje do Konjica, od Zenice na sjever i ovaj komad dole od juga prema Pocitelju valjda.
Nekako mi nelogicno. Kad se zavrsi ovo sto je sad u izgradnji, picice se dalje preko Ivana, tri trake vecim dijelom puta do Konjica. Daleko od toga da je to najgora dionica.
Mislio sam da ce prioritet biti da dole spoje Bijacu na... nestoOvo prema Zenici i nova ZE obilaznica, to kontam (i bice dosta frekventija dionica od ove prema jugu)
Šalu na stranu neko već napisa šta će se raditi mimo Svilaj Odžak koji trenutno najavljuju
Njima i jeste da do izbora masovno krenu radovi da bi to im bio predizborni aduttaj spoj od Pocitelja prema granici se radi istovremeno kao i ovaj prema Konjicu i od Zenice prema sjeveru.
- respo
#3074 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
onda moramo 2015-e vanredne izbore neke izmisliti 
-
drugi_profil
#3075 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam bubno, ovdje se pricalo o tome na nekoliko stranica ranije. Napisao sam po sjecanju, a ogradio sam se da sam cuo tako. Zato sam i pitao ima li neko da tacnije kaze.udrch wrote:neće biti završeno prije 2025. godine..drugi_profil wrote:Vjerovatno je 2020. realno moguce ocekivati kraj, ali ne prije. Sve zavisi od mnogo faktora.
a ove dionice koje si spomenuo si samo bubno..još nisu ni projekti završeni..a onda ide obezbjeđivanje sredstava, pa tek onda tender i radovi..