Ne razumijem... Titina Yu (WW2 - Titina smrt) je imala jaci razvoj od Portugala. Portugal, Grcka, Spanija to je zivnulo tek sa ulaskom u EU. Uostalom kao i normalna ekipa iz ovog zadnjeg paketa - Poljska, Estonija, Ceska...Gojeni H wrote:Brato, pratila trendove u odnosu na zemlje Varsavskog pakta. Pratila kufer moj u odnosu na najnizi Portugal npr., sa zapreznim vozilima po glavnim putevima.stakasa wrote: Da, ali se je brzina u odnosu na ostatak planete drasticno smanjila. Jugoslavija je kaskala ali se nije predavala nego je kako tako pratila pozitivne trendove u ostatku svijeta a BiH pa i ostale zemlje (ne sve) nastale raspadom Jugoslavije su iz druge lige presle u zonu. IPTV i brzi automobili su tu mimo uticaja vlasti u BiH a pri industrijalizaciji, opismenjavanju i gradnji pruga i hidrocentrala je bivsa vlasta imala kljucnu ulogu
juga 1950.-1990.
- stakasa
#3051 Re: juga 1950.-1990.
- drndalo
#3052 Re: juga 1950.-1990.
Poslovica "duzan ko Grcka" ne seze dvije-tri godine unazad, to je postapalica koja je u upotrebi barem 80 godina... Portugal i Spanija nisu bas najsvjetliji primjeri zapada, jer su zbog vojnih diktatura i u Zapadnoj Evropi bili na "ignore"...
Zaprezna kola? To ce tek biti trend u svijetu, ekologija, priroda, folovi dolovi...
Zaprezna kola? To ce tek biti trend u svijetu, ekologija, priroda, folovi dolovi...
Last edited by drndalo on 20/02/2017 12:58, edited 1 time in total.
- Banksy
#3053 Re: juga 1950.-1990.
Sigurno. Nečiji na Trstu, nečiji s kokardom ili šahovnicom, a nečiji heroji, Španci i prvoborci, danas uglavnom zatrtih imena - sjećaš se, oni koji su donijeli slobodu o kojoj govoriš - a nečiji, bogami, domobrani s guzicom uz zid, poslije sa svim privilegijama te slobode u sistemu mračnog komunizma. Priča stara koliko i povijest.Gojeni H wrote:Naravno, tako je uvijek bilo.Banksy wrote:
Da bi se slobodno osipao, nečiji djed ili dedo je trebao donijeti tu slobodu.
Neciji djed je na Trstu osvanuo, ... a neciji kokardu nosio do kraja '44, a onda hulja postala uzoran drug, a njegovi potomci danas trune titoistima 'ko nas bre zavadi".
Nego, da se ne bismo prenemagali i dalje nabrajali šta je ko kome bio, možda bi bilo pametnije, ako uopće želiš, da se vratimo na post koji te je zasvrbio, a nakon kojeg si, u nedostatku argumenata, krenuo s etiketama.
- Gojeni H
#3054 Re: juga 1950.-1990.

Eto, i nemoj volit' Jugoslaviju.
Sjooj, kad joj Serbedzija uleti u jedanesterac u "Vucjaku".
- stakasa
#3055 Re: juga 1950.-1990.
Pa dobro eto odrzavala je korak, kako tako - kaskala, posrtala, padala ali se nije predavala, uredno se prijavljivala na takmicenja da nista, sa tamo nekom Holandijom. Poslje toga pobjegose iz vidokrugadrndalo wrote:Poslovica "duzan ko Grcka" ne seze dvije-tri godine unazad, to je postapalica koja je u upotrebi barem 80 godina... Portugal i Spanija nisu bas najsvjetliji primjeri zapada, jer su zbog vojnih diktatura i u Zapadnoj Evropi bili na "ignore"...
- stakasa
#3056 Re: juga 1950.-1990.
Malo gdje je bilo golotinje kao u Jugoslaviji. I posteno govoreci, malo gdje se je kroz kulturu kritikovao drustveni sistem kao u Jugoslaviji. Osamdesete pa naovamoGojeni H wrote:
Eto, i nemoj volit' Jugoslaviju.![]()
Sjooj, kad joj Serbedzija uleti u jedanesterac u "Vucjaku".
- Gojeni H
#3057 Re: juga 1950.-1990.
Nije ba, brato. To smo davno pokrili na nekoj od tema. SFRJ nikada nije dostigla nijednu zapadnu zemlju pa cak ni Portugal.stakasa wrote:Ne razumijem... Titina Yu (WW2 - Titina smrt) je imala jaci razvoj od Portugala. Portugal, Grcka, Spanija to je zivnulo tek sa ulaskom u EU. Uostalom kao i normalna ekipa iz ovog zadnjeg paketa - Poljska, Estonija, Ceska...Gojeni H wrote:Brato, pratila trendove u odnosu na zemlje Varsavskog pakta. Pratila kufer moj u odnosu na najnizi Portugal npr., sa zapreznim vozilima po glavnim putevima.stakasa wrote: Da, ali se je brzina u odnosu na ostatak planete drasticno smanjila. Jugoslavija je kaskala ali se nije predavala nego je kako tako pratila pozitivne trendove u ostatku svijeta a BiH pa i ostale zemlje (ne sve) nastale raspadom Jugoslavije su iz druge lige presle u zonu. IPTV i brzi automobili su tu mimo uticaja vlasti u BiH a pri industrijalizaciji, opismenjavanju i gradnji pruga i hidrocentrala je bivsa vlasta imala kljucnu ulogu
Ako ti se trazi po netu, trazi.
- drndalo
#3058 Re: juga 1950.-1990.
Nisam siguran da si mene htio citirati... Upravo to i ja tvrdim...stakasa wrote:Pa dobro eto odrzavala je korak, kako tako - kaskala, posrtala, padala ali se nije predavala, uredno se prijavljivala na takmicenja da nista, sa tamo nekom Holandijom. Poslje toga pobjegose iz vidokrugadrndalo wrote:Poslovica "duzan ko Grcka" ne seze dvije-tri godine unazad, to je postapalica koja je u upotrebi barem 80 godina... Portugal i Spanija nisu bas najsvjetliji primjeri zapada, jer su zbog vojnih diktatura i u Zapadnoj Evropi bili na "ignore"...
- drndalo
#3059 Re: juga 1950.-1990.
Zavisi sta gledas, BDP, rast, bla, bla, bla...Gojeni H wrote:
Nije ba, brato. To smo davno pokrili na necckoj od tema. SFRJ nikada nije dostigla nijednu zapadnu zemlju pa cak ni Portugal.
Necemo pricati o tome sto je npr. Portugal bio povelika kolonijalna i pomorsko tgovacka sila, vijekovima... Neutralan u 2 WW, i onda takav se mjeri jesul' tu negdje sa nekom SFRJ, koja je iz tog rata izasla gola i bosa, i 2x desetkovana sto se stanovnistva tice...
Last edited by drndalo on 20/02/2017 13:08, edited 2 times in total.
- Gojeni H
#3060 Re: juga 1950.-1990.
JAsta su. Chemerika je i pomogla tu diktaturu u Grckoj.drndalo wrote:Poslovica "duzan ko Grcka" ne seze dvije-tri godine unazad, to je postapalica koja je u upotrebi barem 80 godina... Portugal i Spanija nisu bas najsvjetliji primjeri zapada, jer su zbog vojnih diktatura i u Zapadnoj Evropi bili na "ignore"...
- stakasa
#3061 Re: juga 1950.-1990.
Kazem razvoj, daklem 45 - 80, zatekli nepismenih preko osamdeset posto, trebalo je to stic. O brzini u odnosu na ostale je rjec, prati crvenu linijuGojeni H wrote:Nije ba, brato. To smo davno pokrili na nekoj od tema. SFRJ nikada nije dostigla nijednu zapadnu zemlju pa cak ni Portugal.stakasa wrote:Ne razumijem... Titina Yu (WW2 - Titina smrt) je imala jaci razvoj od Portugala. Portugal, Grcka, Spanija to je zivnulo tek sa ulaskom u EU. Uostalom kao i normalna ekipa iz ovog zadnjeg paketa - Poljska, Estonija, Ceska...Gojeni H wrote:
Brato, pratila trendove u odnosu na zemlje Varsavskog pakta. Pratila kufer moj u odnosu na najnizi Portugal npr., sa zapreznim vozilima po glavnim putevima.
Last edited by stakasa on 20/02/2017 13:12, edited 1 time in total.
- Banksy
#3062 Re: juga 1950.-1990.
Gojeni H wrote:
Brato, pratila trendove u odnosu na zemlje Varsavskog pakta. Pratila kufer moj u odnosu na najnizi Portugal npr., sa zapreznim vozilima po glavnim putevima.
Bili su zaista giganti i majstori, ali ne i mađioničari.
U određenoj vremenskoj jedinici, razvoj se mjeri prema zatečenom stanju i onom za sobom ostavljenom.
- Gojeni H
#3063 Re: juga 1950.-1990.
stakasa wrote: Zona A ili Zona Be?
'Nas sta brato ... i za manje rasporim do grkljana.
- Gojeni H
#3064 Re: juga 1950.-1990.
Banksy wrote: Nego, da se ne bismo prenemagali i dalje nabrajali šta je ko kome bio, možda bi bilo pametnije, ako uopće želiš, da se vratimo na post koji te je zasvrbio, a nakon kojeg si, u nedostatku argumenata, krenuo s etiketama.
Evo sad gledam prethodne postove ... sta me zasvrbilo, fakat ne kontam?
- drndalo
#3065 Re: juga 1950.-1990.
Upravo o toj pomoci i pricam, sta mislis kome su bili duzni...? Kini? Bangladeshu?Gojeni H wrote:JAsta su. Chemerika je i pomogla tu diktaturu u Grckoj.drndalo wrote:Poslovica "duzan ko Grcka" ne seze dvije-tri godine unazad, to je postapalica koja je u upotrebi barem 80 godina... Portugal i Spanija nisu bas najsvjetliji primjeri zapada, jer su zbog vojnih diktatura i u Zapadnoj Evropi bili na "ignore"...
- Gojeni H
#3066 Re: juga 1950.-1990.
Dobro. Znaci ipak netacno da je bila rame uz rame sa bilo kojom zemljom na Zapadu? - Naravno da je netacno.Banksy wrote:Gojeni H wrote:
U određenoj vremenskoj jedinici, razvoj se mjeri prema zatečenom stanju i onom za sobom ostavljenom.
Isto kao sto je tacno da je imala suverenitet o kakvom danasnja Bosna, na nasu zalost, moze samo sanjati.
- stakasa
#3067 Re: juga 1950.-1990.
Moram malo na zajebanciju okrenut, ovo je tema opustenog karakteraGojeni H wrote:stakasa wrote: Zona A ili Zona Be?![]()
'Nas sta brato ... i za manje rasporim do grkljana.
- Banksy
#3068 Re: juga 1950.-1990.
Kako ja to mogu znati? Etikete se dijele iz nemoći, kad nestane argumenata. Otkud ja znam šta te zasvrbilo.Gojeni H wrote:Banksy wrote: Nego, da se ne bismo prenemagali i dalje nabrajali šta je ko kome bio, možda bi bilo pametnije, ako uopće želiš, da se vratimo na post koji te je zasvrbio, a nakon kojeg si, u nedostatku argumenata, krenuo s etiketama.![]()
Evo sad gledam prethodne postove ... sta me zasvrbilo, fakat ne kontam?
Gojeni H wrote:Razumijem ja vas Titoiste, vjera je vjera i u to se nikome ne treba petljati.Banksy wrote:
To je sažetak - Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja. Bude na ovoj, i sličnim temama, zaista svega, uglavnom benigna zafrkancija, ali ako govorimo ozbiljno, najjednostavniji i najefektniji test je onaj koji radi usporedbu stanja nacije (naroda) u trenutku kad Tito preuzima vlast i u trenutku kad on fizički odlazi, pa i još koju godinu kasnije. U materijalnom i duhovnom, u civilizacijskom smislu, to su svjetlosne godine razlike.
Nakon zadnjeg rata, kako smo svoji na svome, strmoglavljujemo se slobodnim padom, a tla ne vidimo. Relativizacije tih fakata, a pod plaštom propitivanja tobožnjih sloboda verbalnog delikta i sličnih budalaština, ne mogu dovesti u sumnju i pod pitanje gore navedeno.
Ukratko, nekad, iza ''zavjese'', bili smo, u svakom smislu, dio savremenog svijeta, bliži mu no ikad, dok nas se danas, i duhovno i materijalno i civlizacijski, šalje u 19. stoljeće. Što je najgore, i taj napredak i ovaj nazadak, i jedno i drugo, su dio plana i pomno smišljene strategije.
Lijeno mi je više i pisati o očitom...
- stakasa
#3069 Re: juga 1950.-1990.
Nismo mi nikad bili rame uz rameGojeni H wrote:Dobro. Znaci ipak netacno da je bila rame uz rame sa bilo kojom zemljom na Zapadu? - Naravno da je netacno.Banksy wrote:Gojeni H wrote:
Isto kao sto je tacno da je imala suverenitet o kakvom danasnja Bosna, na nasu zalost, moze samo sanjati.
- Banksy
#3070 Re: juga 1950.-1990.
Da bi tema ostala ozbiljna i suvisla, nema druge nego je zaista okrenuti na zajebanciju.stakasa wrote:
Moram malo na zajebanciju okrenut...
- stakasa
#3071 Re: juga 1950.-1990.
Na ovoj temi mahom komentarisemo slike tena i kariranih kosulja. To radimo ovde i nigdje drugo, barem sto sam ja upratio. Ovih ideoloskih ima barem petnestBanksy wrote:Da bi tema ostala ozbiljna i suvisla, nema druge nego je zaista okrenuti na zajebanciju.stakasa wrote:
Moram malo na zajebanciju okrenut...
- Gojeni H
#3072 Re: juga 1950.-1990.
Ako cemo pravo, slazem se da je taj napredak bio nevjerovatno brz. Da li bi danas bilo oku i dusi ugodna upotreba onoga sto se danas zove robovskom radnom snagom je pitanje. Mislim, divimo se mi i Velikom kineskom zidu, ali Dzan Ci Vuu vucenje kamenja na ledjima nije bio nikakv razlog za divljenje.stakasa wrote: Kazem razvoj, daklem 45 - 80, nepismeno preko osamdeset posto, trebalo je to stic. O brzini je rjec, prati crvenu liniju
Sto se obaveznog opismenjavanja tice, to jeste najveca i najvrijednija zaostavstina SFRJ.
- piupiu
#3073 Re: juga 1950.-1990.
Ne kontam zašto bi i kako jedna viševjekovna kolonija uopšte mogla biti rame uz rame sa viševjekovnim imperijama i kolonizatorima, nelogično je uopšte postavljati takve teze....stakasa wrote:Nismo mi nikad bili rame uz rameGojeni H wrote:
Dobro. Znaci ipak netacno da je bila rame uz rame sa bilo kojom zemljom na Zapadu? - Naravno da je netacno.
- drndalo
#3074 Re: juga 1950.-1990.
Izvini, na pocetku radne akcije su vecini zaista bile dobrovoljne... Zatvorenici nisu bili dobrovoljno dio toga, ali slabo ih se sta pitalo... Ljudi su isli iz raznih razloga, najvise iz zelje da nakon rata najzad krenemo u bolje sutra, i da tome i oni doprinesu...
U moje doba je to vec bilo onako indoktrinacijski, ali moja tetka je na Brcko-Banovici zaradila udarnicku znacku dobrovoljno...
Robovski...? Mozda...
Zato je sada rad djece u Bangladesu koja siju gace i tene Nike, za 1$ dnevno, demokratija i kapitalizam...
U moje doba je to vec bilo onako indoktrinacijski, ali moja tetka je na Brcko-Banovici zaradila udarnicku znacku dobrovoljno...
Robovski...? Mozda...
Zato je sada rad djece u Bangladesu koja siju gace i tene Nike, za 1$ dnevno, demokratija i kapitalizam...
Last edited by drndalo on 20/02/2017 13:36, edited 5 times in total.
- Gojeni H
#3075 Re: juga 1950.-1990.
Banksy wrote:
Kako ja to mogu znati? Etikete se dijele iz nemoći, kad nestane argumenata. Otkud ja znam šta te zasvrbilo.
Hajd' nemoj se ljutit' ... ne bi ziv bio ni napretka imao, kad ne bi malo podbadao.