Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kindlas

#3051 Re: Bitcoins

Post by kindlas »

drndalo wrote:Elementi kladionice ?

Imaju li to isto i zlato, srebro, bakar, nafta, psenica na berzama ? Nafta npr. vazda treba, ali zovne guzni haver iz hamerike u Saudiju, i kaze smanjuj... Ili povecaj proizvodnju... I cijene idu kako njima treba...
Pitar_na_motoru wrote:Pa imas rizik prilikom svake kupovine.... recimo, kupis svjeze voce, drzis u garazi.... padne snijeg 3 metra i nemas kome prodat i propadne.... ili poplavi garaza i to nestane.... a trgovina i jeste kocka.... kupis i nadas se da ces prodati tu robu po RUC-u koji ti zelis....
Sve jasno, i ja sam razmisljao u tom smjeru, ali ima i razlika u odnosu na voce/psenicu/zlato. Ovo nabrojano ne kupujes i prodajes 10 puta dnevno (ne mora cak biti ni toliko) s ciljem da bez ikakvog rada ili materijalnih stvari zaradis pare. Kad kupis naftu skladistis je kod sebe i prodajes po odredjenoj cijeni regulisanoj koliko - toliko od strane drzave. Ako imas prodavnicu pa kupujes i prodajes voce/psenicu/... isto tako imas neko materijalno dobro koje si kupio, prevezao do svoje radnje, cuvao tu i prodao po malo vecoj cijeni.

Kod coina kupis sad, pa vidis da je porasla cijena za sat vremena i prodas, onda vidis za dan da je pala pa opet kupis pa za 5 sati pala cijena - prodas. To ne mozes sa psenicom, vocem, naftom, itd, to mozes samo sa kladionicom (onim bingom ili live kladjenjem na utakmice - vidis da je neko dao gol pa igras da ce pobijediti - protivnik preokrene pa i ti u toku utakmice mozes opet vrsiti uplate itd).

Mozda su moja poredjenja pogresna, siguran sam da je vec bilo price o tome od strane nekih ucenjaka koji su vjerodostojni ali google-ajuci naletim na par clanaka da je dozvoljeno pa onda par clanaka da mozda nije, i tako u krug.
512MB

#3052 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Kontali iko sta se trenutno desava sa IOTA coinom, vidim 4.44$ al chart pokazuje za dolar manje :-)
512MB

#3053 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

kindlas wrote:

Imaju li to isto i zlato, srebro, bakar, nafta, psenica na berzama ? Nafta npr. vazda treba, ali zovne guzni haver iz hamerike u Saudiju, i kaze smanjuj... Ili povecaj proizvodnju... I cijene idu kako njima treba...
Pitar_na_motoru wrote:Pa imas rizik prilikom svake kupovine.... recimo, kupis svjeze voce, drzis u garazi.... padne snijeg 3 metra i nemas kome prodat i propadne.... ili poplavi garaza i to nestane.... a trgovina i jeste kocka.... kupis i nadas se da ces prodati tu robu po RUC-u koji ti zelis....
Sve jasno, i ja sam razmisljao u tom smjeru, ali ima i razlika u odnosu na voce/psenicu/zlato. Ovo nabrojano ne kupujes i prodajes 10 puta dnevno (ne mora cak biti ni toliko) s ciljem da bez ikakvog rada ili materijalnih stvari zaradis pare. Kad kupis naftu skladistis je kod sebe i prodajes po odredjenoj cijeni regulisanoj koliko - toliko od strane drzave. Ako imas prodavnicu pa kupujes i prodajes voce/psenicu/... isto tako imas neko materijalno dobro koje si kupio, prevezao do svoje radnje, cuvao tu i prodao po malo vecoj cijeni.

Kod coina kupis sad, pa vidis da je porasla cijena za sat vremena i prodas, onda vidis za dan da je pala pa opet kupis pa za 5 sati pala cijena - prodas. To ne mozes sa psenicom, vocem, naftom, itd, to mozes samo sa kladionicom (onim bingom ili live kladjenjem na utakmice - vidis da je neko dao gol pa igras da ce pobijediti - protivnik preokrene pa i ti u toku utakmice mozes opet vrsiti uplate itd).

Mozda su moja poredjenja pogresna, siguran sam da je vec bilo price o tome od strane nekih ucenjaka koji su vjerodostojni ali google-ajuci naletim na par clanaka da je dozvoljeno pa onda par clanaka da mozda nije, i tako u krug.
Naravno da ne mozes porediti bitcoine sa psenicom naprimjer, kupis nekoliko tona psenice za 1 milion dolara i gdje ces je drzat? Osim toga za par sedmica ti se pola pokvari itd. Bitcoin od vrijednosti od milion dolara tutnes na komad papira il usb stick i u dzep.

Razumijem da ti puno toga nije jasno, 95% ljudi ne shvataju koji vrijednost stoji iza cryptos, pomazr samo citanje i ucenje.
BajramBarecula

#3054 Re: Bitcoins

Post by BajramBarecula »

kindlas wrote:Kakvo je misljenje islamskih predstavnika/ucenjaka po pitanju ovog trade-a, non-stop prodaja - kupovina gdje se gleda u svaki Euro cent da bi se na vecim iznosima ostvarila znacajna zarada i tako par puta dnevno?

Meni ovo izgleda kao klasicna kocka (nema sanse da imas informacije i da si toliko pametan pa da znas predvidjeti sta ce biti) i igras cisto na tajming i srecu, ulozis pa gledas sta ce biti, cim malo poraste da imas kakvu - takvu zaradu onda prodajes, itd? Par klikova, malo srece, malo vise ulozenog vremena na non-stop pracenje kolika je vrijednost onog na sta si ulozio, ne izgleda kao da si svojim trudom zaradio pare :) Ali ne bih da trcim pred rudu pa da smatram da je zabranjeno jer nemam nekog velikog znanja o tome :)
Imam i ja nekih crypto coin-a, dobio :D, pa gledam da ih prebacim u neke od ovih popularnijih i eventualno unovcim kad bude povoljno.
https://cointelegraph.com/news/bitcoin- ... sues-fatwa

"Bitcoin is forbidden in Sharia as it causes harm to individuals, groups and institutions.”

sve go cafir
esso_sa

#3055 Re: Bitcoins

Post by esso_sa »

Nakon patnje sa verifikacijom i konacnog prolaska iste na Advcash, krenem da stavim depozit i.... prdekana... Kaze, zemlja prdekana, nije dozvoljena... :-) Da se covjek upuca
almir90

#3056 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Dozer wrote: Nije tajna. Imao sam IOT, OMG, ETC i XRP na IQO, a na eToro ADA i XRP.
Onda su na eToro iz nekog razloga ukinuli ADA (isplatili na balance stanje, nesto sitno bilo u plusu), a XRP sam prodao na 1 i nesto. Povukao uredno na PayPal.
Na IQO sam ETC prodao, OMG takodjer, a jucer i IOT (koji je, izgleda, povucen s IQO), sve uz neki sitni profit. Od IOT kupio jos XRP, na 2,2, i sad imam samo 4 pozicije XRP-a, s ukupnim plusom od oko 200%.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: Hvala na odgovoru.
Puf

#3057 Re: Bitcoins

Post by Puf »

esso_sa wrote:Nakon patnje sa verifikacijom i konacnog prolaska iste na Advcash, krenem da stavim depozit i.... prdekana... Kaze, zemlja prdekana, nije dozvoljena... :-) Da se covjek upuca
Imas vec na 20 mjesta objasnjeno kako ces u 2 koraka, cak sam i sam testirao i radi.
drndalo

#3058 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

kindlas wrote:

Nije to bas vise tako staromodno, pa da moras skladistiti milion tona 'senice... Na berzama se i s tim trguje kao i drugim stvarima, komadom papira ili klikom na komp... I ako cijena raste/pada, isti taj nalog mozes 7x preprodati u sat vremena... Dakle opcije na nesto sto tek treba biti ispumpano/poznjeveno... Opet, s druge strane, ljudi koji te pare daju unaprijed prave pre-paid pravim prodavcima te robe, pa nije da im je to beskorisno ako im pare trebaju sad, a ne za 7 mjeseci...
perfekcionista1

#3059 Re: Bitcoins

Post by perfekcionista1 »

Oznojih se dok pokusah ubijediti meni bliske ljude da i oni krenu ulagati nesto sitno :D . Obecao sam im da ce ulog od 100$ u Tron do godine donijeti bar 30k. Tu sam ih kupio :D
Iako ja kao vjecni optimista se nadam da ce kroz dvije tri godine se moci uzeti i par stotina hiljada
bronhy

#3060 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

perfekcionista1 wrote:Oznojih se dok pokusah ubijediti meni bliske ljude da i oni krenu ulagati nesto sitno :D . Obecao sam im da ce ulog od 100$ u Tron do godine donijeti bar 30k. Tu sam ih kupio :D
Iako ja kao vjecni optimista se nadam da ce kroz dvije tri godine se moci uzeti i par stotina hiljada
Racunaj da si izgubio prijatelje :lol: jer TRON nece nikada biti ni blizu te vrijednosti. :)
HowForWhom

#3061 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

@kindlas, kako se trguje sa dionicama, secerom, naftom na berzama, nego kupi/prodaj!?

Ti takodje mozes kulit coin i cuvati ga, a onda prodas i cao. Tako mozes kupiti 10 stanova, cuvati dok ne udjemo u NATO i EU, cijene skoce i ti prodas. A mozes i odmah trgovati, mijenjati itd... bar ja to tako vidim.

A kladionica koje navodis, malo ima elemenata i toga kojeg navodis medjutim u ovom slucaju si ti vlasnik svoje "nafake" a ne da li ce sudija svirati penal ili ce Morata fuliti 3 kiksa 1na1. Ipak ti sam odlucujes sta i kako i nisi ovisan o tamo nekome/necemu. Dakle, ti odlucis hoces prodat ili kupit, a trziste kao takvo je promjenjivo.
HowForWhom

#3062 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

bronhy wrote:
perfekcionista1 wrote:Oznojih se dok pokusah ubijediti meni bliske ljude da i oni krenu ulagati nesto sitno :D . Obecao sam im da ce ulog od 100$ u Tron do godine donijeti bar 30k. Tu sam ih kupio :D
Racunaj da si izgubio prijatelje :lol: jer TRON nece nikada biti ni blizu te vrijednosti. :)
Zasto to tvrdis?
Odnosno, da li si za bitcoin mislio (kao i ja) da je to sve budalastinja? Sta li sad misli onaj lik koji je 2 pice platio sa 10 hiljada bitcoina? :D
bronhy

#3063 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

Pitar_na_motoru wrote:
bronhy wrote:
Zasto to tvrdis?
Odnosno, da li si za bitcoin mislio (kao i ja) da je to sve budalastinja? Sta li sad misli onaj lik koji je 2 pice platio sa 10 hiljada bitcoina? :D
Usao sam ja na vrijeme u bitcoin kao i u neke druge crypto valute. Ali ako zelis veliki profit biras kripto valute sa par stotina miliona market cap a ne one cija se vrijednost mjeri u milijardama. Zar ti zaista smatras da se na TRON-u, kojeg ima 100 milijardi moze zaraditi 300 puta vise u odnosu na sadasnju cijenu. Znas li koliki bi to bio market cap?
perfekcionista1

#3064 Re: Bitcoins

bronhy wrote:. Zar ti zaista smatras da se na TRON-u, kojeg ima 100 milijardi moze zaraditi 300 puta vise u odnosu na sadasnju cijenu. Znas li koliki bi to bio market cap?
Ripple je slicna prica pa ima potencijal. Pa da sam u ripple uletio kad je bio tu gdje je sad Tron sa bar 100$ vec danas bi bio u finim parama, a da ne govorimo koliko ce jos ripple rasti, a Boga mi i Tron
mirza1h

#3065 Re: Bitcoins

Post by mirza1h »

Znači market cap TRON-a za godina dana da bude 1 800 000 000 000 $? :? :?
seoBIH

#3066 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Pitar_na_motoru wrote:I ako neko od vas iskusnih moze pojasniti zasto je coinbase toliko bitan za ripple?

Hvala
Zbog jednostavne kupovine. Sjedne, izvadi karticu, doda na coinbase i kupi XRP direktno sa USD, bez potrebe za BTCom. Ameri su glupi.
kindlas wrote:
2. da je slicno kocki iz vise razloga
- vuce mi na kladionicu zato sto apsolutno nemas pojma kad i sta ce se desiti sa coin-om, mozes se samo nadati i pretpostavljati na osnovu nekih svojih zakljucaka, kao u kladionici kad odigras na neki klub i mozes se samo nadati da ce pobjediti jer si zakljucio na osvnovu nekih parametara
Apsolutno netacno. Mislim, meni je svejedno sta vjera kaze, ali nisi u pravu. Ja sam napustio redovni posao i posvetio se kriptu. Dnevno provedem sate i sate citajuci, informisuci se, prateci kretanja valuta i analiziranju prethodnih trgovina. Npr, u XRP nisam usao radi srece, vec radi esscrowa (zakljucavanje coina sa njihove strane), dobrog citanja analiza strucnih ljudi i sl. Sreca nikakve veze nije imala sa mojom zaradom na XRP. Mislim ne znam ni jedan coin da je sreca u pitanju, da sam usao i nadao se da ce porati, eto tek tako sam od sebe.

XRP PADA VECERAS znatno. Inside info :) - ide prodaja vece kolicine. TRADE ON YOUR RISK. Info je potvrdjen, ali ne mora biti tacan!
Last edited by seoBIH on 04/01/2018 21:29, edited 1 time in total.
bronhy

#3067 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

perfekcionista1 wrote:
bronhy wrote:. Zar ti zaista smatras da se na TRON-u, kojeg ima 100 milijardi moze zaraditi 300 puta vise u odnosu na sadasnju cijenu. Znas li koliki bi to bio market cap?
Ripple je slicna prica pa ima potencijal. Pa da sam u ripple uletio kad je bio tu gdje je sad Tron sa bar 100$ vec danas bi bio u finim parama, a da ne govorimo koliko ce jos ripple rasti, a Boga mi i Tron
Naravno da se moze dosta zaraditi ali treba biti malo realan :)
perfekcionista1

#3068 Re: Bitcoins

mirza1h wrote:
Znači market cap TRON-a za godina dana da bude 1 800 000 000 000 $? :? :?
Market cap je ionako prenapuhan vec sad za svaku valutu, xrp-a takodje ima mnogo u opticaju i market cap je ogroman ali svejedno mu predvidjaju rast do bar 100$
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#3069 Re: Bitcoins

Post by parappa »

pumpa se nenormalno puno para u ovo...
ja sam ocekivao da ce bar jedno trziste pasti (berze, nekretnine) ali nista... sve raste.
sve vise mislim da se trenutno stanca dosta novca (i da se stancalo zadnje 3-4 godine), da ima dosta ljudi koji imaju toliko na racunu da se mogu igrati ovoga a da ne moraju prodavati nesto drugo.

kakvo je vase misljenje? odakle na jednom ovolika ulaganja a da pri tome nema pada na drugim trzistima?

ps: moze li se tema preimenovati u kriptovalute - all about ili slicno?
parappa

#3070 Re: Bitcoins

Post by parappa »

seoBIH wrote:
Pitar_na_motoru wrote:I ako neko od vas iskusnih moze pojasniti zasto je coinbase toliko bitan za ripple?

Hvala
Zbog jednostavne kupovine. Sjedne, izvadi karticu, doda na coinbase i kupi XRP direktno sa USD, bez potrebe za BTCom. Ameri su glupi.
kindlas wrote:
- vuce mi na kladionicu zato sto apsolutno nemas pojma kad i sta ce se desiti sa coin-om, mozes se samo nadati i pretpostavljati na osnovu nekih svojih zakljucaka, kao u kladionici kad odigras na neki klub i mozes se samo nadati da ce pobjediti jer si zakljucio na osvnovu nekih parametara
Apsolutno netacno. Mislim, meni je svejedno sta vjera kaze, ali nisi u pravu. Ja sam napustio redovni posao i posvetio se kriptu. Dnevno provedem sate i sate citajuci, informisuci se, prateci kretanja valuta i analiziranju prethodnih trgovina. Npr, u XRP nisam usao radi srece, vec radi esscrowa (zakljucavanje coina sa njihove strane), dobrog citanja analiza strucnih ljudi i sl. Sreca nikakve veze nije imala sa mojom zaradom na XRP. Mislim ne znam ni jedan coin da je sreca u pitanju, da sam usao i nadao se da ce porati, eto tek tako sam od sebe.

XRP PADA VECERAS znatno. Inside info :) - ide prodaja vece kolicine. TRADE ON YOUR RISK. Info je potvrdjen, ali ne mora biti tacan!
sta je sa tobom? prodajes ili drzis xrp nakon informacije?
Ostri_Mac

#3071 Re: Bitcoins

Post by Ostri_Mac »

parappa wrote:
seoBIH wrote:

Hvala
kindlas wrote:

sta je sa tobom? prodajes ili drzis xrp nakon informacije?

pao vec cca 19%...a ja nemrem jos uzeti...cekam verification na payeer :run:

HODL naravno :lol:
Last edited by Ostri_Mac on 04/01/2018 21:43, edited 1 time in total.
seoBIH

#3072 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Vec sam ja ranije izasao iz XRP i prebacio se na BTC koji cini vecinu portfolija. Ostalo je optrilike 25% u XRP koje ce stajati duze vrijeme, neovisno o cijenu u narednih pola godine.

Info je veoma jak, sada je na trzistu kako ce reagovati. Malo je problematicno sto su sve vijesti drzale XRP ovih dana u fokusu pa mu to daje zamah.
perfekcionista1

#3073 Re: Bitcoins

Pravo pitanje je koliko ce % ripple pasti, jer s obzirom da sam na IQO gdje uzimaju proviziju 10% i spread, pa ako sad prodam i budem htio kupovati ponovo kad padne do neke granice za iste pare koje sam dobio prodajom, da ne budem na kraju u minusu
parappa

#3074 Re: Bitcoins

Post by parappa »

naravno poceo da pada kada sam ja kupio za 2,70... :roll: da sam sacekao 1-2h jbg.
nema veze... nek ide gdje hoce... drzim ga pa nek bude sta bude. mada danas sve vece valute u blagom padu.
BajramBarecula

#3075 Re: Bitcoins

Post by BajramBarecula »

a vec se evo vratio xrp sa 2,40$ na 2,85$, brzo ce ovo proci
Post Reply