http://www. 24sata. hr/sudbine/bio-je-poput-biljke-pao-sam-u-komu-od-jednog-ugriza-krpelja-359287
Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
- Pasiflora
#3051 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nisam znala gdje ovo zakaciti, ali svakako pogledajte
:
http://www. 24sata. hr/sudbine/bio-je-poput-biljke-pao-sam-u-komu-od-jednog-ugriza-krpelja-359287
- Cholina_Lokica
#3052 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Taman komentarisem, sinog nadjoh krpelja u krevetu
Prosle godine sam primala antitetanus jer se krvopija zakacila
Prosle godine sam primala antitetanus jer se krvopija zakacila
-
Aja2
#3053 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Mozes li mi reci kakvu su terapiju imali kad su uspeli da prezive? Ova malena je pre 4 dana pocela da ima napade. Vet joj je 1 dao infuziju i rekao da nastavimo terapiju lekom . Serum Canglob ovde niko nemazvrk wrote:
imala sam tri kucica koje sam nasla na ulici i sklonila a kasnije se ispostavilo da su razvili stenacak.
Moji kucici su svi prezivili, ali je borba trajala 6 mjeseci.
btw stenecak je zarazan, ako jeste stenecak pa bi bilo dobro da tog kucica sklonite u neko prostoriju ako mozete.
Inace, virus stenecaka se cisti toplom vodom i deterdzentom ili dezinfekcijskim sredstvom sa povrsina i koze, ali i odjece i obuce.
I kazes da se cisti toplom vodom- citala sam i svuda su komentari razliciti. Neki kazu da se cisti tako, neki da traje 3 dana na telu bez obzira na sve, neki da prezivljava godinama u spoljasnjoj sredini, neki da ulazi i u nozdrve i onda tako prenosite... sta je tacno? Posto kod kuce imam malisu kojem je mesec dana, cekamo jos 2 nedelje pa da ga vakcinisemo, a plasim se da mu ne prenesemo. Ja svakako kad dolazim od one kuce uvek se istusiram, operem kosu, promenim stvari i naprskam nekim rastvorom za koji pise da ubija neke viruse. Da li je i pored toga u opasnosti? On je samo u jednoj sobi, ne ide po celom stanu jer se plasim da npr. u hodniku u kojem nam stoji obuca ne zakaci nesto.
-
no_sikiriki
#3054 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Pitanje: Da li mi neko moze dati preporuke/iskustva sa nekim 'pet hotelom' ili smjestajem za pse kad ides negdje na godisnji? Naravno kljucna stvar je da su neki normalni odgovorni ljudi u pitanju...nemam predstavu kako to uopce izgleda pa ako iko ima neka iskustva plz help.
-
pakica_
#3055 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
pansion za pse "betty" u bojniku.. vlasnica je vet. tehnicarka, tako da za ne daj Boze pas ima momentalnu njegu..no_sikiriki wrote:Pitanje: Da li mi neko moze dati preporuke/iskustva sa nekim 'pet hotelom' ili smjestajem za pse kad ides negdje na godisnji? Naravno kljucna stvar je da su neki normalni odgovorni ljudi u pitanju...nemam predstavu kako to uopce izgleda pa ako iko ima neka iskustva plz help.
ima ih jos, al' kazem ovdje ti dobro dodje sto je vlasnica do grla u veterini
ima i pansion king na misevicima
-
zvrk
#3056 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
stenecak je virusno oboljenje koje napada razne organe ili organske sisteme i izaziva sekundarne bakterijske infekcije.Aja2 wrote:Mozes li mi reci kakvu su terapiju imali kad su uspeli da prezive? Ova malena je pre 4 dana pocela da ima napade. Vet joj je 1 dao infuziju i rekao da nastavimo terapiju lekom . Serum Canglob ovde niko nemazvrk wrote:
imala sam tri kucica koje sam nasla na ulici i sklonila a kasnije se ispostavilo da su razvili stenacak.
Moji kucici su svi prezivili, ali je borba trajala 6 mjeseci.
btw stenecak je zarazan, ako jeste stenecak pa bi bilo dobro da tog kucica sklonite u neko prostoriju ako mozete.
Inace, virus stenecaka se cisti toplom vodom i deterdzentom ili dezinfekcijskim sredstvom sa povrsina i koze, ali i odjece i obuce.
I kazes da se cisti toplom vodom- citala sam i svuda su komentari razliciti. Neki kazu da se cisti tako, neki da traje 3 dana na telu bez obzira na sve, neki da prezivljava godinama u spoljasnjoj sredini, neki da ulazi i u nozdrve i onda tako prenosite... sta je tacno? Posto kod kuce imam malisu kojem je mesec dana, cekamo jos 2 nedelje pa da ga vakcinisemo, a plasim se da mu ne prenesemo. Ja svakako kad dolazim od one kuce uvek se istusiram, operem kosu, promenim stvari i naprskam nekim rastvorom za koji pise da ubija neke viruse. Da li je i pored toga u opasnosti? On je samo u jednoj sobi, ne ide po celom stanu jer se plasim da npr. u hodniku u kojem nam stoji obuca ne zakaci nesto.
moji stenci su svako malo bili na antibioticima synulox (xicvlav). prva je terapija traja 14 dana pa su onda bili bolje pa su opet bili losije pa je trajala terapija 21 dan. to nije zdravo ali kad je borba za goli zivot u pitanju ....
to su antibiotici opceg spektra i djeluju siroko na sve infekcije.
osim te, stalna "terapija" su bili vitamini odnosno jaka royal cnine hrana kako bi imali snage za borbu.
kad nisu imali apetita, sto sreca nije bilo cesto i dugo, onda se kuhala riza, piletina, pravila kasa i davali vmp multivitamini, infuzije po potrebi...
sve ostale posljedice su lijecene onako kako se javljaju. za probleme sa okom ovog malisana koji je oslijepio koristili smo kapi za oči antibiotske, ako su imali problema sa prolivom, davala sam pastu za regulaciju crijevne flore.
Ako su imali nisku temperaturu, utopljavala sam ih...
Dakle veterinar treba da prati tok bolesti i da reaguje odmah cim se ukaze neko zariste. to znaci odmah i novu terapiju.
sto se tice malene kod koje se razvio i nervni stenecak, prvo je pocelo sa blagim trzajem prednje sape dok lezi, da bi preslo na zadnje sape i padanje zadnjeg dijela dok trci.
u posljednjoj fazi bolesti - bila je nepokretna i nije mogla kontrolisati stolicu i urin.
tada smo bili donijeli odluku da je uspavamo ako prestane jesti, ali ona je za 4 dana ustala na noge!
tu terapiju su joj davali drugi veterinari jer moj veterinar nije imao vise ideja. pretpostavljam da su joj davali kortikosteroide, ali ne tvrdim.
Uglavnom, ustala je i oporavila se.
a onda je dosao demodeks, terapija: kupanje u taktiku, biotin, omega 369....
sto se tice dezinfekcije, jako mnogo ljudi brka stenecak i parvo. parvo je skoro nemoguce ubiti, stenecak je blag u odnosu na njega.
Ja sam te kucice smjestala kod raznih ljudi, a za dezinfekciju sam koristila bakticid za bolnice od bosnalijeka. u boci je od litar i kostao je oko 13 km.
u to vrijeme sam imala kuci takodjer stene s ulice koje nije bilo vakcinisano, staro oko dva mjeseca, ali mu se nije nista desilo.
Dakle kod malaca sam isla, nakon posjete bih i odjecu i obucu i kozu zalila doslovno bakticidom. nasprejala sve povrsine koje su bile u dodiru s virusom - od potplatka obuce preko volana koji sam dirala rukama.
i opet bih se presvukla kad dodjem kuci i oprala ruke naravno - i nije bilo prenosenja.
drzim fige i ne odustaj od malenog
nadam se da sam pomogla
-
zvrk
#3057 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
za sam canglob u toj fazi je kasno.
canglob je najefikasniji u pocetku, kod prvih simptoma bolesti.
a kad se stenecak razvije, slabe su sanse da ce pomoci.
nema instant rjesenja, gasis pozar tamo gdje nastane, a dugotrajno oporavljas imunitet i organizam i dajes mu snagu da se izbori s virusom
moji kucici su dobili dijagnozu tj test pozitivan vec nakon prvih simptoma i dobili su i canglob odmah, ali je on pogorsao stanje nazalost.
kad se to desilo, veterinar je odmah htio da ih uspava pa smo promijenili veterinara i drugi ih je doveo do izljecenja kroz tri mjeseca
sto se tice malca kod kuce, zar se ne vakcinisu sa 4 sedmice prvi put?
canglob je najefikasniji u pocetku, kod prvih simptoma bolesti.
a kad se stenecak razvije, slabe su sanse da ce pomoci.
nema instant rjesenja, gasis pozar tamo gdje nastane, a dugotrajno oporavljas imunitet i organizam i dajes mu snagu da se izbori s virusom
moji kucici su dobili dijagnozu tj test pozitivan vec nakon prvih simptoma i dobili su i canglob odmah, ali je on pogorsao stanje nazalost.
kad se to desilo, veterinar je odmah htio da ih uspava pa smo promijenili veterinara i drugi ih je doveo do izljecenja kroz tri mjeseca
sto se tice malca kod kuce, zar se ne vakcinisu sa 4 sedmice prvi put?
-
no_sikiriki
#3058 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Pakice, hvala puno 
- Pasiflora
#3059 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Hajmo pomoci da ovi psi ne skoncaju nesretno, molim vas: http://pseci.net/peticija-za-azil-zadar.html
"Kultura jednog naroda ogleda se u njegovom odnosu prema zivotinjama" - M. Gandhi
"Kultura jednog naroda ogleda se u njegovom odnosu prema zivotinjama" - M. Gandhi
-
Aja2
#3060 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
@zvrk
Za malca nam je veterenar rekao da je najbolje da sacekamo da ima 50 dana pa da ga vakcinisemo.
Sto se tice malene stanje se ne popravlja. Dali smo joj serum (neki ruski po preporuci poznatog veta) medjutim ne deluje mi da je mnogo pomogao, on rece da bi joj trebalo dati jos jednu dozu ali nazalost nismo pri parama tako da se uzdam da je ovaj 1 ipak nesto pomogao... Bas je tesko onako veselo kuce gledati sad ovako bolesno :'(
Za malca nam je veterenar rekao da je najbolje da sacekamo da ima 50 dana pa da ga vakcinisemo.
Sto se tice malene stanje se ne popravlja. Dali smo joj serum (neki ruski po preporuci poznatog veta) medjutim ne deluje mi da je mnogo pomogao, on rece da bi joj trebalo dati jos jednu dozu ali nazalost nismo pri parama tako da se uzdam da je ovaj 1 ipak nesto pomogao... Bas je tesko onako veselo kuce gledati sad ovako bolesno :'(
-
zvrk
#3061 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
drzim fige da se izvuce, borac je ona cim se nije predala jos
a ne znam sto 50 dana za prvu vakcinu, ali ok
-
aleksandrasavic17
#3062 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Danas kad sam setala psa videla sam da crveni krpelj pokusava da ga ujede,uzela sam krpelj,bacila ga na zemlju i zgazila da li su oni opasni i kako da sprijecim da mog psa ujedaju krpelji?
do sad ih nije imao,star je 8 mjeseci
do sad ih nije imao,star je 8 mjeseci
-
Aja2
#3063 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nažalost, pre 4 dana je došlo do konstantnih napada i morali smo da je uspavamo... Ne znam šta da kažem. Teško mi je, jer sam verovala da će se izvući i da zaslužuje da se izvuče jer je to bilo najveselije, najradoznalije i najbolje kuče koje sam ja poznavala...zvrk wrote:drzim fige da se izvuce, borac je ona cim se nije predala jos![]()
-
zvrk
-
bjelave
#3065 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Imam mjesanca terijera starog 4 godine i posljednjih par dana odbija da ide u setnju sa kucnom pomocnicom. Supruga i ja radimo puno tako da ga ona izvodi ujutro i predvece prije nego sto se vratimo s posla. Zadnja 2 dana i mi moramo izaci s njima iz kuce i tek onda hoce setati i obaviti svoj posao. Skroz je zdrav, nista mu ne fali i nije mi jasno o cemu je rijec.. Samnom il sa suprugom bi uvijek isao napolje. Sa ovom curom koja nam pomaze ima dobar odnos i ona je sa nama dugo, skoro koliko je i njemu godina. Ujutro jos se uvijek obraduje kad dodje i ranije je jedva cekao da se ukaze na vratima i da ga izvede u setnju. Sad ne kontam sta se desava.
E, sad ono smo me sekira je sto mi za par dana, ovaj vikend, idemo na put i trebamo ga sa kucnom pomocnicom ostaviti samoga 15 dana. Ne mozemo ga povesti jer bi bilo previse komplicirano i mora ostati s njom. Ona se u tom periodu preseli kod nas i ne ostavlja ga samoga, bar takav je dogovor. Mi kucu napunimo hranom tako da joj nista ne treba i ne mora izlaziti osim s njim u setnju. Sad imam nelagodu od toga sto ga ostavljamo, odlazimo na 2 sedmice, a nemamo izbora.
Nije mi jasno o cemu je rijec i zasto posljednjih dana ne zeli s njom izaci napolje. Put koji predstoji mi pravi nelagodu jer se svakako uvijek osjecam krivim kad ga moram ostaviti.
Moze biti da ovo mnogima zvuci kao prenemaganje ali mene cijela situacija sekira i cini me tjeskobnim.
Ima li neko neki savjet?
Provale koje svracaju na ovaj podforum iz zajebancije nek produze dalje...
E, sad ono smo me sekira je sto mi za par dana, ovaj vikend, idemo na put i trebamo ga sa kucnom pomocnicom ostaviti samoga 15 dana. Ne mozemo ga povesti jer bi bilo previse komplicirano i mora ostati s njom. Ona se u tom periodu preseli kod nas i ne ostavlja ga samoga, bar takav je dogovor. Mi kucu napunimo hranom tako da joj nista ne treba i ne mora izlaziti osim s njim u setnju. Sad imam nelagodu od toga sto ga ostavljamo, odlazimo na 2 sedmice, a nemamo izbora.
Nije mi jasno o cemu je rijec i zasto posljednjih dana ne zeli s njom izaci napolje. Put koji predstoji mi pravi nelagodu jer se svakako uvijek osjecam krivim kad ga moram ostaviti.
Moze biti da ovo mnogima zvuci kao prenemaganje ali mene cijela situacija sekira i cini me tjeskobnim.
Ima li neko neki savjet?
Provale koje svracaju na ovaj podforum iz zajebancije nek produze dalje...
-
febo_acm
#3066 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Teško je reći ovako napamet... Da cuko nije preživio neku traumu sa tom curom vani i onda ne želi sa njom da šeta? Jedino što mi pada na pamete je da izađete svi skupa još par puta da prošetate, pa onda ponovo probajte pustiti nju da ga izvede. Ja se nadam da ima neko na forumu ko ti može konkretnije pomoći.
-
bjelave
#3067 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
I meni je to prvo sto je palo na pamet. Ova cura tvrdi da nije bilo nikakvih problema, mislim da ne laze.Zhìxin wrote:Teško je reći ovako napamet... Da cuko nije preživio neku traumu sa tom curom vani i onda ne želi sa njom da šeta? Jedino što mi pada na pamete je da izađete svi skupa još par puta da prošetate, pa onda ponovo probajte pustiti nju da ga izvede. Ja se nadam da ima neko na forumu ko ti može konkretnije pomoći.
Mene hvata paranoja kako on shvata da cemo ga ostaviti i otici na put pa nece da se odvaja od nas. Inace, ranije kada bi isli na aerodrom, njoj bi rekli da ga izvede u setnju da nas ne vidi kako izlazimo sa koferima. Inace, ranije kad bi vidio kofer shvatio bi da neko ide na put i odmah bio dobro donji sa raspolozenjem.
Je, setat cemo ga sa njom i sve dok se ne normalizira ili ne krenemo na put.
Hvala na pomoci i savjetu.
-
febo_acm
#3068 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
A vjeruj da je to vrlo moguće da on konta da vi idete... To sam već vidio kako cuko postaje depresivan zbog odlaska gazde. U suštini ako vjerujete toj curi, nemojte se puno brinuti. Ona će mu pružiti sve što mu treba, a vi dolazite za 14 dana nazad.
-
bjelave
#3069 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nece biti prvi put da ostavljamo. Svake godine to napravimo jednom ili dvaput, na 10-14 dana Kako je stariji to mu teze pada.Zhìxin wrote:A vjeruj da je to vrlo moguće da on konta da vi idete... To sam već vidio kako cuko postaje depresivan zbog odlaska gazde. U suštini ako vjerujete toj curi, nemojte se puno brinuti. Ona će mu pružiti sve što mu treba, a vi dolazite za 14 dana nazad.
Nije mi jedino jasno da li on konta da mu se to sprema i kako je to moguce ili je rijec o necemu drugom.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3070 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Možda vi imate povjerenja u tu ženu, ali on očigledano nema da ide sa njom vani. Možda ga je nekad udarila vani ili mu se nešto ružno sa njom desilo vani. Ovo meni nije nimalo bezazleno i da je moj pas , ja bih ga ostavila u pansionu ovaj period dok idete na put, dok ne utvrdite o čemu se radi. Pas to ne čini bez razloga.
Sjećam se, kad sam imala mješanca, prije puno godina, neko vrijeme smo morali naći jednu ženu koja će ga izvoditi. Radi nekih okolnosti. Ja nisam ni znala da žena pije dok nisam vidjela kako se pas zakopa i neće da izađe sa njom
Ne kažem da vaša asistentica pije, ali ima nešto tu.
Sjećam se, kad sam imala mješanca, prije puno godina, neko vrijeme smo morali naći jednu ženu koja će ga izvoditi. Radi nekih okolnosti. Ja nisam ni znala da žena pije dok nisam vidjela kako se pas zakopa i neće da izađe sa njom
-
bjelave
#3071 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Je, moguce da smo naivni mada je u principu ne vjerujem nikome. Zbunjujuce, je sto on sa njom ima dobru komunikaciju ili se meni tako cini. I ranije ga je cuvala i ostajao je s njom sam vec vise puta. Mislim da je ona radi kod nas vec 3 i po godine. Jutros je potrcao na vrata i obradovao joj se kad je usla. Medjutim. kad je uzela povodac zbrisao je u moju sobu i nije htio vani. Upravo se zakopa, kako kazes.KatarinaKosaca wrote:Možda vi imate povjerenja u tu ženu, ali on očigledano nema da ide sa njom vani. Možda ga je nekad udarila vani ili mu se nešto ružno sa njom desilo vani. Ovo meni nije nimalo bezazleno i da je moj pas , ja bih ga ostavila u pansionu ovaj period dok idete na put, dok ne utvrdite o čemu se radi. Pas to ne čini bez razloga.
Sjećam se, kad sam imala mješanca, prije puno godina, neko vrijeme smo morali naći jednu ženu koja će ga izvoditi. Radi nekih okolnosti. Ja nisam ni znala da žena pije dok nisam vidjela kako se pas zakopa i neće da izađe sa njom![]()
Pansion nije opcija ovdje gdje zivimo. Ima ih ali im vjerujem jos manje. Ovako ce barem biti kuci.
Hvala u svakom slucaju.
-
zlajapravaraja
#3072 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
@bjelave
Pa ako je odnos izmedju njih dvoje inace OK kao sto kazes i vjerujete joj s tim zadatkom, neka ga jednostavno privoli napolje s necim ukusnim, pa nek mu malo po malo ubacuje komadice tog necega ukusnog u usta dok su napolju, koracic po koracic - dok ne prebrodi to
Moze biti i da je se nesto za nju nevazno desilo tacno na pragu kuce, ili tamo gdje mu stavljate lanac, itd., dakle - vrlo ogranicenom prostoru - cuke su banalne, ponekad
Pa ako je odnos izmedju njih dvoje inace OK kao sto kazes i vjerujete joj s tim zadatkom, neka ga jednostavno privoli napolje s necim ukusnim, pa nek mu malo po malo ubacuje komadice tog necega ukusnog u usta dok su napolju, koracic po koracic - dok ne prebrodi to
Moze biti i da je se nesto za nju nevazno desilo tacno na pragu kuce, ili tamo gdje mu stavljate lanac, itd., dakle - vrlo ogranicenom prostoru - cuke su banalne, ponekad
-
Haman
#3073 Re: Pasmine-rase pasa, linkovi uzgajivaca i komentari
Ko su najbolji izgajivaci dobermana u BiH. Cuo sam da ima jedan dobar uzgajivac u Konjicu. Da li je to tacno. Ako jest, da li neko ima link odgajivacnice.

- Cholina_Lokica
#3074 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ja dok sam imala Bobjia, pudlu, jednom prilikom je bio sa mamom vani i napao ga drugi pas, mjesecima nije htio sa njom vani ici, i kad je poceo, to je bilo sa velikim oprezom, i do kraja zivota je bio jako oprezan kad ga ona vodi 
-
bjelave
#3075 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
100% je nesto bilo samo sto ova cura to porice. Ne bi cuko iz cista mira poceo da zazire od izlazaka sa njom a prethodno mu je to bila rutina vec godinama.