Real Khan wrote:
Stvarno mi je žao što remetim idilu, ali moram komentarisati ovo povećano... Prije svega bih savjetovao rukovodstvu Naše stranke da pročitaju Ustav BiH (ovaj 'dejtonski'), pa onda Poslovnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pa će tek onda skontati zašto im savjetujem da to pročitaju. Naime, ovaj Pedijev odgovor na najeklatantniji način pokazuje koliko je plitko poznavanje situacije u vezi entitetskog glasanja. Entitetsko glasanje se zloupotrebljava samo zato što postoji i zloupotrebljavat će se sve dok postoji. Takvo glasanje se primjenjuje na SVE u Predstavničkom domu i to nije nekakav mehanizam zaštite vitalnog interesa (koji postoji jasno definisan u Domu naroda) pa da se može ograničiti na određena pitanja ili oblasti... Dakle, to entitetsko glasanje ili postoji i zloupotrebljava se ili neće postojati i neće se zloupotrebljavati. Nema tu sredine, nego je situacija ili-ili. Da pojednostavim, entitetskim glasanjem se u pravilu odbijaju SVI zakoni, odluke, pa čak i informacije, deklaracije, amandmani itd. koji imaju za cilj da se ova država koliko-toliko uredi... Zašto? Zato što velikosrpskim zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH ne odgovara stabilna, jaka i funkcionalna država nego rade na tome da je što više oslabe na račun entiteta koji se zove genocidna tvorevina RS. Dakle, velikosrbi imaju jaku "igračku" u rukama i moje pitanje je da li ste za oduzimanje te "opasne igračke" iz "dječijih ruku"?
I da naglasim kako me boli neka stvar "što im je to Alija dao/potpisao u Dejtonu", jer to nije kvalitetan odgovor i pokušaj rješenja ovog problema. Nema nikakve koristi od priče "oni na vlasti su krivi i neka sami ispravljaju". E, pa Naša stranko, vi želite ući u strukture vlasti da nešto mijenjate...ja samo pitam kako i na koji način VI to planirate?
1. Za prvi markirani dio, mislim da nisi upravu. Trenutno situacija jeste takva kao sto si je opisao, ali Pedja govori o mogucim izmjenama Ustava koje ce NS inicirati/podrzati, a ne o trenutnoj situaciji. U takvim jednim izmjenama, entitetsko glasanje se moze ograniciti na odredjeni broj pitanja kada se za tim mehanizmom moze posegnuti, odnosno odrediti slucajeve kada je potrebna podrska 1/3 entiteta i slucajeve kada nije potrebna. Takvo nesto je uradjeno za pokratenjem veta za zastitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda u tacki 10.d) Amandmana II na Ustav BiH iz 2006. godine (koji nazalost nije usvojen) gdje je tacno odredjeno za koja pitanja se moze pozvati na ovo pravo.
2. Tvoje pitanje (drugi markirani dio) me podsjeca na Silajziceve parole iz 2006. o ukidanju Republike Srpske. Obojica govorite o stvarima koje su za moj pojam nemoguce, sto bi znacilo da:
a) ti znas neki tajni mehanizam ukidanja entitetskog glasanja za koji nije potrebna podrska iz RSa ili znas nacin da promijenis stav poslanika iz RSa; Siljadzic zna tajni mehanizam za ukidanje RSa
b) obojica bacate ublehe jer imate motive ocrnjivanja drugih - "nemojte glasati za njih, oni ne zele ukinuti RS i entitetsko glasanje" (u Silajdzicevom slucaju to su SDA i SDP, a u tvom NS), dajuci neobrazovanim pojedincima nadu da ukoliko stranke iz FBiH (da ne kazem probosanske stranke) podrze ukidanje RSa/entitetskog glasanja da ce ono zaista i nestati.
Ja sam u jednom postu vec govorio o entiteskom glasanju kao odgovor na tvoju bespotrebnu i preuvelicanu kritiku Nase stranke (kritika mi zbog toga sve vise i vise djeluje kao zlonamjerna) po pitanju entitetskog glasanja. Evo tog posta:
ajdin.kahrovic wrote:
Jedini nacin da se ukine entitetsko glasanje je da ono postane besmisleno - da bar 5 poslanika iz RSa, od 14 ukupno, nema u cilju slabljenje BiH i jacanje RSa. Trenutno sjede takva dva poslanika (jedan iz SDA, drugi iz SBiH). Povecanje na takav nacin orjentisanih poslanika je:
1. odrziv povratak Bosnjaka i Hrvata u RS
2. glasanje Srba iz RSa za neku nenacionalisticku stranku.
Kada bi Srbi u RSu glasali za Nasa stranka-NSP koaliciju u tolikom broju da ovi osvoje 3 mjesta u Predstavnickom domu, entitetsko glasanje bi izgubilo svaki smisao, a samim tim i bilo ukinuto.
Vikanje na pregovarace oko Ustava iz RS "Ukinite entitetsko glasanje" i njihovo jos jace vikanje "Necemo", nekakve medjunarodne konferencije, novi Dejtoni, medjunarodni medijatori i sl. palci samo oduzimaju vrijeme i skrecu paznju glasaca sa pravih problema (poput ekonomije), a ni na koji nacin ne mogu doprinijeti ukidanju entitetskog glasanja.