Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#3051 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Capsicum wrote:A da pokrenemo temu u kojoj ce se ko zeli, obavezati da ce donirati odredjenu sumu novca za "zvizdaca" koji ce raskrinkati lazi koje nam ViK plasira godinama?
A zar ti to treba?

Ljudi ha zinu-slažu. U ostalom šta dobijamo od toga? Kome ih prijaviti za laži? Ko će ih sankcionisati za laži?

@dozer ima odličnu ideju a to je ona famozna građanska neposlušnost. Ima se fore 60 dana da se ne plati voda prije nego izadju nalog o isključenju. Zaustaviti sve uplate ViK-u tih 60 dana (teško povjerovat da bi barem 70% stanovništva to prihvatilo ali eto) pa nek se oni malo uštinu za guzu kad barem ta dva mjeseca budu tanki bankovni računi firme.
razonoda

#3052 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by razonoda »

Mislim da je pametnije --da gradjani ne koriste vodu 24 sata, a placanje ne mogu izbjeci.GRADJANI ZAVRNITE PIPE
Capsicum

#3053 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

O'zone wrote:
Capsicum wrote:A da pokrenemo temu u kojoj ce se ko zeli, obavezati da ce donirati odredjenu sumu novca za "zvizdaca" koji ce raskrinkati lazi koje nam ViK plasira godinama?
A zar ti to treba?

Ljudi ha zinu-slažu. U ostalom šta dobijamo od toga? Kome ih prijaviti za laži? Ko će ih sankcionisati za laži?

@dozer ima odličnu ideju a to je ona famozna građanska neposlušnost. Ima se fore 60 dana da se ne plati voda prije nego izadju nalog o isključenju. Zaustaviti sve uplate ViK-u tih 60 dana (teško povjerovat da bi barem 70% stanovništva to prihvatilo ali eto) pa nek se oni malo uštinu za guzu kad barem ta dva mjeseca budu tanki bankovni računi firme.
Pa da bi mogao izvrsiti neki takav masovni pritisak prvo moras da raskrinkas lazi. Svi mi kao nesto znamo, ali niko nema dokaze crno na bijelo. Sa takvim stvarima bilo bi osnova i za tuzbe i trazenje krivicne odgovornosti, ostavke itd. Ovako je to sve na nivou rekla-kazala.
NeenaSa

#3054 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by NeenaSa »

O'zone wrote:
A zar ti to treba?

Teshko.
Nalog dolazi odozgoR.
Uhljebljeni, chitaj uposlesnici , o tom uopche ne razmishljaju.
Vechina ih provodi na kojekakvim za :izet: ijama foruma, ... i tako gule porezne. :wink:
Dozer

#3055 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ne znam za vas, ali meni vec duze od godinu dana pritisak padne na pola tacno u ponoc, a zadnjih dana u 23:00, i to za 90%. Mozda je to nekome rekla-kazala, ali meni je nekako vrlo realisticno...i (ne)opipljivo....

A gradjanska neposlusnost u vidu neplacanja je vise nego dobar nacin za iskazivanje nezadovoljstva u ovom slucaju.
Naravno, tu ima dosta onih koji nisu uhljebljeni i koji zaista nesto tu i rade, pri cemu mislim na stvarno, a ne fiktivno tehnicko osoblje, ali menadzment bi se i te kako uhvatio za glavu kada im se ne bi platili februarski racuni, jer bi to znacilo da nema ni - februarskih plata.
A onda, kad ne bi stigle ni uplate martovskih racuna...oooohohohohooo...e, tu bi vec nastupila opsta panika.

A sta bi nam mogli? Da nas tuze? Pa, eto...neka tuze. Da nam zavrnu vodu? Neka zavnu, samo sto to ne bi islo bas tako lako...
Tuzicemo i mi njih, na sta imamo identicno pravo kao i oni nas. Oni su se ugovorom obavezali na urednu isporuku vode 24/7/365. Imamo li to? Nemamo.
Dakle, oni ne postuju ugovor koji su sami sastavili. Pa, zasto bismo ga onda postovali mi?

Daju polovicnu uslugu, pa eto im onda i polovicno placanje. I odjebaus.

A mi cemo sacuvati te pare koje im ne budemo sad dali, pa kad bude normalno snabdijevanje vodom, bice i normalno placanje. I vrlo rado cemo im dati sta im dugujemo, nije problem.
Stvar je samo u postenom odnosu.
Last edited by Dozer on 10/03/2015 09:38, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#3056 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Lijepe, ali potpuno uzaludne su ovo ideje.
Vodovod i ostala javna preduzeća u Sarajevu su nakon dvije decenije kriminalnog upravljanja i kupovine glasova niskim cijenama dovedena na rub propasti i nikakve građanske akcije ih s tog ruba ne mogu vratiti već samo brutalna kombinacija ekonomskih mjera čiju će cijenu trpiti i građani i zaposleni u javnim preduzećima.
jalijas74

#3057 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jalijas74 »

Sinoc sam se zadnjim trzajima iz tusa na jedvite jade uspio saprati.
Koji im je vise sa ovim zatvaranjem hajde mogu shvatiti ljeti pune rezervoare navece jer ljudi zaljevaju baste i slicno ali zimi ???
Poplavile vam punpe stanice i popucale cijevi zato sto nas mucite :evil:
relativno84

#3058 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by relativno84 »

Logovan wrote:
relativno84 wrote:sve je ovo podnosljivo, samo nek ne puca :D
Zbog redukcija će se početi pucati. :skoljka: :D
Ocito se prati forum, veceras i fontana radi regularno :izet: :evil: :D
Logovan

#3059 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Logovan »

relativno84 wrote:
Logovan wrote:
relativno84 wrote:sve je ovo podnosljivo, samo nek ne puca :D
Zbog redukcija će se početi pucati. :skoljka: :D
Ocito se prati forum, veceras i fontana radi regularno :izet: :evil: :D
:lol:
Pucanje je odloženo, ima vode. :D
relativno84

#3060 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by relativno84 »

Logovan wrote: Pucanje je odloženo, ima vode. :D
Sutra ce opet po starom obicaju :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#3061 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sabina1 »

Sinoć je bilo vode.....banda , banda.... :roll:

Još se sjećam riječi nekadašnjeg kantonalnog premijera Musića u pokušaju opravdanja poskupljenja : "voda mora poskupiti jer ide uzbrdo" :shock: .

Jebote , 500 godina ide "uzbrdo" samo Musić & diletanti htjeli i to da naplate.....

Večeras isključite u 8....zašto čekati 11.....
Dozer

#3062 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Iskreno, meni je fascinantan njihov bilans uspjeha, a ekonomista sam....
Evo ga ovdje, za 2013. - http://viksa.ba/Document/Bilans_uspjeha_za_2012.pdf
Recimo, njihov ukupni prihod 2013. je bio 37.634.000 KM, a ukupni poslovni rashodi skoro 63.100.000, sto znaci - skoro pa duplo veci od prihoda.
Ali, godinu su zavrsili sa gubitkom od skoro 23.677.000...

Ako pogledamo samo troskove plata i drugih naknada zaposlenima (i nezaposlenima), koji su u iznosu od 23.949.676 KM, dodjemo do toga da je mjesecni trosak ViK-a za plate skoro 2.000.000. Ako to onda podijelimo na ukupni broj zaposlenih, recimo 950, dobijemo da je prosjecna plata 2.105 KM. Nije to svacija plata, naravno, jer ima tu onih koji rade i za 1.000, ali i onih koji dobiju 5-6.000.

Eto, koga zanima, neka analizira...
VjecitiStudent

#3063 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:Iskreno, meni je fascinantan njihov bilans uspjeha, a ekonomista sam....
Evo ga ovdje, za 2013. - http://viksa.ba/Document/Bilans_uspjeha_za_2012.pdf
Recimo, njihov ukupni prihod 2013. je bio 37.634.000 KM, a ukupni poslovni rashodi skoro 63.100.000, sto znaci - skoro pa duplo veci od prihoda.
Ali, godinu su zavrsili sa gubitkom od skoro 23.677.000...

Ako pogledamo samo troskove plata i drugih naknada zaposlenima (i nezaposlenima), koji su u iznosu od 23.949.676 KM, dodjemo do toga da je mjesecni trosak ViK-a za plate skoro 2.000.000. Ako to onda podijelimo na ukupni broj zaposlenih, recimo 950, dobijemo da je prosjecna plata 2.105 KM. Nije to svacija plata, naravno, jer ima tu onih koji rade i za 1.000, ali i onih koji dobiju 5-6.000.

Eto, koga zanima, neka analizira...
Iz cifara se vidi da oni nekako ipak uspijevaju skupiti novce za tekuće troškove i plate.
Sav taj gubitak ide na račun amortizacije, tj. održavanje ili tačnije, neodržavanje postrojenja i cjevovoda, što za posljedicu ima sve veće i veće gubitke na mreži, a zatim i sve duže i opsežnije redukcije.
Dozer

#3064 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Slazem se. Ali, po popisu 2013. u 5 Sarajevskih opstina (N. Grad, N.Sarajevo, S.Grad, Centar i Ilidza) ima 298.478 domacinstava (kuca i stanova).

Ako svako od njih potrosi u prosjeku ukupno 20 KM vode mjesecno (a racuni su u 90% slucajeva veci od 20 KM), to znaci da bi ViK trebao naplatiti 5.969.560 KM svaki mjesec.
Kako sami kazu - naplata je 95%, a to onda znaci da oni mjesecno naplate oko 5.671.082 KM, sto je godisnje 68.052.984 KM.

Evo, zaokruzimo na 5.000.000 mjesecno, da idemo njima u korist (iako je to blesavo...ali, hajde...).

5.000.000 x 12 = 60.000.000 KM.

Ko koga onda ovdje laze i frizira?
Last edited by Dozer on 10/03/2015 10:49, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#3065 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:Slazem se. Ali, po popisu 2013. u 5 Sarajevskih opstina (N. Grad, N.Sarajevo, S.Grad, Centar i Ilidza) ima 298.478 domacinstava (kuca i stanova).

Ako svako od njih potrosi u prosjeku ukupno 20 KM vode mjesecno, to znaci da bi Vik trebao naplatiti 5.969.560 KM svaki mjesec.
Kako sami kazu - naplata je 95%, a to onda znaci da oni mjesecno naplate oko 5.671.082 KM, sto je godisnje 68.052.984 KM.

Evo, zaokruzimo na 5.000.000 mjesecno, da idemo njima u korist (iako je to svakako blesavo).

5.000.000 x 12 = 60.000.000 KM.

Ko koga onda ovdje laze i frizira?
Nije ti tačna gornja cifra. Desetina hiljada su praznih kuća i stanova, gdje se plaća minimalan iznos, čini mi se da u ovih 5 općina je tek nešto više od 130 hiljada naseljenih stanova i kuća, gdje opet je značajan broj samačkih, itd. itd.
S druge strane, ovo oko 95% naplate mi je sumnjiva cifra pravo.
Dozer

#3066 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Da, to jeste cinjenica da u prosjeku nemamo ni 2 osobe po stanu/kuci. Bar je tako po popisu. A ne slazem se sa cifrom od 130.000 na(u)seljenih, jer bi to znacilo da je vise od 50% stambenih jedinica prazno, a znamo da to bas i nije tako. Vecina praznih stambenih jedinica se odnosi na novogradnje radjene radi pranja love, a onda nemogucnosti prodaje, tako da je ta statistika prilicno nategnuta sto se tice broja stambenih jedinica.
Ali, kako god da bacimo racunicu, mislim da ce cifra naplate, tj. prihoda, opet prilicno premasiti ovu iz izvjestaja ViK-a.

Evo, uzmimo po osobi - u ovih 5 opstina imamo 363.314 popisanu osobu. Da li je i jedan jedini samac ikada dobio racun manji od 10 KM u zadnjih godinu dana, pa i duze?
Ja garantujem da nije.

Ako odradimo racunicu po glavi, onda cemo dobiti da bi ukupna mjesecna naplata VIK-a trebala biti 3.633.140 KM. Pa onda pomnozimo sa 12 i dobijemo 43.597.680 KM godisnje.
95% od toga je 41.417.796 KM.
I opet je prilicno vise od prikazanog u njihovom izvjestaju.

A naplata od 95%... ne vidim zasto bi to napuhavali...? Valjda je logicnije da kazu da je naplata manja, kako bi opravdali manje prihode?
VjecitiStudent

#3067 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

U izvještaju iz 2011. piše da je naplata 87%, to je već blisko realnosti. U revizorskom izvještaju za 2012. ukupna suma potraživanja je oko 6,5 miliona, trećina su pravna lica.

Vidi ovo:
U okviru potraživanja od usluga iskazano je i potraživanje od kupca „Harysco“ d.o.o. Sarajevo u iznosu od 14.194 KM, firme koja je istovremeno izvođač radova na značajnim projektima koji se finansiraju iz kredita Svjetske banke.
U istom revizorskom izvještaju je i sljedeći zaključak:
Iz naprijed navedene tabele može se zaključiti da sadašnja cijena vode i odvodnje nije ekonomska i ista direktno utiče na poslovni rezultat, ali i na cjelokupno poslovanje i da se negativno odražava i na pogonsku spremnost, likvidnost i solventnost Društva.
Osnovni uzrok ovakvog stanja je činjenica što su aktuelne cijene usluga koje Društvo pruža znatno manje od stvarne cijene koštanja. S druge strane, dotacije iz Budžeta Kantona ni približno nisu ublažile ovu razliku u cijeni.
Sve ovo rezultira konstantnim padom stepena sigurnosti rada sistema vodosnabdijevanja sa pogoršanjem stanja vodovodne mreže i rastom gubitaka vode, ali i sa povećanim problemima i u odvodnji. Naprijed navedeno imalo je za posljedicu velike gubitke vode u mreži kao i znatno smanjenu
pouzdanost rada cjelokupnog sistema, otežano izmirivanje obaveza prema dobavljačima, a time i kvaliteta usluga.
http://www.saifbih.ba/javni-izvj/j-pred ... _2012g.pdf
Dijagnoza je tu već godinama ...
Dozer

#3068 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Znam ja to, ali ne smijemo izgubiti iz vida "cija" je to "firma".
Hajde da se kladimo da na Poljinama nema redukcija, niti ce ih ikada biti.
VjecitiStudent

#3069 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Poljine su dobile vlastiti vodovod, imaju izvorsku vodu direktno sa Bukovika, kako bi bili zauvijek pošteđeni redukcija, igmanskih fekalija, azbestnih cijevi, itd. itd.
Za to su i "ljevica" i "desnica", tj. SDP i SDA potpomognuti i ručicama NS, glasali da se čak 6 milona maraka budžetskog novca potroši za ovu namjenu.
Dozer

#3070 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

:thumbup: za njihA.
A mi smo opet ispali Image
relativno84

#3071 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by relativno84 »

Malo su pomijesali satnicu umjesto sinoc u 23h oni danas u 11h zavrnuli :-) :lol: :lol: :lol: oooooo sjetim vam se princeza :izet: :angry:
VjecitiStudent

#3072 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Rješenje za redukcije je jednostavno: Preselimo se na Poljine.
Dozer

#3073 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Mislim da se domicilno stanovnistvo Poljina ne bi slozilo s tom nakanom nadolazeceg pucanstva, te bi vjerovatno izbili neredi sirih razmjera, sa nesagledivim posljedicama po sigurnosnu situaciju.
Naime, morale bi biti angazovane teske policijsko-redarstvene snage, vrlo vjerovatno podrzane i oklopnim sredstvima, a u cilju zastite zivotnog blagostanja nekoliko desetina ugrozenih pripadnika BH, a preciznije - sarajevske politicke elite.
razonoda

#3074 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by razonoda »

VjecitiStudent wrote:Rješenje za redukcije je jednostavno: Preselimo se na Poljine.
Izgleda da veci dio Sarajeva ipak nema redukcija.
eeeeeee

#3075 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eeeeeee »

razonoda wrote:
VjecitiStudent wrote:Rješenje za redukcije je jednostavno: Preselimo se na Poljine.
Izgleda da veci dio Sarajeva ipak nema redukcija.
Pogledajte naseg ministra i izjave :lol: :lol: :lol:

Image

Samo je pitanje kada su im ti strujni udari unistili postrojenja ima jedno 5 godina od kada su redukcije na snazi
Post Reply