Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Nekako s proljeća

#3051 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

Image
sarajevowintwr

#3052 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by sarajevowintwr »

Nekako s proljeća wrote:Image
:thumbup: Delta :thumbup:
shalla

#3053 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by shalla »

Repetitor wrote:Haj bankar ne yebi muhe u letu.
Bio s ti onda dijete ali zivio si ko u miru.
Sudo bio cijelo vrijeme uz Ismeta, nije tebi(vama) i efendiji nista falilo ni od hrane a bogme i cijeli rat se struje imalo, ono kao nesto prioritet jel de ;)
Ti, Bota, Munir i dalje da ne nabrajam, ne smijete se zaliti.
Nemoj bolan ne bio, nego reci elhamdulillah :)
Žao mi je što nisi shvatio kontekst, moj komentar je bio iz ugla nekog ko je ratovao, ko je poginuo, ko je ranjen, ko je izgubio sve materijalno, ne iz mog. Zato što sva ta raja sad nemaju nikakve beneficije a mogli su zijaniti 100 puta. Zato ja kažem da bih da se sad zarati, sa svojih 38, malca i ženu pod ruku i bye bye jer bih sad htio ne htio morao biti borac a za šta, da za 10 godina neki koji nisu vidjeli linije imaju bogatstvo a da meni moj sin ili neko drugi dođe i prouči Fatihu?
Ja se svima vama divim i to sam nekoliko puta pisao na ovoj temi tako da nema potrebe za tim nekim prozivanjima, jel se možda trebam izvinjavati što sam prije rata živio stan do stana sa Ismetom?
Vjerovao ili ne, kunem ti se svim svojim da ništa više hrane nismo imali nego ostatak Dobrinje, snalazili smo se kao i svi drugi, a navedni „prioritet“ nismo imali sve do aprila 1995. godine (znam da je taj mjesec, slavili sestrin prvi rođendan) upravo iz razloga što Ismet nije dao, da neko ne bi vidio da se na našem spratu ima struja pa je onda stari našao nekog električara (sjećam se da je bio visok, ćelav, bio mi draži od svih ljudi na dunjaluku kada nam je prikopčao struju) koji nam je to prikopčao bez Ismetovog znanja...
I kad me već vidim poznaješ onda vjerovatno znaš da ja nemam nikakav kontakt sa starim, već 19 godina su moji razvedeni a jedan od razloga je taj što je Sudo bio probisvijet kakav je bio i koji svakako nije znao izvući nikakvu korist nikad u životu pa tako ni iz činjenice da je bio uz Ismeta početni dio rata (distancirao se Ismet nekad tamo početkom 1994, iz ove perspektive kada znam sve što nažalost znam, vrlo logično). Kada se nakon rata vršila sistematizacija, Sudo je ostao i bez pozicije u vojsci i bez feninga u džepu, za razliku od mnogih drugih koji su debelo naplatili to što su bili gdje su bili...

Izvini na kasnom odgovoru, bio sam na odmoru, od svojih para (tj od limita), valjda sam smio jbg? :mrgreen:
GandalfSivi

#3054 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by GandalfSivi »

Sta je problem sa prioritetom? Imao sam ga i ja vecinu rata, cim sam skontao da struje ima u banderi pred zgradom :D Btw, nikada nikome ne bih preporucio da spoji dvije razlicite faze...
shalla

#3055 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by shalla »

shalla wrote:
Ramzess Veliki wrote:
julisiz es grant wrote: A zašto su se morali povući? Je li im prijetilo okruženje, ili su već bili odsječeni od svojih snaga na okupiranom dijelu Dobrinje?
Pa bili su od pocetka "zavaljeni"... na polozaju koji se ne moze logisticki odrzavati, okruzeni sa svih strana. Uz to su napravili veliku gresku sto su sa PAM-ovima sa transportera pucali na civile i stanove u Dobrinji I Mojmilu, tako da su na sebe navukli snajpersku vatru. Ta djeca gore nisu bila svjesna kako ih je komanda prodala.
Prvi napad na taj polozaj na vodovodu bio je I njihov kraj. Znam da ih je napala jedinica TO sa jednim minobacacem 60 mm, a posluzilac je srecom granatu ubacio u otvorenu kupolu tenka. Ono malo vojnika se nakon kratkog otpora razbjezalo, nekoliko ih je stradalo (tacne detalje ne znam), svu opremu I oklope su ostavili iza sebe. Cini mi se tri transportera I jedan tenk T55. Odmah nakon toga JNA je zasula transportere sa granatama kako bi ih unistili da ne padnu nama u ruke. Mislim da je nakon duzeg vremena odatle izvucen tenk i jedan transporter.
Moj stari snimao sa prozora od komšije, sjećam se uzvika oduševljenja prisutnih u stanu koji su se čuli na kameri... Poslije nekad nam dolazio novinar CNN (neki Van Lindren ili tako nešto) u stan da presnimi taj snimak... Kad su se starci razvodili, stari ponio sa sobom i tu kameru i sve kasetice, Bog zna gdje je završilo yebo ga pamet njegova, autentični komad istorije je otišao negdje u nepovrat...
trambusek88 wrote:Do sada nisam vidio ovaj snimak
Na 2:06 je ta scena o kojoj sam pisao kada su došli u naš stan da snime ovaj snimak sa Mojmila, ove slike i dan danas vise na zidovima u stanu ;-)
hamza_sa

#3056 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Majke vam, sjeca li se iko od vas da se je spavalo na pocetku agresije?? :D :D

Ja imam toliku supljinu u glavi, i ovako i onako :lol: :lol: :lol: :lol: , da se stvarno ne sjecam spavanja tih prvih par mjeseci.
decembar2017

#3057 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by decembar2017 »

shalla wrote:
Repetitor wrote:Haj bankar ne yebi muhe u letu.
Bio s ti onda dijete ali zivio si ko u miru.
Sudo bio cijelo vrijeme uz Ismeta, nije tebi(vama) i efendiji nista falilo ni od hrane a bogme i cijeli rat se struje imalo, ono kao nesto prioritet jel de ;)
Ti, Bota, Munir i dalje da ne nabrajam, ne smijete se zaliti.
Nemoj bolan ne bio, nego reci elhamdulillah :)
Žao mi je što nisi shvatio kontekst, moj komentar je bio iz ugla nekog ko je ratovao, ko je poginuo, ko je ranjen, ko je izgubio sve materijalno, ne iz mog. Zato što sva ta raja sad nemaju nikakve beneficije a mogli su zijaniti 100 puta. Zato ja kažem da bih da se sad zarati, sa svojih 38, malca i ženu pod ruku i bye bye jer bih sad htio ne htio morao biti borac a za šta, da za 10 godina neki koji nisu vidjeli linije imaju bogatstvo a da meni moj sin ili neko drugi dođe i prouči Fatihu?
Ja se svima vama divim i to sam nekoliko puta pisao na ovoj temi tako da nema potrebe za tim nekim prozivanjima, jel se možda trebam izvinjavati što sam prije rata živio stan do stana sa Ismetom?
Vjerovao ili ne, kunem ti se svim svojim da ništa više hrane nismo imali nego ostatak Dobrinje, snalazili smo se kao i svi drugi, a navedni „prioritet“ nismo imali sve do aprila 1995. godine (znam da je taj mjesec, slavili sestrin prvi rođendan) upravo iz razloga što Ismet nije dao, da neko ne bi vidio da se na našem spratu ima struja pa je onda stari našao nekog električara (sjećam se da je bio visok, ćelav, bio mi draži od svih ljudi na dunjaluku kada nam je prikopčao struju) koji nam je to prikopčao bez Ismetovog znanja...
I kad me već vidim poznaješ onda vjerovatno znaš da ja nemam nikakav kontakt sa starim, već 19 godina su moji razvedeni a jedan od razloga je taj što je Sudo bio probisvijet kakav je bio i koji svakako nije znao izvući nikakvu korist nikad u životu pa tako ni iz činjenice da je bio uz Ismeta početni dio rata (distancirao se Ismet nekad tamo početkom 1994, iz ove perspektive kada znam sve što nažalost znam, vrlo logično). Kada se nakon rata vršila sistematizacija, Sudo je ostao i bez pozicije u vojsci i bez feninga u džepu, za razliku od mnogih drugih koji su debelo naplatili to što su bili gdje su bili...

Izvini na kasnom odgovoru, bio sam na odmoru, od svojih para (tj od limita), valjda sam smio jbg? :mrgreen:

Puna ti usta ko fol brige za borcima a ne mozes da sastavis 2 recenice a da se ne popi*as na njih , i na zive i na poginule. Ispade po tvom da su se borili za benificije a ne da spase zivote svoje i drugih familija, obicni placenici koji su imali izbora da li da se bore ili ne, bez obzira na svoje i druge familije, zene , djecu pa su se zahebali jer nisu naplatili.

ALi u jednom si u pravi, onaj ko se borio za benificije taj se i zahebo i takvim mi nije ni zao. Jer svakoga koga znam koji je istinski uzeo pusku da odbrani prvo svoju familiju pa sebe kaze da je ostvario svoj cilj kada vidi kako drugi roditelji koji nisu imali tu sansu svoju djecu traze po masovnim grobnicama ili kada djeca traze roditelje, da nije uzeo pusku ili bi on ili negova djeca dosli u takvu poziciju i da mu je to dovoljno da kaze da ne zali. A ti takve svodis na placenike koji su se borili zbog benificija pa kada ih nisu dobili da su pogrijesili jer su uzeli pusku u ruke ???

...i ti i ostali koji trubite istu pricu ili nemate pojma na sta ispada kada je trubite ili znate pa to namjerno radite ??? bilo kako bilo ima li neki smajli koji povraca
smurf

#3058 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

hamza_sa wrote:Majke vam, sjeca li se iko od vas da se je spavalo na pocetku agresije?? :D :D

Ja imam toliku supljinu u glavi, i ovako i onako :lol: :lol: :lol: :lol: , da se stvarno ne sjecam spavanja tih prvih par mjeseci.
Sjećam se ja par momenata sa spavanjem... formirali mi liniju na D5 i non-stop frka-trka, ja nakon par dana ne mogu da drzim oci otvorene, udjem u jedan stan na drugom spratu sa pogledom na garazu, vidim podug nov krevet, otvorim ormar, uzmem cistu posteljinu i namjestim k'o u svojoj kuci. Zasovio sam k'o top... U medjuvremenu, tenk iz Nedzarica poceo lupati i projektil prosisa kroz hodnik, probije plocu i kroz stan iznad proleti i zavrsi na garazi. Dvojica starijih kolega su uletili u razvaljen stan, vidjeli moje ispružene noge, plakar od turbulencije se nakosio uza zid iznad moje glave i oni sjebani sjeli u hodnik... Frka kako ce otici starom i reci da sam zijanio... U tom me pocela daviti prasina i ustajem, opalim glavom u plakar, gledam okolo i nemam pojma sta se desilo, izlazim, vidim njih dvojicu kako puse i trazim cigaru, a bijel k'o duh... kad mi je stari Avdo svez'o samarcinu zvijezde sam prebroj'o... A dali su mi cigaru i dugo smo se kleberili mom tvrdom snu :D
PM72

#3059 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Ti se sam zamotao u ćefine? :lol: bogami si mamina maza čim si na liniji tražio čistu posteljinu.Konjska deka,cerada,jakna...bilo šta,pokrij se i džonjaj.
Dozer

#3060 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Ili se jednostavno zgurdumi u kakvom cosku, glavu na koljena, ledja na zid, a repetiranu i otkocenu pusku u pravcu ulaza prema sebi...i dzonjaj :D
Pa...sta bude...jbt ga :D
hamza_sa

#3061 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Dozer wrote:Ili se jednostavno zgurdumi u kakvom cosku, glavu na koljena, ledja na zid, a repetiranu i otkocenu pusku u pravcu ulaza prema sebi...i dzonjaj :D
Pa...sta bude...jbt ga :D
A, spavalo se znaci?!?!?!?!? :D :D :D :D

P.S.
Jesam li naucio plivati? :lol: :lol:
SmokingMan

#3062 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by SmokingMan »

GandalfSivi wrote:Sta je problem sa prioritetom? Imao sam ga i ja vecinu rata, cim sam skontao da struje ima u banderi pred zgradom :D Btw, nikada nikome ne bih preporucio da spoji dvije razlicite faze...
Čim smo skontali da komšija na prvom spratu jedini ima struju u ulazu,a kabal mu ide preko našeg balkona,spojili smo se jebenim iglama za konac,dovoljno za jedne sijalice i telku.Mislim da su stRuju uzimali od onoga Violine što je radio u Želji,on je bio odmah haustor do nas. :D

Zvuči pomalo bizarno,ali sve bi dao za ta vremena,koliko su tada ljudi bili bolji nego danas. :thumbup:
smurf

#3063 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Bio i ostao maza, nije mene mati na ulici nasla hahahahahahaha Al' fakat, bas mi tada bio merak da legnem u cistu posteljinu jer prije toga cca mjesec nisam vidio a kamoli zalegao u krevet...
Jos jedna anegdota sa spavanjem od par dana prije "cefina", nisam zasp'o vec se onesvjestio nakon par dana, tek svanulo, budi me jaran i govori "Brzo, brzo, akcija!!!" -Ko? Sta? 'dje?! -"Vojna tajna, brzo da nam ne kidne!" I ja oblacim gojzerice, grabim pusku i pistolj bez futrole, dok sam sletio pred ulaz ni'dje nikoga... Osvrcem se, nista ne cujem, vidim dvije kone na balkonu prekoputa i pitam jesu li vidjele nekoga sa akreditacijama i na koju su stranu otisle kad njih dvije u glas: "A otisli su na F5 ima tamo neki sa radio stanicom, petokolonas, ali ti bi trebao preko balkona da se popnes...." E jebem ti akciju i vojnu tajnu :-)
Dozer

#3064 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

hamza_sa wrote: A, spavalo se znaci?!?!?!?!? :D :D :D :D

P.S.
Jesam li naucio plivati? :lol: :lol:
Jok, eto...drezdacu vazdan i svu noc :D

Ih, napliv'o si se, a i naronjo :D
dimnjacar

#3065 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by dimnjacar »

pirpa wrote:Image
Image
Ova gornja slika, ovo ne bi trebala biti Dobrinja?
Ako se ne varam, ovo je Aerodromska cesta, sadasnja Kurta Schorka, desno je benzinska pumpa Energopetrola a lijevo je metalna - žičana ograda i rasadnik - staklenik KJKP Park i dalje ide Kasarna Nedžarići. Ako se dobro sjećam, pored ceste su zaglavljeni ostali T-55 sa ralicom naprijed (kao TZI) i još neko oklopno vozilo ali sad ne mogu da prepoznam koje vrste....
Naši.
Ovo smo gledali iz neposredne blizine sa Stupskog brda, i pijace Stup, linija na kojoj sam proveo od maja do novembra 1993.
hamza_sa

#3066 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

hamza_sa wrote:Kako se u zivotu covjeka neke stvari i datumi znaju poklopiti.

Danas 21.08.2018. kada svane docekacemo Kurban Bajram.

Bajram je u prevodu praznik.

Rodjenje djeteta u porodici je praznik. I taj dan dijete, a kasnije covjek citav svoj zivot obiljezava kao rodjendan.

Ja sam svoj drugi rodjendan i jedanod najvecih praznika (Bajrama) docekao upravo na danasnji dan 1992. godine.

21.08.1992. godine je bio petak. Nikada ga necu zaboraviti. To je bio dan kada sam u bolnici Kosevo, nakon teske borbe za zivot, budjenja iz kome i velikog truda, napokon ponovo stao na svoje noge i napravio iznova svoje samostalne korake.

Nazalost ovaj datum, upravo te 1992. godine zauvijek ce ostati upamcen i po cetnickom zlocinu nad Bosnjacima Prijedora na Koricanskim stijenama. Sjetite se danas tih nevino ubijenih LJUDI.

Svim svojim dobrinjcima i ostalim koji slave od srca zelim BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!!

Zivi i zdravi mi bili!!

P.S.
Zaboravih dodati.
Bujrum ko zeli na hurmasice, a nacice se i koja casa soka.
Skromno je, ali je od srca!
stakasa

#3067 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by stakasa »

hamza_sa wrote:
hamza_sa wrote:Kako se u zivotu covjeka neke stvari i datumi znaju poklopiti.

Danas 21.08.2018. kada svane docekacemo Kurban Bajram.

Bajram je u prevodu praznik.

Rodjenje djeteta u porodici je praznik. I taj dan dijete, a kasnije covjek citav svoj zivot obiljezava kao rodjendan.

Ja sam svoj drugi rodjendan i jedanod najvecih praznika (Bajrama) docekao upravo na danasnji dan 1992. godine.

21.08.1992. godine je bio petak. Nikada ga necu zaboraviti. To je bio dan kada sam u bolnici Kosevo, nakon teske borbe za zivot, budjenja iz kome i velikog truda, napokon ponovo stao na svoje noge i napravio iznova svoje samostalne korake.

Nazalost ovaj datum, upravo te 1992. godine zauvijek ce ostati upamcen i po cetnickom zlocinu nad Bosnjacima Prijedora na Koricanskim stijenama. Sjetite se danas tih nevino ubijenih LJUDI.

Svim svojim dobrinjcima i ostalim koji slave od srca zelim BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!!

Zivi i zdravi mi bili!!

P.S.
Zaboravih dodati.
Bujrum ko zeli na hurmasice, a nacice se i koja casa soka.
Skromno je, ali je od srca!
:thumbup:
Nekako s proljeća

#3068 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

Image
trambusek88

#3069 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Nekako s proljeća wrote:Image
Jel ovo onaj što su s njim genijalni komandanti planirali oslobađanje Aerodromskog naselja.
PM72

#3070 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

dimnjacar wrote:
pirpa wrote:Image
Image
Ova gornja slika, ovo ne bi trebala biti Dobrinja?
Ako se ne varam, ovo je Aerodromska cesta, sadasnja Kurta Schorka, desno je benzinska pumpa Energopetrola a lijevo je metalna - žičana ograda i rasadnik - staklenik KJKP Park i dalje ide Kasarna Nedžarići. Ako se dobro sjećam, pored ceste su zaglavljeni ostali T-55 sa ralicom naprijed (kao TZI) i još neko oklopno vozilo ali sad ne mogu da prepoznam koje vrste....
Naši.
Ovo smo gledali iz neposredne blizine sa Stupskog brda, i pijace Stup, linija na kojoj sam proveo od maja do novembra 1993.

Ovo su "naši" tenkovi,oba su T55.
Ovo jeste aerodromska cesta - tačno preko puta Binga s jedne strane i rasadnika sa druge.Pumpa je prije toga sa desne strane (ako ideš sa petlje) a kasarna Nedžarići je sa lijeve strane ali u drugoj ulici.
svjezi_ustipak

#3071 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

Sarajmen wrote:Navodno je u uništavanju ovih oklopa značajan doprinos dao Goran Zubac.

itekavu ulogu je dao. Lično ih pogodio. Odatle mu nadimak Osa, po oruđu koje je koristio.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#3072 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Woody »

Tačno. Tomo Kovač mu je dao nadimak "Osa". Između ostalog, bio je školovan u JNA školi u Pančevu: specijalizirao protiv-okolpnu i anti-diverzantsku obuku. Jeben igrač bio. A, ko bi rek'o... Vid' mu glave ;-)
Tromblon

#3073 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tromblon »

Jedan tenk je t-55, a drugi t-34 namijenjen I opremljen za vucu. Oba fino spicena. Cisti pogoci. Pokusavalo se to izvuci mnogo puta Ali bez uspjeha.

Negdje ljeto 93. cini mi se pravio se tako jedan u nisu planova za izvlacenje I nas trojica se prisuljali tenku kad cujemo mekece. Pored tenka malo izvirili kad preko ceste IDE ovca. Mi blenuli NE vjerujemo. Trci nazad da predjemo na drugi stranu. Nigdje je. Prepuzali livade u po bihela dana Ali ivce nigdje. Jbg nije nasa nafaka bila.
Tromblon

#3074 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tromblon »

Hoce Li konacno neko od ucesnika borbi 17. juna 1992. (ako ima takvih ovdje) konacno odgovoriti na moje pitanje.

Iz kojih pravaca Su cetnici napali aerodromsko naselje I gdje im je pruzen prvi otpor?

I molio big bez pateticarskih sranja tips da Sam provokator her odmah znam da Sa takvim nemam Sta da razgovaram.

Hvala najljepsa
commendatore

#3075 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by commendatore »

pogledaj video opsada u opsadi i sve ce ti sami ucesnici reci - ljudi na licu mjesta pokazuju odakle i kako je bilo organizovano.... ha ja
Post Reply