Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Dozer
#3051 Re: Ateizam
Dakle, Smrle - islam je, po tebi, jedina ispravna religija?
Prethodne objave cemo bataliti?
- derion
#3052 Re: Ateizam
Bogovi su i pravedni i nepravedni jer su i ljudi pravedni i nepravedni. Ovi drugi stvorili one prve u svojoj slici i prilici.
- beni-bu-man
#3053 Re: Ateizam
Da kako da ne, ispiranje mozgaSmrcak15 wrote:nije basbeni-bu-man wrote: isto udaranje mrtvog konja prica
jer kad kazem udaranje mrtvog konja onda ciljam na to sto se puca po krscanima i isusu kako su skoriji krscnstvo kad su umijesali paganska vjerovanja, sto je vjerovatno tacno, ali krscanstvo nije vjera isusa, niti nas muslimana, tako da je to udaranje mrtvog konja jer isus nema nista sa tim niti mi muslimani, pa to udaranje po krscnastvu fakrticki dodje kao udaranje mrtvog konja jer je to kao mrtav konj, nevazno za nas.
dok kod arrivals ima itekako stvari vrijedno paznje i istine.
- zforumas
#3054 Re: Ateizam
Samo da ponovim pitanje...
zforumas wrote:Smrle, je li ti uvijek gledas jedan te isti film ili predstavu ili radije volis pogledati neke nove, drugacije?
- Smrcak15
#3055 Re: Ateizam
Dozer wrote:---
primjera je mnogo, ali to su izuzetne prilike kad se nadnaravno interveniseZapravo - bog NIKAD niti je, niti ce sprijeciti zlo na Zemlji. Ako jeste nekada, daj kakav primjer...
kad citas ziot poslanika vidio bi koliko samo puta se nadnaravno intervenisalo da se sprijeci zlo i ubistvo poslanika, jer poslanik je poslat da bude vodic covjecanstva do Smaka svijeta, i sad da ga neko ubije a nece moci ove noci.
masa je primjera bilo, a Bog intervenisao na jednostavne nacine, recimo jedan dan zena jedna krenula da nadje poslanika i da mu smrska glavu sa kamenom, onda je dosla do poslanika i ebu bekra njegovog prijatelja i pitala gdje poslanik kad ga nadjem ubit cu ga, i otisla, Ebu bekr se cudio kako to da te nije vidjela a bio pored njega, kaze poslanik Allah ja ga je ucinio nevidljivim pa ga nije mogla vidjeti. Isto tako kad su mu kucu okruzili ii htjeli da upadnu u kucu poslanika i da ga ubiju, poslanik izadje iz kuce ono koko kuce stoje, on fino uzme prasine i pocne im stavljati na glavu a oni to nista nisu primjetili i tako otisao.
isjecask iz zivotoopisa poslanika
da nista drugo koliko je samo bi nadnaravne intervencije u Ratu u bosni.Te noći melek Džebrail došao je Muhammedu, a.s., i obavijestio ga o zavjeri Kurejšija. Naredio mu je da tu noć ne spava u svojoj postelji. Poslanik, a.s., je pozvao hazreti Aliju i rekao mu: “Večeras prespavaj u mojoj postelji. Ogrni se mojim hadremijskim ogrtačem i znaj da te od njih neće zadesiti nikakva neugodnost.”[2] Naredio je Aliji da prespava u njegovoj postelji jer je želio da iskoristi tminu noći i zajedno s Ebu Bekrom napusti Meku. Prema dogovoru, nakon što je prošla prva trećina noći kurejševički mladići su se skupili pred Vjerovijesnikovom, a.s., kućom provirujući kroz otvor na vratima kada će zaspati, pa da upadnu unutra i ubiju ga. Dok su oni vrebali pogodan trenutak za napad, Poslanik, a.s., je iznenada izašao pred njih i proučio početak sure Ja-Sin: “Ja-Sin. Tako Mi Kur’na mudrog, ti si, uistinu, Poslanik, na Pravom putu, po objavi Silnog i Samilosnog, da opominješ narod čiji preci nisu bili opominjani, pa je ravnodušan! O većini njih već se obistinila Riječ – zato oni neće vjerovati. Mi smo učinili da budu kao oni na čije smo vratove sindžire stavili sve do podbradka, - zato su oni glava uzdignutih, i kao oni ispred kojih i iza kojih smo pregradu metnuli i na oči im koprenu stavili, - zato oni ne vide.” Allah je zaštitio Svog Poslanika, pa ubice nisu vidjele kada je prošao pred njih.[3] Prolazeći kraj njih Muhammed, a.s., je uzeo šaku prašine i bacio je na njih. Ubice su dugo ostale pred Poslanikovim vratima iščekujući vrijeme za napad, pa je među njih došao neki čovjek i rekao im: “Šta čekate?” “Muhammeda”, rekoše. On im reče: “Allah vas je smeo. Tako mi Allaha, Muhammed je izašao iz kuće i svakom od vas posuo prašinu na glavu, a potom je otišao svojim putem.” Iznenađeni njegovim riječima mladići staviše ruke na glave i stvarno nađoše prašinu. Tada uđoše u Poslanikovu, a.s., kuću i zatekoše hazreti Aliju kako spava u njegovoj postelji. Rekoše mu: “Alija, gdje je Muhammed?” “Ne znam gdje je otišao”, odgovori Alija.
na sudnjem danu, tu je istinska Pravda.Cool... Analogija ti je totalno neprimjerena, ali nema veze...
Ali, kad sve ovo sagledas, u cemu se onda ogleda njegova pravda? U nekakvom nagradjivanju i kaznjavanju tamo negdje, nekada, i gdje to niko ne vidi, ne osjeti, niti o tome moze posvjedociti?
ja u ono sto vjerujem imam potporu u knjizi Kuranu i poslanikovom hadisu, a gdje tebi dokaz druze na sta se ti oslanjas osim na svoje nagadjanje???Pa - ti si zivi dokaz.
I tvoj bog je "mozda", zar ne? Mozda je pravedan, a mozda i nije. Mozda postoji, a mozda i ne postoji. Ako postoji, mozda ima rogove, a mozda i nema. Mozda ce te nagraditi tamo negdje, a mozda i nece.
A, evo ti i jedna 100% dokazana cinjenica - nista od nabrojanoga ti ne znas. Samo se nadas i vjerujes da je tako. Mozda.
- Smrcak15
#3056 Re: Ateizam
da, u ovom stanju sad , jasno sam slikovito pojasnio nastanak drugih vjera kako i kad je to se desilo.Dozer wrote:Dakle, Smrle - islam je, po tebi, jedina ispravna religija?
Nije bog neki shalabajzer da samo mijenja vjere kako mu je ceif, sad cu Ovako sutra cu onako, nego je jedna vjera cijelo vrijeme bila a ljudi su sa odlaskom poslanika mijenjali i dodavali i modifikovali vjere pa imamo judaizam koje mojsije nije poznavao, imamo krscnastvo koje isus nije poznavao.
sad da dodje Isus i da kazes isus na aramejski MSHEEKHOOTAA (krscnastvo) nebi znao sta znaci.
- Smrcak15
#3057 Re: Ateizam
eto ja samo gledam jedno te isto, normalno da volim pogledati i novo.zforumas wrote:Samo da ponovim pitanje...
zforumas wrote:Smrle, je li ti uvijek gledas jedan te isti film ili predstavu ili radije volis pogledati neke nove, drugacije?
- beni-bu-man
#3058 Re: Ateizam
Smrle druze sto islam nije bio uvijek, sto maje , inke bla bla nisu bili muslimaniSmrcak15 wrote:da, u ovom stanju sad , jasno sam slikovito pojasnio nastanak drugih vjera kako i kad je to se desilo.Dozer wrote:Dakle, Smrle - islam je, po tebi, jedina ispravna religija?
Nije bog neki shalabajzer da samo mijenja vjere kako mu je ceif, sad cu Ovako sutra cu onako, nego je jedna vjera cijelo vrijeme bila a ljudi su sa odlaskom poslanika mijenjali i dodavali i modifikovali vjere pa imamo judaizam koje mojsije nije poznavao, imamo krscnastvo koje isus nije poznavao.
sad da dodje Isus i da kazes isus na aramejski MSHEEKHOOTAA (krscnastvo) nebi znao sta znaci.
- zforumas
#3059 Re: Ateizam
Tako sam i pretpostavio. Pretpostavljam isto da je razlog tome cinjenica da vec unaprijed znas radnju tih filmova ili predstava. Samim tim oni vise nisu zanimljivi onoliko koliko su bili na prvom ili drugom gledanju.Smrcak15 wrote:eto ja samo gledam jedno te isto, normalno da volim pogledati i novo.zforumas wrote:Samo da ponovim pitanje...
- Dozer
#3060 Re: Ateizam
I'm speechless....Smrcak15 wrote: primjera je mnogo, ali to su izuzetne prilike kad se nadnaravno intervenise
kad citas ziot poslanika vidio bi koliko samo puta se nadnaravno intervenisalo da se sprijeci zlo i ubistvo poslanika, jer poslanik je poslat da bude vodic covjecanstva do Smaka svijeta, i sad da ga neko ubije a nece moci ove noci.
masa je primjera bilo, a Bog intervenisao na jednostavne nacine, recimo jedan dan zena jedna krenula da nadje poslanika i da mu smrska glavu sa kamenom, onda je dosla do poslanika i ebu bekra njegovog prijatelja i pitala gdje poslanik kad ga nadjem ubit cu ga, i otisla, Ebu bekr se cudio kako to da te nije vidjela a bio pored njega, kaze poslanik Allah ja ga je ucinio nevidljivim pa ga nije mogla vidjeti. Isto tako kad su mu kucu okruzili ii htjeli da upadnu u kucu poslanika i da ga ubiju, poslanik izadje iz kuce ono koko kuce stoje, on fino uzme prasine i pocne im stavljati na glavu a oni to nista nisu primjetili i tako otisao.
Koliko godina si imao tada...?da nista drugo koliko je samo bi nadnaravne intervencije u Ratu u bosni.
Ta knjiga nije dokaz bilo cega...ja u ono sto vjerujem imam potporu u knjizi Kuranu i poslanikovom hadisu, a gdje tebi dokaz druze na sta se ti oslanjas osim na svoje nagadjanje???Pa - ti si zivi dokaz.
I tvoj bog je "mozda", zar ne? Mozda je pravedan, a mozda i nije. Mozda postoji, a mozda i ne postoji. Ako postoji, mozda ima rogove, a mozda i nema. Mozda ce te nagraditi tamo negdje, a mozda i nece.
A, evo ti i jedna 100% dokazana cinjenica - nista od nabrojanoga ti ne znas. Samo se nadas i vjerujes da je tako. Mozda.
Kao ni bilo koja prije nje. Prije 1500 godina 99,9% ljudi su bili nepismeni, pogotovo na prostoru na kojem su se te knjge pojavljivale. Zasto se te iste knjige i poslanici ne pojavise npr. Kinezima? Majama? Inkama? Eskimima? Aboridzinima? Nama u Bosni? Zasto ne svim ljudima na planeti istovremeno?
Zar to onda ne bi bio zaista krucijalan dokaz te nekakve bozije moci i postojanja?
Ali - jok. Svaka se pojavljivala na istom mjestu na planeti. I svaka je za sebe tvrdila da je ona ispravna, dok je prethodna, ili prethodne, fake.
Mislim.... ono... Whassup...
-
r_faruk
#3061 Re: Ateizam
@smrle
ti si poceo o ne kaznjavanju zlocinaca na zemlji. ja sam te shvatio da govoris sljedece:
ukoliko nas je neko drugi stvorio zasto onda dopusta ovoliku nepravdu na zemlji!!! da li sam te pogresno razumio?
jesam li u krivu???
ti si poceo o ne kaznjavanju zlocinaca na zemlji. ja sam te shvatio da govoris sljedece:
ukoliko nas je neko drugi stvorio zasto onda dopusta ovoliku nepravdu na zemlji!!! da li sam te pogresno razumio?
shvatio sam da smatras da na ovom svijetu zlocinci nisu kaznjeni i nepravda nije sprijecena ukoliko nas je neko drugi stvorio, ukoliko je to pak bog, onda sve ima smisla, ali i dalje zlocinci nisu kaznjeni i nepravda nije sprijecenapa zato ako ne postoji nikakva kazna to znaci Oni su nepravdeni, jer pogledaj samo sta se desava u svijetu koliko zla ima, i da zlocinci odu u smrt ili bolje reci pobjegnu u smrt bez ikakve kazne i isto tako da zrtve odu u smrt bez kompezacije , znaci
zrtva i zlocinac isti kraj ako nema pakla i raja, to znaci nepravden Bog jer niti kaznjava niti nagradjuje i jos sto je gore ne sprjecava takva desavanja, ako nema pakla i raja onda mora sprjecavati takva desavanja vec na ovom svijetu.
jesam li u krivu???
- harač
#3062 Re: Ateizam
posebno se allah/muhamed pokazao u srebrenici i prijedoru... i foci, i bijeljini, i visegradu, i...Smrcak15 wrote:da nista drugo koliko je samo bi nadnaravne intervencije u Ratu u bosni.
- Smrcak15
#3063 Re: Ateizam
islam je bio uvijek, u ovoj ili onoj formi sa zakonima prikladnim vremenu i prostoru, netreba tu da bude muhammed da bi bio islam, islam je bio i prije Muhammeda.beni-bu-man wrote: Smrle druze sto islam nije bio uvijek, sto maje , inke bla bla nisu bili muslimani
a sto se tice Maja i Inka naroda, da bi pricao o njima moramo znati stvari, ko moze sa sigurnoscu reci da im nije poslat poslanik??? niko
uostalom poslanik ili funkciju poslanika moze da obavi i obican covjek ako je na uputi da ih pozove u Boziju vjeru.
- Dozer
#3064 Re: Ateizam
Ih...nemas ti pojma kako su "gore" kaznjeni svi zlocinci... Bar oni sto dobacise do "njega". Sad ih peku na laganoj vatri tamo... I Smrle to 100% sigurno zna da je tako.harač wrote:posebno se allah/muhamed pokazao u srebrenici i prijedoru... i foci, i bijeljini, i visegradu, i...Smrcak15 wrote:da nista drugo koliko je samo bi nadnaravne intervencije u Ratu u bosni.
Drugim rijecima - ne postoje druge religije osim islama, jel' tako Smrle?Smrcak15 wrote:islam je bio uvijek, u ovoj ili onoj formi sa zakonima prikladnim vremenu i prostoru, netreba tu da bude muhammed da bi bio islam, islam je bio i prije Muhammeda.beni-bu-man wrote: Smrle druze sto islam nije bio uvijek, sto maje , inke bla bla nisu bili muslimani
a sto se tice Maja i Inka naroda, da bi pricao o njima moramo znati stvari, ko moze sa sigurnoscu reci da im nije poslat poslanik??? niko
uostalom poslanik ili funkciju poslanika moze da obavi i obican covjek ako je na uputi da ih pozove u Boziju vjeru.
Trecim rijecima - i ti si poslanik
Last edited by Dozer on 31/03/2017 11:57, edited 1 time in total.
- beni-bu-man
#3065 Re: Ateizam
kakav je to onda bog koji nije u stanju poslati poslanika da siri svoju objavuSmrcak15 wrote:islam je bio uvijek, u ovoj ili onoj formi sa zakonima prikladnim vremenu i prostoru, netreba tu da bude muhammed da bi bio islam, islam je bio i prije Muhammeda.beni-bu-man wrote: Smrle druze sto islam nije bio uvijek, sto maje , inke bla bla nisu bili muslimani
- Smrcak15
#3066 Re: Ateizam
mi pricamo ovdje na oslonac, nebitno sad jeli istina ili nije, znaci moja prica se ne zasniva na samo nagadjanju.Dozer wrote: Ta knjiga nije dokaz bilo cega...![]()
Kao ni bilo koja prije nje. Prije 1500 godina 99,9% ljudi su bili nepismeni, pogotovo na prostoru na kojem su se te knjge pojavljivale. Zasto se te iste knjige i poslanici ne pojavise npr. Kinezima? Majama? Inkama? Eskimima? Aboridzinima? Nama u Bosni? Zasto ne svim ljudima na planeti istovremeno?
Zar to onda ne bi bio zaista krucijalan dokaz te nekakve bozije moci i postojanja?
Ali - jok. Svaka se pojavljivala na istom mjestu na planeti. I svaka je za sebe tvrdila da je ona ispravna, dok je prethodna, ili prethodne, fake.
Mislim.... ono... Whassup...
- Dozer
#3067 Re: Ateizam
Ni moja Smrle, ni moja. Moja se zasniva na cinjenicama, a tvoja na vjerovanju u bajke, izmisljotine i, na kraju, lazi.
Jer, ako nesto nije istina, tvrdi se drugacije, to je onda - laz.
Posto niko na planeti niti zna, a niti je znao da li je istina bilo sta o nagradama i kaznama koje se nemilice navode u Kur'anu, ali i ostalim knjigama slicne tematike, kao i posto niko nikada nije uspio dokazati ni jedan jedini navod o tome, onda jedino sto nam preostaje jeste da zakljucimo da je sve to = laz.
Jer, ako nesto nije istina, tvrdi se drugacije, to je onda - laz.
Posto niko na planeti niti zna, a niti je znao da li je istina bilo sta o nagradama i kaznama koje se nemilice navode u Kur'anu, ali i ostalim knjigama slicne tematike, kao i posto niko nikada nije uspio dokazati ni jedan jedini navod o tome, onda jedino sto nam preostaje jeste da zakljucimo da je sve to = laz.
Last edited by Dozer on 31/03/2017 12:01, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#3068 Re: Ateizam
r_faruk wrote:@smrle
shvatio sam da smatras da na ovom svijetu zlocinci nisu kaznjeni i nepravda nije sprijecena ukoliko nas je neko drugi stvorio, ukoliko je to pak bog, onda sve ima smisla, ali i dalje zlocinci nisu kaznjeni i nepravda nije sprijecenapa zato ako ne postoji nikakva kazna to znaci Oni su nepravdeni, jer pogledaj samo sta se desava u svijetu koliko zla ima, i da zlocinci odu u smrt ili bolje reci pobjegnu u smrt bez ikakve kazne i isto tako da zrtve odu u smrt bez kompezacije , znaci
zrtva i zlocinac isti kraj ako nema pakla i raja, to znaci nepravden Bog jer niti kaznjava niti nagradjuje i jos sto je gore ne sprjecava takva desavanja, ako nema pakla i raja onda mora sprjecavati takva desavanja vec na ovom svijetu.
jesam li u krivu???
u koliko nema sudnjem dana , dzenneta i dzehennam a stvorio nas je taj neko drugi, a ako jos uz to i nece da intervenise direktno da sprijeci zlo kad vec nema testa, dzenneta i dzehennema, onda bi bio nepravedan jer bi zrtva i zlocinac imali isti kraj.ukoliko nas je neko drugi stvorio zasto onda dopusta ovoliku nepravdu na zemlji!!! da li sam te pogresno razumio?
- Smrcak15
#3069 Re: Ateizam
zlo se ne blokira cijelo vrijeme u testu zivota kao sto profesor ne blokira studenta da napise pogresa odgovor dok stoji iznad njega i gleda sta pise.harač wrote:posebno se allah/muhamed pokazao u srebrenici i prijedoru... i foci, i bijeljini, i visegradu, i...Smrcak15 wrote:da nista drugo koliko je samo bi nadnaravne intervencije u Ratu u bosni.
- Dozer
#3070 Re: Ateizam
A ti 100% znas da zrtva i zlocinac nemaju isti kraj?
Kako znas? Jer tako pise u nekoj knjizi, pri cemu to niko ni na koji nacin nije uspio dokazati, pokazati, potvrditi...?
Ono sto mi 100% znamo jeste da svi odemo 2m pod zemlju. Nekoga i sprze, ako slobodnom voljom odluci tako (kremacija). U svakom slucaju - nema nas vise.
Oni u zemlji se 100% SVI raspadnu/raspadnemo na isti nacin. Prvo se malo napusemo zbog gasova koji nastaju pri raspadanju, a onda istrunemo i popapaju nas crvi.
Mozes li ovo osporiti?
Kako znas? Jer tako pise u nekoj knjizi, pri cemu to niko ni na koji nacin nije uspio dokazati, pokazati, potvrditi...?
Ono sto mi 100% znamo jeste da svi odemo 2m pod zemlju. Nekoga i sprze, ako slobodnom voljom odluci tako (kremacija). U svakom slucaju - nema nas vise.
Oni u zemlji se 100% SVI raspadnu/raspadnemo na isti nacin. Prvo se malo napusemo zbog gasova koji nastaju pri raspadanju, a onda istrunemo i popapaju nas crvi.
Mozes li ovo osporiti?
- Smrcak15
#3071 Re: Ateizam
da postoje, neke su stvorene od ljudi neke od sejtana, neke su modifikovane od starinskog islama pa se rodilo judaizam, pa poslije nekog vremena se krscnastvo razgranalo iz tog istog izvornog islama koji je poslat sa svim bozijim poslanicima.Dozer wrote: Drugim rijecima - ne postoje druge religije osim islama, jel' tako Smrle?![]()
nisam poslanik okani se glupih prica.
-
r_faruk
#3072 Re: Ateizam
al si ti selektivan, pa niko ne moze ni sa sigurnoscu reci da su se desava ta muhamedova cuda....ko moze sa sigurnoscu reci da im nije poslat poslanik??? niko
a ne znam kakva su se cuda desavala u bosni u ratu...... osim cuda da smo prezivjeli, al i to nije zahvaljujuci tvom bogu no nasim roditeljima, a ima ovdje i forumasa kojima se mozemo zahvaliti.....
ima jos cuda, kao npr. kada je stari dovukao balvan na ramenima sa linije da se mozemo ugrijati, ili kada su poginula ona djeca u c-fazi, ili kada je roknula "krmaca" u stambenu zgradu (takodjer c-faza).... cudo jel tako..... o srebrenici i ostalim gradovima ne smijem ni pisati, hoce mi nesto biti kada se svega toga sjetim..... smrle ja sam odrastao u ratu i poslijeratnom periodu, igrao sam se pod granatama, trcao sam iz skole kuci, pa cekam da prestanu padati granate da pretrcim izmedju dva nebodera...... koga ti zajebavas i kako te nije stid spominjati bozju milost u bosni? znas li ti da su ovdje ljude rostiljali? dodji bolan vamo malo da osjetis milost tvog boga, pa makar i ovu poslijeratnu.....
al jok, milost krscanskog zapada je bolja od milosti koja se dijeli medju bracom na istoku..... bas si dvolican i to nevjerovatno.....
- Smrcak15
#3073 Re: Ateizam
mogu osporit, jer ti gledas na covjek materijalno, bez duse, kao da dusa ne postoji, pa kad umre tijelo, umre i svijest covjeka o sebi i okolini.Dozer wrote:A ti 100% znas da zrtva i zlocinac nemaju isti kraj?
Mozes li ovo osporiti?
dokaz da ti nisi smo tijelo nego i dusa, jeste vjerska knjiga oja vama neznaci nista i iskustva bliske smrti kroz koje su prosli milioni ludi gdje se dusa rastavi od tijela i gleda i slusa sta se desava u blizu i dalju okolini ili vecim nebeskim sferama.
-
r_faruk
#3074 Re: Ateizam
dakle trenutno se takodjer ne desava sprecavanje zlocina i nepravde, samo ima konacni sudu koliko nema sudnjem dana , dzenneta i dzehennam a stvorio nas je taj neko drugi, a ako jos uz to i nece da intervenise direktno da sprijeci zlo kad vec nema testa, dzenneta i dzehennema, onda bi bio nepravedan jer bi zrtva i zlocinac imali isti kraj.
- beni-bu-man
#3075 Re: Ateizam
Smrcak15 wrote:da postoje, neke su stvorene od ljudi neke od sejtana, neke su modifikovane od starinskog islama pa se rodilo judaizam, pa poslije nekog vremena se krscnastvo razgranalo iz tog istog izvornog islama koji je poslat sa svim bozijim poslanicima.Dozer wrote: Drugim rijecima - ne postoje druge religije osim islama, jel' tako Smrle?![]()
nisam poslanik okani se glupih prica.
Smrle kako jednostavno nemeres shvatiti da je Kur'an update Biblije, a Biblija kao ostale vjere baziraju na temelju egipatske mitologije tj. totemizmu