Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
brzica

#3051 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by brzica »

webby-x wrote:
O čemu ti pričaš?
Kao dobre stvari navodiš što je "Promijenio odnos prema Posavini"?
Koji je to odnos? Što je točno uradio za njih? Koliko se obitelji zbog
Budimira vratilo u Posavinu? Druga "dobra stvar" ti je još komičnija.
On posjećuje mjesta gdje nema njegovog naroda jer nije baš dobro
prihvaćen u mjestima gdje ima njegovog naroda jer ga njegov narod
nije birao na tu poziciju. Isto kao Komšić. Nema tog lika u posjetu
gdje ima Hrvata u značajnoj mjeri.

Naravno da Budimir neće ništa oboriti, ovo je samo glupo pokušaj
da se uliže Hrvatima nakon što je zeznuo stvar, ali teško da će kod bilo
koga proći. Pitao sam te kako se ispravljaju te greške koje priznaš da postoje?

Pored što je bio u JNA bio je on u još nekim vojskama, zar ne?
U JNA je bio i Tuđman koliko znam, general.
Izgleda da je lakše zidu, nego nekima ovdje. Odnos ukupan
je promijenjen. Nije se ni pisalo o tome. Ured je čovjek
otvorio u Odžaku. Nije se još nitko vratio, ali ako se nastavi
može se računati na neke rezultata. Uglavnom više nego što
ih je HDZ vratio u 15 godina. Njabolje bi bilo sjediti kao ona
plavka i šminkati se.
Čovjek posjećuje i područja gdje ima Hrvata, bilo kao većine
ili kao manjine, ali ide i u područja gdje ih nema nikako te tako
proba pokazati da brine o svima. A ne kao prodavačica karata
sa autobuske u Livnu. Imaš na stranici Ureda, kao i na
Facebook profilu, možeš pratiti.

Napisao sam da neće, i da je populizam. A gdje si me to upitao?
I koje pogreške? Pregledaj malo postove, pa ponovo. Nešto
propuštaš.

Edit: jeste bio u HV neki manji čin, u HVO mislim general, a bio i
zapovjednik VFBiH. A, je li to F.T. ustaša :lol:

A moglo bi se malo kasnije na Vladu FBiH, on je samo predsjednik :skoljka:
Canton

#3052 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Canton »

Corto Maltese wrote:
Znam i ja šta govorim, pa ti nudim još jedno poređenje. Ako dvije federalne Elektroprivrede mogu bez tendera, dati povlaštenu cijenu određenim korisnicima, tipa, Aluminijuma, Mittal Steel-a i inih, to pokazuje da postoje modeli poslovanja mimo zakona o javnim nabavkama. Svaka priča po kojoj se Rudnap ugradio" jer, "jebi ga, takav je zakon!", je podržavanje lopova. Rudnap se ugradio između dvije BH elektroprivrede jer mi je to neko, ispod stola, dozvolio. U ovoj jednačini nema mnogo nepoznatih. U stvari, samo je jedna, a ona glasi: Ko je novi "Mister 10%"
I to pitanje ima pravo da postavi svaki građanin ove zemlje, a ne samo oni koji su bili članovi upravnih odbora.
Ko kaze da mogu i da daju?

Rudnap je kupac viskova elektricne energije EP BiH i moze ih prodavati kome zeli.

EP BiH ne moze struju "cuvati" za EPHZHB
dragan.s

#3053 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by dragan.s »

Corto Maltese wrote: Znam i ja šta govorim, pa ti nudim još jedno poređenje. Ako dvije federalne Elektroprivrede mogu bez tendera, dati povlaštenu cijenu određenim korisnicima, tipa, Aluminijuma, Mittal Steel-a i inih, to pokazuje da postoje modeli poslovanja mimo zakona o javnim nabavkama. Svaka priča po kojoj se Rudnap ugradio" jer, "jebi ga, takav je zakon!", je podržavanje lopova. Rudnap se ugradio između dvije BH elektroprivrede jer mi je to neko, ispod stola, dozvolio. U ovoj jednačini nema mnogo nepoznatih. U stvari, samo je jedna, a ona glasi: Ko je novi "Mister 10%"
I to pitanje ima pravo da postavi svaki građanin ove zemlje, a ne samo oni koji su bili članovi upravnih odbora.
Ne mogu davati struju bez tendera nikome. Socijalizam je mrtav već 20 godina. Korisnici koje pominješ (Mittal, Aluminijski) su kvalifikovani, a ne povlašteni kupci. Kao takvi se razlikuju od mene i tebe jer ja i ti ne možemo birati od koga ćemo kupiti struju. Trošimo onu koja nam se da. Kvalifikovani kupci mogu kupiti struju na tržištu od koga god žele i mogu, pa i od firmi koje se bave trgovinom struje. Oni to u principu ne čine jer im je ta struja skupa već se "grebu" od lokalnih elektroprivreda na koje su naslonjeni. A ne moraju. Ako nađu jeftiniju struju u recimo Bugarskoj mogu je koristiti, a Elektroprenos BH će i je isporučiti uz nadoknadu.

Nema tu ništa "ispod stola". Trgovina viškovima struje traje od završetka rata, a naročito otkako je obnovljen 400kV prsten. Svake godine elektroprivrede raspisuju tendere i prodaju struju posrednicima. I to će raditi i ubuduće. Za elektroprivrede je to najsigurniji način prodaje. To što Nikšić nije upućen je njegov problem.
Corto Maltese

#3054 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

dragan.s wrote: Ne mogu davati struju bez tendera nikome. Korisnici koje pominješ (Mittal, Aluminijski) su kvalifikovani, a ne povlašteni kupci. Kvalifikovani kupci mogu kupiti struju na tržištu od koga god žele i mogu, pa i od firmi koje se bave trgovinom struje. Oni to u principu ne čine jer im je ta struja skupa već se "grebu" od lokalnih elektroprivreda na koje su naslonjeni. A ne moraju. Ako nađu jeftiniju struju u recimo Bugarskoj mogu je koristiti, a Elektroprenos BH će i je isporučiti uz nadoknadu.
1. Baš nikome? Da li su federalne elektroprivrede navedenim kvalifikovanim kupcima struju prodavale bez tendera? Na kojem tenderu su se "ogrebali" za povlaštene cijene?
dragan.s wrote:Nema tu ništa "ispod stola". Trgovina viškovima struje traje od završetka rata, a naročito otkako je obnovljen 400kV prsten. Svake godine elektroprivrede raspisuju tendere i prodaju struju posrednicima. I to će raditi i ubuduće. Za elektroprivrede je to najsigurniji način prodaje.
Ali ne i jedini. To što je tender legalan oblik poslovanja, ne znači da je svaki tender legalno obavljen. Na primjer, kada se poništi tender, i nakon toga raspiše novi, a struja, na tom novom tenderu, ode po nižoj cijeni, pretpostavljam da tu ima nešto "ispod stola". Senaderu se upravo sudi za sličnne model poslovanje "po zakonu"
dragan.s wrote:To što Nikšić nije upućen je njegov problem.
Reci da si se šalio. Problem premijera federalne vlade je njegov problem, ukoliko se svodi na to da li mu djete izostaje iz škole, vara li ga žena. Kad god premijer ne zna kako funkcioniše ekonomija njegove države, to završi kao moj problem. I tvoj, naravno.
Canton

#3055 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Canton »

Corto Maltese wrote:
1. Baš nikome? Da li su federalne elektroprivrede navedenim kvalifikovanim kupcima struju prodavale bez tendera? Na kojem tenderu su se "ogrebali" za povlaštene cijene?

Naravno da su bez tendera, jer se ta struja ne prodaje tako. Tacno se zna, ko i kako moze dobiti takav status. O tome ne odlucuju elektroprivrede nego FERK.
Corto Maltese

#3056 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

Canton wrote:
Corto Maltese wrote: 1. Baš nikome? Da li su federalne elektroprivrede navedenim kvalifikovanim kupcima struju prodavale bez tendera? Na kojem tenderu su se "ogrebali" za povlaštene cijene?
Naravno da su bez tendera, jer se ta struja ne prodaje tako. Tacno se zna, ko i kako moze dobiti takav status. O tome ne odlucuju elektroprivrede nego FERK.
Retoričko pitanje je bilo upuceno draganu.s koji je, prethodno, napisao:
dragan.s wrote: Ne mogu davati struju bez tendera nikome.
dragan.s

#3057 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by dragan.s »

Corto Maltese wrote: 1. Baš nikome? Da li su federalne elektroprivrede navedenim kvalifikovanim kupcima struju prodavale bez tendera? Na kojem tenderu su se "ogrebali" za povlaštene cijene?
Mislio sam izvan svog distributivnog područja. Unutar svog distributivnog područja ne moraju raspisivati tender, a cijene određuje FERK po kategorijama potrošača.
Pošto Aluminijski ne spada u distributivno područje EP BiH on po FERK-ovoj cijeni mora kupovati struju od EP HZHB. Pošto je kvalifikovani kupac on tu struju može kupiti bilo gdje u Evropi, mđt. FERK-ova cijena mu je ipak najniža.
Ali ne i jedini. To što je tender legalan oblik poslovanja, ne znači da je svaki tender legalno obavljen. Na primjer, kada se poništi tender, i nakon toga raspiše novi, a struja, na tom novom tenderu, ode po nižoj cijeni, pretpostavljam da tu ima nešto "ispod stola". Senaderu se upravo sudi za sličnne model poslovanje "po zakonu
Jedini način izvan svog distributivnog područja. Sanaderu se sudi za svašta nešto pa između ostalog i štetu nanijetu EP RH zbog prodaje jeftine struje Aluminiju. To je njegova jedina dodirna tačka sa ovom temom.
Cijena struje je promjenjiva. Kao i bilo koja druga roba. I teško je procijeniti u recimo januaru kakva će situacija biti u decembru sa akumulacijama vode ili potrebama za energijom. A ugovori se prave na godišnjem nivou. I upravo je proizvođačima ovaj sistem dobar jer ih nije briga gdje će posrednik struju prodati (i da li je uopšte može prodati). I naravno da će ta cijena biti niža od one koja se može postići u nekom momentu kad svi vape za havarijskom strujom i plaćaju je koliko zineš. Tu su recimo Slovenci prošli najbolje jer su imali spremno Krško i svima u regiji dobro naplaćivali havarijsku struju.
Reci da si se šalio. Problem premijera federalne vlade je njegov problem, ukoliko se svodi na to da li mu djete izostaje iz škole, vara li ga žena. Kad god premijer ne zna kako funkcioniše ekonomija njegove države, to završi kao moj problem. I tvoj, naravno.
Niti je Nikšić izmislio trgovanje viškovima niti on tu može nešto uraditi. Ovako mi je njegovo ponašanje bilo i pomalo smiješno. A tek Lija u uniformi CZ-e. :D
nosara

#3058 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

Izbor kompanija za gradnju dionice Lepenica - Suhodol: Ko želi isključiti bh. građevinare

ŽGP izbačen iz utrke iako ima sve potrebne reference, među kojima je i najveći most sagrađen u BiH, dug 544 metra
StupskaBitanga

#3059 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by StupskaBitanga »

Možda SDP gura svoj Butmir?
brzica

#3060 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by brzica »

Ne znam što bi sad gurali a na dionici Suhodol-Tarčin
nisu gurali? Tu je dionicu dobio domaći koncern, iako
nisu imali reference, ali su uključili zbog toga samo
formalno i hrvatsku jednu firmu.

Tu se toleriralo, a ovdje ne? Nešto mi ne pije vode.

Ali, ostaje da se vidi.
poznanik

#3061 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

SARAJEVO - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanović Lijanović danas je za Dnevni avaz potvrdio da će se Vlada FBiH morati zadužiti kako bi nadoknade štete od snježnih padavina bile isplaćene.... U cilju utvrđivanja na koji se način trošio novac poreznih obveznika naglasio je da će federalna inspekcija uskoro posjetiti sve uprave Civilne zaštite. Među njima je i Federalna uprava, koja je godinama na raspolaganju imala višemilionska sredstva, a u vrijeme nepogoda snijeg su čistili građani Federacije BiH
Pa gdje su pare za CZ koje su u svim budžetima Kantona i Opština osigurane za prirodne i druge nesreće i koje se ne smiju koristiti :? :shock:

Da li će iko snositi odgovornost za ev. manipulaciju i malverzaciju s ovim novcem?
brzica

#3062 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by brzica »

Pa upravo to Lijan i potencira, zna da su svi koristili
ta sredstva za potrošnju. Mislili kako se nikad ovako
nešto neće dogoditi. Mogao bi im dobre probleme
napraviti na nižim razinama sa ovom CZ.

Edit: A smjena šefa FUCZ je čini mi se gotova stvar.
Corto Maltese

#3063 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Corto Maltese »

28. septembra 2010, ustavni sud je proglasio neustavnim postojanje ministarstava obrazovanja i kulture na federalnom nivou. Bez obzira na tu odluku, kada je pola godine nakon te odluke formirana vlada FBiH, navedena ministarstva su i dalje u nju bila uključena. Uz primjedbu da će se u skorom roku rješiti problem ustavnosti i izvršiti reforma, kojom bi dio neophodnih aktivnosti navedenih ministarstava bi prenesen na druge nivoe izvršne vlasti.
Evo prođe skoro godina, a niko se ne oglašava po tom pitanju. Dok Mašić i Kaplan i dalje primaju svoje neustavne plate.
Banksy

#3064 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

To smo sasvim zaboravili ...
Banksy

#3065 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

Premijerski bijes

Umjesto Vladine reakcije na aferu "Bosnalijek"

NIKŠIĆ: Vi niste javnost i neću vam odgovoriti!

Federalni premijer Nermin Nikšić nazvao je prevarantima novinare Žurnala nakon pitanja o stavu Vlade o poslovanju Bosnalijeka. Komentar je imao i njegov zaštitar: Ne možeš mi prilaziti ličnosti, ne mo'reš prilaziti kako ti hoćeš

Autor semir mujkić, žurnal.info

Niste vi javnost. Ne možete me varati da me snimate ovdje. A šta ja radim za Bosnalijek čut će se, Bosnalijek će biti spašen – odgovor je Nermina Nikšića, premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na naše pitanje šta će uraditi nakon što smo u magazinu Žurnal objavili dokaze da uprava "Bosnalijeka" neracionalno koristi sredstva kompanije u kojoj Federacija BiH ima 20 posto vlasništva.

Magazin Žurnal je prošle godine pokrenuo seriju tekstova o poslovanju najveće domaće farmaceutske kompanije. Pisali smo o prevarama na berzi uprave Bosnalijeka, nelogičnim i neopravdanim razlikama u cijenama istih lijekova u Sarajevu i drugim gradovima, te o favoriziranju Bosnalijeka kod propisivanja lijekova pacijentima. U ovoj smo godini pisali o “otimanju” novca prilikom transporta lijekova u Rusiju, basnoslovnim platama Edina i Amara Arslanagića, koji upravljaju kompanijom čiji je najveći pojedinačni dioničar Vlada Federacije te njihovoj imovini stečenoj zahvaljujući privilegijama u Bosnalijeku.

ŠTA RADI VLADA

O tome smo željeli razgovarati sa premijerom Nikšićem ali na telefonske zahtjeve nikada nismo dobili odgovore. Priliku da Nikšiću postavimo pitanje vidjeli smo na konferenciji za novinare u Štabu Civilne zaštite, kojoj je prisustvovao premijer.

Željeli smo postaviti par pitanja:

Šta će Vlada uraditi povodom dokaza koje je objavio Žurnal o poslovanju Bosnalijeka i ponašanju njegove uprave?

Na koji će način zaštititi državnu imovinu u kompaniji, u kojoj ima veliki broj dionica a od koje godinama ne dobijaju dividende?

Iako je Nikšić bio raspoložen za razgovore sa drugim novinarima prije početka konferencije, nama je rekao da pitanje možemo postaviti tokom konferencije ili nakon nje. Međutim, kada smo na kraju zvanične konferencije spomenuli da želimo postaviti pitanje o Bosnalijeku, premijer je jednostavno ustao i prekinuo konferenciju usred izgovaranja naših pitanja.

DAJ, BIŽI BA

Bolje sreće nismo bili ni nakon konferencije kada je premijerov odgovor na pitanje da li sada možemo razgovarati bio:

- Ne možemo!

Premijer je ipak nastavio razgovor koji smo već počeli da snimamo, čega je Nikšić bio svjestan.

- Nisam pročitao šta ste objavili, ne pratim taj portal – odgovor je na pitanje šta će uraditi da zaštiti državno vlasništvo u Bosnalijeku.

Prenosimo transkript tog neugodnog razgovora.

ŽURNAL: Vlada ima 20 posto dionica u Bosnalijeku - kako je moguće da ne pratite ako neki medij objavi da uprava neracionalno raspolaže sredstvima a da se dividende godinama ne isplaćuju?
NIKŠIĆ: Dakle, ovaj, ne treba nam portal to objaviti da bi mi to uradili.

ŽURNAL: Dakle, Vi znate za to?
NIKŠIĆ: Da.

ŽURNAL: Pa šta radite povodom toga?
NIKŠIĆ: Što bih vam odgovorio? Vi niste javnost.

ŽURNAL: Ali jesu naši čitaoci.
NIKŠIĆ: Dobro, čitaoci su informisani, već ste im dali informaciju.

ŽURNAL: Njih zanima šta će Vlada uraditi povodom toga.
NIKŠIĆ: Znat će se šta će vlada uraditi.

ŽURNAL: Zasad ništa?
NIKŠIĆ: Nisam ja to rekao. Vama odgovaram da, što se vas tiče – ništa - a što se Vlade tiče, Vlada radi.

ŽURNAL: Nama odgovara da Vlada ponudi informaciju šta će uraditi.
NIKŠIĆ: Moram li čitati šta vi objavljujete?

Razgovor se ovdje nakratko prekinuo. Nikšić je odšetao nekoliko metara i potom se vratio. Uočio je vrlo "neobičan" detalj kod našeg novinara. On je, i to na press konferenciji, zamislite samo, imao uključen diktafon. Zbog toga je nazvan prevarantom!

NIKŠIĆ: Sine, prvo, ne volim raditi sa prevarantima. Ne možeš uključiti da snimaš i pričati sa mnom, ja ne volim raditi sa prevarantima.

ŽURNAL: Vi kažete da sam ja prevarant?
NIKŠIĆ: Da, da.
Sa mnom ne možete tako raditi, možete napisati šta god hoćete. Ne možete doći ovdje u štab Civilne zaštite...

ŽURNAL: Ali nemamo drugog načina...
NIKŠIĆ: Očito niste bitan mediji, varate na taj način. To je moje mišljenje.

ŽURNAL: Šta je prevara u ovome što smo objavili?
NIKŠIĆ: Ne znam šta ste objavili. Ne možete vi mene zaustaviti na ulici da mi pričate šta ste objavili. Ne moram pratiti to.

ŽURNAL: Ovo je pres konferencija. Vi ste premijer a ja novinar.
NIKŠIĆ: Dajte legitimaciju, koji ste novinar, gdje ste završili školu, fakultet, koji ste završili?

Na žalost, iako smo se uredno legitimirali i informirali premijera o nivou i kvalitetu obrazovanja, odgovore ipak nismo dobili.

NIKŠIĆ: To nije tema press konferencije. Možete uzeti napisati kakav sam, šta sam, ali sa mnom ne možete raditi na taj način. Imal neko da sam mu odbio izjavu? Nema. A zašto Vama odbijam? Pa eto vi se zapitajte...

Dok smo još uvijek bili “zapitani”, ljutitim tonom nam se obratio i Nikšićev zaštitar koji se nije želio predstaviti.

ZAŠTITAR: Ugrozili ste premijera.

ŽURNAL: S kim razgovaramo?
ZAŠTITAR: Ma nemoj, da mi praviš ovdje nake priče, nešto – daj biži ba.
Nemoj više tako da se ponašaš. Završen je press. Je li gospođa Raska (Raska Bračković-Denjalić op.a.) rekla da je završen press. Nemaš pravo postaviti pitanja, gotovo, gotovo. Jesmo'l se razumjeli?

ŽURNAL: Da li je to naredba?
ZAŠTITAR: Jeste naredba ovlaštenog službenog lica, valjda znate šta je to.

ŽURNAL: Kakva je naredba?
ZAŠTITAR: Ne možeš mi prilaziti ličnosti, ne mo'reš prilaziti kako ti hoćeš.

Dodatna “objašnjenja” dobili smo i od Raske Bračković-Denjalić, direktorice Ureda za odnose s javnošću. Objašnjeno nam je da za sve postoji protokol i da je jedini način da od Nikšića dobijemo odgovore o Bosnalijeku zvaničan zahtjev za razgovor.

Zvaničan zahtjev je upućen Uredu odmah nakon konferencije i nadamo se da ćemo konačno saznati kakav je stav Vlade o poslovanju Bosnalijeka. Sa tom namjerom smo i otišli na jednu od rijetkih prilika kada se premijeru može postaviti pitanje. Mislili smo da ćemo konačno saznati kako će Vlada zaštititi državnu imovinu, a dobili smo uvrede i optužbu za "ugrožavanje premijera". Zašto je pominjanje Bosnalijeka izazvalo bijes kod premijera, možemo samo pretpostavljati. Možda je Nikšićev tjelohranitelj preuranjeno dao sažet stav Vlade Federacije o pljački "Bosnalijeka": Daj, biži ba!

(zurnal.info)

Banksy

#3066 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

Premijer & Bosnalijek

Javnost odgovara Nikšiću

Iza premijerove "tajnovitosti" krije se lična korist

Žurnalova serija tekstova o Bosnalijeku i objavljivanje razgovora sa Nikšićem izazvali su brojne reakcije, među ostalim i Halila Čengića, vlasnika nekoliko hiljada dionica Bosnalijeka. On za Žurnal govori o ponašanju premijera Nikšića i zaštiti svog i državnog vlasništva u najvećoj domaćoj farmaceutskoj kompaniji

Autor semir mujkić

Halil Čengić, jedan od najvećih “malih” dioničara Bosnalijeka odlučio je da odgovori premijeru Federacije Nerminu Nikšiću koji je novinaru Žurnala rekao “da nije javnost”. Čengić za Žurnal kaže da, kao vlasnik dionica Bosnalijeka, traži od premijeri da zaštiti male dioničare najveće domaće farmaceutske kompanije.
- Ono njegovo odbijanje – niste vi javnost – vrlo je arogantno kao i izjava “uradit ću ja, vidjet ćete šta ću uraditi, što ja to vama moram kazati”. On očito u tom momentu ne zna šta će uraditi. Ja vjerujem njemu u tom momentu, da on vas nije pročitao. Ja ne vjerujem da on išta čita. Jer da išta prati mogao je vidjeti i moglo ga je zaintrigirati – smatra Čengić koji sebe smatra “javnošću”, na osnovu vlasništva nad dionicama Bosnalijeka: Pa taj Bosnalijek je jedina farmaceutska kuća u BiH, ili najveća. To je strateška firma. On neće ni tu da se miješa u svoj posao. Ne radi se tu više o njegovoj obavezi da štiti vladinu imovinu nego je on kao vlast obavezan da provodi zakone koji štite, između ostalog, male dioničare, jer oko 40 posto Bosnalijeka je u rukama malih dioničara. On je obavezan da omogući zakonske uslove da ti ljudi ostanu dioničari.

Prava javnosti

Žurnalova serija tekstova o Bosnalijeku i objavljivanje razgovora sa Nikšićem izazvali su brojne reakcije, među ostalim i Halila Čengića, vlasnika nekoliko hiljada dionica Bosnalijeka. U Žurnalu smo do sada pisali o Bosnalijekovim prevarama na berzi, preskupim putovanjima lijekova u Rusiju, enormnim primanjima i bogatstvu porodice Arsnalagić koja godinama upravlja kompanijom u kojoj država ima gotovo 20 posto vlasništva.

Kada smo o tome željeli razgovarati sa federalnim premijerom Nikšićem odbijeni smo uz objašnjenje da nismo “javnost” i da premijer nije dužan da novinarima objašnjava šta će uraditi ali je ipak obećao da će Bosnalijek biti spašen. Iz Nikšićevog kabineta još uvijek čekamo odgovor na zvanični zahtjev za razgovor o ovome a našim pitanjima dodat ćemo i pitanja dioničara Čengića za kojeg se nadamo da će Nikšiću predstavljati legitimnu “javnost”.

- Ja imam pravo da znam šta se dešava u Bosnalijeku i kao građanin, na stranu moje dionice. Svi mi, građani, imamo prava na osnovu tih 20 posto i apsolutno je van pameti premijerovo ponašanje – objašnjava Čengić koji je i ranije reagovao na ponašanje Vlade i uprave Bosnalijeka: Ja sam stvarno izgubio na tržištu. Nekada je to bilo puno novca, a dobar dio je pao zahvaljujući mešetarima po firmama. Apsolutno je nerealna cijena Bosnalijeka na berzi od osam maraka. Ima jako puno kompanija čija je vrijednost puno veća od vrijednosti dionica ali niko ih ne kupuje. Ljudi bježe od njih jer se boje direktora i nadzornih odbora, a svukud se radi o sprezi direktora i nadzornih odbora.

Čengić za Žurnal kaže da nije zamišljao dioničarstvo samo kao kupovinu i brzu prodaju dionica i da zbog toga nije “ušao na berzu”. Nadao se dividendi ali od toga, prema riječima Edina Arslanagića, nema ništa. Čengić se poziva na Arslanagićevu izjavu da se dividende neće isplaćivati dok se Bosnalijek ne razvije do 1.500 radnika.

- Čovjek koji je onoliko bogatstva skupio vlasniku kaže sačekaj - tebi nema ništa. Pa to je van pameti! Dio tog vlasništva je u vladinim rukama i Vlada kaže “zašto ja moram to tebi reći” - kaže naš sagovornik i dodaje da Arslanagić ima poziciju koje će se teško odreći: Najsretnija okolnost za direktora je da je država vlasnica malo, da ima pokoji fond uz to, i da on sa svojim dionicama upravlja i radi šta hoće. Za to je dokaz Bosnalijek i mnogo drugih firmi gdje je država djelimični vlasnik.

Tajnovite prodaje

Ako Vlada nastavi da toleriše ovakvo ponašanje uprava javnih kompanija ili onih u kojima ima dio vlasništva, stvarna vrijednost bi im se mogla smanjiti, smatra naš sagovornik. U slučaju da Vladi zatreba novac i odluči da proda svoj dio, on će biti daleko manji nego što bi realno trebao biti.
- Vlada pod hitno mora učiniti nešto da se zaustavi svakodnevno djelovanje Arslanagića, nezavisno od prodaje. Ako to ne urade kao školski primjer sve će im firme nastaviti po toj praksi gdje su djelimični ili većinski vlasnici.

Uprava Bosnalijeka do sada je uživala bezrezevrnu podršku Vlade jer se većina odluka Skupštine ove kompanije nije mogla donijeti bez njihove saglasnosti. Kako ova Vlada nije ništa mijenjala očito se i ona ponaša isto, smatra Čengić.

Direktor i rukovodstvo ove farmaceutske kompanije često je istupalo u ime Vlade. Edin Arslanagić javno se protivio ili zastupao prodaju Bosnalijeka, odnosno udjela Federacije, iako zakonski nema nikakav osnov da raspolaže državnim vlasništvom kompanije.

- U zakonu stoji decidno navedeno da je kažnjiva svaka aktivnosti iz dioničkog društva koja utiče na kupca da kupi ili ne kupi firmu. Međutim, direktor Bosnalijeka i predsjednik Nadzornog odbora (Veljko Trivun, op.a.) se hvale kako su spriječili, kako kažu, neprijateljsko preuzimanje Bosnalijeka. Taj predsjednik NO predaje pravo na dva fakulteta u Sarajevu a javno govori kako je spriječio preuzimanje Bosnalijeka. Na stranu to što su radili suprotno interesima vlade i dioničara, radili su suprotno zakonu – smatra Čengić.

Zbog toga on i drugi mali dioničari sa velikim interesovanjem prate kako se Vlada ponaša prema svom udjelu. Čengić se nada da sadašnja Vlada neće smjeti ponoviti greške prošle kao ni prihvatiti manju cijenu dionice od 20 maraka, ukoliko bude prodavala svoj udjel, ali će u svakom slučaju morati prodati svoje dionice u Bosnalijeku. Na osnovu svog dioničarskog iskustva on smatra da berza neće biti pokazatelj “da li se firma može ili ne može dobro prodati”.

- Poslovanje firme, status, vrsta djelatnosti i odnos države prema toj firmi – to prodaje firmu. A država je povećala broj Bosnalijekovih lijekova na esencijalnoj listi a to potencijalni kupac izuzetno cijeni – objašnjava Čengić i nada se da će proces prodaje državnog udjela ovaj put biti transparentniji u odnosu na dosadašnje tajno pregovaranje sa kupcem: Iza svake tajnosti se nešto krije, to smo iskusili do sada. Sve što se tajilo... iz te tajnosti nas je nešto pogodilo. Ako sada postoje kontakti Vlade sa bilo kim, a da to nije transparentno, onda je to samo u nečiju ličnu korist, bez daljnjeg!

Ono što Vlada nikako ne bi smjela zaboraviti kada se bavi Bosnalijekom je povezanost ove kompanije sa najvažnijim resursom koga imamo – zdravljem ljudi. Bilo da se radi o prodaji dionica ili istraživanja enormnih zarada i imovine uprave, “javnost” bi trebala biti na prvom mjestu.

(zurnal.info)

webby-x

#3067 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by webby-x »

Corto Maltese wrote:Evo prođe skoro godina, a niko se ne oglašava po tom pitanju. Dok Mašić i Kaplan i dalje primaju svoje neustavne plate.
Zar nisi skužio da se Ustav poštuje samo kada
to odgovara. Kada ne odgovara onda se ne poštuje.
VjecitiStudent

#3068 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

Mirsad Nikšić, koga predsjednik federalne Vlade naziva stručnjakom, nedavno je budžetskim novcem kupio službeni džip u vrijednosti od 60 hiljada eura.
http://www.slobodnaevropa.org/content/v ... 05738.html
Premijeru, gdje ti je autobus?
jedan_dobar_dan

#3069 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by jedan_dobar_dan »

VjecitiStudent wrote:
Mirsad Nikšić, koga predsjednik federalne Vlade naziva stručnjakom, nedavno je budžetskim novcem kupio službeni džip u vrijednosti od 60 hiljada eura.
pa zar nije neki ministar kupio kola pa ih morao vracati,
nesto kao bila su i stara dovoljno dobra,
mislim da je bio čamber u pitanju.

ne znam sjecate li se? to je neki novi pravac kod premijera..
VjecitiStudent

#3070 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

Najnovije istraživanje Centara civilnih inicijativa ukazuje da nova vlast nije ispunila niti jedno od predizbornih obećanja, odnosno nije ništa urađeno da se ekonomija oporavi, a broj nezaposlenih smanji. Adis Arapović, predstavnik te nevladine organizacije, navodi da su najznačajniji rezultati federalne Vlade, 402 odluke koje se odnose na razrješenja i imenovanja na dužnostima u različitim institucijama, upravnim i nadzornim odborima.
yugi

#3071 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by yugi »

VjecitiStudent

#3072 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

Nakon sinocnjeg priloga Federalne TV (a cijeg bi drugo) suze su mi krenule nad teskom sudbinom nasih izabranih politicara.
Zaposlite i brata i sestru i stare roditelje, sve vam je oprosteno. :oops:
žuta

#3073 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by žuta »

šta bi sinoč na federalnoj
Banksy

#3074 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

jedan_dobar_dan wrote:
VjecitiStudent wrote:
pa zar nije neki ministar kupio kola pa ih morao vracati,
nesto kao bila su i stara dovoljno dobra,
mislim da je bio čamber u pitanju.

ne znam sjecate li se? to je neki novi pravac kod premijera..
Nije, zadržao ih je na kraju. :mrgreen:
Canton

#3075 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Canton »

webby-x wrote:
Corto Maltese wrote:Evo prođe skoro godina, a niko se ne oglašava po tom pitanju. Dok Mašić i Kaplan i dalje primaju svoje neustavne plate.
Zar nisi skužio da se Ustav poštuje samo kada
to odgovara. Kada ne odgovara onda se ne poštuje.

Naravno... imamo primjer naziv "zupanija" i onaj "hercegbosanska"
Post Reply