Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MarlboroGold wrote:Samo što, barem kod nas, okolina često osuđuje te koji se okrenu ka samačkom životu kao da su debili, nisu normalni, gdje ćeš da nemaš curu ili momka samo gledaš sebe itd., a ujedno nisu svjesni da su upravo oni zbog svojih potreba i nagona ušli u vezu sa nekim momkom ili curom. Uostalom su ljudi i egoisti po pitanju starosti... često ćeš čuti ono pa da imam nekog da se u starosti brine za mene, a ako ne partner, onda djeca. To je isto zasnovano na egoizmu.
Upravo tako.
Ljudi osuđuju i osuđivat će uvijek, zato i jeste istinska sposobnost spoznati sebe i biti svoj, zadovoljan u svojoj koži, bez obzira kako to nekome izgledalo. Ne mogu ti opisati koliko cijenim osobe koje imaju takav stav u životu, koje su u stanju prepoznati ono što je njima bitno i živjeti u skladu s tim, a ne onako kako se očekuje od njih. To mi je posebno izraženo u ovim vremenima, ne kažem da možda neko nema druga i drugačija iskustva od mojih, ali moji utisci su takvi da ljudi više pokušavaju stvarati percepciju u očima drugih da su zadovoljni, nego što to uistinu jesu. I shodno tome će i neke velike odluke donositi samo kako bi ispunili određena očekivanja, makar i ne bila njihova sopstvena.
Zbog svega toga zdravi (da ga tako nazovem) egoizam ili sebičnost za mene nisu loša stvar, iako ih prati negativna konotacija. U suštini, svaka naša odluka je u velikoj mjeri i egoistična i sebična, ali to i jeste glavni preduslov da bi bili zadovoljni nekim većim životnim izborima koje pravimo. Bio to brak ili samački život, bila to veza sa nekom djevojkom ili odbijanje iste. Bilo to nešto potpuno deseto.
U pravu si. To da zive kako se ocekuje od njih dolazi prvenstveno sa odgojem, a dalje se samo iskristalise. Prati ga negativna konotacija samo tamo gdje veliki dio drustva cine nepismeni i neobrazovani ljudi.
annoy wrote:Ljudi se jednostavno boje biti sami, boje se da nece moci opet pronaci nekoga
Dugogodisnje veze su etape zivota i tesko ih je zatvoriti
Obicno se ljudi vuku u tim losim/prosjecnim vezama dok ne upoznaju nekog novog ili dok im totalno ne pukne film Sasvim mi je razumljiv taj strah od samoce
A naravno da ces, kad s nekim gradis i planiras buducnost, vezati svoj identitet za tu osobu, za vas, za vas odnos, brak... to si ti. Sto naravno ne znaci da nemas svoje ja. Al ne mogu zamislit odnos u kojem mi dvoje eto smo dvije individue za sebe i nista vise
Problem je kad ne mozes te stvari nikako razluciti, odnosno kad izgubis sebe
A vidis meni nije razumljiv. Zasto je toliko strasno biti sam?
Bogme današnja praksa mijenja brojeve, većina mlađih ljudi, pogotovo onih situiranih ne da svog zevka i uglavnom imaju ili mačku ili nikog
To ono da živi s njima, a sad da li tu ima nekih slučajnih susreta, u to ne ulazim.
Ali u principu samački život.
A kad dođe ono što je zlatni Boro spominjao, biće kuku i pomagaj.
Tomahawk11 wrote:Zar ti gore ne napisa nešto slično?
Kad kažeš čovjek, je li misliš na jednog? Ako da, onda to ne stoji. Nekima ljudi (životni partner) nisu potrebni koliko god da si ti ubijeđen da jesu, ali su takvi ipak manjina.
Ja sebe recimo ne bih mogao zamisliti da budem sam... ali razumijem i da postoje oni koji to hoće i vole.
Last edited by MarlboroGold on 09/07/2019 14:14, edited 1 time in total.
A kad dođe ono što je zlatni Boro spominjao, biće kuku i pomagaj.
To neces cuti od -samaca-..
Nećeš dok ne zaglibe u godine.
MarlboroGold wrote:Kad kažeš čovjek, je li misliš na jednog? Ako da, onda to ne stoji. Nekima ljudi nisu potrebni koliko god da si ti ubijeđen da jesu, ali su takvi ipak manjina.
Ja sebe recimo ne bih mogao zamisliti da budem sam... ali razumijem i da postoje oni koji to hoće i vole.
Mislim da i kod takvih dođe period kad im samoća počne smetati, odnosno kad postanu sebični, pa im treba nečije društvo radi njihove lične koristi.
Ja ne pobijam da je solo život način kako žive neki ljudi, naprotiv.
Samo mislim da se u konačnici svako ponaša kao princ Paris nakon što je fasovao otrovnu strijelu od koje nije bilo spasa.
Ušteđevinu potroše na penzionerski dom da se neko o njima brine ili da angažuju neku osobu
Platiš uslugu... opet se ne moraš vezati za konkretne osobe.
MarlboroGold wrote:Ušteđevinu potroše na penzionerski dom da se neko o njima brine ili da angažuju neku osobu
Platiš uslugu... opet se ne moraš vezati za konkretne osobe.
Sve zavisi i gdje je taj dom.
Negdje je lijepo, ima sadržaja, dešava se nešto.
U većini slučajeva, horor.
Ne treba bukvalno shvatati....i u braku postoje stvari koje svako radi za sebe.
Ja idem na basket sa prijateljima, pijem kafu/pivo/kiselu s društvom, igram video igre ili gledam utakmicu.
Ona pije kafu sa prijateljicama, gleda neke modne stranice, radi nešto deseto što ja ne radim.
A opet ima stvari u kojima si zajedno i to tako ide, spontano.
Tako i kad jedno ode ranije....ostaje ovo drugo, pa imaju neka djeca, pa njihova djeca, neka rodbina (bliža), pa svi oni rade svoje, a isto tako i ono što za više nas bude zajedničko.
Socijalizacija ne znači nužno da si lisicama vezan za nekog i da buljite jedno u drugo 00-24.
Tomahawk11 wrote:Ne treba bukvalno shvatati....i u braku postoje stvari koje svako radi za sebe.
Ja idem na basket sa prijateljima, pijem kafu/pivo/kiselu s društvom, igram video igre ili gledam utakmicu.
Ona pije kafu sa prijateljicama, gleda neke modne stranice, radi nešto deseto što ja ne radim.
A opet ima stvari u kojima si zajedno i to tako ide, spontano.
Tako i kad jedno ode ranije....ostaje ovo drugo, pa imaju neka djeca, pa njihova djeca, neka rodbina (bliža), pa svi oni rade svoje, a isto tako i ono što za više nas bude zajedničko.
Socijalizacija ne znači nužno da si lisicama vezan za nekog i da buljite jedno u drugo 00-24.