Huawei telefoni

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Melo15

#3051 Re: Huawei telefoni

Post by Melo15 »

burgundy wrote:Kinezi više vole pare od majke rođene.Neka ih malo ameri handre.A vole svoje firme zaštiti,kao npr u autoindustriji.Sve strane automobilske kompanije nisu mogle ući na kinesko tržište ako se ne udruže sa nekim od domačih proizvođača Gelly,BYD,Great Wall itd.Koristim xiaomi.
Nije ovde problem samo u trzistu, vec par godina u Americi ne mozes kupiti Huawei, problem je monopol Amerike gdje sutra mogu svim proizvodjacima zabraniti koristenje ovih istih proizvoda, pa da moras koristiti Apple proizvode...Ljudi koji najvise prisluskuju i muljaju kroz uredjaje se zale da neko prisluskivanjem nanosi stetu njima...Ko o cemu kurva o postenju...Ide zato Hongmeng da srusi Android :izet:

Huawei's own-developed smart phone Operating System, reportedly named "HongMeng OS", is being trialled out and will gradually replace the Android system, according to three Chinese media reports.
arnes_king

#3052 Re: Huawei telefoni

Post by arnes_king »

Melo15 wrote:
burgundy wrote:Kinezi više vole pare od majke rođene.Neka ih malo ameri handre.A vole svoje firme zaštiti,kao npr u autoindustriji.Sve strane automobilske kompanije nisu mogle ući na kinesko tržište ako se ne udruže sa nekim od domačih proizvođača Gelly,BYD,Great Wall itd.Koristim xiaomi.
Nije ovde problem samo u trzistu, vec par godina u Americi ne mozes kupiti Huawei, problem je monopol Amerike gdje sutra mogu svim proizvodjacima zabraniti koristenje ovih istih proizvoda, pa da moras koristiti Apple proizvode...Ljudi koji najvise prisluskuju i muljaju kroz uredjaje se zale da neko prisluskivanjem nanosi stetu njima...Ko o cemu kurva o postenju...Ide zato Hongmeng da srusi Android :izet:

Huawei's own-developed smart phone Operating System, reportedly named "HongMeng OS", is being trialled out and will gradually replace the Android system, according to three Chinese media reports.
A na cemu se koristiti hongmeng ako ne mogu ni procesore vise proizvoditi? Nije to tek tako uvesti novi OS i da smjeni nesto sto ima toliko korisnicku bazu i podrsku. I da, trebali su bar neko univerzalno ime dati, zamisli ono razgovor "ma kakav tvoj android kod mene je HONGMENG!"
Melo15

#3053 Re: Huawei telefoni

Post by Melo15 »

arnes_king wrote:
Melo15 wrote:

A na cemu se koristiti hongmeng ako ne mogu ni procesore vise proizvoditi? Nije to tek tako uvesti novi OS i da smjeni nesto sto ima toliko korisnicku bazu i podrsku. I da, trebali su bar neko univerzalno ime dati, zamisli ono razgovor "ma kakav tvoj android kod mene je HONGMENG!"
Na zalihama procesora koje imaju, a vala ako iko ima tehnologiju i sve da napravi procesor od nule to su kinezi...Patent za iste je vjerujem na nivou Amerike, sto znaci da mogu identicne proizvoditi pod drugim imenom i sve dok ne prodaju na Americko trziste ne mogu imati problema..
burgundy

#3054 Re: Huawei telefoni

Post by burgundy »

I nokia je htjela bit pametna sa svojim OS pa propadose,a bili su na vrhu.U ovoj industriji se sve brzo odvija,malo kasnis donji si.
jarobot

#3055 Re: Huawei telefoni

Post by jarobot »

burgundy wrote:I nokia je htjela bit pametna sa svojim OS pa propadose,a bili su na vrhu.U ovoj industriji se sve brzo odvija,malo kasnis donji si.
Nije isto windows je bio zatvoren sistem a taj navodni novi kao i android je opensuorce . Znači kod je dostupan developerima , zasnovan na linuksu kao android
jarobot

#3056 Re: Huawei telefoni

Post by jarobot »

nosara wrote:
diablobih wrote:Ne sklapa se u Huwaei, vec u drugoj fabrici. I nema Apple niti neki drugi americki proizvodjac sa tim.
E cuj?

Kina ako mrdne repom moze napravit kolosalno sranje ekonomiji na globalnom nivou. Da cijene skoce 50% preko noci.

Na zalost, odabrali su civilizovan nacin borbe protiv kmekavaca sa zapada i njihovih hemoroida.
A što li ne mrda ???? :D
crnivrag

#3057 Re: Huawei telefoni

Post by crnivrag »

Otkad ja trubim da se držite japanaca i Sony-a :D
arnes_king

#3058 Re: Huawei telefoni

Post by arnes_king »

crnivrag wrote:Otkad ja trubim da se držite japanaca i Sony-a :D
2-3 losa iskustva i nikad vise na sony sto se tice pametnih telefona :D
tandmand

#3059 Re: Huawei telefoni

Post by tandmand »

славянин wrote:Mogu Ameri da potopaju huawei samo tako (sto neko rece iskljuce im GPS na kraju :lol: )
Oni koriste GLONASS. :wink:
Tomahawk11
Globalni moderator

#3060 Re: Huawei telefoni

Post by Tomahawk11 »

Onaj magarac im je nanio štetu i izgubiće puno, međutim ako se uspiju kutarisati i fakat razviju svoj operativni sistem, mogli bi puno dobiti.
Sve fol demokratija, a ovamo te ucjenjuje gdje stigne :-)
Tesla Edison

#3061 Re: Huawei telefoni

Post by Tesla Edison »

tandmand wrote:
славянин wrote:Mogu Ameri da potopaju huawei samo tako (sto neko rece iskljuce im GPS na kraju :lol: )
Koji jedva Rusiju ima pokrivenu.
tandmand

#3062 Re: Huawei telefoni

Post by tandmand »

TESLA_EDISON wrote:
tandmand wrote:
Koji jedva Rusiju ima pokrivenu.
Imam dva Huawei mob. + Samsung tablet i na svima radi "GPS" bez problema, tj Glonass. Po Rusiji ih nisam isprobavao.
Tesla Edison

#3063 Re: Huawei telefoni

Post by Tesla Edison »

tandmand wrote:
Imam dva Huawei mob. + Samsung tablet i na svima radi "GPS" bez problema, tj Glonass. Po Rusiji ih nisam isprobavao.
Nisi Glonass koristio već GPS. Svaki telefon ima i GPS i Glonass i Beidu. Da koristiš samo Glonass, ne bi nikad se mogao spojiti u evropi.
tandmand

#3064 Re: Huawei telefoni

Post by tandmand »

TESLA_EDISON wrote:
tandmand wrote:
Nisi Glonass koristio već GPS. Svaki telefon ima i GPS i Glonass i Beidu. Da koristiš samo Glonass, ne bi nikad se mogao spojiti u evropi.
Tačnije A-GPS, potpomognut internetom. Mape koristim offline, tako da je sad upitno jeli se koristi GPS ili Glonass.
Tesla Edison

#3065 Re: Huawei telefoni

Post by Tesla Edison »

tandmand wrote:
TESLA_EDISON wrote:
tandmand wrote:
Tačnije A-GPS, potpomognut internetom. Mape koristim offline, tako da je sad upitno jeli se koristi GPS ili Glonass.
pa A - GPS ti je GPS. Da je Glonass bilo bi A-GLONASS

To "A" ti je skračenica od "Assisted" dakle potpomugnuti GPS ali je i dalje GPS.
geralt

#3066 Re: Huawei telefoni

Post by geralt »

jarobot wrote:
burgundy wrote:I nokia je htjela bit pametna sa svojim OS pa propadose,a bili su na vrhu.U ovoj industriji se sve brzo odvija,malo kasnis donji si.
Nije isto windows je bio zatvoren sistem a taj navodni novi kao i android je opensuorce . Znači kod je dostupan developerima , zasnovan na linuksu kao android
To sto je nesto dostupno developerima ne znaci da ce developeri i razvijati za njega. Nijedan americki developer nece praviti aplikacije za taj sistem radi vladine zabrane, sve i kad bi tamo bilo potencijala za profit. Sto znaci da nemas Google, Gmail, Google Maps, Facebook, WhatsApp, Instagram, Skype... Nedostatak ovih aplikacija znaci da ce ogromna vecina kupaca otpisati ovaj sistem u startu, sto opet znaci da ne-americki developeri takodjer nece razvijati za taj sistem jer im se nece isplatiti zbog malene korisnicke baze.

Da li bi ti dao 1000+ KM za telefon koji nema nijednu aplikaciju koju sam nabrojao, vec neke kineske ekvivalente koje niko drugi ne koristi? Da li bi iko normalan to uradio?

Huawei je mrtav, bar kad su smartphones u pitanju. Sve i da se u narednom periodu izglade stvari izmedju Amerike i Kine, vec su dosad pretrpjeli toliku stetu da se od nje nece lako oporaviti.
Tesla Edison

#3067 Re: Huawei telefoni

Post by Tesla Edison »

geralt wrote:
jarobot wrote:
To sto je nesto dostupno developerima ne znaci da ce developeri i razvijati za njega. Nijedan americki developer nece praviti aplikacije za taj sistem radi vladine zabrane, sve i kad bi tamo bilo potencijala za profit. Sto znaci da nemas Google, Gmail, Google Maps, Facebook, WhatsApp, Instagram, Skype... Nedostatak ovih aplikacija znaci da ce ogromna vecina kupaca otpisati ovaj sistem u startu, sto opet znaci da ne-americki developeri takodjer nece razvijati za taj sistem jer im se nece isplatiti zbog malene korisnicke baze.

Da li bi ti dao 1000+ KM za telefon koji nema nijednu aplikaciju koju sam nabrojao, vec neke kineske ekvivalente koje niko drugi ne koristi? Da li bi iko normalan to uradio?

Huawei je mrtav, bar kad su smartphones u pitanju. Sve i da se u narednom periodu izglade stvari izmedju Amerike i Kine, vec su dosad pretrpjeli toliku stetu da se od nje nece lako oporaviti.
Izgubili su i povjerenje. Nisu pouzdani. Ako sve i bude sad uredu, ko mi garantuje da neće za godinu ili dvije biti isto ili gore?
escobar__

#3068 Re: Huawei telefoni

Post by escobar__ »

geralt wrote:Da li bi ti dao 1000+ KM za telefon koji nema nijednu aplikaciju koju sam nabrojao, vec neke kineske ekvivalente koje niko drugi ne koristi? Da li bi iko normalan to uradio?
Naravno da ne, pa američki Windows Phone je propao između ostalog i zbog nedovoljne podrške od strane developera, kakav Huawei OS, kakvi bakrači...
Cossack

#3069 Re: Huawei telefoni

Post by Cossack »

Nesigurnost tržišta će koštati Huawei i to je već sada nupitno. Kao što neko napisa, sve i da izglade odnose, vjerovatnoća da bi se to moglo ponovo desiti će ljude jednostavno odvratiti od kupovine. Ovo se posebno odnosi na tzv. flagship telefone koji koštaju značajnu cifru.
burgundy

#3070 Re: Huawei telefoni

Post by burgundy »

Ovo ce ih uzdrmati,ali imaju oni u svom portfelju još dosta toga.U 5g mreži su ispred ostalih.Ako ovo probudi kineski nacionalizam,nek svaki treći Kinez kupi Huaweija,nece biti zime za njih.Ljudi koji su spremni dati preko hiljadu za kineza su rekli šta misle o njihovom kvalitetu.Amerika je ozbiljna država i shvatam njihovu zabrinutost zbog špijuniranja i shvatam ovu zabranu.Ovo je da se samo kaže da je njihov veći i dalje.
strong69

#3071 Re: Huawei telefoni

Post by strong69 »

Kaze mi poznanik iz BH Telecoma da su imali desetine rezervisanih Huawei uređaja i sve rezervacije otkazane ujutro nakon objave o prekidu podrške od Google.

Možete misliti kako je u većim zemljama gdje im je prodaja praktično prestala.
MTV

#3072 Re: Huawei telefoni

Post by MTV »

Naci bice Huawei za 50 KM. :mrgreen:
djama

#3073 Re: Huawei telefoni

Post by djama »

ja mislim da od ovoga nece biti nista , pogotovo sad nakon sto su im dali fol neki rok od 90 dana odgode...
nakon toga ce se sve vratii u normalu
Piklic

#3074 Re: Huawei telefoni

Post by Piklic »

Tesko ce se Huawei oporaviti od ovoga.. Postoje samo dvije kategorije ljudi koji bi ga koristili:
1. Oni koji znaju kineski ili japanski i nalaze se u takvome okruzenju
2. Koji i prije nisu korisitli te aplikacije tipa facebook, google vec samo fotoaparat, pozivi sms i slicno tome (hajmo reci tradicionalni korisnici)

Steta im jeste velika, mozda bih se i izvukli da nije ARM prekinuo saradnju, pa da se nekako iscupaju.
Samo s druge strane jadno kako amerikanci govore demokratija, popuju drugima za slobodno trziste i kako treba poduzetnistvo razvijati (mahom nasi profesori se vode principom da je amerika zasnovana na malim preduzecima i da mi treba da slijedimo njihvo primjer).

E sad ima ona druga strana, dosta nasih IT firmi rade sa inostranstvom tj. Amerima Donald isto tako moze reci da se zabrani "slanje"
poslova preko okeana, odnosno da se IT rjesenja mogu praviti samo u Americi nazovimo zbog nacionalne sigurnosti.

Nije da branim Huwaei ja sam za određeni stepen privatnosti, ali da prema svima bude isti tretman i prema
Google-u, Facebooku i Huwaeiu. Ako je istina da Huwaie to radi, onda to moze i Americka firma da radi u Evropi
red evil

#3075 Re: Huawei telefoni

Post by red evil »

geralt wrote:
jarobot wrote:

Mnogi to ne shvataju, kontaju naprave OS svoj i eto ga, sve probleme riješili. Lagano je OS napraviti ali treba vremena, mnogo vremena, da taj OS bude zanimljiv, da dobije dovoljan broj app za korištenje, a opet ako nema tih app što si ih naveo nema smisla kupovati taj mobitel. Ja bih možda i kupio, čisto da vidim kakav je taj njihov OS ali ako bih imao para na bacanje, svakako da mi taj mobitel ne bi bio za neko bitno korištenje.
Post Reply