Champions league 2013/14

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
missko

#3051 Re: AW: Champions league 2013/14

Post by missko »

kory_galaktikos wrote:a imas situacija draxlera koji je haman sve dogovorio sa arsenalom,ali onda u zadnjem trenutku uli hoenes nazove te iz salke-a i ostavite ga on je nas...kao da im se niko ne smije usprotivit,kao da ih bavarci hrane
Ma nece on njih nazvat nego kontaktira njega preko saigraca iz repke koji igraju za Bayu i kontaktira mu menadzera kojeg potkupi za par miliona i prica ide svojim poznatim tokom. Mada sumnjam da su zainteresovani za Draxlera, mozda cine neku protuuslugu Salkeu pa pumpaju cijenu samo da Arsenal plati momacki

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk
MOSALJOZE

#3052 Re: Champions league 2013/14

Post by MOSALJOZE »

Fair play bi dosta toga riješio.Iz "sjene" bi izašli svi prosječni europski klubovi.Tu bi svakako švabe najviše profitirale,jer oni već rade po takvom sistemu.Samo pitanje je postoji li uopšte volja u uefi da se takvo nešto uradi.Znate sjedne Abramović,ŠEJH MANSUR šejh ovaj šejh onaj malo ga počaste i idemo dalje
Partijaner

#3053 Re: Champions league 2013/14

Post by Partijaner »

Nema od tog fair playa nista, ne vjerujem da ce se sprovest u djelo.
missko

#3054 Re: Champions league 2013/14

Post by missko »

Fer plej moze samo ako se osnuje liga velikana na nivou uefe a ne mozes po nacional im ligama naredjivat ko ce koliko trosit

fosil

#3055 Re: Champions league 2013/14

Post by fosil »

Salary cap bi mozda bio rijesenje.
mistek

#3056 Re: Champions league 2013/14

Post by mistek »

Ma neće ni Bayernovo u Njemačkoj do zore, bez obzira što će oni svako malo praviti situaciju da im najbolji sastav lige ne može ništa, morati će makar napraviti sezonu-dvije stagnaciju. Dobro, to se sad ne nadzire, ali za koju godinu sigurno.
Od sezone 00/01, pa sve do sada, Bayern je tek jednom uzeo dvije uzastopne titule. Vazda bi im neko uletio između. Međutim, problem je što kod Švaba to bude kratkog vijeka. Wolfsburg uzeo titulu, poslije rasprodaja, raspad sistema. Prije toga Stuttgart, isto za 2 godine dospjeli na dno. Prije 10-ak godina su Werder i Leverkusen bili konkurentniji u Evropi, ali jednostavno sad nema tolikog kvaliteta.

Uostalom, nije ovo problem Njemačke, nego bilo koje lige, samo je pitanje koliko jakih ekipa ima. Pa i Španci imaju 2 jake ekipe, igrom slučaja ove sezone dobar At. Madrid. Jednostavno, bilo koja druga ekipa većinom nema neke šanse protiv ove evropske kreme. Talijani crkli odavno. Ni Englezi nisu daleko od toga. Tri konkurentne ekipe, ostalo bi bilo talašika. Čak štaviše, meni se čini da najčešće Švabe naruše neki standardni izgled završnice LŠ. Barcelona i Real iz Španije, PSG iz Francuske, Bayern (i eventualno, ali sumnjam Dortmund) iz Njemačke, City, United i Chelsea iz Engleske, plus Juventus i eventualno ako se ko od milanskih klubova izdigne, to je standardno i za naredne 2-3 sezone.

Meni je najžalivije što je danas praktično nemoguće da se dese stvari od prije 10-ak godina, kada neke manje ekipe, ili ekipe iz slabijih liga igraju samu završnicu. Ovdje ne mislim na nafakaše tipa APOEL, Marsej prije 2 godine, nego ekipe koje igraju lijepo za oko, koje su mogle i dalje da je bilo sreće, tipa Šahtjora nekad, Lyona onih godina, Villareala, ili Porta, pa čak i Fener one jedne sezone igrao prelijepo, Roma znala izletati daleko, PSV isto odigrao 2-3 sezone do četvrtfinala ili ono jednom i do polufinala, ili vakat kada su Panathinaikos i Nantest harali Evropom :D
Madrid

#3057 Re: Champions league 2013/14

Post by Madrid »

Ne znam sto City stavljate u tu grupu favorita, oni su svoje prokockali u prvoj utakmici, mislim da je najbolje Roy Keane rekao kakve su njihove sanse u uzvratu.
Zenit, Leverkuzen i Schalke su bas ispale levatske ekipe, da su imalo ozbiljnije trazio bi se krivac za ovakve igre.
Zenit i Leverkuzen primise golove prije nego su se i oznojili, rusi cak dva, a Schalke htio sa Realom da se nadigrava, isprsili odbranu na 30+ metara od svog gola, to je cak primjetio i expertski voditeljski par na OBN-u :-D
Mišo_Kovač

#3058 Re: AW: Champions league 2013/14

Post by Mišo_Kovač »

missko wrote: Kroosa
Čisto da se razumijemo, Kroos nikad nije bio Leverkusenov igrač... Otišao na jednogodišnju posudbu iz Bayerna i potom se uredno vratio... Kao što je i Alaba bio na posudbi u Hoffenheimu, pa se vrnuo nazad... Nikakvog "otimanja" nije bilo 8)
Bosanski_kralj

#3059 Re: Champions league 2013/14

Post by Bosanski_kralj »

Čelzi će biti zajeban, ako prođu dalje. Oni dobro prolaze kad nisu favoriti.
Ali_G

#3060 Re: Champions league 2013/14

Post by Ali_G »

Chelsea samo ako ga posluzi zrijeb moze napraviti nesto vise. Pate se citavu sezonu. Real, Bayern, Barca, svako bi od njih hladno uzeo Galatu. Real ako ostane u ovoj formi je prvi kandidat za LP. U formi ekipa, u formi pojedinci, ima k'o da raspo da 20m ako ne ide drugacije.
ledeni_caj

#3061 Re: Champions league 2013/14

Post by ledeni_caj »

Zdravko Mamic da ima klub u Bundesligi Porto bi bio mala maca za njega koje bi pare covjek uzeo. Ako bi ostao van zatvora naravno. :D Cuj u jednoj od najjacih ekonomija na svijetu nema para. :kiss: Ne znaju ljudi i to je sve, Dortmund koji nema para izdvoji 50 miliona eura za pojacanja i ne dovede ni jednog igraca koji im je prevaga na terenu. Haj ba zdrao i vi i vase ambicije o pariranju Bayernu. :oops: Klub koji ce parirati sadasnjem Bayernu se ne moze naci ni u jacim ligama od BL, ali ovi levati ne znaju ni da naprave drugi klub u drzavi koji ce bar cekati pad Bayerna koji ce za god dvije sigurno doci. Ja svoje nade polazem u Wolfsburg.
Šibicar

#3062 Re: Champions league 2013/14

Post by Šibicar »

Problem njemačkih klubova nije njihov kvalitet ili nekvalitet,već to što se u Bundesligi godinama gaji odredjeni sistem i stil igre,sistem koji je za gol više tj. sistem koji tu ligu čini najatraktivnijom za gledaoce,bez obzira što nemaju nekih velikih imena u ekipama(kao Englezi npr.).Na problem nailaze kad se sretnu sa ekipama koje su višestruko kvalitetnije od njih a oni hoće da se nadigravaju i onda ih ovi obično pregaze,jer ne možeš protiv Reala igrati isto k'o protiv Herte,ne ide jbg. moraš se malo povući,pokušati zadržavati loptu što duže i čekati svoju priliku iz neke kontre ili greške protivnika,ali oni nažalost ne znaju tako igrati.Da je kojim slučajem bila neka francuska ekipa umjesto Šalkea,siguran sam da ih ne bi ovako pregazili,bez obzira što su kvalitetom ispod Šalkea,ali u Francuskoj se zato igra dosta tvrdje i dosadnije,i oni su navikli na taj stil igre.
ultima_palabra

#3063 Re: Champions league 2013/14

Post by ultima_palabra »

Tačno, ovi su izletili naprijed sa 5 ofanzivnih igrača... to je više nego što je RM imao :-) Mada ne znam šta bi uradili i da su se branili, obzirom da im u odbrani igraju klocevi tipa Santana i Matip.
BHF_Manijak

#3064 Re: Champions league 2013/14

Post by BHF_Manijak »

Ma nije mi jasno kako ne mogu zadrzati igraca, pa ako iko ima para onda je to Bundesliga, jebem mu majku! U Spaniji cini mi se da Levante, ili u Engleskoj Hull, mogu ponuditi jace ugovore od njemackih ekipa! :-) :roll: :roll:

Skrti su previse i onda zbog toga igraci odlaze u druge lige. PA U Dortmundu je plata od oko 5mil eura ono san snove, a tolike cifre u Engleskoj imaju klubovi koji se za opstanak bore.
Nedavno je bila prica na SkySportu kako Stoke ima budzet slican Dortmundovom ili Schalkeovom, nisam siguran! :roll: :roll: :roll: Pa kako Bog te vidio, kako? A finansijski najzdravija liga, kako onda nema para?

Schalke Kellera s noge na nogu nabiti. Ragnick se bolje nosio s Unitedom, koji je tada bio priblizno danasnjem Realu, a Schalke im'o slabije igrace! :-)
Šibicar

#3065 Re: Champions league 2013/14

Post by Šibicar »

Zato ih još više cijenim,zato što su u odnosu na ostale najjače lige umjereni u ekstremnom davanju novca i ulaganju u ekipe.Zato što im je godišnja karta za utakmice jeftinija nego kod Engleza paket tv prenosa EPL,i smatram da su Švabe jedini koji će kol'ko tol'ko spasili svoj fudbal od propasti,i to upravo zbog tih stvari.Najatraktivniji,najinteresantniji sa najpunijim stadionima i najviše golova u Evropi :thumbup: ,a sad što se ne žele takmičiti sa Englezima i ostalim Realima i Barselonama u enormnom ulaganju u igrače,to je za mene pozitivno a ne negativno.
sema911s

#3066 Re: Champions league 2013/14

Post by sema911s »

engleska liga sve vise lici na prvenstvo klubova iz amerike, arabije, kine, indonezije, kanade,.,., imal i jedan klub u eng. ligi da je u vlasnistvu navijaca,. bar dioo,., ne neki petoligass
vicious

#3067 Re: Champions league 2013/14

Post by vicious »

Ogromna razlika u prihodima od TV prava i pravilo 50+1 su čini mi se najveći razlozi za taj finansijski jaz između Bundeslige i recimo EPL.
Tako Englezi godišnje ubiru 2,16 milijardi eura od TV prava, a BL "mizernih" 600 miliona.
Pravilo 50+1 predstavlja branu protiv pretvaranja klubova u čista privredna društva, tj. kao pokušava se na neki način sačuvati sportski interes ispred ekonomskog. Drugo je pitanje koliko je to u današnjem vremenu primjereno i moguće, i o tome bi se sigurno dalo diskutovati. :D

Bayern je recimo primjer da se i uz te limite može napraviti jak i ekonomski moćan klub, samo što mnogi zaboravljaju da je to proces koji je trajao decenijama.
Partijaner

#3068 Re: Champions league 2013/14

Post by Partijaner »

vicious wrote:Ogromna razlika u prihodima od TV prava i pravilo 50+1 su čini mi se najveći razlozi za taj finansijski jaz između Bundeslige i recimo EPL.
Tako Englezi godišnje ubiru 2,16 milijardi eura od TV prava, a BL "mizernih" 600 miliona.
Pravilo 50+1 predstavlja branu protiv pretvaranja klubova u čista privredna društva, tj. kao pokušava se na neki način sačuvati sportski interes ispred ekonomskog. Drugo je pitanje koliko je to u današnjem vremenu primjereno i moguće, i o tome bi se sigurno dalo diskutovati. :D

Bayern je recimo primjer da se i uz te limite može napraviti jak i ekonomski moćan klub, samo što mnogi zaboravljaju da je to proces koji je trajao decenijama.
Da, upravu si, jedino za cim Bundesliga kaska su prihodi i TV prava i nista drugo.
stup metropola

#3069 Re: Champions league 2013/14

Post by stup metropola »

bundes liga kaska dobro i kvalitetom za engleskom i spanskom ligom
missko

#3070 Re: AW: Champions league 2013/14

Post by missko »

BHF_Manijak wrote:Ma nije mi jasno kako ne mogu zadrzati igraca, pa ako iko ima para onda je to Bundesliga, jebem mu majku! U Spaniji cini mi se da Levante, ili u Engleskoj Hull, mogu ponuditi jace ugovore od njemackih ekipa! :-) :roll: :roll:

Skrti su previse i onda zbog toga igraci odlaze u druge lige. PA U Dortmundu je plata od oko 5mil eura ono san snove, a tolike cifre u Engleskoj imaju klubovi koji se za opstanak bore.
Nedavno je bila prica na SkySportu kako Stoke ima budzet slican Dortmundovom ili Schalkeovom, nisam siguran! :roll: :roll: :roll: Pa kako Bog te vidio, kako? A finansijski najzdravija liga, kako onda nema para?

Schalke Kellera s noge na nogu nabiti. Ragnick se bolje nosio s Unitedom, koji je tada bio priblizno danasnjem Realu, a Schalke im'o slabije igrace! :-)
Kako ti nije jasno. Ovi svi mogu imati minus a u BL ne smijes bit donji jer te nema ko onda izvuci, sponzori dizu ruke jer svi hoce vlasnistvo pravilo 50+1 samo tjera lovu iz BL. Nema para jednostavno. U takvoj situaciji je jedan klub profitirao ali za ostale nema prostora. Kad kazu finansijski stabilna liga misli se na stanje kakvo je sada a to je da su plate male i da nema puno duga i da su vecina samoodrzivi aline da profitiraju i prave lovu

jeza u ledja

#3071 Re: Champions league 2013/14

Post by jeza u ledja »

vicious wrote:Ogromna razlika u prihodima od TV prava i pravilo 50+1 su čini mi se najveći razlozi za taj finansijski jaz između Bundeslige i recimo EPL.

A mozda ti limiti upravo postoje da bi Bayernu odrzavali primat?
vicious

#3072 Re: Champions league 2013/14

Post by vicious »

Vecina klubova u BL podržava to pravilo, tako da...

Sent from my HTC One using Tapatalk
missko

#3073 Re: AW: Champions league 2013/14

Post by missko »

vicious wrote:Vecina klubova u BL podržava to pravilo, tako da...

Sta mislis da li je uprava Sarajeva od prije 5 god bila za privatizaciju ? Nije jer kako bi klepali lovu Muco i bagra, e takva je situacija u vecini Njemackih BL ne mislim finansijska nego u upravama sjede ljudi koji samo sebi profit prave a rezultati kluba im nisu toliko bitni

sema911s

#3074 Re: AW: Champions league 2013/14

Post by sema911s »

missko wrote:
vicious wrote:Vecina klubova u BL podržava to pravilo, tako da...

Sta mislis da li je uprava Sarajeva od prije 5 god bila za privatizaciju ? Nije jer kako bi klepali lovu Muco i bagra, e takva je situacija u vecini Njemackih BL ne mislim finansijska nego u upravama sjede ljudi koji samo sebi profit prave a rezultati kluba im nisu toliko bitni

ovo ti se cini,., mislim da uprava kluba mora nekome odgovarat,.pokrajini, nekom drzavnom organu,., jer ko je vlasnik kluba,., drzava narod ,.pokrajina,., regija,., i ko izabere tog direktora, tu upravu, i ko ih smijeni,.

kod privatnih klubova vazan je samo profit cista racunica,.
Objektivni navijac

#3075 Re: Champions league 2013/14

Post by Objektivni navijac »

sema911s wrote:engleska liga sve vise lici na prvenstvo klubova iz amerike, arabije, kine, indonezije, kanade,.,., imal i jedan klub u eng. ligi da je u vlasnistvu navijaca,. bar dioo,., ne neki petoligass
Tacno tako,premiership nije engleska liga,engleska liga je championship. Premiership je svjetska-globalna liga,vlasnici klubova su uglavnom stranci,posjetioci su uglavnom stranci. To je liga koja ide ispred svih u pitanju globalne medijske prezentacije,zato i onolike pare od TV prava i reklama. Prosjecan Afrikanac,Indijac,Azijat zna nabrojati pola igraca iz premiershipa ali zato jedva namuca 2-3 kluba iz italijanske ili bundes lige.
Bundes liga je lokalna,drzavna liga i ne moze se porediti sa premiershipom.
Locked