Prvi mi je post na forumu, valjda ću fino odraditi citate.
naravno da su isključivi, ko to spori, kako će ljudski zakon kojeg su ljudi pisali po svojim hirovima i prohtjevima biti u istoj ravni
sa Božijim zakonom?
Ne znam je li ovo zajebancija ili ne, ali evo, jedno postoji i sve na svijetu se vrti oko njega, drugo je produkt nečije mašte.
ljudski zakon je relativan, za isto djelo u različitim društvima ili čak i istim društvima, u istoj državi ali različitim pokrajinama ljudi mogu biti osuđeni, i vrlo često jesu tako osuživani i sankcionisani potpuno različito. jednog sankcionišu prženjem na stolici, u drugoj pokrajini i ga osudili na 40 godina zatvora, u trećoj pak, uz neke ''olakšavajuće okolnosti'' (bio pijan, prvi put počino taj čin itd

) bude osuđen na smiješno nisku kaznu.
Da, i relativnost jeste ljepota čovječanstva, svatko ima drugačije razmišljanje o poimanju svijeta. Tako imaš SA gdje ne smiješ biti peder, imaš Kinu gdje ne smiješ reći nešto protiv vlade, imaš Njemačku gdje ne smiješ promovirati nacizam, dok pazi sada, u ostatku svijeta ti zakoni ne vrijede i to jeste ljepota svijeta, iako nije uvijek moralno pozitivno.
evo meni je Allahov zakon uvijek bio važniji od sekularističkog ljudskog zakona, ali to ne znači da sam sad neprijatelj recimo Bosne kao države i njenog dravnog sistema i uređenja.
Ali u krivu si, samim time što si stavio nekakva "sranja" ispred zakona države u kojoj živiš znači da si neprijatelj tog sistema jer ćeš "sranje" staviti ispred zakonskih odredbi, zamisli da smo društvo od 800 religija i da svatko od nas stavi svoja pravila ispred državnih, je li te to možda podsjeća na anarhiju?
moj način života kojeg nastojim u svakom segmentu uskladiti po islamskim principima šerijata ne znači da sam prijetnja po državu, državno uređenje, narode u njoj itd, naprotiv, mene moja vjera uči da ne štetim prvo ni sebi, ni svojoj porodici, ni familiji, ni komšiji, ni društvu u kojem živim, radim i obitavam. ja da se Boga ne bojim s obzirom na sekularističi zakone koji vladaju ovom truhlom državom, i s obzirom na sudstvo, tužiteljstvo i pravdu koja vlada ovom državom, ja bih bio možda krimos najgore vrste, ali se BOJIM ISKLJUČIVO BOGA I NJEGOVE KAZNE, pa stoga ne pravim haos, ne pravim nered, ne kradem, ne pljačkam, ne varam, nisam koruptivan, ne podržavam nego iz petnih žila prezirem korupciju, laž, podlost, licemjerstvo itd.
Ah da, znači samo zbog Boga ti ne radiš loše stvari, i da ti u nekoj knjizi ne pišu pravila ti bi išao i ubijao, krao, silovao, pljačkao?! Šta ako svo ovo vrijeme se bojiš Pogrešnoga?
u najmanju ruku, ako ništa posebno ne koristim, bar nimalo ne štetim ovom društvu i sistemu u kojem živim. nikad nisam napravio nijedan prekršaj u svom životu, onan papirić od čokoladice kad odmotam ne bacam na ulicu, nego ga stavim u džep do prvog konejnera, i onda dođem do neke gradske autobuske stajališta i dok čekam bus ili tramvaj nađem krmetnjak na stanici.
To je fino, i tako se svi trebamo ponašati jer na kraju je svima nama ovo jedini dom.
evo recimo da ne slijedim islamski zakon šerijat, i da se ne bojim Boga, ja ih serbest mogao bar proizvodit rakiju-alkohol, prodavati ga, neko bi to popio, sjeo pijan u auto i nekog zgrnuo na putu. s obzirom da odnos sistema ove države prema prodaji i prometu,reklami i distribuciji alkohola, mnogi ljudi su indirektni krivci za gomilu kriminala koji se počini u alkoholoziranom stanju, pljačke, tuče, tjelesne povrede, porodično nasilje, komšijske svađe i tuče, čak i ubistva.
Za prijezir supstanci ne trebaš pratiti šerijat, evo ja s njim brišem guzicu svaki dan i svejedno sam za zabranu/ograničenje alkohola.
e sad mi objasni šta je u koliziji to moje slijeđenje islamskog zakona sa sekularnim sistemom države?
Gore sam ti rekao, jer si VOLJAN staviti svoje zakone i uvjerenja ispred uređenja društva u kojem se nalaziš.
Nema nikakvih problema dok je manjina (ti) u pitanju, problem nastane kada ljudi sa fašističkim idejama dobiju moć i podršku stanovništva, oprosti što šerijat nazivam fašizmom i vjerujem da ćeš to shvatiti kao nešto zlonamjerno, ali gledajući objektivno nema drugog naziva za takvo uređenje.
moj način života kojeg nastojim u svakom segmentu uskladiti po islamskim principima šerijata
Malo ću se vratiti na ovo.
Ovo je najveći problem religija, što svaka osoba po sebi odlučuje i interpretira svoja uvjerenja.
NE MOŽE!
Muhammed, Isus, Mojsije su rekli ili prati ova pravila ili nisi moj sljedbenik, nema hoću neću.
Interpretacije su najveće govno koje vjernici pljuju po svakoj debati.
-"Ah, on nije pravi kršćanin/musliman/jednorog jer bla bla bla" svaki put kad se neko sranje dogodi povezano s religijom 90% je ovakvih rečenica, zato vrhovi religija trebaju odlučiti šta je pravo vjerovanje, a šta je kršenje samih pravila i eventualno hereza.
Npr. pogledaj događaje s ubojstvom profesora nedavno.
Ovaj ubije u ime Muhameda, ovi, a nije to u duhu Islama, pokažeš im da u Islamu piše da se trebaju suprotstaviti napadima na Islam, onda s iste strane dolaze komentari ah to je do interpretacije, mi smo učeni da se trebaš okrenuti od provokacija i ne nasjedati i još hrpa sličnih govana.
Pa evo da pitam, u čije ime je on ubio profesora?
PS. uzmi neke druge knjige za čitati, nemoj se držati samo jedne.