Samo nisi naučio ništa o odbacivanju znanja. Istina, da bi ga odbacio, moraš ga prvo imati. Ali, da bi ga znao ispravno odbacivati moraš imati dovoljno ludog profesora koji ti skrene pažnju na to i koji je spreman da o tome dovoljno često govori. To ne MERE iz knjige.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Osmi Socrates
#3051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i ja sam svašta naučio u školi. Nije to problem. Druga je stvar što si ti iskompleksiran i tup k'o uglomjer zbog toga pa se prosipaš redovno na javnom forumu.
Samo nisi naučio ništa o odbacivanju znanja. Istina, da bi ga odbacio, moraš ga prvo imati. Ali, da bi ga znao ispravno odbacivati moraš imati dovoljno ludog profesora koji ti skrene pažnju na to i koji je spreman da o tome dovoljno često govori. To ne MERE iz knjige.
-
Osmi Socrates
#3052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E ako će tebe jednog nogirati zbog robota, onda je to jedna velika nepravda.
- n+1
#3053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U pravu si, ne može to iz knjige. Za takvo šta moraš posjedovati propenzitet ka teorijama zavjere, šizofrenom razmišljanju, i biti općenito obrazovan na forumu.Osmi Socrates wrote: ↑03/01/2023 07:36 Pa i ja sam svašta naučio u školi. Nije to problem. Druga je stvar što si ti iskompleksiran i tup k'o uglomjer zbog toga pa se prosipaš redovno na javnom forumu.![]()
To iz razloga što se znanje ne odbacuje. Odbacuju se hipoteze, a sve u skladu s argumentima koji ih opovrgavaju. Tačno onako kako sam ja opovrgnuo tvoju hipotezu kako nije održivo da rast plata prati rast produktivnosti. Odbacivati znanje jer su te roditelji tapšali po glavi i govorili da si najpametniji, a ti im povjerovao, nažalost, nije validan epistemološki metod.
- n+1
#3054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pika se realno povećanje. Uzevši u obzir inflaciju, plata ti je smanjena, a posao isti. Uživaj.skafiskafsnjak wrote: ↑03/01/2023 07:31Raste plata vremenomn+1 wrote: ↑03/01/2023 07:08
@Škaf je u ovom trenutku stigao na svoje radno mjesto u Njemačkoj. Suštinsko pitanje za njega je da li će poslodavac tražiti da Škaf poveća svoj radni učinak uz proporcionalno povećanje plate, ili će tražiti povećanje radnog učinka bez povećanja plate.
Pitanje da li će jednog dana njegov posao obavljati robot apsolutno nije suštinsko. Pitanje automatizacije poslova staro je koliko i industrijalizacija. Oni koji su se prvi zapitali da li će ih mašine zamijeniti već su nekoliko generacija u grobu. Za to vrijeme, zahvaljujući ekonomskim saznanjima, udesetorostručili smo životne standardne građana.
Znaš zašto? Jer smo postavljali suštinska pitanja.![]()
cca 300eur mi je veca danas nego prije 3 godine. Posao je isti![]()
I da, trenutno pokusavaju nakvog robota kod mene![]()
![]()
![]()
Ne zajebavam se![]()
-
Osmi Socrates
#3055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi ni razumio pojam "odbacivanje znanja", a trudiš se šupljirati, što jest jest.
Ništa ja nemam sa teorijama zavjere. Dovoljno da pogledam čokolade koje se u Bingu prodaju za dvije konvertibilne marke.
I ti smatraš da je život dostojan čovjeka proizvoditi i prodavati to smeće. To dovoljno govori i o tebi.
Ništa ja nemam sa teorijama zavjere. Dovoljno da pogledam čokolade koje se u Bingu prodaju za dvije konvertibilne marke.
I ti smatraš da je život dostojan čovjeka proizvoditi i prodavati to smeće. To dovoljno govori i o tebi.
- n+1
#3056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ono kad ti nije više ostao nijedan argument nego moralisati sagovorniku da zagovara prodaju čokolada niskog udjela kakaa.Osmi Socrates wrote: ↑03/01/2023 07:47 Nisi ni razumio pojam "odbacivanje znanja", a trudiš se šupljirati, što jest jest.
Ništa ja nemam sa teorijama zavjere. Dovoljno da pogledam čokolade koje se u Bingu prodaju za dvije konvertibilne marke.![]()
-
Osmi Socrates
#3057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Btw, nikad nisam bio u Bingu.
To govorim samo zato da bi približio problematiku prosječnom kompleksašu poput ovog slučaja. Ne možeš drugačije sa njima.
To govorim samo zato da bi približio problematiku prosječnom kompleksašu poput ovog slučaja. Ne možeš drugačije sa njima.
- skafiskafsnjak
#3058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je regularno povecanje. Trenutno su u toku razgovori oko povecanja radi ove situacije. Spominju 500eur Brutto.n+1 wrote: ↑03/01/2023 07:45Pika se realno povećanje. Uzevši u obzir inflaciju, plata ti je smanjena, a posao isti. Uživaj.skafiskafsnjak wrote: ↑03/01/2023 07:31
Raste plata vremenom![]()
cca 300eur mi je veca danas nego prije 3 godine. Posao je isti![]()
I da, trenutno pokusavaju nakvog robota kod mene![]()
![]()
![]()
Ne zajebavam se![]()
![]()
Koliko je tebi povecana?
- n+1
#3059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
135%.skafiskafsnjak wrote: ↑03/01/2023 07:53To je regularno povecanje. Trenutno su u toku razgovori oko povecanja radi ove situacije. Spominju 500eur Brutto.
Koliko je tebi povecana?
- skafiskafsnjak
#3060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci, ako si imao 3 milke, sad imas 7n+1 wrote: ↑03/01/2023 07:56135%.skafiskafsnjak wrote: ↑03/01/2023 07:53
To je regularno povecanje. Trenutno su u toku razgovori oko povecanja radi ove situacije. Spominju 500eur Brutto.
Koliko je tebi povecana?
Ovo nije PdF bajke
-
elcaliente
#3061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kada smo vec kod skole imam i ja nesto iz skole.
U skoli smo ucili da nasa (Njemacka) industrija opstaje iz tog razloga zasto sto imamo vecu produktivnost u svim proizvodima kako skupim i kvalitetnim tako i isplatnijim i manje kvalitetnim od konkurencije.
Dakle sada zanemarujemo razvoj i troskove razvoja pricamo cisto o proizvodnji. U proizvodnji se troskovi optimiraju prvo masinama i premanentnim razvojem novih produkcionih masina koje mogu proizvesti vise produkata od konkurenicije pa onda optimiranjem radne snage u proizvodnji, trazi se jeftina radna snaga koja ne treba imati skoro nikakvo znanje jer je proizvodnja automatizovana.
Njemci u procesu proizvodnje vjeruju masinama i jednom skolovanom radniku koji ce voditi odredjeni odjel, pored njega imaju zavisi od potrebe 1-2 sljakera. Eh kod tih sljakera se onda optimira, uglavnom se ide na pola radnog vremena tako da se prave ustede.
Kod firmi koje imaju 100 radnika, sigurno 30 radnika ne radi puno radno vrijeme. To su ogrome ustede u godini dana. Kako vise optimiraju proizvodne masine tako manje radnika im treba. Radnik je najveci faktor izdataka i najnesigirnija jedinka u procesu proizvodnje.
Ali drugacije se nebi mogli opstati na intrenacionalnom trzistu sto se tice proizvodnje, jer bi im ostao samo razvoj gdje su jaki a to ne bi bilo dovoljno da zaposlie toliko miliona ljudi.
U skoli smo ucili da nasa (Njemacka) industrija opstaje iz tog razloga zasto sto imamo vecu produktivnost u svim proizvodima kako skupim i kvalitetnim tako i isplatnijim i manje kvalitetnim od konkurencije.
Dakle sada zanemarujemo razvoj i troskove razvoja pricamo cisto o proizvodnji. U proizvodnji se troskovi optimiraju prvo masinama i premanentnim razvojem novih produkcionih masina koje mogu proizvesti vise produkata od konkurenicije pa onda optimiranjem radne snage u proizvodnji, trazi se jeftina radna snaga koja ne treba imati skoro nikakvo znanje jer je proizvodnja automatizovana.
Njemci u procesu proizvodnje vjeruju masinama i jednom skolovanom radniku koji ce voditi odredjeni odjel, pored njega imaju zavisi od potrebe 1-2 sljakera. Eh kod tih sljakera se onda optimira, uglavnom se ide na pola radnog vremena tako da se prave ustede.
Kod firmi koje imaju 100 radnika, sigurno 30 radnika ne radi puno radno vrijeme. To su ogrome ustede u godini dana. Kako vise optimiraju proizvodne masine tako manje radnika im treba. Radnik je najveci faktor izdataka i najnesigirnija jedinka u procesu proizvodnje.
Ali drugacije se nebi mogli opstati na intrenacionalnom trzistu sto se tice proizvodnje, jer bi im ostao samo razvoj gdje su jaki a to ne bi bilo dovoljno da zaposlie toliko miliona ljudi.
-
Osmi Socrates
#3062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To tako i treba, samo što bi moderna država adekvatnim ekonomskim planovima i zakonima morala ispratiti takav razvoj stvari.
E tu već dolazi do manjih ili većih problema.
E tu već dolazi do manjih ili većih problema.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
n+1 wrote: ↑03/01/2023 07:42U pravu si, ne može to iz knjige. Za takvo šta moraš posjedovati propenzitet ka teorijama zavjere, šizofrenom razmišljanju, i biti općenito obrazovan na forumu.Osmi Socrates wrote: ↑03/01/2023 07:36 Pa i ja sam svašta naučio u školi. Nije to problem. Druga je stvar što si ti iskompleksiran i tup k'o uglomjer zbog toga pa se prosipaš redovno na javnom forumu.![]()
To iz razloga što se znanje ne odbacuje. Odbacuju se hipoteze, a sve u skladu s argumentima koji ih opovrgavaju. Tačno onako kako sam ja opovrgnuo tvoju hipotezu kako nije održivo da rast plata prati rast produktivnosti. Odbacivati znanje jer su te roditelji tapšali po glavi i govorili da si najpametniji, a ti im povjerovao, nažalost, nije validan epistemološki metod.
Kandidat za najbrutalnije gazenje anno domini 2023
-
Bodkin
#3064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Spreman si ali ne koliko trziste trazi jer je taj isti radnik bio 15k manje prije dvije godine. Sto znaci nema radnika i zbog toga mogu traziti jake cifre
-
Bodkin
#3065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta bolan pricas? Pa cokolada koja je 100% pravljena od cokolade na koju je placen premium u africi da se osigura da nema izrabljivanja djece i slicno kosta u evropi 6km. Plus otkup je osiguran 3 godine unaprijed da mogu farmeri investicije.Osmi Socrates wrote: ↑03/01/2023 07:47 Nisi ni razumio pojam "odbacivanje znanja", a trudiš se šupljirati, što jest jest.
Ništa ja nemam sa teorijama zavjere. Dovoljno da pogledam čokolade koje se u Bingu prodaju za dvije konvertibilne marke.![]()
Po tebi samo stvar koja je 10k je vrijedna proizvodnje
- skafiskafsnjak
#3066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mora da je gorka ta od 100%Bodkin wrote: ↑03/01/2023 11:53Sta bolan pricas? Pa cokolada koja je 100% pravljena od cokolade na koju je placen premium u africi da se osigura da nema izrabljivanja djece i slicno kosta u evropi 6km. Plus otkup je osiguran 3 godine unaprijed da mogu farmeri investicije.Osmi Socrates wrote: ↑03/01/2023 07:47 Nisi ni razumio pojam "odbacivanje znanja", a trudiš se šupljirati, što jest jest.
Po tebi samo stvar koja je 10k je vrijedna proizvodnje
- konoplja
#3067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Placa mu je u turskim lirama.n+1 wrote: ↑03/01/2023 07:56135%.skafiskafsnjak wrote: ↑03/01/2023 07:53
To je regularno povecanje. Trenutno su u toku razgovori oko povecanja radi ove situacije. Spominju 500eur Brutto.
Koliko je tebi povecana?
:b
- n+1
- skafiskafsnjak
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako na ovoj temi lako isplivaju agresiva i kompleksi
-
Bodkin
#3072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To kao moguce da ovi sto su ostali razumiju ove sto su otisli i obratno? Pa niko ne da da mu ovaj drugi govori kako mu je izbor sranje
- skafiskafsnjak
#3073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znas sta je ovdje problem .... bar na forumu, a mozda i grijesim. Javljaju se oni kojima je u BiH poprilicno dobro. Pa onda navode prednosti BiH ... spominju se prednosti tipa tvoj jezik, tvoja drzava, prijatelji itd itd. Slazem se, to jesu prednosti, ali tek kada sebi mozes zaraditi za lagodan zivot.
Ja da sam sa zenom zaradjivao bar 2500KM mjesecno, vjerovatno ne bih otisao. To i nije neka para, realno, sad pogotovo.
Tek nakon par godina boravka ovdje sam uvidio i neke druge prednosti. Ali cinjenica je da sam 90% otisao zbog novca, ali kao sto rekoh tek kasnije su se javile druge stvari kao prednosti.
Mozemo do ujutro raspravljati , stvar je individualna. Neko ce radije dole ziviti sa 1000KM mjesecno nego ici vani ...
Nasa drzava ima x problema, to je cinjenica i ne moze se osporiti. Ima ih i Njemacka, nije idealna drzava def. Ali ipak je glupo porediti.
Ovo je tema u druge drzave, ne u Njemacku. Tako da, ko moze, prije bih preporucio Austriju ili Skandinaviju.
-
mali_balon
#3074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem foruma i nas generalno je sto mi zivimo i svojim mikrouniverzumima i mislimo da svi drugi tako ili slicno zive....
Desetine hiljada ljudi ode a neko i dalje tvrdi da su ti ljudi poneseni trenutnim trendom odlaska i da ce se odma vratit...ova tema je jedan primjer takvog razmisljnja.....tipa ima posla za onog ko hoce da radi
Desetine hiljada ljudi ode a neko i dalje tvrdi da su ti ljudi poneseni trenutnim trendom odlaska i da ce se odma vratit...ova tema je jedan primjer takvog razmisljnja.....tipa ima posla za onog ko hoce da radi
- Javier Pena
#3075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa mnogi fkt planiraju da se vrate. Ali kad se gore narade i zarade jaku penziju, a međuvremenu se nakupuju nekretnina. S njemačkom penzijom u bosni je banja.