RNG_25 wrote:sigh wrote:Ali zasto bi ijedno to predlozeno bice brinulo za nas. Ali fkt zasto bi andjele, meleke, djine, sejtane, boga, meleke pisace, jedzudje, medzudze, poslanike, dezdala uopste interesovalo uopste sta ja radim i gdje cu ja zavrsiti kad mi otkuca bioloski sat.
Zašto ne bi? Jer šta ti radiš je tvoja stvar? Jeste, ali i sa zakonima ove države ti je isto - nekog jeste briga za ono šta ti radiš, pa čak možda i šta misliš (jer misli su uslov djela), kako zbog ili radi tebe samog, tako i zbog ili radi nekog drugog, ili oboje.
Mislim, hajd ono sto se svi dobro potrude da ostanu u ravni imaginarnog onda jos u svemu tome pronadju aroganciju da se mijesaju u to sto ja trebam da mislim, vjerujem, kako da zivim.
I zakon i edukacija se isto tako miješaju u sve ove stvari, čak i kada nema ni primjese religije.
I onda kao vrh te arogancije, urade los posao u tome.
Kako ko. Bog? Ne.
Mislim stvarno predstavljati se kao da te je briga za mene a ostaviti mi par pisanih knjiga napisane prije hiljadu godina, sa masom kontradiktornosti koje moj razum provali kao takve, inace taj isti razum mi je po vjerskoj tezi takodjer podaren od njih.
Kontradiktornosti? Jer se pozivaš na nauku. Isključivo na nauku. A ako ne želiš ili ne možeš da prihvatiš metafore, apstrakcije, pa čak i neke druge, stvarne kontradikcije kao moguće (jer Bog je svemoćan), onda završi sa postavljanjem pitanja. I prosto odbaci svaku religiju kao izmišljotinu čovjeka. I prestani traćiti svoj trud na traženje odgovora. Osim, naravno, ako želiš ovime neku zabavu u besciljnim diskusijama, što je sasvim legitimno. Ovo su dobronamjerne sugestije, btw
Zasto nije obrnuto ? Zasto se nisu vise potrudili oko predstavljanja tog drugog svijeta ovdje na bolji nacin poput nacina na koji su se uspjeli sakriti od dokazivanja ? Hej i onda se jos trazi od mene da se pokorim tome. Ali ne, tu nije kraj, razvlacenje pameti se nastavlja sa frazama poput "zato se i zove vjerovanje" ili licni favorit "ti si nesposoban da pojmis to". Jest,jest tako je.

U čemu je problem? "Traži se" od tebe? Imaš fino izbor i izbor si napravio. Prema tome, a pošto ne živimo u teokratiji, ništa se - praktično - ne traži od tebe (zakonski). Osim ako još uvijek kriješ da si ateista u društvu, u kom slučaju opet imaš izbor i tvoj je život. Niko i ne može znati da nisi vjernik, ako tvrdiš da jesi (osim Boga). Fraza "zato se i zove vjerovanje" jeste legitimna, šta god ti mislio. Ona druga je uvjetna.
z
...
Stvarno se ovdje pitnja - i to od istih ljudi (ne mislim na tebe sigh) - ponavljaju. Ono, postave pitanje, neko odgovori, oni nezadovoljni, pa postave još pitanja, neko odgovori, opet neki nezadovoljni, i tako do onog prvobitnog pitanja opet. Kretanje u krug, mlaćenje prazne slame i td.
1. Sa zakonima drzave nije isto. To je jedna sasvim druga prica.
2. Yep, ali zakon i edukacija su realne pojave, znam za sta sluze, znam od koga su, znam da su podlozne kritici i promjeni.
3. Jest, uradjen los posao i to totalni promasaj u vidu cilja. Valjda je bio fazon da spoznamo boga kroz objave, nesto tesko to napreduje to u razvijenim i civilozovanim drustvima.
4. Hvala na sugestijama, iskreno

Sta da ti kazem, mene interesuje ateizam i religija, ne u smislu da ocajavam za smislom u zivotu, vec me interesuju kao pojave i volim diskutovati na ove teme, nekad vise stravstveno nekad manje.
5. Nije bas mlacenje prazne slame, ja naucim mnogo i meni nisu diskusije koje se vrte u krug, naucim mnogo kako o atesitima tako i o vjernicima, jer prethodno smo pricali o tome, u nekim sredinama u nasoj drzavi pitanje ateizma je skoro tabu tema, drustvo nam je netolerantno i tome smo mogli svjedociti nedavno na pinku.