Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Drvosjeca iz Dejcica
- rovac13
#3052 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tesko ce se neko javit bas sa tim uredjajem.
Ne znam koji model mitsubishi-ja si gledao za 3500KM ?
Uredjaj koji tebe zanima ima raspon grijanja 1,6-6,0 kw
Mitsubishi koji kosta oko 2000KM ima raspon grijanja 1,0-6,3 KW
S tim sto je taj mitsubishi jedan od najboljih svjetskih invertera dok je haier nekoliko klasa ispod.
Ne vjerujem da je los taj haier kojeg si gledao,al je skup.
A sto se tice grijanja kod nas jednom klimom 70m2,to kod nas ne ide.
Za iste pare mogu se nabavit dvije devetke umjesto jedne 18 ke,i tad bi vjerovatno radilo.
S tim sto je taj mitsubishi jedan od najboljih svjetskih invertera dok je haier nekoliko klasa ispod.
Za iste pare mogu se nabavit dvije devetke umjesto jedne 18 ke,i tad bi vjerovatno radilo.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3053 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rekli su Mitsubishi SF, EF ili FH serija, mogu da biram. Njihova preoruka je dvije unutrašnje jedinice i jedna vanjska (multisplit), ali mi se nekako to čini skupim ako uzmem da za 4-5000 mogu kupiti toplinsku pumpu + ugradnja dodatno.rovac13 wrote:Tesko ce se neko javit bas sa tim uredjajem.
U svakom slučaju hvala, moram još provjeriti kakve su alternative.
- rovac13
#3054 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Procitaj temu malo detaljnije,puno se moze pronaci informacija.
Ono sto bi trebao procitati je:
-veca klima ima manji cop iskoristivost el.energije od manje
-ne isplati se uzimat multisplit,uzimas jednu vanjsku koja mora biti veca i koja ce imati manji cop od dvije manje,skuplje dodje nego dvije odvojene manje,kad pocne mrznut stane grijanje dok odledi znaci da kod multi split staje sve od jednom,a kod odvojenih obicno stane jedna a druga grije
-tesko jedna klima moze grijat sa jednog mjesta jer kod nas je obicaj da ima puno soba u stanu
-koliko je klima jaka gledas prema rasponu kapaciteta taj haier je 18-ka a kapacitet mu je (1,6-6,0 kw),dok je mitsubishi fh25vehz 9-ka a kapacitet (1,0-6,3kw). Haman jaca mits 9-ka ako je vjerovat papirima.
-ne isplati se uzimat multisplit,uzimas jednu vanjsku koja mora biti veca i koja ce imati manji cop od dvije manje,skuplje dodje nego dvije odvojene manje,kad pocne mrznut stane grijanje dok odledi znaci da kod multi split staje sve od jednom,a kod odvojenih obicno stane jedna a druga grije
-tesko jedna klima moze grijat sa jednog mjesta jer kod nas je obicaj da ima puno soba u stanu
-koliko je klima jaka gledas prema rasponu kapaciteta taj haier je 18-ka a kapacitet mu je (1,6-6,0 kw),dok je mitsubishi fh25vehz 9-ka a kapacitet (1,0-6,3kw). Haman jaca mits 9-ka ako je vjerovat papirima.
-
channel10
#3055 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ova klima je 2250+KM + ugradnja koja je vjerovatno preko 200KM osim ako nije mjesto postavljanja do 3 metra visine. Znaci ide to glat preko nekih 300KM. Ova cijena je iz Otus-a.rovac13 wrote:Procitaj temu malo detaljnije,puno se moze pronaci informacija.
Nego, kako se zove ona firma iz Sirokog sto radi sa klimama
edit:Nasao sam, servis-Jelic.com (ako je to ta)...
- rovac13
#3056 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To je ta,prosle zime su spominjali da su isti uredjaji kod Jelic bili povoljniji.channel10 wrote:Ova klima je 2250+KM + ugradnja koja je vjerovatno preko 200KM osim ako nije mjesto postavljanja do 3 metra visine. Znaci ide to glat preko nekih 300KM. Ova cijena je iz Otus-a.rovac13 wrote:Procitaj temu malo detaljnije,puno se moze pronaci informacija.
Nego, kako se zove ona firma iz Sirokog sto radi sa klimama?
edit:Nasao sam, servis-Jelic.com (ako je to ta)...
-
peconi27
#3057 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prijatelju,
iz iskustva ti preporučujem 2 devetke. Uvek imaju bolji COP i skoro uvek su u boljoj klasi. Za kupatilo iskoristi neku od konvertorskih grejalica koje imaju zyštitu od prskanja vodom. Tako ćeš rešiti ceo stan i grejaćeš se za jako malo para
iz iskustva ti preporučujem 2 devetke. Uvek imaju bolji COP i skoro uvek su u boljoj klasi. Za kupatilo iskoristi neku od konvertorskih grejalica koje imaju zyštitu od prskanja vodom. Tako ćeš rešiti ceo stan i grejaćeš se za jako malo para
-
delina
#3058 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pitanje za stručnjake:
planiram toplotnom pumpom grijati novosagrađenu kuću 130m2, sa 20 cm stiropora i troslojnim staklom na drvenoj stolariji. Osim toga planiram ugraditi rekuperator za odvojeni sistem ventilacije.
Koji sistem toplotne pumpe preporučujete, kojeg dobavljača i eventualno projektanta i izvođača preporučujete?
Kolike bi bile cijene elemenata, projekta i ugradnje kod nas?
Neki savjet, preporuka?
planiram toplotnom pumpom grijati novosagrađenu kuću 130m2, sa 20 cm stiropora i troslojnim staklom na drvenoj stolariji. Osim toga planiram ugraditi rekuperator za odvojeni sistem ventilacije.
Koji sistem toplotne pumpe preporučujete, kojeg dobavljača i eventualno projektanta i izvođača preporučujete?
Neki savjet, preporuka?
- rovac13
#3059 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Uglavnom svodi se na :delina wrote:pitanje za stručnjake:
Neki savjet, preporuka?
- najjeftiije grijat se na zrak-zrak ili ti inverter klima uredjaje,i ugradnja je najjeftinija,a mana je sto duvaju,mozda to ne volis,iako kad se pravilno postave ne mora da smeta
- zrak-voda su puno skuplje za ugradit,i malo vise trose struje od zrak-zrak,ali je ugodjaj veci,jer obicno se ugradjuje kao podno grijanje,uz radijatore bas i ne ide to,jer jos bi puno vise kostalo zbog grijanja vode na 60*C ili vise
- voda-voda- o njima stvarno ne znam nista
- Svaka cast za rekuperaciju,ja odavno razmisljam o tome al nikako da krenem s mjesta
Najbolje je kombinovat TP sa rekuperatorom.
Pokusaj uhvatiti na forumu nick "ketronsd1" on se bavi time i najbolje ce ti objasnit.
-
delina
#3060 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
mislim da je rekuperacija neophodna kod ovakvih kuća koje dobro dihtuju, samo ne znam ko bi to kod nas znao ispravno projektirati, a još više ugraditi.rovac13 wrote: Uglavnom svodi se na :
- najjeftiije grijat se na zrak-zrak ili ti inverter klima uredjaje,i ugradnja je najjeftinija,a mana je sto duvaju,mozda to ne volis,iako kad se pravilno postave ne mora da smeta
- zrak-voda su puno skuplje za ugradit,i malo vise trose struje od zrak-zrak,ali je ugodjaj veci,jer obicno se ugradjuje kao podno grijanje,uz radijatore bas i ne ide to,jer jos bi puno vise kostalo zbog grijanja vode na 60*C ili vise
- voda-voda- o njima stvarno ne znam nista![]()
![]()
![]()
![]()
- Svaka cast za rekuperaciju,ja odavno razmisljam o tome al nikako da krenem s mjesta
Pokusaj uhvatiti na forumu nick "ketronsd1" on se bavi time i najbolje ce ti objasnit.
Radilo bi se podno grijanje u kombinaciji sa radijatorima (ili sve podno ako nađem izvođača koji se ne boji ugraditi parket na podno grijanje sa garancijom). Dakle, zrak voda TP je rješenje, samo ne znam gdje kod nas kupiti, projektirati i ko bi to ugradio
- rovac13
#3061 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
http://www.nibe.ba/
Ovo je svedska firma za koju radi forumas ketronsd,ali gore u svedskoj.Ja sam zvao ove u banjaluci trazio TP zrak-voda za 130m2,oni su mi za tu kvadraturu dobro izolovanu pod uslovom da bude podno grijanje predlozili pumpu od 12 kw koja kosta 15 000 KM.Meni je to malo bilo previse.
Ali mozes potrazit i sa ovim uvoznicima fujitsu,mitsubishi,toshiba,daikin itd
Ili ne znma da li gree radi takve stvari,trebao bi bit povoljniji.
Ovo je svedska firma za koju radi forumas ketronsd,ali gore u svedskoj.Ja sam zvao ove u banjaluci trazio TP zrak-voda za 130m2,oni su mi za tu kvadraturu dobro izolovanu pod uslovom da bude podno grijanje predlozili pumpu od 12 kw koja kosta 15 000 KM.Meni je to malo bilo previse.
Ali mozes potrazit i sa ovim uvoznicima fujitsu,mitsubishi,toshiba,daikin itd
Ili ne znma da li gree radi takve stvari,trebao bi bit povoljniji.
- rovac13
#3062 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A sto se tice rekuperatora,ja sam planirao sam sebi razvest,posto grijanje na zrak-zrak je odavno zavrseno.
Inace ni to nije bas jeftino,ali nasao sam povoljno uredjaj,moje je samo da cijevi razvedem do svake sobe.

Sam uredjaj sam nasao za oko 1000KM,sto je dosta povoljno u odnosu na kako se krecu.
Inace ni to nije bas jeftino,ali nasao sam povoljno uredjaj,moje je samo da cijevi razvedem do svake sobe.

Sam uredjaj sam nasao za oko 1000KM,sto je dosta povoljno u odnosu na kako se krecu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3063 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam danas razgovarao sa ljudima iz OTUS-a (www.otus.ba) ponudili mi Mitsibushi rješenje toplotne pumpe zrak - voda za nekih 8.000 KM za cca. 150m2 + ugradnja. Nazovi pa se raspitaj, meni su djelovalio vrlo profesionalno.delina wrote:mislim da je rekuperacija neophodna kod ovakvih kuća koje dobro dihtuju, samo ne znam ko bi to kod nas znao ispravno projektirati, a još više ugraditi.rovac13 wrote: Uglavnom svodi se na :
- voda-voda- o njima stvarno ne znam nista![]()
![]()
![]()
![]()
Radilo bi se podno grijanje u kombinaciji sa radijatorima (ili sve podno ako nađem izvođača koji se ne boji ugraditi parket na podno grijanje sa garancijom). Dakle, zrak voda TP je rješenje, samo ne znam gdje kod nas kupiti, projektirati i ko bi to ugradio
-
delina
#3064 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
hvala za info, ovo je već kvalitetna informacija, jer se može upoređivati sa kotlom za pelet, koji je 2-3 hiljade skuplji.
Šta uključuje ponuda, jeli riječ o sistemu vanjska jedinica-unutarnja(izmjenjivač)-spremnik za vodu ili bez ovog zadnjeg. Koji je tačno model u ponudi?
Šta uključuje ponuda, jeli riječ o sistemu vanjska jedinica-unutarnja(izmjenjivač)-spremnik za vodu ili bez ovog zadnjeg. Koji je tačno model u ponudi?
- rovac13
#3065 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kotao na pelet koji grije 200-250 m2 kosta 4000-4500km.
Toplotne pumpe zrak-voda su puno skuplje.
Toplotne pumpe zrak-voda su puno skuplje.
-
delina
#3066 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
hm, pa ne bih baš najjeftiniji ... ovi koji su ostavili dobar utisak na mene kao ozbiljni proizvodi nisu ispod 5.000, a uz kotao na pelet ne dođe veliki spremnik za vodu. Svakako, ne bih ni najjeftiniju TP, i za njih kažu da se mogu nabaviti iz Kine za 5.000. Želim kvalitetan proizvod poznate marke sa osiguranim servisom, i ako takvu TP (rekao bih da je Mitsubishi takav) mogu dobiti za 8.000, to mi ne izgleda loše, još ako može i hladiti - ode računica u stvarno isplative vode. Mislim da je i potrošnja kada se stavi na papir struja za TP i pelet u korist TP, da ne spominjem loženje, čišćenje, odabir i dovoz peleta (koji je najjeftiniji 2-3mjeseca u godini, a poslije žara, a pitanje je u kom pravcu ide cijene - sigurno ne nadole). Malo se raspisah, ali o tome intenzivno razmišljamo koji mjesec, i najveća nedoumica mi ostaje domaći dobavljač TP, kao i ugradnja i servis kod nas, jer nemam povjerenja u naše servise sa nečim novim kao što je ovo. Da ne spominjem ove što rade strojarske projekte, koji me blijedo gledaju na spomen ovakvog grijanja.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3067 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve osim spremnika za vodu, doplata nekoh 300-400KM, i bez hlađenja. Meni ovo nije odgovaralo jer trenutno ne mogu zatvoriti finansijski inače ne bih tražio dalje. Nazovi i raspitaj se iz prve ruke, ljudi su mi ponudili da pogledam na jednoj lokaciji kako to stvarno funkcioniše.delina wrote:hvala za info, ovo je već kvalitetna informacija, jer se može upoređivati sa kotlom za pelet, koji je 2-3 hiljade skuplji.
Ja najvjerovatnije idem na Haier jer ovo sve ostalo je dosta skuplje.
- jalijas74
#3068 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A Toshiba ? Za nijansu skuplja ali dobijes servis i ugradnu i firma jos u Sarajevu ?delina wrote:i najveća nedoumica mi ostaje domaći dobavljač TP, kao i ugradnja i servis kod nas, jer nemam povjerenja u naše servise sa nečim novim kao što je ovo. Da ne spominjem ove što rade strojarske projekte, koji me blijedo gledaju na spomen ovakvog grijanja.
- rovac13
#3069 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja se iskreno nadam da cete naci nesto dobro a povoljno.
Evo cjenik tih stvari za mitsubishi u hrvatskoj,moguca su mala odstupanja za cijene u BiH
http://www.klima-tesar.hr/wp-content/up ... opline.pdf
Ja sam imao TF kotao na pelet od 25kw placen oko 4000KM,rodjak ima kovan 20 ili 25kw na pelet platio ne preko 4500KM,navodno je kovan najbolji kotao kod nas,iako mi nismo primijetili neku razliku medju njima,nit njegov manje trosi niti se rjedje cisti.
Ono sto moras dokupit uz ovaj kotao,isto to moras dokupit i uz toplotnu pumpu,otprilike.
Koliko sam ja uspio vidjet TP vazduh-voda je daleko skuplja investicija od peleta,ali je zato sto se tice odrzavanja kao i centralno na struju,nema odrzavanja,a osjetno manje trosi od obicnog grijanja na struju
Evo cjenik tih stvari za mitsubishi u hrvatskoj,moguca su mala odstupanja za cijene u BiH
http://www.klima-tesar.hr/wp-content/up ... opline.pdf
Ja sam imao TF kotao na pelet od 25kw placen oko 4000KM,rodjak ima kovan 20 ili 25kw na pelet platio ne preko 4500KM,navodno je kovan najbolji kotao kod nas,iako mi nismo primijetili neku razliku medju njima,nit njegov manje trosi niti se rjedje cisti.
Ono sto moras dokupit uz ovaj kotao,isto to moras dokupit i uz toplotnu pumpu,otprilike.
Koliko sam ja uspio vidjet TP vazduh-voda je daleko skuplja investicija od peleta,ali je zato sto se tice odrzavanja kao i centralno na struju,nema odrzavanja,a osjetno manje trosi od obicnog grijanja na struju
- rovac13
#3070 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nema tu neke razlike.jalijas74 wrote:A Toshiba ? Za nijansu skuplja ali dobijes servis i ugradnu i firma jos u Sarajevu ?delina wrote:i najveća nedoumica mi ostaje domaći dobavljač TP, kao i ugradnja i servis kod nas, jer nemam povjerenja u naše servise sa nečim novim kao što je ovo. Da ne spominjem ove što rade strojarske projekte, koji me blijedo gledaju na spomen ovakvog grijanja.
Toshiba je sam vrh ponude,kao i mitsubishi,fujitsu,daikin.
Bilo koji od njih kad kupis na konju si.To su japanski proizvodjaci koji ko zna koliko dugo se bave time,i dotjerali su to skoro do savrsenstva.
Samo je stvar ko ima bolju cijenu u BiH.
- jalijas74
#3071 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja mislim da ovo sto sam nacuo da ce ponuda iz ove firme za Toshibu biti top-topova a uređaji su ono boli glava. Barem po katolozima sto sam citao.
A ovo je vec uveliko pocelo ljudi izbacuju kotlove i uvode TP to je super rijesenje za kucu.
A ovo je vec uveliko pocelo ljudi izbacuju kotlove i uvode TP to je super rijesenje za kucu.
-
LimaLima1
- rovac13
#3073 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo ovdje vise vrhunskih toplotnih pumpi na jednom mjestu.
http://www.acs-klime.rs/Toplotne_Pumpe_ ... 1-16Kw.php
http://www.acs-klime.rs/Toplotne_Pumpe_ ... 1-16Kw.php
- Drvosjeca iz Dejcica
#3074 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dajte ljudi malo realnosti, lako se gađati uređajima od 5-10.000 Eura i izmišljati toplu vodu. Dajte realne okvire, kako za 5-8.000KM postaviti solidnu TP.
Realna iskustva su bitnija od kataloških informacija. Po meni je ludost dati 10.000 Eura za TP kada mogu za taj novac uraditi TP sa dubinskom sondom ili zemljani kolektori plus solarne panele pa da imam i struju.
- rovac13
#3075 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
TP zrak-voda su puno skupe,tako da vecini nas to nije opcija.
Delina nije pricao/la o novcu,samo je trazio/la sta je bolje.
Za nas obicne smrtnike je zrak-zrak(inverer klima) jeftinija je za ugradit a manje trosi od zrak-voda.
Delina nije pricao/la o novcu,samo je trazio/la sta je bolje.
Za nas obicne smrtnike je zrak-zrak(inverer klima) jeftinija je za ugradit a manje trosi od zrak-voda.