daddy-kool wrote:
Moja spekualcija:
Narod koji je glasao zamišlja neku romantičarsku viziju sretnog vremena 50ih (ili u slučaju Britanije njihovog carstva) gdje su uz normalne poslove i pozicije i obični ljudi mogli da se ponašaju kao gazde i gospodari. Pa su imali svoje baštovane i kuhare, spremačice i vozače ... Intimna podsvjesna želja je povratak na to stanje, a takođe im je jasno da se to može ostvariti samo ako ide na nečiju štetu. Jer oni sami nisu toliko produktivni da vrijede čovječanstvu na taj način, elem valja otet'. U ovom slučaju ucijeniti, a mogu dobro ucijeniti samo azijske zemlje gdje postoji najveći trgovinski i vojni disbalans.
Amerika je kroz NATO igrala ključnu ulogu u Evropi zadnjih 70 godina, ali je ipak djelila teret i odgovornost sa UK, FR i DE, dok su na istoku Azije djelovali potpuno sami, bez pravih saveznika. Japan, J Koreja, azijski tigrovi, su potpuno geopolitički, ekonomsko i vojno ovisni o stalnom vojnom prisustvu USA i njihovoj garanciji morskih puteva i slobodnoj trgovini sa USA. Oni svoja tržišta nikada nisu ravnopravno otvorili Americi. U ekonomskom i vojnom smislu učestvuju malo ili nikako u kreiranju tog okruženja, i u principu koriste američku infrastrukturu za bogaćenje i razvoj.
Kina je postala ekonomska supersila zbog pristupa američkom tržištu. Kombinovana ekonomska moć ovih istočno azijskih zemalja je ogromna i dugoročno je Kina zbog svog napretka i brojnog stanovništa realna prijetnja globalnoj američkoj hegemoniji. Trump je već proglasio Kinu za glavnog neprijatelja i krivca za ekonomske probleme u USA. Očekivati je ekonomski rat i natezanje sa Kinom tako da se balans trgovine ispravi prema Americi.
Prvo će ići zaoštravanje ekonomskih odnosa prema vjerovatno svim ovim zemljama. TPP će Trump da odbaci, a očekivati je podizanje tarifa na robu iz Kine, a ne treba zaboraviti ni Japan koji neće jeftino proći. Takođe mislim da se prijetnje o naplati vojnih usluga prije svega odnose na Japan i J. Koreju (osim očigledno i SA), te da postoji generalna netrepeljivost u USA prema njima, te da se može očekivati i zatezanje na ovim linijama. Azijati su to prepoznali i mislim da ćemo vidjeti na njihovim berzama i najveće padove u narednom periodu.
"We've always been at war with Eastasia".
Sto se tice britanskog sentimenta, mislim da djelimicno grijesis, jer 50-e Britance podsjecaju na prljave rudnike i oceve koji su radili u tim rudnicima.
Kod Britanaca preovladava ostrvski mentalitet (ovo se cesto zaboravlja) i evropsko siljenje chune prema clanicama nije najbolje proslo kod Britanaca. Ovdje izuzimam ljude iz City-a i Londona, koji su ionako zaboravili sta znaci biti Britanac.
Dokle god Evropljani strahuju od Rusa, a rat u Ukrajini je taj strah povecao, Ameri mogu biti mirni sto se Evrope tice.
Sto se Azije tice mislim da si u pravu. Vec je Obama najavio da se strateski fokus pomice sa BI na Aziju.
Tramp mora nesto odraditi a prvi poen bi mu bio da pokaze zube Kinezima.
Ne bih odbacivao TPP. Previse ljudi sa previse novca je zainteresovano da taj sporazum prodje. Mozda ce on biti odbijen, pa ce dobiti novi naziv, pa ce se proli ubijediti da su "napravljene izmjene", ali na kraju ce pritisak biti ogroman da se ovakav sporazum i potpise.