Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MrShadow

#3051 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

The 100 wrote:ja prelazim na ovo https://www.visaplatinumgold.com/
jesi li siguran da ovo radi na pypal?
The 100

#3052 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

MrShadow wrote:
oprobano, paypal nije briga a kartica je sasvim legalna :D
bedakb

#3053 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

MrShadow wrote:
Pa ima PayPal svoju prepaid MasterCard karticu - nesto slicno Payoneer.
MrShadow

#3054 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

The 100 wrote:
MrShadow wrote:
oprobano, paypal nije briga a kartica je sasvim legalna :D
Koje provizije uzimaju ovi ?
The 100

#3055 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The 100 »

MrShadow wrote:
Koje provizije uzimaju ovi ?
https://www.visaplatinumgold.com/cgu.php
MrShadow

#3056 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

U tuzli poceli priznavati 20% rashoda na retroaktivno.
Placa se i dalje po AMS obrascu, samo treba odbiti 20% od ukupnog iznosa i na dnu u napomenu napisati da je 20% odbijeno od potrazivanja na ime rashoda.
Drug bio danas i platio uredno sa 20% rashoda
victom

#3057 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

MrShadow wrote:U tuzli poceli priznavati 20% rashoda na retroaktivno.
Placa se i dalje po AMS obrascu, samo treba odbiti 20% od ukupnog iznosa i na dnu u napomenu napisati da je 20% odbijeno od potrazivanja na ime rashoda.
reci drugu da je:

Last edited by victom on 01/03/2021 03:12, edited 2 times in total.
victom

#3058 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Također mu reci:

programerAnel

#3059 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by programerAnel »

prelivoda wrote: Bio sam ja, ljubazno mi prvi put popunili obrazac AMS 1035. Obračunali 4% zdravstveno, pa onda na umanjenu osnovicu 10% poreza. Platio sve retroaktivno kako su mi rekli.
Za 2018 nisam još ništa prijavio ni platio, al u ponedeljak opet moram, jer je PayPal prebacio lovu.
Kad skupim dovoljno para, na jedan obrazac prijavim i zaostatak iz 2018 i riješeno.

Žao mi je samo onih 4% za zdravstvo, jer sam već zaposlen, al šta mogu.

Ako se šta promjeni u pravilniku, pa uvedu neko smanjenje osnovice ili slično, na kraju godine se to može poravnati preko GPD 1051 obrazca (godišnja prijava)
E ovog sam se i plašio. Dakle oni fakat režu ljude i ne planiraju stati. Naprotiv krenulo se ofanzivno u realizaciju
damsic

#3060 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

toh_loh wrote:Ljudi ne skrecite s teme.

Pitanje je kako se konkretno suociti s problemom i da li je rjesenje na pomolu. Kako sam shvatio, vecinu koji su dobili koverte interesuje da li da plate porez ili ne? Da li imaju pravo na odbitke ili ne?

Po meni najvaznije pitanje je zasto su freelanceri tokom godina vracani iz poreske iako PU tvrdi da su bili duzni placati ??? To ce dokazati da poreska nije htjela da uzima porez i moguce oslobositi retroaktivnog placanja.
Po zakonu o porezu na dohodak iz 2009 duzni su da plate

Sto se tice PU, ako nemaju pisani dokaz i ako nisu pismenim putem trazili objasnjenje ili misljenje PU onda te izvlakuse "nisu znali kako da platimo", "mi htjeli a oni nisu dali" mogu macku o rep

Ja sam 2013. radio kao freelancer i kada mi u poreznoj Novo Sarajevo nisu znali reci, pismenim putem se obratio ministarstvu finansija koje mi je objasnilo sta da uplatim i na koje racune...

A na TV1 sam gledao prilog i neki lik kaze "besmisleno je da nam traze da im uplatimo pare koje smo mi vec potrosili" :shock: :shock: kakav lik, majko moja! :lol: :lol:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3061 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Nakon sto sam pogledao pojedine izjave, ili komentare tzv. freelancera, odmah sam rekao da treba podici satnicu :D Nemaju veze sa životom pojedini, komentari su totalno van realnosti.
MrShadow

#3062 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

victom wrote:
MrShadow wrote:U tuzli poceli priznavati 20% rashoda na retroaktivno.
reci drugu da je:

Jesam li i ja budala sto sam uredno platio 40K poreza za zadnje 4 godine, a ti pametan?
Neki od nas druze imaju ozbiljne poslove, porodice, ne zelimo probleme u zivotu i zelimo da radimo i zivimo normalno bez prijava i sudskih procesa.

Kao sto je neko naveo, zakon jeste postojao i mzete kur** svirati ako nemate pismenu potvrdu od porezne da ne trebate platiti kada ste isli prije 2-3 godine, i ja sam prosle godine placao preko AUG obrasca jer sam znao da ce ovo kad-tad doci na naplatu.
victom

#3063 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

MrShadow wrote: Jesam li i ja budala sto sam uredno platio 40K poreza za zadnje 4 godine, a ti pametan?

ti ako si platio 40K, za 4 godine, onda zarađuješ u prosjeku 100 K godišnje.
Za tebe se i ne brinemo.
Da ja zarađujem toliko, vjerovatno bi kao i ti regulisao to na vrijeme, kako priliv novca ne bi bio ugrožen.

Ovdje su kritični ljudi koji povremeno zarađuje. Jedne godine 5K, druge 20 K, treće ništa. itd.
Također su kritične nane i dede jer moraju platiti porez na hedije.
Takođerje kritično selektivno primjenjivanje zakona.
Također je kritično, što je zakon frljav, pa za svoje uplatu ne dobiješ ništa.
Također je kritično, što se retroaktivno primjenjuje.

Ti nisi uopšte kritičan. Na tvom mjestu i ja bi plaćao.
Štaviše, imam osjećaj, da vi sa preko 100K godišnje dođete na forum samo da se falite koliko zarađujete.

A što se tiče, ko je pametniji, ja priznajem da si ti pametniji, jer svako ko zaradi 100K godišnje je pametan, tj pametniji od mene.
mirage77

#3064 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Ide ovo u dobrom pravcu. Treba pojacati kampanju. SDP ce pokrenuti sjednicu u Parlamentu Federacije. Idu izbori. Samo pojacati pritisak prema: SDA i HDZ, PU i bankama. Treba postaviti zahtjeve:

1. regulisati problematiku zakonom
2. spremanje sistema PU i banaka za startanje novog zakona
3. ponistavanje postojeceg pravilnika sa posebnim akcentom na retroaktivnost i ova 4% za zdravstvo
4. porez na dohodak da ostane na 10% sa 20% odbitka
5. stupanje na snagu zakona najranije 01/01/2019 ako se ispune svi uslovi
6. medijska kampanja u kojemu ce se porezni obveznici upoznati sa novim zakonom
mirage77

#3065 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

I jos sam zaboravio :

7. U novom zakonu ostaviti na izbor da li ce placati doprinos na zdravstveno i PIO.
victom

#3066 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

prelivoda wrote:
programerAnel wrote:Da li ima neki freelancer ovdje koga su stvarno kontaktirali iz banke vec po ovom pitanju ?

Šta je uradio, šta su mu rekli ?
Bio sam ja, ljubazno mi prvi put popunili obrazac AMS 1035. Obračunali 4% zdravstveno, pa onda na umanjenu osnovicu 10% poreza. Platio sve retroaktivno kako su mi rekli.
Za 2018 nisam još ništa prijavio ni platio, al u ponedeljak opet moram, jer je PayPal prebacio lovu.
Kad skupim dovoljno para, na jedan obrazac prijavim i zaostatak iz 2018 i riješeno.

Ako se šta promjeni u pravilniku, pa uvedu neko smanjenje osnovice ili slično, na kraju godine se to može poravnati preko GPD 1051 obrazca (godišnja prijava)
slušajući tvoju priču, Fadil Oprosti je komotno mogao tražiti i 50% poreza i retroaktivno do 1992.
Treba definitvno povećat ovaj porez. Ljudi su nagodni.
damsic

#3067 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

victom wrote:
MrShadow wrote: Jesam li i ja budala sto sam uredno platio 40K poreza za zadnje 4 godine, a ti pametan?

ti ako si platio 40K, za 4 godine, onda zarađuješ u prosjeku 100 K godišnje.
Za tebe se i ne brinemo.
Da ja zarađujem toliko, vjerovatno bi kao i ti regulisao to na vrijeme, kako priliv novca ne bi bio ugrožen.

Ovdje su kritični ljudi koji povremeno zarađuje. Jedne godine 5K, druge 20 K, treće ništa. itd.
Također su kritične nane i dede jer moraju platiti porez na hedije.
Takođerje kritično selektivno primjenjivanje zakona.
Također je kritično, što je zakon frljav, pa za svoje uplatu ne dobiješ ništa.
Također je kritično, što se retroaktivno primjenjuje.

Ti nisi uopšte kritičan. Na tvom mjestu i ja bi plaćao.
Štaviše, imam osjećaj, da vi sa preko 100K godišnje dođete na forum samo da se falite koliko zarađujete.

A što se tiče, ko je pametniji, ja priznajem da si ti pametniji, jer svako ko zaradi 100K godišnje je pametan, tj pametniji od mene.
Porez bi trebao svako da placa. Sad, to sto je drzava takva kakva je nije opravdanje da se porez ne placa (usotalom gradjani su kkrivi sto je takkva...oni su birali)

Neko se potrudio ili imao srecu pa zaradjuje vise , nekko manje...ali bi svako na svoj dio trebao da plati...to je tako i zakjonski definisano

Pogresno tumacite stavri kada kazete "retroaktivno" jer zakkon postoji od 2009. Pravilnik je donesen ove godine, ali je Zakon iznad svakog pravilnika

Ovo kada kazes "ne dobijes nista" ... Ja imam druga koji je na birou i radi kao freelancer i isto tako pljuje kao necu da platim, ne dobijem nista, i onda ga ja pitam a sta mislis to zdravstvenbo preko biroa sto imas, je li ti sa neba doslo ili ti neko od nas koji palcamo omogucava

Asfalt po kojem hodas, trava kkoja ti raste oko zgrade, drvece koje imas, kante na ulicama, klupe...sve to koriste i freelanceri i sve se to finansira izmedju ostalog i od poreza na dohodak koji se placa kantonima... Zato je stavrno isfucana prica, meni nista niko ne daje pa ja ne trebam placati
prelivoda

#3068 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

victom wrote:
prelivoda wrote:
programerAnel wrote:Da li ima neki freelancer ovdje koga su stvarno kontaktirali iz banke vec po ovom pitanju ?

Šta je uradio, šta su mu rekli ?
Bio sam ja, ljubazno mi prvi put popunili obrazac AMS 1035. Obračunali 4% zdravstveno, pa onda na umanjenu osnovicu 10% poreza. Platio sve retroaktivno kako su mi rekli.

slušajući tvoju priču, Fadil Oprosti je komotno mogao tražiti i 50% poreza i retroaktivno do 1992.
Treba definitvno povećat ovaj porez. Ljudi su nagodni.
Mogu se desiti dva slučaja:

1. Ili ćeš i ti platiti ko tetka
ili
2. Nešto će se promijeniti, pa ću ja preko GPD-1051 dobiti povrat ili biti u pretplati za porez.

Koje treće rješenje ti vidiš iz svega ovoga.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3069 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Primjenu zakona od 1.1. pa da Krle ne. mora dati 50k za 2018. godinu :(
Rimes87

#3070 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Neki ovdje zaista vole otići u OFF. I to hebeni OFF. Ne interesuje me ba šta ko misli da se treba plaćati ili ne plaćati, okej? Problem nastaje kada neko s crkavicom od 500 KM koju jedva zarađuje preko neta ode u PU i tamo mu kažu ajde rodi toliko i toliko para, a on jadan nema odakle. Može li na rate? Ne može. Može li odgoda? Ne može. Daj pare. Problem je isto što će nekome koga izdržava neko iz vana isto tako doći poziv PU. Neki, mašala, imaju da plate i mogu, a šta ćemo s onima koji ne mogu nikako? Poslat ih u zatvor? Plijeniti im ono malo imovine što imaju? Pored ovoga što sam ja naveo ima milion problema drugih u ovom pozivu i načinu na koji PU utjeruje dugove kao da su Rocky Balboa iz prvog dijela Rocky-a. Tako da me zaista zaboli neka stvar što neko misli da se mora sve paltiti. I odmah da se dogovorimo, mora se platiti. Ali, retrokativno (da, jeste, riječ retroaktivno znači unazad hebo ga belaj više) je idiotluk žešće vrste. A da ne govorimo da nisu napravljene grupe (jer postoje različite grupe koje primaju novac iz inostranstva) niti je išta uređeno. Tako da ohanite više s tim offovima, okej?
toh_loh

#3071 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by toh_loh »

programerAnel wrote:
prelivoda wrote: Bio sam ja, ljubazno mi prvi put popunili obrazac AMS 1035. Obračunali 4% zdravstveno, pa onda na umanjenu osnovicu 10% poreza. Platio sve retroaktivno kako su mi rekli.

E ovog sam se i plašio. Dakle oni fakat režu ljude i ne planiraju stati. Naprotiv krenulo se ofanzivno u realizaciju
Ma nije frka platit porez. Ali treba sad uzeti u obzir i kategorije ljudi koji se oporezuju. Ne bi trebalo da su i istoj kategoriji student, samac i covjek koji izdrzava cijelu porodicu, koji bi trebao imati dodatne olaksice.
toh_loh

#3072 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by toh_loh »

damsic wrote:

Pitanje je kako se konkretno suociti s problemom i da li je rjesenje na pomolu. Kako sam shvatio, vecinu koji su dobili koverte interesuje da li da plate porez ili ne? Da li imaju pravo na odbitke ili ne?

Po meni najvaznije pitanje je zasto su freelanceri tokom godina vracani iz poreske iako PU tvrdi da su bili duzni placati ??? To ce dokazati da poreska nije htjela da uzima porez i moguce oslobositi retroaktivnog placanja.

Sto se tice PU, ako nemaju pisani dokaz i ako nisu pismenim putem trazili objasnjenje ili misljenje PU onda te izvlakuse "nisu znali kako da platimo", "mi htjeli a oni nisu dali" mogu macku o rep

Ja sam 2013. radio kao freelancer i kada mi u poreznoj Novo Sarajevo nisu znali reci, pismenim putem se obratio ministarstvu finansija koje mi je objasnilo sta da uplatim i na koje racune...

A na TV1 sam gledao prilog i neki lik kaze "besmisleno je da nam traze da im uplatimo pare koje smo mi vec potrosili" :shock: :shock: kakav lik, majko moja! :lol: :lol:
MOzda postoji taj zakon od 2009, ali nikada, cak ni danas ne postoji ispravan i pravno cvrst nacin da se plati taj porez. Jednostavno ne postoji obrazac za to. A bez toga, mozes komotno ostavit pare teti na sto i rec ja platio. Na prijasnjim obrascima su trazili da upises JMBG uplatioca. Stranci nemaju JMBG a i da imaju to je protiv zakona o zastiti podataka i niti jedan drzavljanin EU i USA ne bi ti to dao. Sada su dali novi obrazac na kojem se pise ime, prezim i firma uplatioca, ali nisu uvrstili dio za odbitke za su opet rekli da ih priznaju.

Kada sve uzmes u obzir, krivac za ovu situaciju je iskljucivo PU. Oni nisu ispostovali zakon i zasto bi sada neko drugi ispastao zbog toga.
damsic

#3073 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

toh_loh wrote:
damsic wrote:

MOzda postoji taj zakon od 2009, ali nikada, cak ni danas ne postoji ispravan i pravno cvrst nacin da se plati taj porez. Jednostavno ne postoji obrazac za to. A bez toga, mozes komotno ostavit pare teti na sto i rec ja platio. Na prijasnjim obrascima su trazili da upises JMBG uplatioca. Stranci nemaju JMBG a i da imaju to je protiv zakona o zastiti podataka i niti jedan drzavljanin EU i USA ne bi ti to dao. Sada su dali novi obrazac na kojem se pise ime, prezim i firma uplatioca, ali nisu uvrstili dio za odbitke za su opet rekli da ih priznaju.

Kada sve uzmes u obzir, krivac za ovu situaciju je iskljucivo PU. Oni nisu ispostovali zakon i zasto bi sada neko drugi ispastao zbog toga.
Tvoje je da trazis pismenim putem da ti kazu misljenje. To je jedini nacin da sebe osiguras.
Ovo sto si sada naveo, se odnosi na podnosenje porezne prijave a ne na palcanje poreza. za palcanje poreza nema nejasnoca, tu je zakon iz 2009. A za podnosenje prijave ima. To su dvije razlicite stvari
mirage77

#3074 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

toh_loh wrote:
damsic wrote:

PU je krenula u sve ovo nespemna. To je toliko ocigledno. Znaci oni prvo nemaju zakon kojim bi se ovo regulisalo. Primjera 1001 iznijetih ovdje. Ona nema kapaciteta da se uhvati u kostac sa svim ovim. Toliko je ocigledno da je to bio klasicni prepad. Uvodimo pravilnik koji je uzgred budu receno u nesuglasju sa zakonom. Cisto da se ljudi prepadnu i dodju im sami. Meni su gori ovi tipovi koji su to zaista uradili. Ali bitno je da je sada ovo podignuto na jedan visi nivo. Top predizborno pitanje pred izbore. SDA ukoliko ustraje na ovome sama ce sebi zabiti ekser u sanduk u kojem ce biti pokopana na izborima. Ovo pitanje dotice stotine hiljada ljudi i izazvalo je gnjev koji ce se ispoljiti u oktobru ako ne na ulicama i ranije. Znaci samo nastaviti pritisak. Treba kontaktirati i onog potpredsjednika Federacije Dunovica. On je cesto radio one zahtjeve za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih zakona pred Ustavnim sudom ili mjerodavnim instancama. Treba se ici da se ovaj pravilnik proglasi nezakonitim sto u svakom slucaju i jeste ili barem neki njegovi dijelovi.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3075 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

damsic wrote:
Tvoje je da trazis pismenim putem da ti kazu misljenje. To je jedini nacin da sebe osiguras.
Ovo sto si sada naveo, se odnosi na podnosenje porezne prijave a ne na palcanje poreza. za palcanje poreza nema nejasnoca, tu je zakon iz 2009. A za podnosenje prijave ima. To su dvije razlicite stvari
ja da ih molim da oni ostvare svoja prava preko obrazaca koji nisu ispravni, neću.
hoću po zakonu, a tako ne može

pravilnik kaže jedno, oni drugo. ljude koji rade oni ne mogu provuci kroz nijedan obrazac za frelancera legalno.
Post Reply