Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ringingpeace

#3051 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

Kad mi je poslao ovo iz Kine prodavač je rekao da budem strpljiv da dostava obično traje 20ak radnih dana. Naoružao sam se strpljenjem jer sam očekivao isporuku krajem mjeseca. Ali onda kad sam slučajno ukucao TN u posta.ba i vidio da je pošiljka već u BiH postao sam nestrpljiv jer sam mislio da najdulje treba dok pošiljka dođe iz Kine do ovamo ali izgleda da će to biti najlakši dio puta. Problem je još što pošiljka može biti u pošti ali moj smotani poštar će možda čekat dok se nakupi još neke pošte pa da mi to donese.
seoBIH

#3052 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Je li poslao sa singapor ili honkong post !? AKo jeste eto ti odgovora zasto je stiglo brzo :) Cekaj promjene na posta.ba, mora ti pisati optrema prema... i tek tada mozes ili otici preuzet ili sacekati da postar donese.

Ne mozes ti u pola otici po paket jerp ostupak nije zavrsen.
ringingpeace

#3053 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

Stvarno sam ugodno iznenađen brzinom dostave do Sarajeva samo se nadam da sad naši u BiH neće previše kočiti. A meni već piše otprema piše ovako: Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za HP Mostar. Ali ja živim pokraj Mostara da li to znači da kad dođe pošiljka u Mostar da će je oni proslijediti prema mojoj pošti i da li će to pisati npr Otprema prema XY Pošti?
seoBIH

#3054 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Evo ti slika moje posiljke na prosloj stranici, Image

Sve dok ne bude pisalo ovo zadnje, "otprema posiljke u uvozu prema.." posiljka ne bi trebala biti dostupna tebi, pa ni da je podignes u posti niti da ti je postar donese :)
Chuckie

#3055 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

123456789 wrote:Je li poslao sa singapor ili honkong post !? AKo jeste eto ti odgovora zasto je stiglo brzo :) Cekaj promjene na posta.ba, mora ti pisati optrema prema... i tek tada mozes ili otici preuzet ili sacekati da postar donese.

Ne mozes ti u pola otici po paket jerp ostupak nije zavrsen.
Ja zivim u SBK, i kad vidim da je paket otpremljen za Travnik, sutra ujutru paket me ceka u mojoj lokalnoj posti uvijek. Carinjenje se obavi prije toga. A postar mi papiric donese nakon 3 dana nakon sto sam pokupio paket. :)
seoBIH

#3056 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Travnik pripada CP Sarajevo i oni carine jer to ne mogu vrsiti u Travniku. U BIH postoje tri mjesta gdje se carine posiljke u postanskom prometu, Sarajevo, BL i Mostar.

Dalje, budi sretan sto mozes preuzeti prije nego ti postar dodje na vrata i donese paket ili zuri papiric. U Sarajevu ne mozes jer to ne dozvoljavaju, kao to je posao postara :)
ringingpeace

#3057 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

04.06.2013 15:46:40 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
04.06.2013 17:08:45 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za HP Mostar

pa evo onda po vašoj procjeni koji imate iskustva s tim, kada mogu očekivat poštara?
ringingpeace

#3058 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

još se ništa ne mjenja na posta.ba. A jučer sam bio u lokalnoj pošti i ništa još nije stiglo. Bio sam se ponadao da će ovo stvarno ići brzo ali sada vidim da neće.
ringingpeace

#3059 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

došao mi je poziv da dođem na carinu. hvala ljudima koji su mi ovdje htjeli pomoći ali ako niste sigurni u ono što pričate nemojte sa sigurnošću tvrditi kao što ste meni ovdje tvrdili da sto posto neće na carinu i da će mi doći pošiljka kući.
seoBIH

#3060 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

ringingpeace wrote:došao mi je poziv da dođem na carinu. hvala ljudima koji su mi ovdje htjeli pomoći ali ako niste sigurni u ono što pričate nemojte sa sigurnošću tvrditi kao što ste meni ovdje tvrdili da sto posto neće na carinu i da će mi doći pošiljka kući.
:thumbup: :thumbup:

Postavi sada ovde sta ti pise na psota.ba pa neka se uvjere da je otislo na carinu i koji su koraci :)
ringingpeace

#3061 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

04.06.2013 15:46:40 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
04.06.2013 17:08:45 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za HP Mostar

i otišlo na carinu u Mostar i dobio poziv kući.
seoBIH

#3062 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Onda nisam ni ja u pravu, jer poslije ovog zadnjeg:
Trebalo je pisati "Otrpema poslijke na carinu", pa onda "Evidentiranej carinskih podataka".

Izgleda da u MO ne rade svoj posao kako treba :)
Chuckie

#3063 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

I gdje na trackingu stoji da se carini? Na svakoj mojoj posiljci je pisalo glasno i jasno otprema na carinjenje, pa evidentiranje carinskih podataka, pa otprema na domacu lokaciju. Nije niko vidovita Dzemila da ako na trackingu ne stoji carinjenje da kaze otisao je paket na carinu. Ocito HP Mostar ne radi tracking kako treba. Idi njima galami, mi smo dobronamjerne savjete pokusali dati. Ja kupujem desetak godina online i takvo sta nisam vidio.
ringingpeace

#3064 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

ne galamim ja, ja sam se zahvalio svima na pomoći ali opet sam samo rekao da morate biti pažljivi kad nešto tvrdite. jer evo ovdje se pokazalo pogrešnim. ali nema veze, svejedno je ova naša država u k.... tako da nikad se ništa ne zna.
dimba

#3065 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dimba »

Kako da pratim pošiljku? Dobio sam tracking broj, narudjba je iz Kine :D
Chuckie

#3066 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

bhp.ba, vidjet ćeš kad uđe u zemlju, do tada te ne zanima. :D
dowydyenya

#3067 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

Meni se cesto desava da jednu te istu stvar (radi se o lijeku) nekada dobijem na vrata a nekada moram otici u postu da bi mi uzeli 9.5 km.E pregledom posta.ba/track pri zadnjem prijemu robe pise Neuspješan pokušaj uručenja sto nije tacno vec mi je postar samo dostavio listic na ruke.Jel to znaci da on ne zeli da ponese paket ili sta vec.Da napomen da je to paketic koji moze stati u djep.

Image
seoBIH

#3068 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Zali se u posti i reci ovako i popravit ce se. Postari su neodgovorni, velika vecina! Reci mi samo, sta ti pise na fakturi sta je tih 9,5KM !?
dowydyenya

#3069 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

dimba wrote:Kako da pratim pošiljku? Dobio sam tracking broj, narudjba je iz Kine :D

http://www.packagetrackr.com/

http://www.posta.ba/track/1/0/36.html
dowydyenya

#3070 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

123456789 wrote:Zali se u posti i reci ovako i popravit ce se. Postari su neodgovorni, velika vecina! Reci mi samo, sta ti pise na fakturi sta je tih 9,5KM !?
Ma dobijem zuti listic da odem po paket.Jedino sto sam primjetio je da pise moj broj trackinga.Znaci dva puta mi donio jedan te isti lijek na vrata treci put donosi papiric da ja idem po njega.Tako mi uradi sa garderobom.Kupim farmerice jedno ,dvaput donese treci put nece ali ovi lijekovi su stvarno djep paketici.

A kojoj posti da se zalim gore glavnoj ili ovoj na ilidzi?
seoBIH

#3071 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Naravno da se trebas zaliti jer tako NE SMIJE RADITI. Ocigledno mu je mrsko dostavljati paket pa ti dostavi listic pa ti idi u postu po svoj paket. Gdje preuzimas tu se i zali..pretpostavljam da preuzimas na Zeljeznickoj :) Kada prijavis u posti obavezno nazovi i jos jednom prijavi preko telefona. Imas na posta.ba kontakt broj... Nemoj da ti bude mrsko, ili neki drugi razlog, svako ko ne radi treba biti opmenut :)

Inace, ne odgovori mi, sta ti pise na fakturi zasto palcas 9,5KM ?
dowydyenya

#3072 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

123456789 wrote:Naravno da se trebas zaliti jer tako NE SMIJE RADITI. Ocigledno mu je mrsko dostavljati paket pa ti dostavi listic pa ti idi u postu po svoj paket. Gdje preuzimas tu se i zali..pretpostavljam da preuzimas na Zeljeznickoj :) Kada prijavis u posti obavezno nazovi i jos jednom prijavi preko telefona. Imas na posta.ba kontakt broj... Nemoj da ti bude mrsko, ili neki drugi razlog, svako ko ne radi treba biti opmenut :)

Inace, ne odgovori mi, sta ti pise na fakturi zasto palcas 9,5KM ?

Stvarno ne znam sta pise osim sto sam primjetio tracking broj .To je lijek od petnestak maraka.Evo sad sam opet narucio farmerice od 40 dolara znam da ne podljezu carinjenju,znam da mi je par puta donio na vrata i vise nikad.I za njih platim istu cijenu od 9.6km.Cekat cu ovu posiljku da vidim hoce li me opet poslat na postu a hoce 100% pa cu inda da ga zaganjam.Reci mi samo na koji od ovih maila da se zalim
http://www.posta.ba/stranica/1/27/34.html#Menadment
Pakete preuzimam na ilidzi
Last edited by dowydyenya on 09/06/2013 21:30, edited 1 time in total.
seoBIH

#3073 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Kada ides placati, dobijes uplatnice i na njima pise zasto placas 9,5KM. Meni nije jasno zasto su ti naplatili 5KM vise (3,5KM je carinski pregled i to je ok). Nikako ne mogu naci sta se naplacuje 5KM. Provjeri na uplatnicama sta pise, ne na zutom papiru.

Dalje, reci mi, odakle ti da farmerice od 40$ ne podlijezu carini !? Itekako podlijezu i mogu ih cariniti.

<<<<<<<<<<< ne saljes mail, vec nazoves i podneses prijavu poslije pismene. No ukoliko zaista zelis da posaljes i email to radis na [email protected] i [email protected]
dowydyenya

#3074 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

123456789 wrote:Kada ides placati, dobijes uplatnice i na njima pise zasto placas 9,5KM. Meni nije jasno zasto su ti naplatili 5KM vise (3,5KM je carinski pregled i to je ok). Nikako ne mogu naci sta se naplacuje 5KM. Provjeri na uplatnicama sta pise, ne na zutom papiru.

Dalje, reci mi, odakle ti da farmerice od 40$ ne podlijezu carini !? Itekako podlijezu i mogu ih cariniti.

<<<<<<<<<<< ne saljes mail, vec nazoves i podneses prijavu poslije pismene. No ukoliko zaista zelis da posaljes i email to radis na [email protected] i [email protected]
Pa nikada drug nisam platio carinu na njih zato mislim da ne podlijezu carini.Zadnje sam narucio prije 2 godine jedino ako se sta u medjuvremenu nije promijenilo.Evo sad cekam ove pa ti javim da li sam platio carinu.
seoBIH

#3075 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Sve se carini sto je vrijednosti iznad 50KM, a toaletne vode, parfemi, alkohol i duhan se carine neovisno o cijeni. Prije 2 godine ja mislim da je granica do koje se carini bila 100KM. Tako da nemoj da te iznenadi ako ti napalte carinu na farmerke.
Post Reply