drndalo wrote:Elementi kladionice ?
Imaju li to isto i zlato, srebro, bakar, nafta, psenica na berzama ? Nafta npr. vazda treba, ali zovne guzni haver iz hamerike u Saudiju, i kaze smanjuj... Ili povecaj proizvodnju... I cijene idu kako njima treba...
Sve jasno, i ja sam razmisljao u tom smjeru, ali ima i razlika u odnosu na voce/psenicu/zlato. Ovo nabrojano ne kupujes i prodajes 10 puta dnevno (ne mora cak biti ni toliko) s ciljem da bez ikakvog rada ili materijalnih stvari zaradis pare. Kad kupis naftu skladistis je kod sebe i prodajes po odredjenoj cijeni regulisanoj koliko - toliko od strane drzave. Ako imas prodavnicu pa kupujes i prodajes voce/psenicu/... isto tako imas neko materijalno dobro koje si kupio, prevezao do svoje radnje, cuvao tu i prodao po malo vecoj cijeni.Pitar_na_motoru wrote:Pa imas rizik prilikom svake kupovine.... recimo, kupis svjeze voce, drzis u garazi.... padne snijeg 3 metra i nemas kome prodat i propadne.... ili poplavi garaza i to nestane.... a trgovina i jeste kocka.... kupis i nadas se da ces prodati tu robu po RUC-u koji ti zelis....
Kod coina kupis sad, pa vidis da je porasla cijena za sat vremena i prodas, onda vidis za dan da je pala pa opet kupis pa za 5 sati pala cijena - prodas. To ne mozes sa psenicom, vocem, naftom, itd, to mozes samo sa kladionicom (onim bingom ili live kladjenjem na utakmice - vidis da je neko dao gol pa igras da ce pobijediti - protivnik preokrene pa i ti u toku utakmice mozes opet vrsiti uplate itd).
Mozda su moja poredjenja pogresna, siguran sam da je vec bilo price o tome od strane nekih ucenjaka koji su vjerodostojni ali google-ajuci naletim na par clanaka da je dozvoljeno pa onda par clanaka da mozda nije, i tako u krug.