Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#3051 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

LaLuna wrote:ima li ko iskustva sa Vredestein zimskim gumama? u Savi mi te preporucili, al meni to sve isto :skoljka:
Guma Vredestein Snowtrac 3 na ADAC testu dobila je osrednju ocjenu. Prema njihovim rezultatima ta guma ne spada u bolje zimske gume.

http://www.vidiauto.com/Automobili/Pred ... -2013-2014
LaLuna

#3052 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LaLuna »

znaci krizam je ... hvala momci
Ned071

#3053 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

:thumbup: sa savom sam izlazio po snijegu u svoju ulicu, sa vredesteinom nisam. meni dosta za pricu o kvalitetu.
inace me zaboli glava od citanja ove teme, uzecu ovo dan dva zimske pirelli i necu se valjda zeznut...
drug_profi

#3054 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

condy wrote:
LaLuna wrote:ima li ko iskustva sa Vredestein zimskim gumama? u Savi mi te preporucili, al meni to sve isto :skoljka:
Guma Vredestein Snowtrac 3 na ADAC testu dobila je osrednju ocjenu. Prema njihovim rezultatima ta guma ne spada u bolje zimske gume.

http://www.vidiauto.com/Automobili/Pred ... -2013-2014
Postenja radi, bolje je reci da je guma klasifikovana kao najbolje rangirana zadovoljavajuca, sto je za cijenovni rang kojem pripada odlicno.

Sava npr. nije ni testirana, a tamo gdje su na testu prisutne obje ove gume, Vredestein je bolje ocijenjen.
Ridjobrki

#3055 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Ljudi, jel' može malo linkova sa ponudama bh. prodavača guma?

Zasad sam najbliži da uzmem ovaj Firestone Winterhawk 3, čini mi se nekako kao best buy kad se saberu sve karakteristike i rezultati testiranja i podijele sa cijenom. U dimenziji 185/65/15 se kreću oko 100 KM izgleda a nisam primijetio neke pritužbe na njihov račun. Ko su zastupnici Firestonea u BiH?

Drugo, ne ide mi nikako u glavu taj Vredestain. Ili ih dižu u nebesa ili im ne valjaju - dajte se odlučite :) Ko zastupa Vredestein u BiH i koliko bi koštao set Snowtracka u mojim dimenzijama? (btw, švedski taksisti masovno voze na Vredestein gumama, to mi je malo znakovito)

Treće, koliko je pametno uzeti dva para zimskih guma od različitih proizvođača? Npr, potrošiti više na par GoodYear UG 9 na prednje, pogonske kotače a pozadi staviti dvije nove Save S3?
Ned071

#3056 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

Ridjobrki wrote:Ljudi, jel' može malo linkova sa ponudama bh. prodavača guma?

Zasad sam najbliži da uzmem ovaj Firestone Winterhawk 3, čini mi se nekako kao best buy kad se saberu sve karakteristike i rezultati testiranja i podijele sa cijenom. U dimenziji 185/65/15 se kreću oko 100 KM izgleda a nisam primijetio neke pritužbe na njihov račun. Ko su zastupnici Firestonea u BiH?
Drugo, ne ide mi nikako u glavu taj Vredestain. Ili ih dižu u nebesa ili im ne valjaju - dajte se odlučite :) Ko zastupa Vredestein u BiH i koliko bi koštao set Snowtracka u mojim dimenzijama? (btw, švedski taksisti masovno voze na Vredestein gumama, to mi je malo znakovito)

Treće, koliko je pametno uzeti dva para zimskih guma od različitih proizvođača? Npr, potrošiti više na par GoodYear UG 9 na prednje, pogonske kotače a pozadi staviti dvije nove Save S3?
e je.. se brko :-) sad me opet zadevera. kakve su te, gdje si ih nasao?
Ridjobrki

#3057 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Ned071 wrote:
Ridjobrki wrote: Zasad sam najbliži da uzmem ovaj Firestone Winterhawk 3, čini mi se nekako kao best buy kad se saberu sve karakteristike i rezultati testiranja i podijele sa cijenom. U dimenziji 185/65/15 se kreću oko 100 KM izgleda a nisam primijetio neke pritužbe na njihov račun. Ko su zastupnici Firestonea u BiH?
e je.. se brko :-) sad me opet zadevera. kakve su te, gdje si ih nasao?
Ođe:
http://cijenaguma.ba/auto-gume/932

:)
Ned071

#3058 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

rekoh vec jednom prokleta mogucnost izbora. :-)
Ridjobrki

#3059 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Po ovim testovima Firestone šije Vredestein u manjim dimenzijama. I ja sam sad u istoj dilemi - Winterhawk ili Snowtrack. :)

Plus nemam pojma da li vrijedi bacati 80-100 KM više ako je Sava S3, kako dosta raje tvrdi, zakon guma za naše uvjete.

I plus što mi se nudi onaj Starmaxx po cijeni Save a za Starmaxx nemam nikakvih informacija osim garancije trgovca koji se majkom kune da je guma odlična. :)
drug_profi

#3060 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Druze Brko sava ce ti biti ok dvije do tri sezone. Losija na cesti bez snijega.
Za tu tvoju dimenziju razlika izmedju premium i low budget guma je oko 100 KM za sve cetiri pa razmisli sta ces. Prrmium gume nude jednako dobre karakteristike u svim zimskim uslovima. Ja uvijek pominjem da je taj jedan ili dva metra kraci zaustavni put vrijedan zivota a ne stoje.
u sarajevu imas opcija na rate sa popustom i za kesovinu sa jos vecim popustima.
posto tipkam sa telefona ne mogu lijepiti linkove ali probaj
sava.ba
makbel.ba
majagume.ba
cijenaguma.ba
pajero

#3061 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pajero »

Ridjobrki wrote:Ljudi, jel' može malo linkova sa ponudama bh. prodavača guma?

Ja rijetko pisem a kad pisem onda je to iz licnog iskustva ili najblizih oko sebe. Svako ima svoje misljenje i iskustvo moje je sa Vredesatain-om ODLICNO. Da se ne ponavljam, vec sam pisao o tim gumama, ja sam na 3 auta ima tu gumu u dvije razlicite dimenzije. Razlog zasto sada imam Michelin A4 na jednom autu je sto Vredestaina nisu imali u tom dimenziji odmah a meni se zurilo a na drugom vozilu Conti-a zato sto se u toj dimenziji pokazala najbolja guma a po cijeni je 10-15KM razlika...pa sam htio da probam i Conti-a.
530i

#3062 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Imate u današnjem avazu katalog, da ne reklamiram sad tačno koga, sve sa cijenama zimskih guma.

ridjobrki,
firestone nabavlja automerc Škoro iz Kiseljaka, a imaju prodavnice i u nekim drugim gradovima....također, uvoze i prodaju i Bridgestone i Dayton gume. Za taj tvoj budžet ja bih prije išao na opciju koja se zove Fulda...
Ridjobrki

#3063 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ridjobrki »

Hvala, @drugi profil, @pajero i @530i.

Meni je nejasna i ta granica između low budget i premiuma - đe sam ja ako kontam dati 100 KM po gumi? Nije meni ni žao ni nemoguće pljunuti i više ali zašto bih to radio ako imam dobar i kvalitetan izbor po ovoj cijeni. O ovim jeftinim gumama ja ni ne razmišljam ali nemam vala namjeru ni davati neke velike pare ako ne moram. Šta je premium, Yokohama? :) Pikaju li se Vredestein, Firestone i Fulda u tu priču? Đe je Pirelli i što ga nema u BiH?

U svakom slučaju, kako stvari zasad stoje biće izbor između ove dvije ako se ne umiješa još kakva opcija tipa ove Fulde. Hvala na linkovima!
drug_profi

#3064 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Uzmi i semperit u razmatranje. To je solidna guma.
l33t

#3065 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by l33t »

brzinsko pitanje, smije li se zakonski voziti na zimsko-ljetnim gumama(cjelogodisnje) ? i koliko je pametno voziti na njima ?
drug_profi

#3066 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Smijes naravno uz lance u gepeku.
nisu lose za cestu bez snijega i leda ali u pravim zimskim uslovima su lose.
ElRe

#3067 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Odlicne gume za zime koje nastupaju na Balkanu. Pod uslovom da ne vozis na planinama snijegom.
Sa_u_srcu

#3068 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sa_u_srcu »

Gdje da odem da kupim zimske gume, gdje na najbolja cijena. Maja gume, makbel, sava?
l33t

#3069 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by l33t »

drugi profil wrote:Smijes naravno uz lance u gepeku.
nisu lose za cestu bez snijega i leda ali u pravim zimskim uslovima su lose.

ma dobro necu ni vozat u pravim zimskim uslovima :D
ElRe wrote:Odlicne gume za zime koje nastupaju na Balkanu. Pod uslovom da ne vozis na planinama snijegom.
mozel na planinu kad ociste put ? :D

hvala na odg
Ringhio

#3070 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ringhio »

Ridjobrki wrote:Hvala, @drugi profil, @pajero i @530i.

Meni je nejasna i ta granica između low budget i premiuma - đe sam ja ako kontam dati 100 KM po gumi? Nije meni ni žao ni nemoguće pljunuti i više ali zašto bih to radio ako imam dobar i kvalitetan izbor po ovoj cijeni. O ovim jeftinim gumama ja ni ne razmišljam ali nemam vala namjeru ni davati neke velike pare ako ne moram. Šta je premium, Yokohama? :) Pikaju li se Vredestein, Firestone i Fulda u tu priču? Đe je Pirelli i što ga nema u BiH?

U svakom slučaju, kako stvari zasad stoje biće izbor između ove dvije ako se ne umiješa još kakva opcija tipa ove Fulde. Hvala na linkovima!

Fulda ako mislis na Kristal Control je fenomenalna guma ! Najbolja zimska guma na kojoj sam ja vozio. Htio sam je sada nabaciti i na novo auto ali je nisam uspio pronaci u toj dimenziji pa sam se izuo za Alpin A4. Kakav je alpin to ce vrijeme pokazati. Fulda je jos uvjek na vozilu, kod drugog vlasnika, 2 zime kod mene, treca kod njega, jos pride ove godine se ljeto citavo vozilo auto na njima. Neces imati fula s njom.

Pirelija ces tesko naci, ja sam s proslim autom dobio Aqua Mille, ili tako nesto, M+S, fenomenalna prvu sezonu, drugu i ne tako, ali sam je koristio kao ljetnu gumu gdje se izuzetno dobro pokazala, pogotovo po kisi.

Sava S3 ili kako vec, bila dobra jednu zimu, sljedecu ih prebacio na zadnju osovinu i naprijed uzeo Fuldu.
eluna

#3071 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by eluna »

Sa_u_srcu wrote:Gdje da odem da kupim zimske gume, gdje na najbolja cijena. Maja gume, makbel, sava?
gumi market na stupu ....... ljudi rade kao flak
madner

#3072 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by madner »

Fulda nije premium, ali jeste odmah ispod.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3073 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

kako ti to sve znaš? :D

evo ja sam uzeo sava eskimo sve 4 ne znam jesu li s3 ili s2 ili kako već :D piše s+m :D
za kartice 398
a za keš oko 340 16% popusta ne da mi se računati

unitrejd ne naplaćuje montažu :D to je u cijeni vjerovatno
madner

#3074 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by madner »

Ma kada nesto kupujem procitam bruku gluposti. Brzo citam. :D

Uglavnom postoji 5-6 velikih firmi, njihovi top modeli (obicno i ime firme Michelin, Goodyear) itd su premium, dok su podmarke nize pozicionirane. Ne znam za slucaj da neka od tih firmi nudi bolje gume od maticne.

Postoje i neki manji proizvodjaci, no oni sigurno nisu premimium. :D
eluna

#3075 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by eluna »

Black swan wrote:kako ti to sve znaš? :D

evo ja sam uzeo sava eskimo sve 4 ne znam jesu li s3 ili s2 ili kako već :D piše s+m :D
za kartice 398
a za keš oko 340 16% popusta ne da mi se računati

unitrejd ne naplaćuje montažu :D to je u cijeni vjerovatno
svašta - pa montaža je besplatna gdje god da kupuješ gume

čak i ako koristiš uslugu lagerovanja guma, daju izvanredne popuste pa montaža dođe za bagatelu
Post Reply