Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- Edin H.
#3051 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Moramo se prijaviti za Commonwealth u šutnuti ga EU. 
- ZoomZoomKiwi
-
konami666
#3053 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja kažem, Englezima vize uvesti pa neka nas ambasador govori da ukidanje viza nije opcija. Nisu vise EU, nebitni su skroz, ništa se ne uvozi iz UK u Bosnu a niti se nešto izvozi. Ne benda ih vise ni EU tako da neće biti nikakvih problema da im se kulturno uvedu vize. Pitati ih da li su za uzajamno ukidanje viza, ako kažu ne onda im ih fino uvesti. I dogovoriti se na balkanu za regionalni pristup tome, ove zapadno balkanske zemlje.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3054 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Lako je iz vana govoriti da treba uvesti vize jednoj od najjačih političkih i ekonomskih sila evrope.konami666 wrote: ↑30/11/2023 23:30 Ja kažem, Englezima vize uvesti pa neka nas ambasador govori da ukidanje viza nije opcija. Nisu vise EU, nebitni su skroz, ništa se ne uvozi iz UK u Bosnu a niti se nešto izvozi. Ne benda ih vise ni EU tako da neće biti nikakvih problema da im se kulturno uvedu vize. Pitati ih da li su za uzajamno ukidanje viza, ako kažu ne onda im ih fino uvesti. I dogovoriti se na balkanu za regionalni pristup tome, ove zapadno balkanske zemlje.
Mislim da se precjenuje rigoroznost Britanije u viznoj politici, više je do našeg nerada.
Pa ljudi su Argentincima ukinuli vize, zemlji gdje je prosječna plata 200 dolara i koja je sa njima bila bukvalno u ratnom sukobu, zaljevskim zemljama omogućila E-vize (to čak ni EU ne radi) i tkd.
Btw. na internetu portali pišu da bh. građanima ne trebaju vize ako su u zračnom tranzitu.
- drndalo
#3055 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zracni tranzit podrazumijeva aerodrom predvidjen za tranzit sa odvojenim tranzitnim dijelom.
Za P2P kompanije, sa neuvezanim kartama i na vecini lijevih aerodroma nenamijenjenih presjedanju, to moze biti problem za putnika.
Za P2P kompanije, sa neuvezanim kartama i na vecini lijevih aerodroma nenamijenjenih presjedanju, to moze biti problem za putnika.
-
konami666
#3056 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Naravno da je lako, ja u VB nemam običaj ići ni sa crvenim dok ne ukinu vize sa plavim. Nervira me taj njihov bezobrazluk i bahatost. To sto su najjači politički i ekonomski nema neki veći značaj na BiH, navedi mi koliko je VB uložila u BiH zadnjih 10 godina i koliko je politika VB poboljšala stanje u BiHsehohari wrote: ↑30/11/2023 23:39Lako je iz vana govoriti da treba uvesti vize jednoj od najjačih političkih i ekonomskih sila evrope.konami666 wrote: ↑30/11/2023 23:30 Ja kažem, Englezima vize uvesti pa neka nas ambasador govori da ukidanje viza nije opcija. Nisu vise EU, nebitni su skroz, ništa se ne uvozi iz UK u Bosnu a niti se nešto izvozi. Ne benda ih vise ni EU tako da neće biti nikakvih problema da im se kulturno uvedu vize. Pitati ih da li su za uzajamno ukidanje viza, ako kažu ne onda im ih fino uvesti. I dogovoriti se na balkanu za regionalni pristup tome, ove zapadno balkanske zemlje.
Mislim da se precjenuje rigoroznost Britanije u viznoj politici, više je do našeg nerada.
Pa ljudi su Argentincima ukinuli vize, zemlji gdje je prosječna plata 200 dolara i koja je sa njima bila bukvalno u ratnom sukobu, zaljevskim zemljama omogućila E-vize (to čak ni EU ne radi) i tkd.
Btw. na internetu portali pišu da bh. građanima ne trebaju vize ako su u zračnom tranzitu.
- Ozimician
#3057 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Realno mislim da se treba napraviti diplomatski pritisak na UK, jer kao sto velis, BiH od njih nema nikakve ekonomske koristi, a politicki ima samo stetu. 
-
HelaS
#3058 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Upravo tražim temu o tuzlanskom aerodromu, nisam našao. Kratko off.akcija007 wrote: ↑29/11/2023 20:25 @thekupus negdje sam procitao da je u TZ bio 2,5 mil.KM da je skupstina TK toliko.dala i da su se javile.2 aviokompanije - Montenegro i jedna iz EU (pa se naknadno uspostavilo da je to neka grcka aviokompanija)
A u SA da je 500 000 KM i da se javilo 5 ili 6 kompanija
Ne znam šta znači 13 i 20 godina starosti aviona, vjerujem da stručnjaci brinu, ali mi je zanimljiva flota grčkog avioprevoznika, koji je u Tuzlu došao kao oslobodilac - 2 aviona, od kojih će jedan ostati tamo.Inače, Lumiwings je prilično mlada aviokompanija, osnovana 2015. godine u Atini, dok letove obavlja iz Italije, gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar te države. Kada je riječ o inozemnim linijama Lumiwings ima tek jednu i to sezonsku prema Mostaru.
Kako je navedeno na zvaničnoj stranici, u svojoj floti imaju dva aviona, od kojih je jedan star 13 godina uz kapacitet od 118 sjedišta, dok je drugi dvadesetipogodišnjak sa 149 sjedišta. Jedan avion ova aviokompanija nedavno je izbacila iz svoje flote. Zanimljivo je da je prošle godine grčki avioprijevoznik obavljao letove u ime aviokompanije Air Serbia. https://www.klix.ba/biznis/privreda/det ... /231129126
Bolje da smo Petra Ćorluku zamolili da kupi ili zakupi avione i napravi BiH avioprevoznika
- drndalo
#3059 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zasto bi brinuli? Starost aviona je puno manje vazna od odrzavanja.
Prosjaci bas ne mogu birati, pa neka leti i Lumi... Kad nece Anglosasi, neka lete Heleni... Ako potpisu taj ugovor sa TZL, bez ikakvih problema mogu uzeti jos jedan avion samo za to u lizing, i njega u TZL bazirati. Bar bih ja tako uradio.
Corluka moze i OMO aktivirati ako zeli.
Prosjaci bas ne mogu birati, pa neka leti i Lumi... Kad nece Anglosasi, neka lete Heleni... Ako potpisu taj ugovor sa TZL, bez ikakvih problema mogu uzeti jos jedan avion samo za to u lizing, i njega u TZL bazirati. Bar bih ja tako uradio.
Corluka moze i OMO aktivirati ako zeli.
-
Karikaturist
#3060 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Potpisali su vec.
- drndalo
#3061 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sad nadjoh novost:
https://zamaaero.com/01/12/2023/novosti ... -iz-tuzle/
https://zamaaero.com/01/12/2023/novosti ... -iz-tuzle/
PRVI OBJAVLJUJEMO – BREAKING: 6 linija koje će operirati Lumiwing iz Tuzle
Lumiwings će letjeti iz Tuzle na 6 linija:
Saarbrucken, Njemačka
Halmstad, Švedska
Stockholm Skavsta, Švedska
Esbjerg, Danska
Maastricht, Nizozemska
Istanbul, Turska
- ElRe
#3062 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Solidne linije za dijasporu. Sve u svemu obzirom na situaciju sa Tuzlom, ne loše.
-
akcija007
#3063 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Saarbrucker je bio i na Wizzu iz Sarajeva pa ga ukinuse kada su se povukli iz SA. Mozda par mjeseci da je bila linija
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3064 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ovo sa Saarbruckenom je super, faktički sada i dijaspora iz Luksemburga i istočnog dijela FRA ima liniju
-
akcija007
#3065 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Austrian se zbog vjetra zaglavio u SA. Sinoc sletio i jutros u 06 10 h jos nije poletio za Bec. Samo odgadjaju . Najnovija info je u 9h a jos nije krenuo boarding a sada je 8 45h
- tramvajtrojka
-
akcija007
#3067 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma da. A okolo sve planine i brda.
Lufthansa otkazala iz/za Frankfurt a Pegaus u 13 h preusmjeren u Tuzlu.
Ne vjrrujem da ce Austrian poslati popodnevni let za SA . Otkazat ce ga , pogotovu ako ovaj jutrosnji ne poleti.
Lufthansa otkazala iz/za Frankfurt a Pegaus u 13 h preusmjeren u Tuzlu.
Ne vjrrujem da ce Austrian poslati popodnevni let za SA . Otkazat ce ga , pogotovu ako ovaj jutrosnji ne poleti.
-
akcija007
#3068 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Austrian nema vise predatavnistvo na aerodromu. Dobijes na mail kafa ti je sljedeci let sto je danas otkazan i trebas stati u red za aerodromski ticketing office da ti smjestaj nadju.
Danas popodne 14 45h otkazani za Bec se prebacuju putnici tek na Bec u ponedjelhak u 06 10h a ima putnika koji su tek u srijedu dobili zamjenski let. Ma haossss jednom rijecju
Danas popodne 14 45h otkazani za Bec se prebacuju putnici tek na Bec u ponedjelhak u 06 10h a ima putnika koji su tek u srijedu dobili zamjenski let. Ma haossss jednom rijecju
-
Bodkin
#3069 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ne znaci nistaHelaS wrote: ↑01/12/2023 11:45Upravo tražim temu o tuzlanskom aerodromu, nisam našao. Kratko off.akcija007 wrote: ↑29/11/2023 20:25 @thekupus negdje sam procitao da je u TZ bio 2,5 mil.KM da je skupstina TK toliko.dala i da su se javile.2 aviokompanije - Montenegro i jedna iz EU (pa se naknadno uspostavilo da je to neka grcka aviokompanija)
A u SA da je 500 000 KM i da se javilo 5 ili 6 kompanijaNe znam šta znači 13 i 20 godina starosti aviona, vjerujem da stručnjaci brinu, ali mi je zanimljiva flota grčkog avioprevoznika, koji je u Tuzlu došao kao oslobodilac - 2 aviona, od kojih će jedan ostati tamo.Inače, Lumiwings je prilično mlada aviokompanija, osnovana 2015. godine u Atini, dok letove obavlja iz Italije, gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar te države. Kada je riječ o inozemnim linijama Lumiwings ima tek jednu i to sezonsku prema Mostaru.
Kako je navedeno na zvaničnoj stranici, u svojoj floti imaju dva aviona, od kojih je jedan star 13 godina uz kapacitet od 118 sjedišta, dok je drugi dvadesetipogodišnjak sa 149 sjedišta. Jedan avion ova aviokompanija nedavno je izbacila iz svoje flote. Zanimljivo je da je prošle godine grčki avioprijevoznik obavljao letove u ime aviokompanije Air Serbia. https://www.klix.ba/biznis/privreda/det ... /231129126
Bolje da smo Petra Ćorluku zamolili da kupi ili zakupi avione i napravi BiH avioprevoznika![]()
Obicno najjace kompanije kupuju nove avione. Negdje oko 12 godine prodaju tim malim igracima i opet kupuju nove. Radni vijek trajanja aviona moze ici i do 30 godina
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3070 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Dokle si došaodaario naharis wrote: ↑28/11/2023 16:08 Nesto losije vrijeme najavljuju za Sarajevo narednih dana a ja putujem nazad iz Beca u subotu. Da li ce moci sletjeti?![]()
-
last mohicans
#3071 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Samo Arapi smiju sletjeti.
Fly dubai sletio jedini danas. Čitam ove uslove kompenzacije. Drug trebao ovim Pegasusom za Istanbul, prebacili na TZ, zakasnit će na drugi let. Jutros javili. Čitam da ako su vremenski uslovi razlog kašnjenja do 2 sata, nema pravo na kompenzaciju, ali ako zakasni na drugi vezan let kao da ima. Malo mi je to sad u koliziji.
-
akcija007
#3072 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Moj drug trebao se vratiti popodnevnim preko Beca za Stutgart . Dobio e mail da ce u ponedjeljak ujutro letiti preko Beca . I par sati cekao na aerodromskom ticketing office da mu daju smjeataj u Sarajevu. Dobio je na Ilidzi Hollywood hotel. Nema.pravo na odstetu jer je visa sila vjetar. Samo placeni smjestaj i reebooking na njihov troskak.
Zvao je neki broj Austriana u Becu i rekli mu da za sutra iz SA nema mjesta za Bec/Frabkfurt. A na booking kada se ode daje da se kupi karta za sutra popodne. Airbus A320 ce biti a ponesjeljak ujutro A321 .
Austrian/Lufthansa u Sarajevu nemaju nikakvu poslovnicu. Sve im to radi sada Aeordrom SA .
Zvao je neki broj Austriana u Becu i rekli mu da za sutra iz SA nema mjesta za Bec/Frabkfurt. A na booking kada se ode daje da se kupi karta za sutra popodne. Airbus A320 ce biti a ponesjeljak ujutro A321 .
Austrian/Lufthansa u Sarajevu nemaju nikakvu poslovnicu. Sve im to radi sada Aeordrom SA .
-
last mohicans
#3073 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Tu odštetu treba pokrenuti, pa neka se puše. Neka daju ili odbiju. Ne odustajati u startu, pa ljudi zakasne na druge destinacije. U TZ su stigli autobusom u pola 2, avion poletio tek u 4:10. Da je samo pola sata ranije poletio, stigao bi na drugi let.
- vicious
#3074 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma treba ganjati svakako, pa ako se sta izvuce dobro i jest.last mohicans wrote: ↑02/12/2023 18:12 Tu odštetu treba pokrenuti, pa neka se puše. Neka daju ili odbiju. Ne odustajati u startu, pa ljudi zakasne na druge destinacije. U TZ su stigli autobusom u pola 2, avion poletio tek u 4:10. Da je samo pola sata ranije poletio, stigao bi na drugi let.
Mada mislim da se ti vezani letovi odnose samo na one koji su na istoj karti, ako su letovi bukirani odvojeno mislim da se ne uzima u obzir. To i jeste problem sa ovim low cost kompanijama, ne mogu se uvezivati sa "obicnim" linijama, pa ako presjedas i dodje do kasnjenja mozes se slikati.
-
last mohicans
#3075 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Jedna je karta, jedanput rezervisano sa jednim presjedanjem. Ista kompanija.vicious wrote: ↑02/12/2023 18:34Ma treba ganjati svakako, pa ako se sta izvuce dobro i jest.last mohicans wrote: ↑02/12/2023 18:12 Tu odštetu treba pokrenuti, pa neka se puše. Neka daju ili odbiju. Ne odustajati u startu, pa ljudi zakasne na druge destinacije. U TZ su stigli autobusom u pola 2, avion poletio tek u 4:10. Da je samo pola sata ranije poletio, stigao bi na drugi let.
Mada mislim da se ti vezani letovi odnose samo na one koji su na istoj karti, ako su letovi bukirani odvojeno mislim da se ne uzima u obzir. To i jeste problem sa ovim low cost kompanijama, ne mogu se uvezivati sa "obicnim" linijama, pa ako presjedas i dodje do kasnjenja mozes se slikati.