Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Prenj

Post by Prenj »

mIRCerka wrote:
Vodenjak wrote:
Sta mislis, ako se pokaze da je sve sto se ovih dana i mjeseci kopa zapravo ostatak nekog starog grada iz doba Rima ili recimo srednjeg vijeka, dakle, sta mislis da li je sadasnji nacin iskopavanja zaista, blago receno, neprimjeren?
Ne mislis li da se u tom slucaju unistava citavo jedno blago kad je u pitanju istorija nasih prostora?
aman, bolje da ostane vjecno pod zemljom nego da se otkrije...
slazem se...zakopajmo sve...
navucimo zemlju bagerima preko stecaka...propasce na otvorenom...navucimo betonske oklope na muzeje...odoshe xponati u kooratz... :D:D:D:D
Koliko god to na prvi pogled izgledalo, ali zatrpavanje zaista jeste izvanredan nacin da se artifakti sacuvaju.
Ko ne vjeruje, nek obidje Pompeje, jedna trecina je jos uvijek pod zemljom, neki dijelovi su nakon otkopavanja ponovo zatrpani.
Piramidos

Post by Piramidos »

GLAVNI GRAD A SAMO 60X30 hm sunce mu zarko.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mIRCerka wrote:
Vodenjak wrote:
Sta mislis, ako se pokaze da je sve sto se ovih dana i mjeseci kopa zapravo ostatak nekog starog grada iz doba Rima ili recimo srednjeg vijeka, dakle, sta mislis da li je sadasnji nacin iskopavanja zaista, blago receno, neprimjeren?
Ne mislis li da se u tom slucaju unistava citavo jedno blago kad je u pitanju istorija nasih prostora?
navucimo zemlju bagerima preko stecaka...propasce na otvorenom...navucimo betonske oklope na muzeje...odoshe xponati u kooratz... :D:D:D:D
Shuti ti! :x

:D :D :D

Uostalom, nek se kopa, ali to treba da rade oni koji to znaju raditi na takvim mjestima, a ne klinci koji maltene prvi put u zivotu vide kramp i lopatu!

:-) :-)
Mahalac

Post by Mahalac »

Prenj,

ti bi komotno mogo promjeniti nick u "esherihia coli" :shock:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Vodenjak wrote:
mIRCerka wrote:
Vodenjak wrote:
Shuti ti! :x

:D :D :D

Uostalom, nek se kopa, ali to treba da rade oni koji to znaju raditi na takvim mjestima, a ne klinci koji maltene prvi put u zivotu vide kramp i lopatu!

:-) :-)

DJES TI MENI REC DA PIRAMIDE NEMA ?!?!?!?!?!?!

slazem se, treba znati kopati....to si u pravu...ali nemamo mi skolovanog kadra dovoljno...ovo sto imamo se cicak trakom zaljepilo za fotelje i ne micu...
Piramidos

Post by Piramidos »

Mahalac wrote:Prenj,

Prenj je potpuno upravo, ponekad je bolje nista nedirati nego vrsiti ovaj KULTURNI GENOCID. Ja znam par lokaliteta bas u blizini Visokog koji su malo otkopani, vidjelo se sto je i onda zatrpani do daljnjeg da se nebi vrsio KULTURNI GENOCID.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

:roll: :roll: :roll:

napravimo forumcid....
Prenj

Post by Prenj »

Piramidos wrote:

Prenj je potpuno upravo, ponekad je bolje nista nedirati nego vrsiti ovaj KULTURNI GENOCID. Ja znam par lokaliteta bas u blizini Visokog koji su malo otkopani, vidjelo se sto je i onda zatrpani do daljnjeg da se nebi vrsio KULTURNI GENOCID.
KULTURNI GENOCID :shock: :?
Genocid na kulturan nacin ili ...?
Piramidos

Post by Piramidos »

Prenj wrote:
Piramidos wrote:

da prenj genocid nad kulturom kao nacin
unistavanje jedne kulturne bastine do njenog potpunog istrebljenja
npr. cetnici rusenjem dzamija u Republici Bosni i Hercegovini su vrsili Kulturni Genocid, jer dzamija je sastavni dio kulture bosanskih muslimana
ubijanjem kulture ubijas lagano jedan narodu ovom slucaju prave bosance i hercegovce koji Kraljevinu Bosnu osjecaju kao svoju domovinu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Piramidos wrote:
Prenj wrote:
Piramidos wrote: Prenj je potpuno upravo, ponekad je bolje nista nedirati nego vrsiti ovaj KULTURNI GENOCID. Ja znam par lokaliteta bas u blizini Visokog koji su malo otkopani, vidjelo se sto je i onda zatrpani do daljnjeg da se nebi vrsio KULTURNI GENOCID.
da prenj genocid nad kulturom kao nacin
unistavanje jedne kulturne bastine do njenog potpunog istrebljenja

npr. cetnici rusenjem dzamija u Republici Bosni i Hercegovini su vrsili Kulturni Genocid, jer dzamija je sastavni dio kulture bosanskih muslimana
ubijanjem kulture ubijas lagano jedan narodu ovom slucaju prave bosance i hercegovce koji Kraljevinu Bosnu osjecaju kao svoju domovinu.
to se zove KULTUROCID

:x :x :x :x sramotis antipiramidashe...
Prenj

Post by Prenj »

Article 7 of the "United Nations draft declaration on the rights of indigenous peoples" (26 August 1994) defines "Cultural genocide" (emphasis added)[1]:

Indigenous peoples have the collective and individual right not to be subjected to ethnocide and cultural genocide, including prevention of and redress for:

(a) Any action which has the aim or effect of depriving them of their integrity as distinct peoples, or of their cultural values or ethnic identities;
(b) Any action which has the aim or effect of dispossessing them of their lands, territories or resources;
(c) Any form of population transfer which has the aim or effect of violating or undermining any of their rights;
(d) Any form of assimilation or integration by other cultures or ways of life imposed on them by legislative, administrative or other measures;
(e) Any form of propaganda directed against them.
Vingo

Post by Vingo »

Piramidos, natjeruju ti mak na konac sa etimologijom. Geno - pleme....cido - masakr....

Stocereci ako kazes kulturni genocid, ispada da je neko kulturno istrijebio pleme.... :D

Al razumijem te ja. Ja svakog razumijem... :-D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Prenj wrote:
Article 7 of the "United Nations draft declaration on the rights of indigenous peoples" (26 August 1994) defines "Cultural genocide" (emphasis added)[1]:

Indigenous peoples have the collective and individual right not to be subjected to ethnocide and cultural genocide, including prevention of and redress for:

(a) Any action which has the aim or effect of depriving them of their integrity as distinct peoples, or of their cultural values or ethnic identities;
(b) Any action which has the aim or effect of dispossessing them of their lands, territories or resources;
(c) Any form of population transfer which has the aim or effect of violating or undermining any of their rights;
(d) Any form of assimilation or integration by other cultures or ways of life imposed on them by legislative, administrative or other measures;
(e) Any form of propaganda directed against them.
BOSANSKI HRVATSKI I SRPSKI JEZIK ne poznaju KULTURNI GENOCID vec KULTUROCID....

A, ti si dobra s crtanjem, molim te nacrtaj ...
Piramidos

Post by Piramidos »

Vratimo se temi
Kako je moguce da glavni grad Kraljevine Bosne bude samo 60x30??????

a znamo kolika je kraljevina bila
Vingo

Post by Vingo »

Piramidos wrote:Vratimo se temi

Ih najlakse tako! Prvo priznaj da si skontao ono gore!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:

:lol: nece priznat...cak i kad se piramida ocisti on ce reci NIJE PIRAMIDA to se blokovi slozili tako sami od sebe vremenom...
Mahalac

Post by Mahalac »

BICE BEREKETA...

Stigao je

Ali Abdulah Berekat.

8)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Mahalac wrote:BICE BEREKETA...

Stigao je

Ali Abdulah Berekat.

8)
:lol: :-) :lol:

odoK..chitamo se....
Piramidos

Post by Piramidos »

Vingo wrote:

moj jezik nije bosnaski-srpski-hrvatski kao vas, tako da se u mom jeziku koristi izraz Kulturni Genocid
Saraswati

Post by Saraswati »

Stigao je

Ali Abdulah Berekat.

8)
Dosao je :faraon:
Vingo

Post by Vingo »

Piramidos wrote:
Vingo wrote:

moj jezik nije bosnaski-srpski-hrvatski kao vas, tako da se u mom jeziku koristi izraz Kulturni Genocid
Prailirski? :D
Prenj

Post by Prenj »

Saraswati wrote:

Stigao je

Ali Abdulah Berekat.

8)
Ne bi mu bio u kozi, sta god da kaze belaj ce napraviti :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Ispravno su oni tebe razumjeli Piramidos...
black

Post by black »

I have a dream

Ima tome mnogo godina, kao i meni samom. Unuci bi rekli, ima dedi 300 godina, a nema, tek 80 i koja. Stariji sam od priče o kojoj govorim, ali ne i od onoga što je u priči. Možda od ovoga ništa starije i nema što je ljudska ruka napravila. Svega pamtim, i rata i bijede, i gladi, a i mira, blagostanja i izobilja, kao što je sad otprilike, sad kad mi je svjedeno. A nekad mi nije bilo svejedno.
Nekad kad sam bio mlad, kad je život nudio svašta, a najviše stranputica, jer one uvijek ljepše izgledaju, ne pravdam se ali tako je.
Ali priča nije o tome već o nečemu što je staro skoro koliko i čovjekovo kajanje. Sad dok moja generacija čeka pozivnicu s neba kao što je nekad čekala poziv za vojsku, drugačije je.
Čudno sad mladim generacijama zvuči ta vojska, jer je u Bosni više nema. Svi su ratovi već privedeni kraju, odjeci njihovih granata samo se čuju još u sjećanju nas starijih. Bosnom sad više ne pritežu čizme, osim kad idu u arheološka istraživanja, a sad je toga mnogo otkako su otkrili sve ono u Visokom. A već je i 30 godina kako je odavde otišao i posljednji strani vojnik, koji je navodno obezbjeđivao mir.
A zadnjih 5 godina samo su hodali kao turisti i slikali se, naravno najviše u Visokom, podno piramida.
Danas mi unuci zive u sretnoj zemlji, u izobilju. I ne mogu da vjeruju kakva je nekad ovo zemlja bila.
Vremenska odrednica svih generacija prije je bila „prije rata“, „za vrijeme rata“ i „ poslije rata“ i tako.
A sad je vremenska odrednica „prije“ i „poslije“ otkrivanja, naravno piramida.
Pričam im ali ono ne drže do toga i smijesno im je. Onaj stariji je oženio kineskinju, a mlađi rumunjku. Ne čudim se. Ali kako bih kad ih sad ima kao i nas i svake godine ih ima sve više.
Ja brojim svoje posljednje dane, a unuci broje automobile ispred kuće.Najveća im je dilema gdje otići na ljetovanje a gdje na zimovanje. Nije brate lahko ni odlučiti kad su obišli cijeli svijet.
Prošle godine bila žene od onog starijeg u Kini kod svojih, da ih obiđe. Tamo je samo pitali kako se mogu srediti papiri da dođu ovamo.
Sad poslije svega, jedino što zamjeram rahmetli dr. Semiru Osmanagiću jeste što mi je i Egipat učinio nezanimljivim , a kakav je bio u mojoj mladosti.
Sanjao sam cijelu mladost da posjetim Egipat i njihove piramide. Kad sam kasnije kao starac otišao došlo mi da plačem.
Stojim ja ispred one Keopsove piramide i gledam, a nema ni koliko pola naše. Našeg Sunca. Sunca koje je obasjalo cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Sad Mađari i Česi, kako je ovaj autoput prošao pa možeš od Save do mora za tri sata, dolaze za vikend. Djeca im sad dolaze na exkurziju u Visoko. Izgradila se sad Bosna nije kao u mojoj mladosti.
Naša djeca idu u Italiju, Grčku, Španiju, zašto ne bi. Smiješno im kad pričam da ja nisam mogao na 4 god fakulteta ići u Španiju na exkurziju, jer nismo mogli obezbjediti vize za ulazak u EU. Pa im onda objašnjavaj šta je viza jer ne znaju, kako će znat kad je Bosna već odavno u EU.
Učinio mi je Egipat nezanimljivim, rahmetli dr. Semir Osmanagić.
A bio je velik čovjek. Ne zato što se sad po njemu zove glavna ulica u Visokom, našem najvećem gradu. Niti zato što se po njemu zovu fakulteti i trgovi. Već zato što je sanjao veliki san i odsanjao ga. San koji je za mnoge bio nevjerovatan i neostvariv. O njemu i njegovim piramidama su pričali viceve i napadali ga novinari, ali je na kraju pobjedio.
Drago mi je i neka je, jer ovdje su ljudi uvijek mogli da oproste sve osim uspjeha.
A kod nas su uvijek najveći ljudi bili vođe, ratnici, heroji, junaci, poslije biznismeni, lopovi, uglavnom oni ljudi kojih se trebalo bojati.
Prvi put je da nam je najveći čovjek naučnik. Po zvanju arheolog, a po opredjeljenju „sanjar“.
Sad nam je svima bolje. Kako ne bi bilo, kako su otkrivene piramide i od Vatikana priznata gospa u Međugorju, a od naučnika Troja u Gabeli, kroz Bosnu prođe milion turista godišnje.
Ne mogu da vjeruju moji unuci da je moj brat izbjegao u Ameriku „trbuhom za hljebom“ prije 50 godina odmah nakon posljednjeg rata u Bosni. Otišao je tada jer je ovdje vladala neimaština i bijeda. Sad se njegovi unuci vraćaju ovamo, jer poslije krize kakva je zahvatika Ameriku prije nekoliko godina, nije im lako.
Kupit će i oni zemlju u Visokom, a gdje bi drugo. Iako da je sad zemlja u Visokom skuplja nego na Bevrly Hillsu.
Od svih slika i razglednica na svijetu nema ljepše od one kad pada snijeg u Visokom . Ima još piramida u svijetu ali nigdje veće kao u Bosni, a još pod snijegom . Eh.....

Đ.M.

:-)
Mahalac

Post by Mahalac »

Prenj wrote:
Saraswati wrote:

Stigao je

Ali Abdulah Berekat.

8)
Ne bi mu bio u kozi, sta god da kaze belaj ce napraviti :D