Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
- Reglan
#3051 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Ova anketa ubi topic,skroz nepregledno. 
-
staradis
#3052 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Odmah bi bilo vise i seksa 
-
Itakoto
#3053 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Necemo biti tako brutalni. Ali nek' barem biraju ko ce na drzavnu sisu a ko u privatluk.Ridjobrki wrote:I ja. Dosta je bilo toga da doktori žene medicinske sestre...swanfilter wrote:To ne bi proslo nikako jer bi se prije svega vodili procesi u Strazburu, nit bi EU to dozvolila bez obzira sto se radi o obicnim mafijasima zbog opste diskriminacije ...MAda bih licno bio za to ..dede merdzane wrote:Moze li jedan od zahtjeva biti da samo jedan clan porodice moze biti zaposlen u javnom sektoru?
- Reglan
#3055 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Pored specijalaca TK i pripadnika policijskih uprava s područja Tuzlanskog kantona u jučerašnjem rastjerivanju demonstranata učestvovala je specijalna jedinica Federalne uprave policije (FUP), te specijalna jedinica MUP-a Posavskog kantona, koju je poslao komesar Marijan Mikić. Ogromna primjena sile je uslijedila upravo nakon dolaska pripadnika FUP-a, koje je poslao direktor FUP-a Dragan Lukač, a koji su demonstrante hvalatali po kafićima, haustorima zgradama i brutalno ih tukli.
havaz
havaz
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3056 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» BlackPool
mjesec
» BlackPool
mjesec
-
-tuzlak-
#3057 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Nekoliko stotina Tuzlaka ispred Vlade TK/ Policija napravila obruč oko zgrade
TUZLA - Nekoliko stotina Tuzlaka pristiglo je pred Vladu TK. Jake policijske snage napravile su obruč, tako da je demonstima onemogućen prilaz ispred same zgrade. Trenutno je situacija mirna i bez incidenata.
12:00
Protesti u Tuzli se nastavljaju, građani pristižu ispred zgrade Vlade i trenutno je blokiran prostor parkinga. Saobraćaj u gradu trenutno nije obustavljen, javlja radio Kameleon.
11:58
Nastavak protesta u Tuzli bit će od 13 a ne kao što je bilo najavljeno u 12 sati. Zasad se skupilo nekoliko stotina građana, a saobraćaj se normalno odvija.
11:50
Mirnes Ajanović, advokat Aldina Širanovića, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je policija protiv njegovog klijenta koristila prekomjernu silu, javlja novinar Al Jazeere. Širanović je kazao kako nema pregovora s Vladom TK, on ne podržava nasilje. “Moj način borbe nije nasilje”, dodao je.
10:51
U 11 sati najavljeno je održavanje konferencije za medije u Kantonalnom tužilštvu Tuzlanskog kantona. Novinarima će se, na odvojenoj konferenciji koja također počinje u 11 sati, obratiti Aldin Širanović, vođa pokreta Udar i njegov advokat Mirnes Ajanović.
10:30
Novi protest najavljen je u 12 sati, ispred zgrade Vlade TK, a pojačanje pripadnicima Ministarstva Tuzlanskog kantona (MUP TK) stiže iz Orašja,
od strane Federalne uprave policije. Iz MUP-a TK apeluju i mole građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine, kao i ugrožavanja zdravlja i života demonstranata i policajaca.
10:15
Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević poziva predstavnike firmi "Dita", "Konjuh", "Resod guming", "Polihem" i "Poliolchem" da danas u 13.00 sati dođu na sastanak sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona kako bi se razgovaralo o rješavanju zahtjeva koje su uputili Vladi Kantona.
10:00
Građani Tuzle najavili su za danas u 12.00 sati ponovno okupljanje ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona (TK), nakon jučerašnjih protesta u Tuzli koji su eskalirali u sukobe između policije i građana, kao i protesta podrške u drugim gradovima naše zemlje.
Podsjećamo, masovna okupljanja građana počela su prije dva dana kada su ispred Vlade TK izašli obespravljeni radnici nekoliko firmi, a pridružili su im se i nezaposleni i građani.
Juče se nekoliko hiljada Tuzlaka okupilo ispred zgrade Vlade TK-a, ali su ubrzo mirni protesti prerasli u sukobe demonstranata i policije.
Uništen je prvi sprat zgrade Vlade TK, a u večernjim satima policija je demonstrante rastjerala suzavcem. Prema informacijama iz MUP-a TK, drugog dana demonstracija na kojima je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, povrijeđena su 102 policajca i 28 civila.
Iz Tužilaštva TK saopšteno je da su tri osobe koje su 5. februara lišene slobode tokom demonstracija pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, ispitane sinoć u prostorijama Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, nakon čega su puštene na slobodu.
Donesena je naredba o provođenju istrage protiv dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te protiv jedne osobe koja je osumnjičena da je počinila krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda.
Jedna osoba, koja je osumnjičena za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, je u bjekstvu i za njim se traga. Tužilaštvo u saradnji sa MUP- om Tuzlanskog kantona i dalje utvrđuje ulogu, djelovanje i odgovornost većeg broja osoba tokom dva dana demonstracija u Tuzli, navodi se u saopćenju Tužilaštva Tuzlanskog kantona.
- reis1
#3058 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Nego, sve je ovo bezze dok se ne iskristalizira jedan konkretan zahtjev svih protesta, i ovih i onih ubuduce koji ce se desiti, a to je:
- reduciranje placa svih zaposlenih u javnom sektoru duboko ispod minimalca - jedino tako se moze otjerati parazite iz javnog sektora u privredni sektor - kad "drzavna firma ne bude vise najbolja firma"
(offtopic, moze li mi ko od ove stare garde forumske reci protiv koga se sad ne smije pisati vodjeka, jer ja prije par godina vodjeka pisao kontra nekih politicara, i odmah dobio red card, postao drug sa Sirotanovic Alijom... a ne bih htio da pravim istu gresku, nauciJo sam lekciju... jel se sta promijenilo na opcilistu, jel stigla demokratija, ili jos uvijek ima onih u koje se ne dira?
)
- reduciranje placa svih zaposlenih u javnom sektoru duboko ispod minimalca - jedino tako se moze otjerati parazite iz javnog sektora u privredni sektor - kad "drzavna firma ne bude vise najbolja firma"
(offtopic, moze li mi ko od ove stare garde forumske reci protiv koga se sad ne smije pisati vodjeka, jer ja prije par godina vodjeka pisao kontra nekih politicara, i odmah dobio red card, postao drug sa Sirotanovic Alijom... a ne bih htio da pravim istu gresku, nauciJo sam lekciju... jel se sta promijenilo na opcilistu, jel stigla demokratija, ili jos uvijek ima onih u koje se ne dira?
- Alfons Kauders
#3059 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
wtf
rekoh vam ja da ce se ljigavci uvuci...
dakle mirnes advokat, dosije i front za paljenje raje... a boss nastavlja raditi prljave poslove i loviti u mutnomMirnes Ajanović, advokat Aldina Širanovića, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je policija protiv njegovog klijenta koristila prekomjernu silu, javlja novinar Al Jazeere. Širanović je kazao kako nema pregovora s Vladom TK, on ne podržava nasilje. “Moj način borbe nije nasilje”, dodao je.
rekoh vam ja da ce se ljigavci uvuci...
-
staradis
#3060 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Bilo koji od gornjih ideja je veliki koraz za proteste
- reis1
#3061 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Herr Flick wrote:Njih ba nije strah ničega a takvi nama trebaju.I ako poginu,poginuli su kao šehidi,odoše u dženetreis1 wrote:Herr Flick wrote:Treba malo aktivirat i vehabije u proteste.Mozemo im slagat da ćemo uspostavit šerijat nakon to srusimo ćafire
Fakat, da izadje jedan Mevlid sa kalashem pred rulju, klinac bi vise i jedan drot mahao pendrekom po narodu...![]()
Kaaaaazuuuuu, "drzava je organizacija vladajuce klase, koja monopolom fizicke prisile (citaj pendrekom), radnu klasu na odredjenoj teritoriji podvrgava svojoj suverenoj vlasti"...
...i to tako traje sve dok organizacija ne izgubi monopol, tj. dok se ne pojavi Mevlo, spasitelj nas radnicko-narodni, monopol-oduzimajuci, Allah da ga nagradi!
-
Area_51
#3062 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Samo da malo sebe podsjetimo zasto su pokrenuti protesti.
Radnici iz nekoliko kriminalno privatiziranih firmi, koje je prodala SDA-SBiH koalicija odredjenim mini tajkunima, imaju problem sto sada ti isti hoce te firme ugasiti kao nerentabilne, odnosno propale firme. To je u kapitalistickom sistemu sasvim normalno, dok je kod nas jako bolno i bice toga jos. Koliko stvarno moze bilo koja vlada pomoc u privatiziranim firmama ja stvarno ne znam.
Kad pogledam gore pobrojane zahtjeve, za koje je neko ulozio trud, mogu konstatirati sljedece:
- oni nemaju veze sa radnicima, Tuzle ili bilo kojeg grada
- nisu u skladu sa inicijalnom kapislom protesta, radnicima kriminalno privatiziranih firmi
- formulirani tako, politicki ili formalno-pravno, da ih ni jedna Svedska ne bi mogla ispuniti.
Sta mislite, malo svi ovdje da se uozbiljimo, situacija je slozena i jako delikatna.
Dodacu, prepoznajem potpis odredjenih nevladinih organizacija, njihovih aktivista, koji hodaju iz clanstva u clanstvo gradjanskuh stranaka, bili u SDP, pa u NS, sad su u DF, kojima je »posao« organizacija bilo kakvih protesta, sa ili bez smisla. Klonimo se takvih.
Radnici iz nekoliko kriminalno privatiziranih firmi, koje je prodala SDA-SBiH koalicija odredjenim mini tajkunima, imaju problem sto sada ti isti hoce te firme ugasiti kao nerentabilne, odnosno propale firme. To je u kapitalistickom sistemu sasvim normalno, dok je kod nas jako bolno i bice toga jos. Koliko stvarno moze bilo koja vlada pomoc u privatiziranim firmama ja stvarno ne znam.
Kad pogledam gore pobrojane zahtjeve, za koje je neko ulozio trud, mogu konstatirati sljedece:
- nisu u skladu sa inicijalnom kapislom protesta, radnicima kriminalno privatiziranih firmi
- formulirani tako, politicki ili formalno-pravno, da ih ni jedna Svedska ne bi mogla ispuniti.
Sta mislite, malo svi ovdje da se uozbiljimo, situacija je slozena i jako delikatna.
Dodacu, prepoznajem potpis odredjenih nevladinih organizacija, njihovih aktivista, koji hodaju iz clanstva u clanstvo gradjanskuh stranaka, bili u SDP, pa u NS, sad su u DF, kojima je »posao« organizacija bilo kakvih protesta, sa ili bez smisla. Klonimo se takvih.
-
baxus
#3063 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Pozdravljamhrasno38 wrote:Kažu >>>> Stiglo 16 autobusa iz pravca Brčko, Srebrenik i Gradačac, 3 autobusa iz Kalesije, Sapne i Teočaka, 6 autobusa iz Živinica i Kladnja, dolazi dosta (NE ZNA SE TAČAN BROJ) iz Doboj Istok, Gračanice i Lukavca.... <<<< isto kažu da je tuzlanska kasarna puna policije koja je došla sa svih strana.....
- Drvosjeca iz Dejcica
#3064 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Itekako imaju veze sa cijelom BiH jer su problemi manje više isti u svakom gradu, kantonu i entitetu. Ako su na zapadu države mogle spašavati banke i finansijske institucije ne vidim ništa loše da ovdašnje vlasti spase ono što se spasiti da bez obzira da li živimo u kapitalizmu ili nekom surogat režimu.Area_51 wrote:Samo da malo sebe podsjetimo zasto su pokrenuti protesti.
- insomnia78
#3065 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Zar nije logicnije da svi oni prave proteste u svojim mjestima i time "razvuku i vezu" policiju za ta mjesta, samim tim doprinesu masivnosti protesta na citavoj teritoriji BiHbaxus wrote:Pozdravljamhrasno38 wrote:Kažu >>>> Stiglo 16 autobusa iz pravca Brčko, Srebrenik i Gradačac, 3 autobusa iz Kalesije, Sapne i Teočaka, 6 autobusa iz Živinica i Kladnja, dolazi dosta (NE ZNA SE TAČAN BROJ) iz Doboj Istok, Gračanice i Lukavca.... <<<< isto kažu da je tuzlanska kasarna puna policije koja je došla sa svih strana.....
Ovako i oni i policija svi u Tuzlu, unistice grad bezveze
Osim ako to nije cilj
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
VjecitiStudent
#3066 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Kad je Saša Magazinović sa društvom organizovao Dosta, jesi li i onda pisao ovakve poruke?Area_51 wrote:Samo da malo sebe podsjetimo zasto su pokrenuti protesti.
- Alfons Kauders
#3067 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
slazem se - eskalira bez ikakvog smisla i niko na kraju nece izvuci korist osim politicara i aktivista koji se "ugrade" na neki nacinArea_51 wrote:Samo da malo sebe podsjetimo zasto su pokrenuti protesti.
lokalni radio u tuzli javlja da se na "vise mjesta" u gradu spremaju kokteli - ako je murija onako reagovala juce i prekjuce, zamislite sta ce raditi ako ih pocnu gadjati koktelima
- Alfons Kauders
#3068 Re: Demonstracije u Tuzli
mozda nekome i jeste?insomnia78 wrote:Zar nije logicnije da svi oni prave proteste u svojim mjestima i time "razvuku i vezu" policiju za ta mjesta, samim tim doprinesu masivnosti protesta na citavoj teritoriji BiHbaxus wrote:Pozdravljamhrasno38 wrote:Kažu >>>> Stiglo 16 autobusa iz pravca Brčko, Srebrenik i Gradačac, 3 autobusa iz Kalesije, Sapne i Teočaka, 6 autobusa iz Živinica i Kladnja, dolazi dosta (NE ZNA SE TAČAN BROJ) iz Doboj Istok, Gračanice i Lukavca.... <<<< isto kažu da je tuzlanska kasarna puna policije koja je došla sa svih strana.....
Ovako i oni i policija svi u Tuzlu, unistice grad bezveze
Osim ako to nije cilj
vec je sad jasno da se politika umjesala, nista me nece iznenaditi
- O'zone
- Globalni moderator
#3069 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Poziv na Džumi je u mojoj džamiji bio više manje jasan "Svaki muslim je dužan da izađe i da se bori za tuđi hak ali bez uništavanja imovine i napada na službena lica"reis1 wrote:Herr Flick wrote:Treba malo aktivirat i vehabije u proteste.Mozemo im slagat da ćemo uspostavit šerijat nakon to srusimo ćafire
Fakat, da izadje jedan Mevlid sa kalashem pred rulju, klinac bi vise i jedan drot mahao pendrekom po narodu...
- Drvosjeca iz Dejcica
#3070 Re: Demonstracije u Tuzli
Kolega Alfons, nemoj tako bez argumenata, po čemu je to jasno? Da se politika umješala već bi na početku imali nekog kolovođu sa jasnim ciljevima, ovo je tipično spontano okupljanje građana. Jebiga, to što se dese neredi nije ništa novo i neobično za ovakve skupove diljem svijeta.Alfons Kauders wrote:
mozda nekome i jeste?
vec je sad jasno da se politika umjesala, nista me nece iznenaditi
- Drvosjeca iz Dejcica
#3071 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Po meni sasvim korektno.O'zone wrote:Poziv na Džumi je u mojoj džamiji bio više manje jasan "Svaki muslim je dužan da izađe i da se bori za tuđi hak ali bez uništavanja imovine i napada na službena lica"reis1 wrote:Herr Flick wrote:Treba malo aktivirat i vehabije u proteste.Mozemo im slagat da ćemo uspostavit šerijat nakon to srusimo ćafire
Fakat, da izadje jedan Mevlid sa kalashem pred rulju, klinac bi vise i jedan drot mahao pendrekom po narodu...
-
Hedg
#3072 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Hoce li biti protesta ili prosvjeda u fasistickom dijelu Mostara?
- Ridjobrki
#3073 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Jedini provediv zahtjev u smjeru u kojem se ovdje raspravlja jeste da se odvoji obračun plata u javnom sektoru od privatnog tako da se u statistikama uvijek jasno izražava taj nesrazmjer.
Zatim lijepo uvesti odredbu da plata u javnom sektoru NE MOŽE prelaziti iznos odgovarajuće plate ostvarene u privatnom sektoru za više od 10-20% tako da se destimuliše borba za mjesta u ovim javnim kućama. Time bi se i marva na državnim jaslama upregla u službu ovih na privatnim jer bi jedini način da podignu sebi platu bio taj da omoguće povećanja standarda ovim "radilicama".
I to je to.
Zatim lijepo uvesti odredbu da plata u javnom sektoru NE MOŽE prelaziti iznos odgovarajuće plate ostvarene u privatnom sektoru za više od 10-20% tako da se destimuliše borba za mjesta u ovim javnim kućama. Time bi se i marva na državnim jaslama upregla u službu ovih na privatnim jer bi jedini način da podignu sebi platu bio taj da omoguće povećanja standarda ovim "radilicama".
I to je to.
- insomnia78
#3074 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
I od svih advokata odjednom se tu pojavi Mirnes 
Ako ovaj decko koji je "vodja" tvrdi da ne zele podrsku ni jedne politicke stranke zasto nije bio toliko principjelan pa odbio pomoc lidera jedne?
Jos se navalio slikati s Mirnesom
Ako jos i karate Mirnes krene tuci policiju
Ako ovaj decko koji je "vodja" tvrdi da ne zele podrsku ni jedne politicke stranke zasto nije bio toliko principjelan pa odbio pomoc lidera jedne?
Jos se navalio slikati s Mirnesom
Ako jos i karate Mirnes krene tuci policiju
-
StupskaBitanga
#3075 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"
Sarajevo je prepuno policije