KupiGlobaL - USA -->BIH

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
challmander

#3051 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by challmander »

Je li iko narucivao sa Ugg u zadnje vrijeme slucajno? Pokusavam vec jedno 7. put naruciti jedne cizme ali sta god da probam otkazu mi narudzbu. Je li mozda blokirana adresa?
insaneinthebrain

#3052 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by insaneinthebrain »

Plavo-bijeli wrote: 28/11/2024 14:06 A dobro jeste u pravu si, trebalo bi samo da se gleda cijena i dostava ali u Ameriku...opet mi je to previse... o kojem je preciscivacu zraka rijec?
gledao sam ova dva.

https://levoit.com/products/core-400s-s ... r-purifier

https://www.winixamerica.com/product/5500-2/
Urbana

#3053 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Urbana »

Više puta sam dobijala pakete dhlom, ispod 300KM, nikad naplaceni carina i porez. Ovdje je problem bilo što je narudžba razdvojena na dva paketa koja su došla u isto vrijeme. Vrijednost nije bila preko 300KM.

Ne vidim poentu u prepiranju za koga šta vazi.
Neko je pitao da li je moguće carinjenje ako dodje više paketa.
Odgovor je da.
Da li je to manje vjerovatno - jeste, ali kao što vidimo nije nemoguće.

Kod Pesota kao i kupi global kupac sam deklarira proizvod. Neki su stavljali manje vrijednosti od stvarnih pa je i carina počela detaljnije pregledati i tražiti račune ako je nešto sumnjivo.
I na to treba obratiti pažnju. Roba prolazi bolju kontrolu nego nešto što ide preko pošte ili temu paketi npr.
Last edited by Urbana on 28/11/2024 14:33, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#3054 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Urbana wrote: 28/11/2024 14:29 Više puta sam dobijala pakete dhlom, ispod 300KM, nikad naplaceni carina i porez. Ovdje je problem bilo što je narudžba razdvojena na dva paketa koja su došla u isto vrijeme. Vrijednost nije bila preko 300KM.

Ne vidim poentu u prepiranju za koga šta vazi.
Neko je pitao da li je moguće carinjenje ako dodje više paketa.
Odgovor je da.
Da li je to manje vjerovatno - jeste, ali kao što vidimo nije nemoguće.
Opet ću ti odgovoriti.
Ne znamo šta je bila roba, nisu sve robe izuzete od carine za fizička lica.
Međutim, ono što ti je naplaćeno je ponavljam carinska deklaracija.
Ako ti dođe pošiljka putem DHL-a na aerodrom, mora se cariniti putem deklaracije bez obzira na vrijednost.
Kada dođe običnom poštom, ne mora.

Posebno jer je DHL komercijalna firma i želi da zaradi gdje god može, a sa druge strane pošta kao državna firma radi po zakonu i ovlastima koje ima a to je carinjenje po skraćenom ili pojednostavljenom postupku.
Na carinarnici aerodrom i Rajlovac, nekadašnji Halilovići, sve pristigle pošiljke se moraju cariniti redovno, bez obzira na vrijednost i primatelja.

isto tako ima veze paritet. Ako je pošiljka koja nije carinjena putem DHL-a bila na DDP paritetu, bila je carinjena isto tako, samo si ti te troškove platila unaprijed kroz poštarinu. Ove dvije zadnje su došle na DAP paritetu i troškovi carinjenja su išli na tebe. Još jedna stvar na koju se ne obrati pažnja kod kupovine online.

Nadam se da je sada jasnije.
1Dante1

#3055 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by 1Dante1 »

DaysleepeR wrote: 28/11/2024 14:20
1Dante1 wrote: 28/11/2024 14:11
. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i
Za carinu se ne bih vise raspravljao. Uvezao sam stotine pošiljkuli kao fizičko i pravno lice. To sto si ti zadrt je druga stvar.
Nisam ja zadrt već mi je to posao.
Svaki dan sam svjedok greškama koje prave fizička lica prilikom kupovine u inostranstvu koji onda radi nepoznavanja zakona krive svakog drugog osim sebe.
Jako je teško pokušavati objasniti nekom nešto ko ne barata svim činjenicama a insistira na vlastitom viđenju stvari.
Dobro, ako ti je to posao, hajde da nam pokusas onda razjasniti neke stvari. Ja zaista volim da naucim nesto novo, ali i da se pozovem na tacan zakon kada mi teta carinica kaze neces dalje.

“U skladu sa članom 207. Zakona o carinskoj politici BiH, te članom 24. Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina, od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini.
Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje. Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uslove za navedeno oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja poreza na dodanu vrijednost u skladu sa članom 26. tačka 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Gore navedeni citat zakona kaze da se od crinjenja oslobadja roba zanemarive vrijednosti. Kako nemamo tacno definisano sta je to zanemarivo vodimo se pretpostavkom da je to:

-svaki artikal (osim pobrajnih) ispod 300KM
-svaki zbir artikala koji zdravom pamecu ne prelazi “fair use”. Npr 10 snala je sasvim ok, dok 10 masinica za brijanje svakako nije ok.

“Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje”

Da li “robom zanemarive vrijednosti” prestaje da se smatra ako u toku jedne nedelje dodju 2 paketa? Pa onda i 10 snala vise nije “roba zanemarive vrijednosti”?

Dodatno, zasto uopste spominju “jednom nedjeljno” i to vec 20tak godina je sadrzano u clanu zakona?

Dostava putem DHL-a 2 paketa razlicitog prodavaca su stigla na isti dan - carinjeno.

Dostava putem BH Poste jedan stigao u utorak, drugi u srijedu - sumirali i carinjeno.

Ne mogu naci mailove koje sam slao prema nadleznim institucijama, koje su mi navele da je sve po zakonu.

Tako da molim te da mi obrazlosis kako je moguce da DHL naplati carinu i pdv kada ti dodju dvije posiljke isti dan/sedmicu, dok BHP to ne uradi?
Urbana

#3056 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Urbana »

DaysleepeR wrote: 28/11/2024 14:33
Opet ću ti odgovoriti.
Ako ti dođe pošiljka putem DHL-a na aerodrom, mora se cariniti putem deklaracije bez obzira na vrijednost.

Posebno jer je DHL komercijalna firma i želi da zaradi gdje god može, a sa druge strane pošta kao državna firma radi po zakonu i ovlastima koje ima a to je carinjenje po skraćenom ili pojednostavljenom postupku.
Na carinarnici aerodrom i Rajlovac, nekadašnji Halilovići, sve pristigle pošiljke se moraju cariniti redovno, bez obzira na vrijednost i primatelja.

isto tako ima veze paritet. Ako je pošiljka koja nije carinjena putem DHL-a bila na DDP paritetu, bila je carinjena isto tako, samo si ti te troškove platila unaprijed kroz poštarinu. Ove dvije zadnje su došle na DAP paritetu i troškovi carinjenja su išli na tebe. Još jedna stvar na koju se ne obrati pažnja kod kupovine online.

Jel ne želiš pročitati da je jedan paket stigao do mene bez ikakvog troška. Ni feninga dodatno plaćenog?
Jedna narudžba, jedan dobavljač SportsDirect spakovao u dvije kese, 1 plaćanje.
Jedna kesa neocarinjena druga jeste jer su dvije posljike.
Ne radi se o komercijalnoj robi, sportska odjeća za ličnu upotrebu u normalnoj količini.
Last edited by Urbana on 28/11/2024 14:38, edited 3 times in total.
DaysleepeR

#3057 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Objasnio sam sve u postu iznad.
DaysleepeR

#3058 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Urbana wrote: 28/11/2024 14:35
Opet ću ti odgovoriti.

Jel ne želiš pročitati da je jedan paket stigao do mene bez ikakvog troška. Ni feninga dodatno plaćenog?
Ne radi se o komercijalnoj robi, sportska odjeća za ličnu upotrebu u normalnoj količini.
Zato što si to već platila kroz poštarinu taj put.
1Dante1

#3059 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by 1Dante1 »

DaysleepeR wrote: 28/11/2024 14:33 [

jer je DHL komercijalna firma i želi da zaradi gdje g.

Pišeš gluposti. Paket ispod 300KM se ne carini i nema nikakvog dodatnog troška ni kod dhla. Osim ako nije alkohol, parfem etc.

Da još razjasnim, artikal 200KM,dostava 15e. Na vrata dostava bez dodatnih troškova.

Hoćeš još detaljnije? Artikal 200KM dostava free, dhl dostava bez dodatnih troškova.
canvra888

#3060 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

Pa to onda za svaki servis možeš reći. "Dodatni namet uračunat u cijenu poštarine".

Eto i ja sam imao pošiljki preko DHL-a, sve ispod 300 KM nije bilo carinjeno.
DaysleepeR

#3061 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

1Dante1 wrote: 28/11/2024 14:42
DaysleepeR wrote: 28/11/2024 14:33 [

jer je DHL komercijalna firma i želi da zaradi gdje g.

Pišeš gluposti. Paket ispod 300KM se ne carini i nema nikakvog dodatnog troška ni kod dhla. Osim ako nije alkohol, parfem etc.

Da još razjasnim, artikal 200KM,dostava 15e. Na vrata dostava bez dodatnih troškova.

Hoćeš još detaljnije? Artikal 200KM dostava free, dhl dostava bez dodatnih troškova.
Vidi ovako :thumbup: sve znaš, uopšte mi nije jasno kako sa tako jakim znanjem uopšte imaš problem na carini...
1Dante1

#3062 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by 1Dante1 »

Bravo majstore. Kad te suočimo s time da ne znaš svoj posao, onda ide sala i pošalica.
DaysleepeR

#3063 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Mislim da miješate DHL i Deusche Post koji je vlasnik DHL-a i tracking je na stranici DHL-a...

Al što bi rekli sve znate.

Obzirom da se nikako ne možemo dogovoriti i da se diskusija vodi sa ciljem diskusije a ne razjašnjenja nekih stvari, vi svojom praksom i znanjem a ja ću svojim.

Ja marke nikad platio nisam više za bilo koju pošiljku, a online kupovinom se bavim još iz vremena kad se nije moglo našom karticom nigdje plaćati već sam išao u banku, kupovao dolare i poštom slao keš u USA kada bih kupio nešto preko Ebaya.
Urbana

#3064 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Urbana »

Opet ću ti odgovoriti.

Boldano nije istina.
Procitaj edit mog posta jer vidim da ti nije bas najjasnije o koliko paketa i cemu se radi.

Nacrtala bih al likovno mi je uvijek bio najslabiji predmet :D

O historiji internet kupovanja ne bih, bojim se da ću ispasti sijeda baba.

Cisto za pojasnjenje pricam o DHL express posti.
Last edited by Urbana on 28/11/2024 14:54, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#3065 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Nema veze, evo ja nemam pojma, ništa ne znam, a vi koji znate naplaćaste se dažbina.

Pokušao sam vam nešto razjasniti, vi hoćete da se svađate umjesto da čitate šta pišem.

Apsolutno mi nije ni iz džepa ni u džep hoćete li platiti dažbine ili ne.
Urbana

#3066 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Urbana »

Evo posljednji pokusaj i odustajem.
Situacija 1:
Napravis jednu naruzbu, u njoj artikli nekomercijalnog karaktera i nisu luksuzna dobra, vrijednosti ispod 300 KM, stiže ti u 1 paketu DHLom.
Za par dana DHL dostavljač ti donosi kući bez ikakvih dodatnih troškova kao i 100x do sada.

Situacija 2:
Napravis identičnu naruzbu, u njoj artikli nekomercijalnog karaktera i nisu luksuzna dobra, vrijednosti ispod 300 KM, stiže ti istovremeno u 2 paketa jer je prodavač tako spakovao DHLom.
Za par dana jedan od tih paketa ti DHL dostavljač donosi kući bez ikakvih dodatnih troškova a za drugi te zovu i traže račun, dokaz o plaćanju i kasnije jave da carinik želi da carini. Kažem da taj vrate nazad pošiljaoc jer ne zelim plaćati dodatno carinu pdv i spediterske troškove za vrijednost od 10 funti.

I koja je sad razlika u ove dvije situacije? To sto su dosla 2 paketa umjesto jednog bez obzira sto ne prelaze 300 KM, dakle radi se o istoj narudzbi od istog prodavača koju je eto poslao u dva paketa koja su istovremeno stigla.
I tu dodjemo do onog famoznog prijema pošiljki jednom sedmično - sve po zakonu što bi Fadil Novalic rekao.

I opet, nece svakome paketi doci u isto vrijeme, ne prodje svaki paket carinski pregled ali jel tesko prihvatiti da postoji i ta mogucnost pa da ljudi makar budu na oprezu ako uzimaju preko istog dostavljaca npr.
DaysleepeR

#3067 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Moj je savjet da izbjegavate FedEx, DHL, UPS i ostale express usluge gdje god je moguće.
Nije svaka pošiljka istog pariteta, nije svaki iznos poštarine iskazan na sajtu prodavača i stvarni iznos transporta, nisu transparentno iskazani uslovi dostave i obaveze pošiljatelja i primatelja.
Isto tako jedini koji može reći šta se oslobađa u datom momentu a šta ne, je carinski službenik.
On uvijek ima tu diskreciju da nešto ne pusti.
Isto tako uvijek imate pravo žalbe.
Sretno.
zubi

#3068 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by zubi »

DaysleepeR wrote: 28/11/2024 15:24 Moj je savjet da izbjegavate FedEx, DHL, UPS i ostale express usluge gdje god je moguće.
Nije svaka pošiljka istog pariteta, nije svaki iznos poštarine iskazan na sajtu prodavača i stvarni iznos transporta, nisu transparentno iskazani uslovi dostave i obaveze pošiljatelja i primatelja.
Isto tako jedini koji može reći šta se oslobađa u datom momentu a šta ne, je carinski službenik.
Sretno.
Nakon ovolike tvrdoglavosti i upinjanja da dokazeses nesto sto nije tacno, ovo ti je zakljucak?

Fala majstore.
DaysleepeR

#3069 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

zubi wrote: 28/11/2024 15:44
DaysleepeR wrote: 28/11/2024 15:24 Moj je savjet da izbjegavate FedEx, DHL, UPS i ostale express usluge gdje god je moguće.
Sretno.
Nakon ovolike tvrdoglavosti i upinjanja da dokazeses nesto sto nije tacno, ovo ti je zakljucak?

Fala majstore.
Ja apsolutno nikakvog interesa nemam da ovdje ispadam u pravu ili ne.
Poslušajte ili nemojte, do vas je.
I apsolutno sam sve u pravu i sve što sam rekao je tačno.
Sid the sloth

#3070 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Sid the sloth »

1Dante1 wrote: 28/11/2024 14:46 Bravo majstore. Kad te suočimo s time da ne znaš svoj posao, onda ide sala i pošalica.
Ma nije to njegov posao, izgleda da nema veze sa postom nego je svercao ili jos uvijek sverca pa su mu postanske narudzbe posao. Valjda.
DaysleepeR

#3071 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by DaysleepeR »

Proglašavanje švercerom je ozbiljna optužba.
Rimes87

#3072 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Rimes87 »

De dok se vi skontate kako funkcioniše carinjenje, zna li ko možda ima li šta od ovog drugog aviona iz novembra, jel sletio barem?
Sid the sloth

#3073 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Sid the sloth »

Pardon, nije sverc nego online preprodaja :lol:
Last edited by Sid the sloth on 28/11/2024 19:22, edited 1 time in total.
canvra888

#3074 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

DaysleepeR wrote: 28/11/2024 14:48 Mislim da miješate DHL i Deusche Post koji je vlasnik DHL-a i tracking je na stranici DHL-a...

Al što bi rekli sve znate.
DHL Express, roba dolazila za 2-3 dana, ispod praga, nije bilo dodatnih troškova. Ne miješam.

Ironično, sa Deusche Post-om mi je uredno naplaćivana carina još birvaktile kad je 50 KM bio limit, preko BH Pošte sve išlo.

Isto tako, jednom mi uračunata carina i PDV za pošiljku preko 300 KM preko DHL Expressa, odbio.
cccccc

#3075 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by cccccc »

Rimes87 wrote: 28/11/2024 16:41 De dok se vi skontate kako funkcioniše carinjenje, zna li ko možda ima li šta od ovog drugog aviona iz novembra, jel sletio barem?
Danas ja pisoa za paketa s leta 07.11
Kaze na carini je
Post Reply