Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#3051 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker wrote:
vrtlar wrote:

Nasi stari su govorili da je najbolje poslije djurdjevdana sijati u basti.A sto se tice iskustva danas ga imas vise nego prosle godine.Samo polako naucices.Koliko se sjecam imas plac u Nahorevu imas li kakvu mogucnost bunar iskopati ili nesto slicno.Krompir je pozeljno minimum tri puta dok je u cvatu zaliti.Nesto moras skontati u vezi vode.
Vrtlaru, bas tako, imam plac u nahorevu, postavljao sam i slike negdje ovdje, na temi. Sto se tice vode, rahmetli dedo, kada je kupio ovaj plac, dogovorio je sa covjekom cija je bila zemlja, da sa njegovog izvora, dovedemo vodu na moj plac, a to je nekih 200 m razlike, od njegove vode, do mog placa. Ja sam jos prosle godine organizovao to, zajedno sa komsijom iznajmio bager, prokopao kanal, postavio crijevo od izvora pa do basce, i to je bio zahtjevan projekat, i finansijski, sad bi trebao na mjestu gdje je izvor vode iskopati dobar rezervoar, i kupiti neku pumpu, koja ce bi izbacivati vodu, jer od izvora vode, pa do mog placa nema pada, takav teren, i bez pumpe i dobrog rezervoara nema nista. U planu je to ako mognem ove godine zavrsiti, kao i neki mali objekat na placu, ako nista neka drvena brvnarica, u koju cu se moci skloniti, ostavi alat, da ga ne vozam svaki put sa sobom.[/quote]

Super znaci imaces vode a za pumpu trebas uzeti onu na benzin prepostavljam da nema s truje ako ima onda sam cuo da imaju neke ruske pumpe koje se stave u bunar.Ja imam eleketricnu u bunaru ali kazu da su ove ruske jace i mogu i do 30 metara u dubinu ici.I sto se tice brvnare mozes od debala napraviti ima sume oko tebe :mrgreen: :D
Mu'min

#3052 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar

daj ba slikaj ovo malo bolje, posve mutna slika. :)

A činjenica da je Oti među nama znači ipak nije bacila pušku u žito. Znači postoji nada da se u bašču dođe i cura iz grada. :D
vrtlar

#3053 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:vrtlar

daj ba slikaj ovo malo bolje, posve mutna slika. :)

A činjenica da je Oti među nama znači ipak nije bacila pušku u žito. Znači postoji nada da se u bašču dođe i cura iz grada. :D

Mumine ne valja mi fotoaparat a vidi se da je flasa u flasi.jos i skratilo sliku.Sto si sitnicav postao :razz: :mrgreen: :D Mora da ti je hanuma uskratila nesto :D
Oticon

#3054 Re: Bášča

Post by Oticon »

Baštovani i cvjećari ...mislim Mumine i Vrtlar...pravac na Teferič.
Senći

#3056 Re: Dobrodošao

Post by Senći »

Mu'min wrote:Senći

dobro došao i od srca čestitka da si jedan od rijetkih koji se je fatio čitanje teme od početka do kraja. :mrgreen:
Hvala Mu'mine na dobrodošlici, morao sam pročitati sve da bi bio u toku. Sada idem da sijem paprike, juče sam kupio neku zemlju za rasad 70l 16,50 KM pa da i to probamo. I vidio sam pasirke od inoxa 44 KM pa imam u planu i to kupiti do ljeta.
Mu'min

#3057 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar i ostali

nisam do sada koristio ove kupovne "seed box" ili po naški mini plastenike iz Lidl-a (marka Florabest seed box set).
1. pitanje:
Zanima me vaše mišljenje da li je ovo premalo za sađenje paprika?
Znači ne govorim o sijanju već o sađenju.
Za paradajz je po mome premalo jer paradajz ima veći korijenski sistem.
Veličina kocke je 4x5 cm a dubina je 5 cm.

2.pitanje:
Čemu bi ovo bilo primjerno ako uzmemo da bi u njemu ili sijao ili sadio?

Evo i slike:
Image
Mu'min

#3058 Re: Dobrodošao

Post by Mu'min »

Senći wrote:Hvala Mu'mine na dobrodošlici, morao sam pročitati sve da bi bio u toku. Sada idem da sijem paprike, juče sam kupio neku zemlju za rasad 70l 16,50 KM pa da i to probamo. I vidio sam pasirke od inoxa 44 KM pa imam u planu i to kupiti do ljeta.
Ko je proizvođač zemlje?
Ja isto toliko platim 70l zemlje (oko 18 KM), proizvođač Klassmann Potgrond H

Image

A kako izgleda ta pasirka od 44 KM? To gledo u Sarajevu?
vrtlar

#3059 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:vrtlar i ostali

nisam do sada koristio ove kupovne "seed box" ili po naški mini plastenike iz Lidl-a (marka Florabest seed box set).
1. pitanje:

2.pitanje:

Evo i slike:
Image

Sellam Mumine

Mislim da je ovo dobro za salatu ,blitvu persun, kupus,kelj itd za paprike i paradajz nije.
vrtlar

#3060 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Senći wrote:Selam i pozdrav za sve baštovane i baštovanke pa i za cvijećare :-D . Pročitao sam sve od početka ponešto sam i zapamtio, ponešto već i znao, a dosta toga novoga naučio i sviđa mi se ovaj forum. Moja hanuma i ja bavimo se poljoprivredom imamo dovoljno zemlje i vode, a i volje pa proizvedemo i više nego dovoljno za porodične potrebe. Narednih dana planiramo napravit jedan mali plastenik (6x3) za naše potrebe. Toliko za poćetak i ako Bog da nastavićemo druženje sa vama. Vidim da ste prava ekipa samo mi je žao što se neki dugo ne javljaju kao npr. drekalica, Toto i dr.

Pozdrav senci i dobro dosao i dobro ostao sa nama nemoj bjezati
Mu'min

#3061 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote: Sellam Mumine
Mislim da je ovo dobro za salatu ,blitvu persun, kupus,kelj itd za paprike i paradajz nije.
Selam vrltar

pa ovo mi je plaho praktično za paprike za sađenje, pa bi u njih prebacio nakon pikiranja i tamo da budu do izlazka na njivu. Al sam i sam skeptičan da je premalo.
Znam da sam prošle godine koristio jogurt lončiće od 250-300 gr.
Za paradajze sem ponegdje koristio i po 500gr jogurt lončiće.

Salata je skoro za branje (zaboravi se pofaliti uz slike tvog motovilca). U gredi na njivi, pod najlonom, treba rasaditi.
Blitvu, kupus, kelj ne sijem već ili kupim sadnicu ili nabavim preko jarana.
Eto jedino mi peršun ostane za ove mini plastenike. :-?
Senći

#3062 Re: Bášča

Post by Senći »

Mu'min wrote:Ko je proizvođač zemlje?
Ja isto toliko platim 70l zemlje (oko 18 KM), proizvođač Klassmann Potgrond H

Image

A kako izgleda ta pasirka od 44 KM? To gledo u Sarajevu?
Zemlja potpuno ista kao na tvojoj slici pasirka ovakva
Image[/img] Gledao u Konjicu.
Senći

#3063 Re: Bášča

Post by Senći »

vrtlar wrote:Pozdrav senci i dobro dosao i dobro ostao sa nama nemoj bjezati
Ooo vrtlar pozdrav o :run: nema ni govora, od ovako lijepog društva ne treba bježati. :-D
Mu'min

#3064 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Senći wrote:Zemlja potpuno ista kao na tvojoj slici pasirka ovakva
[img][IMG]http://www4.picturepush.com/photo/a/12202857/220/12202857.png[/img][/img] Gledao u Konjicu.
Dobar izbor zemlje i cijena je OK.
A pasirku obavezno kupi tačno taj model. Kvalitetna je i cijena je u redu. Neš je dobiti jeftinije okolo.

Selam u Konjic.
kerima1

#3065 Re: Bášča

Post by kerima1 »

...Image
Last edited by kerima1 on 17/02/2013 16:16, edited 1 time in total.
Mu'min

#3066 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Haman ti bila na foto kursu kod vrtlara, mutna slika da sam pomislio da je krt u pitanju. :D
kerima1

#3067 Re: Bášča

Post by kerima1 »

ImageZA CVJECARE :D
Last edited by kerima1 on 17/02/2013 16:18, edited 2 times in total.
kerima1

#3068 Re: Bášča

Post by kerima1 »

"kam masallah mu"mine?? a i ja sam pomislila isto na vrtlarove mutne fotke,reko evo jos gorih :o
Mu'min

#3069 Re: Bášča

Post by Mu'min »

MašaAllah Kerima mada teška pogleda skonta šta je mašaAllah. :)
Šalim se ba sa vama.
Vidim da vrijedne ruke svašta privrede.
A što kažu ko god je ustao i radio, te od Allaha tražio, ruke mu On prazne nije vratio. :thumbup:
kerima1

#3070 Re: Bášča

Post by kerima1 »

MašaAllah Kerima mada teška pogleda skonta šta je mašaAllah.
:? persun je neobicno veliki i mislim da je za cudjenja barem meni pa kazem masAllah.
CvjetnaOaza

#3071 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mu'min wrote:vrtlar i ostali

1. pitanje:

2.pitanje:

Evo i slike:
Image
Mumine ja ti ne bi preporučila ove mini plastenike. Ja sam jednom kupila (ne u lidlu) i ne bi više nikad. Plastika je jako tanka, pa lako puca. Bolje je kupiti od malo deblje plastike i to se onda ima godinama. Ovo je vjerovatno povoljno, ali i slabo.
Mu'min

#3072 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Dobio sam kao poklon.
4x24 posudice.
Hajd vidje ću zašto mogu iskoristiti.
FLAG: jelde moglo bi za cvijeće? :mrgreen: :run:
CvjetnaOaza

#3073 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

U redu je ako je poklon ;-)
Ja bi u takve posudice sve sijala. Ovdje većinom sve prodaju u presovanoj zemlji te veličine.
Mu'min

#3074 Re: Bášča

Post by Mu'min »

CvjetnaOaza

bojim se da je za sađenje paprike premalo.
To bi najviše volio probati.
Za paradajze je definitivno premalo.

A za sijanje moglo bi se što šta jer korijenski sistem nije još tako velik da bi bila velika gužva prije nego prepikiram.
Senći

#3075 Re: Bášča

Post by Senći »

Mu'min wrote:bojim se da je za sađenje paprike premalo.
To bi najviše volio probati.
Za paradajze je definitivno premalo.

A za sijanje moglo bi se što šta jer korijenski sistem nije još tako velik da bi bila velika gužva prije nego prepikiram.
I ja mislim da je ovo bolje za sijanje. Ja i Hanuma smo danas posijali 200 komada paprika u čaše od jogurta u svaku čašu po jednu sjemenku pa koliko nikne poslje ide direkt u bašču (nekad početkom maja).
Post Reply