Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
mokhac

#3051 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mokhac »

Samo sam pitao za tarikat, niste morali ovoliko zakuhati među sobom. Dozvolite jedni drugima razlike i radujte se njima. Inace, na njega sam naletio kod Dervisa Susica, a koji je direktni potomak šejha Hamze Orlovica, hamzevije su bile vahdeti-vadzutski tarikat.
fatamorgana

#3052 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:Ulazim u kraći OT, ali vrijedi...(i nećemo više o ovome na ovoj temi)
zvizdan wrote: Nije to cinizam nego izraz ogorcenosti, da ne kazem zgadjenosti. Inace, cinizam ne vraca u paganstvo, ali smjestanje Boga u prostor definitvno da. Prijatelju moj, kako mozes primijetiti, nije da visim po forumu, ali priznajem da rado procitam zanimljive rasprave, ponekad se i ukljucim ako pomislim da bih mozda mogao doprinijeti nekom informacijom, idejom... I bilo je tu nekada zbilja odlicnih rasprava, zanimljivih i pametnih ljudi (razlicitih vjerskih orijentacija, ali jednako i ateista i agnostika.. i koga sve ne). Covjek se fakat mogao okoristiti, ili je barem djelovalo intelektualno poticajno. Sto valjda i jeste svrha foruma.
Jest cinizam, ali prihvatam i mogu razumjeti neku ogorčenost kao razlog (iako to nije opravdanje, barem za mene). Cinizam ima svoje mjesto, ima svoj smisao, ali za mene osobno su najtužniji oni ljudi (ne smještam tebe među takve, općenito velim, svi smo imali prilike upoznati takve...) kojima je cinizam već postao stanje svijesti, a ima takvih puno po forumu (i u životu), uvjereni u sebe, svoju ispravnost, znanje, šta-li-već, bahuljaju unaokolo...

Slažem se da je bilo dobrih rasprava i svega toga o čemu govoriš i smatram da je toga ponajviše bilo jer je bilo elementarno poštenih ljudi (po pitanju zastupanja svojih stavova, vrijednosti i sl.), ljudi s integritetom, s moralom, odgojenih, onih kojima cilj forumanja nije bio samo ponižavanje i dobacivanje polu-inteligentnih pošalica, koji nisu dolazili na forum s misijom, s mačem, nego rasterećeni bilo čega, spremnih za zanimljive rasprave ako im nešto privuče pažnju, onih ljudi koji su mogli da se stave u kožu drugog, širokih sthvatanja, itd. Bez obzira jesu li vjernici ili ateisti, muslimani, hrišćani, budisti, itd.
Odavno vec nije tako, ta raja se, malo po malo, razbjezala, a ovaj pdf se, polahko ali sigurno i ocito, pretvora u hinjski poligon za promociju jedne (u ovom slucaju definitivno nije bitno sta licno mislim o njoj) intrepretacije islama. Beskrajno kacenje copy paste sadrzaja primjerenih kakvom blogu se tolerise.
Ne baš da je "poligon za promociju jedne interpretacije islama" (možda od strane samo jedne ili dvije osobe), ali postoje neke stvari koje se trebaju, činjenično, uvažiti...Ima tih par tema koje jesu izašle iz svojih okvira i izgubile smisao, jučer sam predložio zatvaranje makar jedne, za početak, i to smo i uradili, jedna "dugotrajna" tema na kojoj se ponavljaju stvari, na kojoj se ljudi uprazno "mlate" služi ponjaviše za prijavljivanje postova, tužakanje i sl. je zamandaljena. Formirala se grupa ljudi koji se međusbno podržavaju u bockanju jedni drugih...Uskoro će se zamandalit i druga tema. Slažem se da to ubija svaku volju za nekim sadržajnim, raznolikijim, zanimiljivim raspravama, na uljudan način, poštujući pravila, na smislen način, uz poštivanje sagovornika, ulaziti u neka područja koja su interesantna za rasprave...
Evo, malocas, covjek transcendentni Apsolut smjesta u prostor, iza nekakvih sedmih nebesa, i, sav pun sebe i bez imalo zadrske, promovise to kao ispravno i vjerodostojno islamsko ucenje, a ti ipak nadjes svrsishodnijim da mene malo terbijetis i podsjecas me sta bi bio lijep ahlak. Bas ti hvala na uputama korisnim po moju samoizgradnju. :D
Ja sam reagirao na ono što me, kao što sam na početku rekao, ubada odmah u oči, pa kroz njih u dušu: taj cinizam u tvom postu, s visoka izrečen: hem @Snrcak nema pojma o sunnetu i lupeta, hem mu, postskriptumski, nećeš odgovorit jer je nevažan?

A da se samo ne slažeš sa @Smrckom (kao što se i ja ne slažem tu s njim uopće), i da hoćeš da ukažeš na neznanje ili nepoznavanje pojma ili suštine učenja vahdetu-l-vudžuda, mogao si reći: Vahdetu-l-vudžud (jedinstvo Bitka) nije isto što (i ne podrazumijeva takvo pojednostavljeno i netačno poimanje) i vahdetu-l-mevdžud (jedinstvo bića), i ibn Arebijevo, kadasallahu sirrehu, učenje uopće nije u ravni Spinozinog monističkog panteizma, u svojoj suštini, mada se "može učiniti" onima koji to gledaju iz neke svoje ravni...I tako dalje.

Može se u par rečenica izraziti neslaganje, ili ukazati na neznanje ili na nedovoljno znanje i neobaviještenost, ili nešto slično, ali da to ne bude ili da ne djeluje oholo, cinično, s visoka, itd.

Ima ona predaja (usuđujem se koristiti hadisima i predajama bez obzira na mnoge koji na to reaguju na svakojake načine :mrgreen: ) kada je Allahov poslanik, alejhi-selam, pitao onu ropkinju: Gdje je Allah? Pa je ona rekla ili išaretom pokazala:Na nebu! Poslanik, alejhi-selam, je za nju rekao: Ona je vjernica.
Učeni ljudi islama su rekli: Nije Poslanik time htio da potvrdi istinitost činjenice da Bog, doista, jeste na nebu, na način da ima fizički položaj i sl., nego je prihvatio njen način poimanja, prihvatio je stepen spoznaje osobe koja ima taj i takav stepen, koja Boga (više) ne vidi u kipovima Hubela, Lata i Menata, koja je Boga odvojila od toga i smjestila ga, svojom moći spoznaje i znanja, "gore, na nebo", u "najbolju transcendentnost" za kakvu je ona znala i koja je, po njoj, "dostojna" Boga. Ali takvoj osobi pričati o "transcedentonom Bogu koji je, istovremeno, i imanentan, te...", čemu? Nema tu puno rasprava, negiranja, ruganja, ponižavanja, bilo čega, sunnet je najbolja praksa.

Taj sunnet sam naučio davno i nastojim, eto, da budem uzorit sunija. Ako griješim - griješim, ne znam...Zato jesam reagirao na tvoj, a ne na njegov post, niko tebe nije spriječio da ga ignorišeš i sam odgovoriš onome ko je pitao, ako znaš.
Hele nejse, stvarno nebitno. Evo, mogu ti svecano obecati da cu, barem do daljneg, zaobilaziti ovaj pdf. Kao sto u zivotu zaobilazim sve ostalo cemu ne nalazim narocitog smisla.
Nema potrebe da zaobilaziš, pogotovo da to obećavaš, ali te, opet velim, mogu razumjeti...
Po ovoj predaji ispada da su vehbosi (a onda i smrčak kao jedan od njih) na najnižem stupnju spoznaje jer po njima je Bog bukvalno na nebu pa čak i na fizičkom prijestolju, zar misliš da ih treba ohrabrivati u tome a kritikovati i zvati cinikom onog ko je spoznao transcendenciju božije lokacije ili staništa, @zvizdan u ovom slučaju?
fatamorgana

#3053 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

Eto, da dodam još nešto u vezi te priče ili predaje, mislim zar Poslanik nije ipak mogao kao najbolji ljudski izvor i tumač nove vjere nekako uputiti tu ropkinju na viši stupanj vjere i objasniti joj da se Bog ipak ne nalazi na fizičkom nebu, svemiru i sl.
Stvar je u tome što će i dan danas velika većina vjernika bez obzira na religiju, , onih koji čine vjerničku masu još uvijek pokazati prstom na nebo kao odgovor na pitanje gdje je Bog.

Ko će njih danas uputiti ....
nasa

#3054 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

fatamorgana wrote:Po ovoj predaji ispada da su vehbosi (a onda i smrčak kao jedan od njih) na najnižem stupnju spoznaje jer po njima je Bog bukvalno na nebu pa čak i na fizičkom prijestolju, zar misliš da ih treba ohrabrivati u tome a kritikovati i zvati cinikom onog ko je spoznao transcendenciju božije lokacije ili staništa, @zvizdan u ovom slučaju?
Niko nikoga ne sprjecava da objasni, razuvjeri one koji nisu shvatili, suprostavi misljenja ali tezeje kad ocekujemo da drugi urade za nas.
MikroBelaj

#3055 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MikroBelaj »

Koliko vrijedi dan dzihada naspram hadza ,5 vakat namaza ,ramazanskog posta ,klanja kurbana?
dadinjo33

#3056 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by dadinjo33 »

fatamorgana wrote:Eto, da dodam još nešto u vezi te priče ili predaje, mislim zar Poslanik nije ipak mogao kao najbolji ljudski izvor i tumač nove vjere nekako uputiti tu ropkinju na viši stupanj vjere i objasniti joj da se Bog ipak ne nalazi na fizičkom nebu, svemiru i sl.
Stvar je u tome što će i dan danas velika većina vjernika bez obzira na religiju, , onih koji čine vjerničku masu još uvijek pokazati prstom na nebo kao odgovor na pitanje gdje je Bog.

Ko će njih danas uputiti ....
Ali postoji ajet koji doslovno kaze da je Allah na nebesima.
arzuhal

#3057 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

mokhac wrote:Samo sam pitao za tarikat, niste morali ovoliko zakuhati među sobom. Dozvolite jedni drugima razlike i radujte se njima. Inace, na njega sam naletio kod Dervisa Susica, a koji je direktni potomak šejha Hamze Orlovica, hamzevije su bile vahdeti-vadzutski tarikat.
Ma jok, ništa se nije zakuhalo :) ja ti ne znam nešto puno kazat o hamzevijama, a bih rado da znam...
fatamorgana wrote: Po ovoj predaji ispada da su vehbosi (a onda i smrčak kao jedan od njih) na najnižem stupnju spoznaje jer po njima je Bog bukvalno na nebu pa čak i na fizičkom prijestolju, zar misliš da ih treba ohrabrivati u tome a kritikovati i zvati cinikom onog ko je spoznao transcendenciju božije lokacije ili staništa, @zvizdan u ovom slučaju?
Pazi: ja niti ohrabrujem niti obeshrabrujem ni tebe da svakojakim isticanjem vlastitog ega pričaš o slabostima tuđih ega, da strpljivo pregledavaš trunje u tuđim očima i daješ o tome svoje mišljenje - pa šta, jel mi ko od "vehbosa" to prigovara: "Idi bolan, arzuhale, ne soli nama našu pamet o našem poimanju Kur'ana i sunneta, pa reci onom budisti da krene makar jednostrukim putem oslobađanja od patnje, kad ne može osmostrukim, zauhar je"? Ne bi li ti neko trebao skretati pažnju da se do ljudskosti ne dolazi, naprimjer, svakodnevnim pokušajima šala i podjebavanjima na račun vjera, svjetonazora i stavova drugih ljudi - a pri tome ne mislim na one "koji sami to traže i izazivaju"? Ja bih, po stoti put velim, volio da su ljudi pošteniji, moralniji, onako generalno, da se ne prave pametni i nadmeni na drugima jer - to mi svi, i kršteni i nekršteni, makar naslućujemo ako zasigurno ne znamo - znanje, mudrost, spoznaja, a kamoli nekakvi putevi "čišćenja duše" s tim (cinizmom, sarkazmom, nadmenošću koju prati prezir i sl) nemaju nikave veze, barem kada je riječ o duhovnosti. Ako se ogriješimo, ako padnemo na tom ispitu, trebali bismo se "povratiti sebi", onoj svojoj slabosti i zavisnosti koja nas određuje kao bića potrebe, pa povući ručnu...
@piupiu je ateistkinja, ako se ne varam, pa ipak je odgojenija, produhovljenija i s onim ahlakom koji bi oplemenio najmanje trojicu neotesanih vjernika, i obasjao u tminama njihova bezobrazluka...Mada ni onaj @Cleese nije baš toliko loš ćafir... :mrgreen:

Dakle vjerujem, a tu svoju vjeru temeljim i na vlastitom poimanju, doživljaju i nekim vlastitim mogućnostima, kao i na onome što sam naučio, da svaki čovjek ima svoje stepene spoznaje, da ima vlastite mogućnosti preko kojih ne može, i da svako od nas može dostići te neke više stepene ako se potrudi, ili neće, i da nema potrebe da se to ili iko uspoređuje s nekim ili nečim...Svačije srce je jednako vrijedno, a "bolje je srušiti Kabu nego nečije srce".

Allahov poslanik, alejhi-selam, nije "podučavao" ljude cinizmom i sarkazmom, nije se izigravao, bio grub prema ljudima i sl. nego obrnuto: on je svojim ponašanjem i djelima plijenio ljude, nije ih odbijao od sebe. Allah kaže u Kur'anu da je on, Muhammed, blag Božijom milošću, a da je grub - razbježali bi se od njega. A nisu ni Isus, ni Buda drukčije radili, ako se ne varam.

Ako sam IŠTA naučio na ovom svijetu, i od islama, i od svega, od života samog, je to da svaka stvar, živa ili neživa, voli blag i lijep odnos prema sebi, a ne grub i drzak. Tako je i sa "višim stepenima spoznaje" - prvo se pokazuju niži i viši stepeni lijepog odnosa i odgoja prema čovjeku.

Što se mene tiče, onaj crni vuk je u meni zauzdan do časa dok neko ne krene da se svjesno ismijava i ruga mojoj vjeri, odnosno do časa kada krene da se izigrava s Allahom i Njegovim poslanik (sa mnom osobno može do Sudnjeg dana, nikki problem :) ), naprimjer. i to ne uključuje nerazumijevanje ili različitost interpretacije unutar islamskog ummeta.
kerima1

#3058 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

Dakle vjerujem, a tu svoju vjeru temeljim i na vlastitom poimanju, doživljaju i nekim vlastitim mogućnostima, kao i na onome što sam naučio, da svaki čovjek ima svoje stepene spoznaje, da ima vlastite mogućnosti preko kojih ne može, i da svako od nas može dostići te neke više stepene ako se potrudi, ili neće, i da nema potrebe da se to ili iko uspoređuje s nekim ili nečim...Svačije srce je jednako vrijedno, a "molje je srušiti Kabu nego nečije srce".
:thumbup: Svidja mi se receno..
Nemas potrebe braniti islam ni od koga, mozes jedino reci svoje misljenje i potkrijepiti dokazima (ako ih ima), ljudi kako bi trebali da postuju sve ljude i njihova uvjerenja isto tre baju dozvoliti da i drugi kazu kako neku stvar dozivljavaju i razumiju( sa dokazima naravno ).
fatamorgana

#3059 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

Svašta bi se dalo odgovoriti na ovako dugačak post posvećen meni no tenutno nisam u prilici a znamo da ti uživaš i modovski imunitet tako da bih ako bi ja komentirao nešto o arzi kao vjerniku u stilu kao npr ti gore u ovoj tiradi o meni moglo biti upotrijebljeno protiv mene pod izgovorom da komentarišem rad modova što je znamo zabranjeno pa neću.

Meni lično se ne dopadaju tvoji po meni kruti i prilično dogmatski stavovi u vezi Islama no postoje i drugačija viđenja i tumačenja pa bi bilo pošteno da se dopuste i onima koji drukčije misle da im se slobodno izraze naravno uz poštovanje pravila foruma.
arzuhal

#3060 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:Svašta bi se dalo odgovoriti na ovako dugačak post posvećen meni no tenutno nisam u prilici a znamo da ti uživaš i modovski imunitet tako da bih ako bi ja komentirao nešto o arzi kao vjerniku u stilu kao npr ti gore u ovoj tiradi o meni moglo biti upotrijebljeno protiv mene pod izgovorom da komentarišem rad modova što je znamo zabranjeno pa neću.

Meni lično se ne dopadaju tvoji po meni kruti i prilično dogmatski stavovi u vezi Islama no postoje i drugačija viđenja i tumačenja pa bi bilo pošteno da se dopuste i onima koji drukčije misle da im se slobodno izraze naravno uz poštovanje pravila foruma.
Post nije posvećen tebi (osim prvih nekoliko rečenica) nego o onome na što ti skrećeš pažnju.
vazi

#3061 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vazi »

arzuhal wrote:
mokhac wrote:Samo sam pitao za tarikat, niste morali ovoliko zakuhati među sobom. Dozvolite jedni drugima razlike i radujte se njima. Inace, na njega sam naletio kod Dervisa Susica, a koji je direktni potomak šejha Hamze Orlovica, hamzevije su bile vahdeti-vadzutski tarikat.
Ma jok, ništa se nije zakuhalo :) ja ti ne znam nešto puno kazat o hamzevijama, a bih rado da znam...
fatamorgana wrote: Po ovoj predaji ispada da su vehbosi (a onda i smrčak kao jedan od njih) na najnižem stupnju spoznaje jer po njima je Bog bukvalno na nebu pa čak i na fizičkom prijestolju, zar misliš da ih treba ohrabrivati u tome a kritikovati i zvati cinikom onog ko je spoznao transcendenciju božije lokacije ili staništa, @zvizdan u ovom slučaju?
Pazi: ja niti ohrabrujem niti obeshrabrujem ni tebe da svakojakim isticanjem vlastitog ega pričaš o slabostima tuđih ega, da strpljivo pregledavaš trunje u tuđim očima i daješ o tome svoje mišljenje - pa šta, jel mi ko od "vehbosa" to prigovara: "Idi bolan, arzuhale, ne soli nama našu pamet o našem poimanju Kur'ana i sunneta, pa reci onom budisti da krene makar jednostrukim putem oslobađanja od patnje, kad ne može osmostrukim, zauhar je"? Ne bi li ti neko trebao skretati pažnju da se do ljudskosti ne dolazi, naprimjer, svakodnevnim pokušajima šala i podjebavanjima na račun vjera, svjetonazora i stavova drugih ljudi - a pri tome ne mislim na one "koji sami to traže i izazivaju"? Ja bih, po stoti put velim, volio da su ljudi pošteniji, moralniji, onako generalno, da se ne prave pametni i nadmeni na drugima jer - to mi svi, i kršteni i nekršteni, makar naslućujemo ako zasigurno ne znamo - znanje, mudrost, spoznaja, a kamoli nekakvi putevi "čišćenja duše" s tim (cinizmom, sarkazmom, nadmenošću koju prati prezir i sl) nemaju nikave veze, barem kada je riječ o duhovnosti. Ako se ogriješimo, ako padnemo na tom ispitu, trebali bismo se "povratiti sebi", onoj svojoj slabosti i zavisnosti koja nas određuje kao bića potrebe, pa povući ručnu...
@piupiu je ateistkinja, ako se ne varam, pa ipak je odgojenija, produhovljenija i s onim ahlakom koji bi oplemenio najmanje trojicu neotesanih vjernika, i obasjao u tminama njihova bezobrazluka...Mada ni onaj @Cleese nije baš toliko loš ćafir... :mrgreen:

Dakle vjerujem, a tu svoju vjeru temeljim i na vlastitom poimanju, doživljaju i nekim vlastitim mogućnostima, kao i na onome što sam naučio, da svaki čovjek ima svoje stepene spoznaje, da ima vlastite mogućnosti preko kojih ne može, i da svako od nas može dostići te neke više stepene ako se potrudi, ili neće, i da nema potrebe da se to ili iko uspoređuje s nekim ili nečim...Svačije srce je jednako vrijedno, a "bolje je srušiti Kabu nego nečije srce".

Allahov poslanik, alejhi-selam, nije "podučavao" ljude cinizmom i sarkazmom, nije se izigravao, bio grub prema ljudima i sl. nego obrnuto: on je svojim ponašanjem i djelima plijenio ljude, nije ih odbijao od sebe. Allah kaže u Kur'anu da je on, Muhammed, blag Božijom milošću, a da je grub - razbježali bi se od njega. A nisu ni Isus, ni Buda drukčije radili, ako se ne varam.

Ako sam IŠTA naučio na ovom svijetu, i od islama, i od svega, od života samog, je to da svaka stvar, živa ili neživa, voli blag i lijep odnos prema sebi, a ne grub i drzak. Tako je i sa "višim stepenima spoznaje" - prvo se pokazuju niži i viši stepeni lijepog odnosa i odgoja prema čovjeku.

Što se mene tiče, onaj crni vuk je u meni zauzdan do časa dok neko ne krene da se svjesno ismijava i ruga mojoj vjeri, odnosno do časa kada krene da se izigrava s Allahom i Njegovim poslanik (sa mnom osobno može do Sudnjeg dana, nikki problem :) ), naprimjer. i to ne uključuje nerazumijevanje ili različitost interpretacije unutar islamskog ummeta.
@arzuhal, jedan si mi od drazih likova na forumu i najkompetitivniji kad je rijec o isamu, to je moje misljenje koje ne obavezuje nikoga ni nasto :razz: .

MeDZutim, i ti si samo covjek, Boziji rob, sklon slabostima kao sto smo svi..Nego, onako uopsteno, nekako ne kontam kako neko sebi moze dati za pravo, u ovom slucaju konkretno ti, mada je svaki dan ispunjenim slicnim reakcijama na dugo i na siroko oko nas, da nekog drugog okarekterise da je dobar ili los, danguba, ironican , vaki naki i bolji :) , s kojim pravom ? To moze biti nase pojedinacno misljenje o nekome ili cak vecina moze tako misliti ali s kojim pravom to mozemo tvrditi ili tako nekome suditi ? Je li minimiziramo nas govor , jel nismo svjesni sta cinimo il je to tek onako, neobavezno ? To moze biti nase misljenje koje , po meni,svako treba da zadrzi za sebe, mada, ruku na srce, kad malo bolje razmislim, ne znam uopste sto ce nam misljenje o nekome, zar ga moramo trpati u te neke kategorije , kao ladice u nasem mozgu, valja, ne valja, dobar - los, posten - lopov itd itd... U tom slucaju ne baratamo cinjenicama koje su mjerljive, provjerljive, dokazive itd nego se radi o nasem misljenju ili nasim emocijama koje su itekako upitne, nedokazive, nemjerljive i sl... A svi smo nekad ovakvi , nekad onakvi, sve je to ljuCki...
nadam se da je i priub jasno sta sam hotila rijet :)
fatamorgana

#3062 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:Svašta bi se dalo odgovoriti na ovako dugačak post posvećen meni no tenutno nisam u prilici a znamo da ti uživaš i modovski imunitet tako da bih ako bi ja komentirao nešto o arzi kao vjerniku u stilu kao npr ti gore u ovoj tiradi o meni moglo biti upotrijebljeno protiv mene pod izgovorom da komentarišem rad modova što je znamo zabranjeno pa neću.

Meni lično se ne dopadaju tvoji po meni kruti i prilično dogmatski stavovi u vezi Islama no postoje i drugačija viđenja i tumačenja pa bi bilo pošteno da se dopudio ste i onima koji drukčije misle da im se slobodno izraze naravno uz poštovanje pravila foruma.
Post nije posvećen tebi (osim prvih nekoliko rečenica) nego o onome na što ti skrećeš pažnju.
Ako možeš kad uhvatiš vremens označiti koji se dio posta odnosi na mene pa da nebi opet došlo do nesporazuma.
fatamorgana

#3063 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:Po ovoj predaji ispada da su vehbosi (a onda i smrčak kao jedan od njih) na najnižem stupnju spoznaje jer po njima je Bog bukvalno na nebu pa čak i na fizičkom prijestolju, zar misliš da ih treba ohrabrivati u tome a kritikovati i zvati cinikom onog ko je spoznao transcendenciju božije lokacije ili staništa, @zvizdan u ovom slučaju?
Niko nikoga ne sprjecava da objasni, razuvjeri one koji nisu shvatili, suprostavi misljenja ali tezeje kad ocekujemo da drugi urade za nas.
Mislim da je neka vrsta vjerske obaveze da oni koji su bolje shvatili (pri tom isključujem ove sa foruma koji su izgleda sve shvatili) objasne ili približe učenje onima koji to nisu.
arzuhal

#3064 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

vazi wrote: @arzuhal, jedan si mi od drazih likova na forumu i najkompetitivniji kad je rijec o isamu, to je moje misljenje koje ne obavezuje nikoga ni nasto :razz: .

MeDZutim, i ti si samo covjek, Boziji rob, sklon slabostima kao sto smo svi..Nego, onako uopsteno, nekako ne kontam kako neko sebi moze dati za pravo, u ovom slucaju konkretno ti, mada je svaki dan ispunjenim slicnim reakcijama na dugo i na siroko oko nas, da nekog drugog okarekterise da je dobar ili los, danguba, ironican , vaki naki i bolji :) , s kojim pravom ? To moze biti nase pojedinacno misljenje o nekome ili cak vecina moze tako misliti ali s kojim pravom to mozemo tvrditi ili tako nekome suditi ? Je li minimiziramo nas govor , jel nismo svjesni sta cinimo il je to tek onako, neobavezno ? To moze biti nase misljenje koje , po meni,svako treba da zadrzi za sebe, mada, ruku na srce, kad malo bolje razmislim, ne znam uopste sto ce nam misljenje o nekome, zar ga moramo trpati u te neke kategorije , kao ladice u nasem mozgu, valja, ne valja, dobar - los, posten - lopov itd itd... U tom slucaju ne baratamo cinjenicama koje su mjerljive, provjerljive, dokazive itd nego se radi o nasem misljenju ili nasim emocijama koje su itekako upitne, nedokazive, nemjerljive i sl... A svi smo nekad ovakvi , nekad onakvi, sve je to ljuCki...
Naravno, sve je to ljudski. Ja sud gradim o nekome samo na osnovu onoga šta neko iznosi i daje od sebe, i kako to čini, na koji način, te da li to tako radi u kontinuitetu, ako ponavlja to, što ukazuje na obrazac ponašanja, i sl.

A ja i ne tvrdim da utvrđujemo na forumu naučne istine :)
vazi

#3065 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vazi »

arzuhal wrote:
vazi wrote: @arzuhal, jedan si mi od drazih likova na forumu i najkompetitivniji kad je rijec o isamu, to je moje misljenje koje ne obavezuje nikoga ni nasto :razz: .

Naravno, sve je to ljudski. Ja sud gradim o nekome samo na osnovu onoga šta neko iznosi i daje od sebe, i kako to čini, na koji način, te da li to tako radi u kontinuitetu, ako ponavlja to, što ukazuje na obrazac ponašanja, i sl.

Kazes donosis sud, u tom i jest kvaka...
Zar ne mozemo prihvatiti jedni druge onakvi kakvi smo bez donosenja suda ? I cemu nam sluzi taj sud , sta s njim dalje ?
zagortenej

#3066 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Šta ćeš, čovjek sav u šerijatu, samo bi sudio drugima. Treba ga postaviti za kakvog kadiju :lol:
arzuhal

#3067 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Image
fatamorgana

#3068 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

vazi wrote:
arzuhal wrote:

Zar ne mozemo prihvatiti jedni druge onakvi kakvi smo bez donosenja suda ? I cemu nam sluzi taj sud , sta s njim dalje ?
Kako čemu služi sud?
Prvo te optuže, pa te onda proglase krivim i onda slijedi i kazna kao "dulcis in fundo", kazna je krajnji cilj.
Connaisseur Karlin

#3069 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

ausrbanipal je moj favorit na pdf relgija i istorija :-D :kiss: ja bih mu dala poseban pdf za pisanje tekstova :-D
vazi

#3070 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vazi »

vazi wrote:
fatamorgana wrote:

arzuhal wrote: A ja i ne tvrdim da utvrđujemo na forumu naučne istine :)
fatamorgana wrote: Kako čemu služi sud?
Prvo te optuže, pa te onda proglase krivim i onda slijedi i kazna kao "dulcis in fundo", kazna je krajnji cilj.
Sumnjam da je kazna krajnji cilj. Prije mislim a mozda grijesim, da covjek ima sklonost donositi svoj sud o drugome da bi na osnovu tog suda "prilagodio" svoj odnos sa tom osobom. A sve u cilju zastite svoga ega... Ne znam moze li se reci svoga nefsa ..
Plasim se da na taj nacin preuzima rizik da nekome nanese nepravdu , da se ogrijesi o nekoga..
Uh jesam ovo strucno izqvotirala , ne vidim na ovo maleno cudo :lol:
Sanchez22

#3071 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanchez22 »

.
ovo_mi_je_nick

#3072 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ovo_mi_je_nick »

PItanjce za ove učene:

Zašto je islam i hrišćanstvo toliko slično (Adam/Adem, Isus/Isa, Amin-Amen, sergije, vakufi/baci novčić i grijesi obrisani, "četresnice", početci molitve ezan/zvona, tespih/brojalica, dženet-raj, Kur an-Biblija, post) a jedni u zabludi a drugi nisu.

Da li je islam pojednostavnjeno kršćanstvo, kao što je budizam pojednostavnjeni hinduizam ?
aurora313

#3073 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by aurora313 »

ovo_mi_je_nick wrote:PItanjce za ove učene:

Zašto je islam i hrišćanstvo toliko slično (Adam/Adem, Isus/Isa, Amin-Amen, sergije, vakufi/baci novčić i grijesi obrisani, "četresnice", početci molitve ezan/zvona, tespih/brojalica, dženet-raj, Kur an-Biblija, post) a jedni u zabludi a drugi nisu.

Da li je islam pojednostavnjeno kršćanstvo, kao što je budizam pojednostavnjeni hinduizam ?
Učiti, učiti, i samo učiti, kazao je Lenjin. :)
Ludzak

#3074 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Slični su zato što su sve te monoteističke religije potakle od jedne religije. Razlika u religijama je napravljena samo da bi ljude podijelile na više tih religija. Što ima više tih religija, lakše je manipulirati masama.
perfekcionista1

#3075 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by perfekcionista1 »

Krscansvo je bilo u osnovi od Boga ispravan put ali je vremenom u krscanstvu izgubljen cisti monoteizam bez kojeg jedna religija gubi svoju legitimnost i kod Boga priznatost. To je bio uslov za dolazak poslednje i konacne objave.
Dakle bez obzira sto te dvije religije imaju slicnosti jer im je izvor isti, zbog izgubljenosti svjesti o jednoci Boga a prihvatanju ljudskog bica za bozanstvo te niza drugih segmeneta u krscanstvu kao sto je molitva svecima i djevici mariji taj put je zabluda i iskreno molim Boga da sto veci broj dobrih ljudi krscana primi islam kako bi se spasili.
Post Reply