Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#3051 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

L u c i f e r wrote:CagaljE, jel ti bolan stvarno mislis da ce neko citati te ponjave ili da one nose ikakvu argumentativnu tezinu...
mi ovdje ne govorimo o nikakvoj argumentativnoj tezini, nego jednostavno o opisu Dzenneta po islamskim izvorima, ko hoce nek procita ko nece nek preskoci i mirna bosna.

a ako cemo o argumentativnoj tezini koliko sam samo puta iznio dokaze koje jos niko nije bio uspio osporiti ovdje, gdje jasno i glasno dokazano kako Kuran jedino moze biti od Boga i nikako drukcije, tako da argumenti su na nasoj strani. A ako Kur'an govori o ovom dzennetu onda mu mozemo sa pravom da vjerujemo.

a sta mislis da je zaista tako kao sto Kuran kaze pa dodjes na onaj svijet, vidis dzennet a neda ti se uci u njega jer si bio zauzet raznoraznim sprdnjama, kako bi se osjecao, ja mislim sam bi sebi grizao prste od muke bas kao sto ce nevjernici raditi na sudnjem danu????

Allah kaze:
27. Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreći: "Kamo sreće da sam se uz Poslanika pravog puta držao,
28. kamo sreće, teško meni, da toga i toga za prijatelja nisam uzeo,
29. on me je od Kur’ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!" – a šejtan čovjeka uvijek ostavlja na cjedilu –
RNG_25

#3052 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Lopov-eliminator wrote:Pa postavljaju se ponovo pitanja jer se nešto pokušava prodati kao odgovor, a u sebi ima kamaru šupljina.
To je relativno. Ako je tebi "šupljina" u nekom odgovoru to da nešto nije moguće jer "prirodni zakoni" to ne omogućavaju, ili ne upućuju na mogućnost takvog nečega (život poslije smrti, npr.), onda je to tvoj problem i nevoljnost da prihvatiš išta mimo materijalnog kao odgovor ili dokaz. Pa se onda postavlja pitanje čemu uopšte takva pitanja, na koja već unaprijed nije neko željan prihvatiti odgovor koji mu ne odgovara? Valjda zbog zabave, šta li.
RNG smatra da neko nekome nešto radi samim uvjerenjem
Ovo si umislio, na osnovu moje jedne riječi koju dalje nisam elaborirao jer mi mrsko bilo.
, čak je tako podržao diktatora koji ušutkava neistomišljenike ubistvom. To samo po sebi govori mnogo.
A ovo si slagao.
RNG_25

#3053 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Lopov-eliminator wrote:
RNG_25 wrote:
Lopov-eliminator wrote:Opet se nepotrebno pretpostavljaju stvari unaprijed, zašto se neko ko je neodgovarajućeg uvjerenja uopšte mora kažnjavati bilo čim, pogotovo vječnim najgorim mukama, ako samim tim uvjerenjem nikom ništa ne radi?
"Nikom ništa ne radi"? Netačno.

A što se ti brineš oko "vječnih muka"? Mislim da se bezveze opterećuješ time.
To je isto kao kad veliki vođa Kim Jong Un naredi pogubljenje nekoga ko otvoreno kaže da se ne slaže s njegovim vladajućim režimu. Tu po toj logici ispada da je Kim Jong Un pravedan a ovaj jadnik je kriv samo zato što nije imao ono ubjeđenje koje režim smatra pravim.

Jadnik je znao da bi mogao stradati u najgorim mukama i naravno sam je sebi kriv što je rekao to jer je znao da će onaj ko kaže nešto protiv vladara stradati. Posljedice je znao, a pošto je želio da ode na put smrti koji je vladar namijenio svakome ko je protiv njega, sam je sebi kriv, a čika Kim Jong Un samo pravedno provodi te posljedice.

To je ta pravda. :-)
Klimava analogija. Teško da se mogu porediti Bog i neki diktator. Ali u pravu si, sam sebi je čovjek kriv. A vjerovanje nije neko ekstremno teško i nesnosno stanje. Valjda. Zapravo, možeš biti vjernik a da ama baš ništa ne činiš što se od tebe, kao vjernika očekuje. Naravno, to te možda čini lošim vjernikom, ali makar si u boljoj poziciji od nekih drugih :wink:
Čuj netačno da nikom ništa ne radi? Evo, šta ja kome radim samim tim što sam ateista? I onda se čudimo zašto je na Balkanu prisutna ovakva segregacija na religijskom osnovu.

Nije stvar ni u tome postoji li ili ne, ili da li bih se ja trebao brinuti ili ne, nego u tome da postoje ljudi poput tebe i @nase kojima je sasvim normalno nekoga kazniti najgorim mukama samo i iskljuučivo radi različitog uvjerenja, a jedini način na koji bi se to moglo izbjeći je da dijele uvjerenje.

Pričaš da vjerovanje nije teško i nesnosno stanje. Nije teško ni nesnosno ali nemaš drugog izbora osim da vjeruješ ako ne želiš da se suočiš sa kaznom, u prevodu ili vjeruj ili stradaj. I ovdje je ista stvar, ljudima poput tebe i nase je normalno nekoga kazniti samo i isključiuvo zbog uvjerenja kojim nikom ništa ne radi.

Vidim da ti smeta analogija između Boga i nekog diktatora jer si navikao da se o Bogu govori kao o nečem što je neuporedivo s bilo čim pa ti sama pomisao da se isti poredi sa smrtnikom izaziva gađenje. To se vidi po tom što nijedan jedini argument nisi iznio da pokažeš razliku.

Tebi je normalno da je ovaj jadnik kriv i fasuje od Kim Jong Una, ako je tako onda ni Hitler nije bio ni za šta kriv nego je samo provodio pravdu, a krivi su ovi drugi što se nisu priklanjali nacistima, i to što su ih nacisti pobili nije krivica nacista nego njihova jer su znali posljedice ako se ne ulizuju Hitlerovom režimu.

Adio, demokratijo, dobrodošla, diktaturo.
Dakle, nikom ništa *direktno* ne radiš uvjerenjem svojim, to jeste tačno. Bezveze sam stavio netačno tek tako. Moja greška, priznajem. Ali ono što sam htio reći jeste da uvjerenje je prvi korak za dalje - za djelo. Na primjer, kao što religiozni ljudi možda žele socijalno i političko uređenje koje ne odgovara onima koji to nisu, tako isto je i sa nereligioznim ljudima, ateistima i drugima. Nadalje, samo nečije uvjerenje - opet, na primjer - utiče i uvjetuje za koga će glasati na izborima, što opet posredno utiče i na odvijanje stvari u državi, pa samim time i na sve druge ljude. I sve ovo govorim ne sa negativnog aspekta, već čisto neutralnog. Teokratske države nisu džaba redovito odlazile k vragu, zbog zloupotreba. Eto to sam htio reći. Tvoje uvjerenje o nečemu, kakvo god, nužno utiče na druge ljude, ako nikako drugačije onda posredno. To je moj stav i mislim da je ispravan.

A priču o tome da odobravam akcije diktatora i nepravednih vladara si zaista ti izmislio.
L u c i f e r

#3054 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

Chagalj wrote:
L u c i f e r wrote:CagaljE, jel ti bolan stvarno mislis da ce neko citati te ponjave ili da one nose ikakvu argumentativnu tezinu...
mi ovdje ne govorimo o nikakvoj argumentativnoj tezini, nego jednostavno o opisu Dzenneta po islamskim izvorima, ko hoce nek procita ko nece nek preskoci i mirna bosna.

a ako cemo o argumentativnoj tezini koliko sam samo puta iznio dokaze koje jos niko nije bio uspio osporiti ovdje, gdje jasno i glasno dokazano kako Kuran jedino moze biti od Boga i nikako drukcije, tako da argumenti su na nasoj strani. A ako Kur'an govori o ovom dzennetu onda mu mozemo sa pravom da vjerujemo.

a sta mislis da je zaista tako kao sto Kuran kaze pa dodjes na onaj svijet, vidis dzennet a neda ti se uci u njega jer si bio zauzet raznoraznim sprdnjama, kako bi se osjecao, ja mislim sam bi sebi grizao prste od muke bas kao sto ce nevjernici raditi na sudnjem danu????

Allah kaze:
27. Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreći: "Kamo sreće da sam se uz Poslanika pravog puta držao,
29. on me je od Kur’ana odvratio nakon što mi je priopćen bio!" – a šejtan čovjeka uvijek ostavlja na cjedilu –
Koje argumente? :)

A za ovo drugo: božja volja... ;-)
Chagalj

#3055 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

L u c i f e r wrote:
Chagalj wrote:

Allah kaze:
Koje argumente? :)

A za ovo drugo: božja volja... ;-)
nema potrebe da se vrtimo u krug dovoljno dosta puta sam iznosio ali niko nije bio ustanju da to obori argumentovano sa dokazima.
L u c i f e r

#3056 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

Pa dobro ne pratimo svi svaku stranicu teme jbg...zar ne može u par riječi...?
MJAU - da

#3057 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

ma za sve je kriv ovaj šejtan, evo cijeli dan se igram s njim, lacam ga bismillah, šejtan, bismillah šejtan). Slomi se tamo-vamo trčajući, ali ništa ne zbori da mi argumentuje kako je tu.
Chagalj

#3058 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

L u c i f e r wrote:Pa dobro ne pratimo svi svaku stranicu teme jbg...zar ne može u par riječi...?
1. naucne cinjenice iz Kurana
2. predskazanja buducih dogadjaja
3. brojcana cuda kurana
4. ljekovita moc Kurana
5. lingvisticka cuda Kurana

ovih 5 tacaka meni daju razlog da je Kuran od allaha a ne od ljudi.
Lopov-eliminator

#3059 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

RNG_25 wrote:
Lopov-eliminator wrote: Jadnik je znao da bi mogao stradati u najgorim mukama i naravno sam je sebi kriv što je rekao to jer je znao da će onaj ko kaže nešto protiv vladara stradati. Posljedice je znao, a pošto je želio da ode na put smrti koji je vladar namijenio svakome ko je protiv njega, sam je sebi kriv, a čika Kim Jong Un samo pravedno provodi te posljedice.

To je ta pravda. :-)
Klimava analogija. Teško da se mogu porediti Bog i neki diktator. Ali u pravu si, sam sebi je čovjek kriv. A vjerovanje nije neko ekstremno teško i nesnosno stanje. Valjda. Zapravo, možeš biti vjernik a da ama baš ništa ne činiš što se od tebe, kao vjernika očekuje. Naravno, to te možda čini lošim vjernikom, ali makar si u boljoj poziciji od nekih drugih :wink:
RNG_25 wrote: Dakle, nikom ništa *direktno* ne radiš uvjerenjem svojim, to jeste tačno. Bezveze sam stavio netačno tek tako. Moja greška, priznajem. Ali ono što sam htio reći jeste da uvjerenje je prvi korak za dalje - za djelo. Na primjer, kao što religiozni ljudi možda žele socijalno i političko uređenje koje ne odgovara onima koji to nisu, tako isto je i sa nereligioznim ljudima, ateistima i drugima. Nadalje, samo nečije uvjerenje - opet, na primjer - utiče i uvjetuje za koga će glasati na izborima, što opet posredno utiče i na odvijanje stvari u državi, pa samim time i na sve druge ljude. I sve ovo govorim ne sa negativnog aspekta, već čisto neutralnog. Teokratske države nisu džaba redovito odlazile k vragu, zbog zloupotreba. Eto to sam htio reći. Tvoje uvjerenje o nečemu, kakvo god, nužno utiče na druge ljude, ako nikako drugačije onda posredno. To je moj stav i mislim da je ispravan.

A priču o tome da odobravam akcije diktatora i nepravednih vladara si zaista ti izmislio.

Ja izmislio? Evo fino se vidi da si rekao da je čovjek sam sebi kriv, nigdje nisu rekao da je kriv Kim.

I kažeš da ja nekom nešto radim samim uvjerenjem, uvjerenje jeste uslov za buduće djelo ali ni blizu ne i dovoljan uslov. Unaprijed vidiš opasnost u bilo kome ko ne razmišlja kao ti. Po čemu moje uvjerenje samo po sebi ugrožava nekoga? Na tim principima počiva i režim Kim Jonga Una u kojem svako ko misli drugačije bude skraćen za glavu ili poslan doživotno u logor,jer se samo drukčije mišljenje smatra pokušajem svrgavanja velikog vođe.
Lopov-eliminator

#3060 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Chagalj wrote:
L u c i f e r wrote:Pa dobro ne pratimo svi svaku stranicu teme jbg...zar ne može u par riječi...?
3. brojcana cuda kurana
4. ljekovita moc Kurana

Svih 5 su diskutabilne ali hajde da ih pokušamo prihvatiti. Čak i da su prihvaćene, po čemu je dokaz da Kur'an nije od ljudi po automatizmu dokaz da je Kur'an od Allaha?

Pitao sam te ovo 3 puta već i svaki put si izignorisao pitanja.
RNG_25

#3061 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Lopov-eliminator wrote:Ja izmislio? Evo fino se vidi da si rekao da je čovjek sam sebi kriv, nigdje nisu rekao da je kriv Kim.
Kriv je za loš izbor u odnosu prema Bogu. A nije kriv za to što je neko tiranin. Zato sam i rekao klimava analogija, možda sam trebao to razdvojiti.
I kažeš da ja nekom nešto radim samim uvjerenjem, uvjerenje jeste uslov za buduće djelo ali ni blizu ne i dovoljan uslov. Unaprijed vidiš opasnost u bilo kome ko ne razmišlja kao ti. Po čemu moje uvjerenje samo po sebi ugrožava nekoga? Na tim principima počiva i režim Kim Jonga Una u kojem svako ko misli drugačije bude skraćen za glavu ili poslan doživotno u logor,jer se samo drukčije mišljenje smatra pokušajem svrgavanja velikog vođe.
Ja sam svoju poziciju o tome već iznio.

I opet... analogija. Prvo, Bog nije taj Kim. Nije tiranin; bar ja tako ga ne vidim. Bog ne skraćuje za glavu "svakog ko misli drugačije". Niti takvo što, barem u Islamu, ne naređuje (već naprotiv, zabranjuje). A ako misliš na budući svijet, e tu si sam sebi kriv, ali nemoj sad analogije sa ovim svijetom i Kimom. Sad pitaj zašto ne ta analogija, ali ja za sada nemam vremena da diskutujem.
MJAU - da

#3062 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

RNG_25 wrote:
Lopov-eliminator wrote:Ja izmislio? Evo fino se vidi da si rekao da je čovjek sam sebi kriv, nigdje nisu rekao da je kriv Kim.
Kriv je za loš izbor u odnosu prema Bogu. A nije kriv za to što je neko tiranin. Zato sam i rekao klimava analogija, možda sam trebao to razdvojiti.
Ja sam svoju poziciju o tome već iznio.

I opet... analogija. Prvo, Bog nije taj Kim. Nije tiranin; bar ja tako ga ne vidim. Bog ne skraćuje za glavu "svakog ko misli drugačije". Niti takvo što, barem u Islamu, ne naređuje (već naprotiv, zabranjuje). A ako misliš na budući svijet, e tu si sam sebi kriv, ali nemoj sad analogije sa ovim svijetom i Kimom. Sad pitaj zašto ne ta analogija, ali ja za sada nemam vremena da diskutujem.
pa to se tako shvata.Ti misliš da je Bog milostiv, jer mu se klanjaš, jer NE SMIJEŠ drugačije, s obzirom da te uslovio džehenemom... to su ljudske osobine, noramlno ih je upoređivati sa ljudima.
RNG_25

#3063 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

MJAU - da wrote:pa to se tako shvata.Ti misliš da je Bog milostiv, jer mu se klanjaš, jer NE SMIJEŠ drugačije, s obzirom da te uslovio džehenemom... to su ljudske osobine, noramlno ih je upoređivati sa ljudima.
Ja mislim da je Bog milostiv *jer* mu se klanjam? Zar ne bi trebalo drugačije, da mu se klanjam jer mislim ovo ili ono?

A jesu "ljudske" osobine, kvalitativno, ali kvantitativno se ipak razlikuju. Ali dobro.
MJAU - da

#3064 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

RNG_25 wrote:
MJAU - da wrote:pa to se tako shvata.Ti misliš da je Bog milostiv, jer mu se klanjaš, jer NE SMIJEŠ drugačije, s obzirom da te uslovio džehenemom... to su ljudske osobine, noramlno ih je upoređivati sa ljudima.
Ja mislim da je Bog milostiv *jer* mu se klanjam? Zar ne bi trebalo drugačije, da mu se klanjam jer mislim ovo ili ono?

A jesu "ljudske" osobine, kvalitativno, ali kvantitativno se ipak razlikuju. Ali dobro.
Kad kažem klanjaš, to sve podrazumijeva.... :) Nemoj me molim te pogrešno shvatiti, jer to ne želim. Hoću da kažem da ti sve radiš po volji Boga, jer vjeruješ u njegovu milost. A hajde usudi se, pa našravi eksperiment sam sa sobom jednu sedmicu, da budeš ateista. Smiješ li? nemoj samo reći smijem, ali ne želim, ja sam ovo prošla, prema tome, nemoj.
RNG_25

#3065 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

MJAU - da wrote:Kad kažem klanjaš, to sve podrazumijeva.... :) Nemoj me molim te pogrešno shvatiti, jer to ne želim. Hoću da kažem da ti sve radiš po volji Boga, jer vjeruješ u njegovu milost. A hajde usudi se, pa našravi eksperiment sam sa sobom jednu sedmicu, da budeš ateista. Smiješ li? nemoj samo reći smijem, ali ne želim, ja sam ovo prošla, prema tome, nemoj.
Biti ateista se baš i ne odlučuje tek tako. Isto kao što ateista baš i ne može tek tako "odlučiti" da bude vjernik (neovisno o religiji). Mogao bih ja, iz nekog inata, odlučiti da ne klanjam npr., ali da baš ne vjerujem - e za to mi treba više, to jest, za to mi treba da... pa prestanem da vjerujem. Što, u svjetlu svih dokaza (ja šta bi sad ateisti rekli :lol: ) i mog uvjerenja nije lako niti jednostavno.
MJAU - da

#3066 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

RNG_25 wrote:
MJAU - da wrote:Kad kažem klanjaš, to sve podrazumijeva.... :) Nemoj me molim te pogrešno shvatiti, jer to ne želim. Hoću da kažem da ti sve radiš po volji Boga, jer vjeruješ u njegovu milost. A hajde usudi se, pa našravi eksperiment sam sa sobom jednu sedmicu, da budeš ateista. Smiješ li? nemoj samo reći smijem, ali ne želim, ja sam ovo prošla, prema tome, nemoj.
Biti ateista se baš i ne odlučuje tek tako. Isto kao što ateista baš i ne može tek tako "odlučiti" da bude vjernik (neovisno o religiji). Mogao bih ja, iz nekog inata, odlučiti da ne klanjam npr., ali da baš ne vjerujem - e za to mi treba više, to jest, za to mi treba da... pa prestanem da vjerujem. Što, u svjetlu svih dokaza (ja šta bi sad ateisti rekli :lol: ) i mog uvjerenja nije lako niti jednostavno.
Bravo. Samo, nema tu inata, jednostavno čist razum. Biti atesita, ne znači, kako obično vjernici shvataju "let's go wild". ;-)
sigh

#3067 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

RNG_25 wrote:
sigh wrote:Ali zasto bi ijedno to predlozeno bice brinulo za nas. Ali fkt zasto bi andjele, meleke, djine, sejtane, boga, meleke pisace, jedzudje, medzudze, poslanike, dezdala uopste interesovalo uopste sta ja radim i gdje cu ja zavrsiti kad mi otkuca bioloski sat. :)
Zašto ne bi? Jer šta ti radiš je tvoja stvar? Jeste, ali i sa zakonima ove države ti je isto - nekog jeste briga za ono šta ti radiš, pa čak možda i šta misliš (jer misli su uslov djela), kako zbog ili radi tebe samog, tako i zbog ili radi nekog drugog, ili oboje.
Mislim, hajd ono sto se svi dobro potrude da ostanu u ravni imaginarnog onda jos u svemu tome pronadju aroganciju da se mijesaju u to sto ja trebam da mislim, vjerujem, kako da zivim.
I zakon i edukacija se isto tako miješaju u sve ove stvari, čak i kada nema ni primjese religije.
I onda kao vrh te arogancije, urade los posao u tome.
Kako ko. Bog? Ne.
Mislim stvarno predstavljati se kao da te je briga za mene a ostaviti mi par pisanih knjiga napisane prije hiljadu godina, sa masom kontradiktornosti koje moj razum provali kao takve, inace taj isti razum mi je po vjerskoj tezi takodjer podaren od njih.
Kontradiktornosti? Jer se pozivaš na nauku. Isključivo na nauku. A ako ne želiš ili ne možeš da prihvatiš metafore, apstrakcije, pa čak i neke druge, stvarne kontradikcije kao moguće (jer Bog je svemoćan), onda završi sa postavljanjem pitanja. I prosto odbaci svaku religiju kao izmišljotinu čovjeka. I prestani traćiti svoj trud na traženje odgovora. Osim, naravno, ako želiš ovime neku zabavu u besciljnim diskusijama, što je sasvim legitimno. Ovo su dobronamjerne sugestije, btw :wink:
Zasto nije obrnuto ? Zasto se nisu vise potrudili oko predstavljanja tog drugog svijeta ovdje na bolji nacin poput nacina na koji su se uspjeli sakriti od dokazivanja ? Hej i onda se jos trazi od mene da se pokorim tome. Ali ne, tu nije kraj, razvlacenje pameti se nastavlja sa frazama poput "zato se i zove vjerovanje" ili licni favorit "ti si nesposoban da pojmis to". Jest,jest tako je. :thumbup:
U čemu je problem? "Traži se" od tebe? Imaš fino izbor i izbor si napravio. Prema tome, a pošto ne živimo u teokratiji, ništa se - praktično - ne traži od tebe (zakonski). Osim ako još uvijek kriješ da si ateista u društvu, u kom slučaju opet imaš izbor i tvoj je život. Niko i ne može znati da nisi vjernik, ako tvrdiš da jesi (osim Boga). Fraza "zato se i zove vjerovanje" jeste legitimna, šta god ti mislio. Ona druga je uvjetna.
z
...

Stvarno se ovdje pitnja - i to od istih ljudi (ne mislim na tebe sigh) - ponavljaju. Ono, postave pitanje, neko odgovori, oni nezadovoljni, pa postave još pitanja, neko odgovori, opet neki nezadovoljni, i tako do onog prvobitnog pitanja opet. Kretanje u krug, mlaćenje prazne slame i td.
1. Sa zakonima drzave nije isto. To je jedna sasvim druga prica.
2. Yep, ali zakon i edukacija su realne pojave, znam za sta sluze, znam od koga su, znam da su podlozne kritici i promjeni.
3. Jest, uradjen los posao i to totalni promasaj u vidu cilja. Valjda je bio fazon da spoznamo boga kroz objave, nesto tesko to napreduje to u razvijenim i civilozovanim drustvima.
4. Hvala na sugestijama, iskreno :thumbup: Sta da ti kazem, mene interesuje ateizam i religija, ne u smislu da ocajavam za smislom u zivotu, vec me interesuju kao pojave i volim diskutovati na ove teme, nekad vise stravstveno nekad manje.
5. Nije bas mlacenje prazne slame, ja naucim mnogo i meni nisu diskusije koje se vrte u krug, naucim mnogo kako o atesitima tako i o vjernicima, jer prethodno smo pricali o tome, u nekim sredinama u nasoj drzavi pitanje ateizma je skoro tabu tema, drustvo nam je netolerantno i tome smo mogli svjedociti nedavno na pinku. :)
RNG_25

#3068 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

sigh wrote:1. Sa zakonima drzave nije isto. To je jedna sasvim druga prica.
2. Yep, ali zakon i edukacija su realne pojave, znam za sta sluze, znam od koga su, znam da su podlozne kritici i promjeni.
3. Jest, uradjen los posao i to totalni promasaj u vidu cilja. Valjda je bio fazon da spoznamo boga kroz objave, nesto tesko to napreduje to u razvijenim i civilozovanim drustvima.
4. Hvala na sugestijama, iskreno :thumbup: Sta da ti kazem, mene interesuje ateizam i religija, ne u smislu da ocajavam za smislom u zivotu, vec me interesuju kao pojave i volim diskutovati na ove teme, nekad vise stravstveno nekad manje.
5. Nije bas mlacenje prazne slame, ja naucim mnogo i meni nisu diskusije koje se vrte u krug, naucim mnogo kako o atesitima tako i o vjernicima, jer prethodno smo pricali o tome, u nekim sredinama u nasoj drzavi pitanje ateizma je skoro tabu tema, drustvo nam je netolerantno i tome smo mogli svjedociti nedavno na pinku. :)
Samo na 4. stavku da odg. Razumijem ja to, malo sam se i ja zanio. Mada mi uvijek bude nelogično kako se odbacuju neki odgovori a priori, samo jer se isti nužno pozivaju na stvari koje su počesto u domenu filozofije, vjere i slično, a traži se da se pozivaju na nauku. što ne ide uvijek. Pa reko', ako već hoćeš odgovor neki, po pitanju vjere, onda ne možeš tražiti naučnu osnovu baš za sve... U svakom slučaju, nemam ja ništa protiv diskusije... osim kad imam :D
L u c i f e r

#3069 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

Chagalj wrote:
3. brojcana cuda kurana
4. ljekovita moc Kurana

Aha, reko da nije bilo sfa novo.
Sve ovo je davno prezvakano i za mene vise nego osporeno.

Cak mi ta osporavanja sama po sebi nisu ni najbitnija, vec sveobuhvatna besmislenost samog koncepta te brojne kontradiktornosti u svakom segmentu istog.

Cak i ne osjecam potrebu da bilo koja uvjeravam u bilo sta.
Svakom svoje.
apsidejzi

#3070 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

nasa wrote:nakit ce biti nakit, nesto sto stavis da se uredis i nista vise...sam po sebi nije zlo ni na ovom svijetu, eventualno zlo je samo u onim vrijednostima koje mu mi ponekad pripisujemo...
Evo se taman navrsava sto godina od kada su ljudi kao nakit koristili ogrlice sa primjesama radioaktivnih elemenata :D Neko provalio da su te zrake dobre za zdravlje i svi poletili. Deset godina kasnije uran se prestao koristiti u te svrhe :)

Mi imamo obicaj pripisivati :)
Chagalj

#3071 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Lopov-eliminator wrote:
Chagalj wrote:
3. brojcana cuda kurana
4. ljekovita moc Kurana

Svih 5 su diskutabilne ali hajde da ih pokušamo prihvatiti. Čak i da su prihvaćene, po čemu je dokaz da Kur'an nije od ljudi po automatizmu dokaz da je Kur'an od Allaha?

Pitao sam te ovo 3 puta već i svaki put si izignorisao pitanja.
po čemu je dokaz da Kur'an nije od ljudi po automatizmu dokaz da je Kur'an od Allaha?
1. Kuran spominje naucne cinjenice sto niko od ljudi nije mogao znati u to virjeme, potrebno je imati modernu tehnologiju da bi se to moglo otkriti. zato je Kuran od Boga

2. predskazanja buducih dogadjaja, znanje o buducnosti samo moze doci od boga.

3. brojcana cuda Kurana, su toliko velika , kompleksa, gdje su ukljucene ogromni brojevi do cak 114 cifri, gdje je ogromna simterija u brojevima, da je to nemoguce za ljude sad da urade pa makar se udruzili nebi bili u stanju uraditi jednu takvu knjigu.

4. ljekovita moc Kurana, dozivio licno, a sigurno i oni koji su bili na rukjama, da recitacijom teksta utice na tebe fizicki to je nesto nadnaravno i zato vjerujem da je to od Boga a ne od ljudi knjiga.

5. sto se tice ovoga, ovo je cudo sobzirom da Kuran dolazi preko Muhammeda koji nije bio pismen, da uskladis rimovanje teksta kako se tekst mijenja, i ne samo to nego da napravis simteriju ajeta pa cak i cijelih sura u lingvistickom smislu.
to je dokaz nadnaravnosti Kurana.
Chagalj

#3072 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

L u c i f e r wrote:
Chagalj wrote:
3. brojcana cuda kurana
4. ljekovita moc Kurana

Aha, reko da nije bilo sfa novo.
Sve ovo je davno prezvakano i za mene vise nego osporeno.

Cak mi ta osporavanja sama po sebi nisu ni najbitnija, vec sveobuhvatna besmislenost samog koncepta te brojne kontradiktornosti u svakom segmentu istog.

Cak i ne osjecam potrebu da bilo koja uvjeravam u bilo sta.
Svakom svoje.
nista tu nije osporeno, jer da jeste ja to nebi ponavljao kao papagaj
harač

#3073 Re: Odg: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

Chagalj wrote:nista tu nije osporeno, jer da jeste ja to nebi ponavljao kao papagaj
ima objašnjenje i za to. 14 slova. hint: _ _d_k_ _i_a_ _j_
L u c i f e r

#3074 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

Ja rekoh za mene. :)
A nemam ni kuveta ni želje da uvjeravam tebe.
Da su to neosporni dokazi, svi bi bili muslimani.
Al nisu, to su išareti.

Meni nije jasno otkud potreba za išaretom?
Čemu božja skrivenost?
Čemu pohvalnost vjerovanja u njegovo postojanje na osnovu išareta?
Chagalj

#3075 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

L u c i f e r wrote:Ja rekoh za mene. :)
A nemam ni kuveta ni želje da uvjeravam tebe.
Al nisu, to su išareti.

Meni nije jasno otkud potreba za išaretom?
Čemu božja skrivenost?
Čemu pohvalnost vjerovanja u njegovo postojanje na osnovu išareta?
nekad ni dokazi nisu dovljni ako nisi zasluzio da te Allah uvede u svoju vjeru, jer nekad covjek moze da zasluzi da ga uvede u islam, mozda preko svog dobrocinstva roditeljima, mozda pomaze siromahe , dobar orema ljudima itd i onda se Allah smiluje pa uvede u islam

Allah kaze:

111. Kada bismo im meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali, - oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.

znaci nije sve u dokazima
Locked