hrvatska-more

Post Reply
Tragos

#3051 Re: hrvatska-more

Post by Tragos »

sherbett wrote:jel radi još onaj klub u Medenama? jel se F1 zvao?

Medena je ogroman hotelski kompleks u Segetu pokraj Trogira. Kad ideš iz Trogira prema Šibeniku. F1 je u Planom. To ti je smjer put Splita. Da, preuredio se i još radi. Nedavno se opet otvorio.
riko-ga

#3052 Re: hrvatska-more

Post by riko-ga »

Frisko sa Jadrana :D sve kao i prosle godine no zanima me nesto drugo.Pri ulasku u Hrvatsku u pasos je stavljen "muhur" na granici.No pri povratku su nam samo mahnuli tako da nema "muhura" da sam napustijo Hrvatsku(EU).Da li zbog toga mogu imati neke komplikacije ako bi uskoro ponovo krenuo ka EU.Planiram u Slovacku ici tako da nebi bilo ugodno da me to nesto zeza.........
Keiko

#3053 Re: hrvatska-more

Post by Keiko »

@Tragos - Ne zaboravi da za 100kn dnevno nije dovoljan samo cipal sa gradela. Triba judima minjat' lancune I sugomane barem dvaput dnevno. Kad je sezona, nema makinja da staje! :lol:
Tragos wrote:nedaleko od Trogira se nalazi jedan od naj klubova u ciloj dalmaciji. 20 min. vožnje. Aurora.
Au, kako me podsjeti na poslijeratna ljetovanja, plesanje po cijelu noc I izlazak iz Aurore u doba dana kad ostali turisti idu na plazu,... 8-)
Tragos

#3054 Re: hrvatska-more

Post by Tragos »

sherbett wrote: tamo sam bila jednom sa školom..to je od Štimca još uvijek?
Sve si pomiješala. :-D Nije valjda škola bila tako davno. :-D Štimac to nikad nije držao.Koliko ja znam, Štimac je držao diskoteku na otoku Braču i jednu u Splitu.
Alfons Kauders

#3055 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Tragos wrote:
Sve si pomiješala. :-D Nije valjda škola bila tako davno. :-D Štimac to nikad nije držao.Koliko ja znam, Štimac je držao diskoteku na otoku Braču i jednu u Splitu.
I izbacio je Alku Vuicu iz obje. :D
Tragos

#3056 Re: hrvatska-more

Post by Tragos »

Keiko wrote:@Tragos - Ne zaboravi da za 100kn dnevno nije dovoljan samo cipal sa gradela. Triba judima minjat' lancune I sugomane barem dvaput dnevno. Kad je sezona, nema makinja da staje! :lol:
Tragos wrote:nedaleko od Trogira se nalazi jedan od naj klubova u ciloj dalmaciji. 20 min. vožnje. Aurora.
Au, kako me podsjeti na poslijeratna ljetovanja, plesanje po cijelu noc I izlazak iz Aurore u doba dana kad ostali turisti idu na plazu,... 8-)

;-) Ljudi misle turizam, ovo ,ono. Dikod bi čovik sve posla u pm. Evo, prijatelju mi njemci prije neki dan pobigli i nisu platili. Ni njemci nisu šta su bili... 8-) Pojedini turisti troše više energije nego rasvjeta New Yorka. Valjda namjerno. Upale klimu, rastvore prozore i tako 24 sata. Kad ih ima i kad ih nema. :roll: Ne možeš im ništa reć. Njihovo pravo. Valjda se i doma tako ponašaju. U wc školjku bacaju baby maramice (koje su živi beton), kutije duvana, kosti od ručka, čovik bi i medvjeda valjda naša u septičkoj, i nema šta ne...
Umrljaju ti kamen, koji se više nikad ne može oprat, sa jebenim ježevima, lignjama, sipama.... Onda sljedeći dođu i napišu recenziju kako je prljavo na balkonu. Jebi ga. Nemaš vrimena za ištemat, zalipit i fugirat kamen u 3 sata koliko traje odlazk starih i dolazak novih gostiju. Pivaju i smiju se po cilu jebenu noć, kao da ne postoje ljudi u Dalmaciji koji rade jutarnju...

... ali jebi ga. To je cijena turizma.Ljudi ipak zarade. Neka. Dobro je. Stvarno ima gostiju za poželit, a ima i šporkih, nekulturnih ljudi koji non- stop nešto zahtjevaju i seru.

Za apartman triba uložit jako puno love. Kad će on sam sebe isplatit? Za par godina? Desetljeće? Velike cijene? Molim? Ako imaš sreće, dozvolit će ti preinaku krova. (malo građevinske teme :-D ) Napravit ćeš apartman. Namješten. Tu ćeš stuć od 30 000- 40 000 eura. Onda će ti doć Poljak i žalit će se da mu je 50- 60 eura po danu skupo. Pička ti materina. 1.8 tražiš za 40 eura? Govno jedno! Ja se u Krakovu nisam uspio ni popišat, a da ne platim! Luđaci zatvaraju jebene wc- e. U ciloj državi. Moraš molit da bi se pokenja.

Računica. da ti je 2 mjeseca puno, što je gotovo nemoguće, ti po apartmanu brutto imaš 3000 eura. Netto, (energija i porezi) imaš, recimo, 2200 eura. Računica je jednostavna. Za 15 godina ću vratit uloženo. Ajmo reć. Jebene popravke- ne računam.

60 eura skupo? Ne, ne. Triblo bi stavit 20 eura. To bi bilo fer. Ali mi zločesti dalmatinci želimo da, na check out-u gost nam se ima pravo jedan put posrat na glavu. Mislim da bi onda to bila fer cijena. :roll:

p.s.
I ja se sićan tadašnjih partya u Aurore. Onda je elektronska glazba i valjala.
Last edited by Tragos on 26/08/2013 11:32, edited 1 time in total.
Tragos

#3057 Re: hrvatska-more

Post by Tragos »

Alfons Kauders wrote:
Tragos wrote:
I izbacio je Alku Vuicu iz obje. :D
:lol: Istina.
Alfons Kauders

#3058 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Tragos wrote:
Keiko wrote:@Tragos - Ne zaboravi da za 100kn dnevno nije dovoljan samo cipal sa gradela. Triba judima minjat' lancune I sugomane barem dvaput dnevno. Kad je sezona, nema makinja da staje! :lol:

;-) Ljudi misle turizam, ovo ,ono. Dikod bi čovik sve posla u pm. Evo, prijatelju mi njemci prije neki dan pobigli i nisu platili. Ni njemci nisu šta su bili... 8-) Pojedini turisti troše više energije nego rasvjeta New Yorka. Valjda namjerno. Upale klimu, rastvore prozore i tako 24 sata. Kad ih ima i kad ih nema. :roll: Ne možeš im ništa reć. Njihovo pravo. Valjda se i doma tako ponašaju. U wc školjku bacaju baby maramice (koje su živi beton), kutije duvana, kosti od ručka, čovik bi i medvjeda valjda naša u septičkoj, i nema šta ne...
Umrljaju ti kamen, koji se više nikad ne može oprat, sa jebenim ježevima, lignjama, sipama.... Onda sljedeći dođu i napišu recenziju kako je prljavo na balkonu. Jebi ga. Nemaš vrimena za ištemat, zalipit i fugirat kamen u 3 sata koliko traje odlazk starih i dolazak novih gostiju. Pivaju i smiju se po cilu jebenu noć, kao da ne postoje ljudi u Dalmaciji koji rade jutarnju...

... ali jebi ga. To je cijena turizma.Ljudi ipak zarade. Neka. Dobro je. Stvarno ima gostiju za poželit, a ima i šporkih, nekulturnih ljudi koji non- stop nešto zahtjevaju i seru.

Za apartman triba uložit jako puno love. Kad će on sam sebe isplatit? Za par godina? Desetljeće? Velike cijene? Molim? Ako imaš sreće, dozvolit će ti preinaku krova. (malo građevinske teme :-D ) Napravit ćeš apartman. Namješten. Tu ćeš stuć od 30 000- 40 000 eura. Onda će ti doć Poljak i žalit će se da mu je 50- 60 eura po danu skupo. Pička ti materina. 1.8 tražiš za 40 eura? Govno jedno! Ja se u Krakovu nisam uspio ni popišat, a da ne platim! Luđaci zatvaraju jebene wc- e. U ciloj državi. Moraš molit da bi se pokenja.

Računica. da ti je 2 mjeseca puno, što je gotovo nemoguće, ti po apartmanu brutto imaš 3000 eura. Netto, (energija i porezi) imaš, recimo, 2200 eura. Računica je jednostavna. Za 15 godina ću vratit uloženo. Ajmo reć. Jebene popravke- ne računam.

60 eura skupo? Ne, ne. Triblo bi stavit 20 eura. To bi bilo fer. Ali mi zločesti dalmatinci želimo da, na check out-u gost nam se ima pravo jedan put posrat na glavu. Mislim da bi onda to bila fer cijena. :roll:

p.s.
I ja se sićan tadašnjih partya u Aurore. Onda je elektronska glazba i valjala.
najmanji problem u hrvatskoj je cijena privatnog smjestaja... bez problema se moze naci prilicnog dobar apartman, s klimom, wifijem, parkingom i ostalim zajebancijama za postene pare... naravno, ima i dosta onih koji smatraju da je pregradjena soba od 20 kvadrata s wcom, ringlom i sudoperom apartman, ali jbg. treba paziti sta se uzima

problem je ogranicena vanpansionska ponuda, pogotovo u manjim mjestima... problem su i cijene svega i svacega, pogotovo za turiste koji bas i nisu upuceni i snalazljivi kao domaci, tj ne znaju jezik i izgledaju kao zrtve... tu svega ima

nazalost Linic i njegovi krvoloci su se okomili na male ugostitelje i obrte, cijene svaku lipu... meanwhile svakog boli kurac za neuslovnim, nekategorisanim apartmanima i "sumnjivim" praksama za dranje koze poljacima, rusima i ostalim koji nas jos uvijek nisu bas najbolje upoznali
doktor78

#3059 Re: hrvatska-more

Post by doktor78 »

Tragos wrote:
Otici cemo u off-topic, ali vezano za ovo boldirano: vidio sam u jednom hotelu na Jadranu neke senzore, cim otvoris prozor klima se iskljucuje i nece se ukljuciti dok se prozor ponovno ne zatvori. Eto rjesenja i za tvoje probleme :)
aribes

#3060 Re: hrvatska-more

Post by aribes »

riko-ga wrote:Frisko sa Jadrana :D sve kao i prosle godine no zanima me nesto drugo.Pri ulasku u Hrvatsku u pasos je stavljen "muhur" na granici.No pri povratku su nam samo mahnuli tako da nema "muhura" da sam napustijo Hrvatsku(EU).Da li zbog toga mogu imati neke komplikacije ako bi uskoro ponovo krenuo ka EU.Planiram u Slovacku ici tako da nebi bilo ugodno da me to nesto zeza.........
Oni su navikli da nam mahnu kad izadjemo iz Hr :D
Ali treba ih napomenuti da stave muhur i pri izlasku jer u zemljama EU mozes ostati 3 mjeseca u komadu i onda imas zabranu 6 mjeseci ulaska u zemlje EU. Ako ti nisu stavili muhur da si izasao iz Hr, mozes imati problem.
Ako nisam bila dovoljno jasna, pitaj ponovo :)
Alfons Kauders

#3061 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

doktor78 wrote:
Tragos wrote:
Otici cemo u off-topic, ali vezano za ovo boldirano: vidio sam u jednom hotelu na Jadranu neke senzore, cim otvoris prozor klima se iskljucuje i nece se ukljuciti dok se prozor ponovno ne zatvori. Eto rjesenja i za tvoje probleme :)
moze se sve napraviti, ali koliko kosta ta zajebancija? pogotovo ako imas klima uredjaje koji nisu kompatibilni... valja sve onda mijenjati radi neke relativno male ustede

a da ima svakavih degenerika... ima... i sam sam se uvjerio po komsiluku, ovaj susjedstvu

jedan detalj koji cesto zanemarujemo i u bosni i pogotovo u dalmaciji.... mnogi turisti dodju da puste mozak na pasu... tako da neko ko je 350 dana u godini ljekar, vrhunski menadzer ili arhitekta... na odmoru nerijetko postaje neodgovorni imbecil koji ne razmislja ni o cemu, kao dijete... takvih ima dosta, jednostavno ljude boli kurac

prije par godina lik je u mojoj ulici usao u tudji apartman i poceo se tusirati u neka doba noci... svabo, srednjovjecni gospodin, nije bio ni pretjerano pijan... zena u apartmanu kad nije dobila nervni slom, probudila se a u kupatilu landara nepoznata kita i pjevusi 99 luftbalons

jednostavno ljudi iskljuce mozak i bauljaju uokolo ko muhe bez glave... dovoljno je pogledati crnu hroniku u hrvatskoj za vrijeme sezone... kakve sve pizdarije prirede pa to nije normalno... gorska sluzba spasavanja, helikopteri, ronioci, vatrogasci... a nerijetko se to tradicionalno gasenje mozga zavrsi kobno (u mom malom mistu 2-3 slucaja u zadnjih 10 godina)... ljudi misle da su na odmoru i da im se ne moze desiti nista lose - sve dok ne padnu u provaliju dok postavljaju fotoaparat na stativ na litici gdje i divokoze pasu pod rucnom

s druge strane takvim je najlakse uzeti pare :D
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#3062 Re: hrvatska-more

Post by UltrasNaBaterije »

Alfons Kauders wrote:
doktor78 wrote:
Tragos wrote:
moze se sve napraviti, ali koliko kosta ta zajebancija? pogotovo ako imas klima uredjaje koji nisu kompatibilni... valja sve onda mijenjati radi neke relativno male ustede

a da ima svakavih degenerika... ima... i sam sam se uvjerio po komsiluku, ovaj susjedstvu

jedan detalj koji cesto zanemarujemo i u bosni i pogotovo u dalmaciji.... mnogi turisti dodju da puste mozak na pasu... tako da neko ko je 350 dana u godini ljekar, vrhunski menadzer ili arhitekta... na odmoru nerijetko postaje neodgovorni imbecil koji ne razmislja ni o cemu, kao dijete... takvih ima dosta, jednostavno ljude boli kurac

prije par godina lik je u mojoj ulici usao u tudji apartman i poceo se tusirati u neka doba noci... svabo, srednjovjecni gospodin, nije bio ni pretjerano pijan... zena u apartmanu kad nije dobila nervni slom, probudila se a u kupatilu landara nepoznata kita i pjevusi 99 luftbalons

jednostavno ljudi iskljuce mozak i bauljaju uokolo ko muhe bez glave... dovoljno je pogledati crnu hroniku u hrvatskoj za vrijeme sezone... kakve sve pizdarije prirede pa to nije normalno... gorska sluzba spasavanja, helikopteri, ronioci, vatrogasci... a nerijetko se to tradicionalno gasenje mozga zavrsi kobno (u mom malom mistu 2-3 slucaja u zadnjih 10 godina)... ljudi misle da su na odmoru i da im se ne moze desiti nista lose - sve dok ne padnu u provaliju dok postavljaju fotoaparat na stativ na litici gdje i divokoze pasu pod rucnom

s druge strane takvim je najlakse uzeti pare :D
:lol: :lol: :lol: hzahah ismijah se

nego, istina je to, i mene boli kurac za svim kad odem na odmor... Odemo obično ekipa od 4-5 osoba i uopce ne vodimo računa pretjerano da li smetamo kome, jel gost u apartmanu do nas spava, jel čist frižider, klima se postavi na 18 stepeni i ne gasi 24/7, voda se nemilice troši i hladi u zamrzivacu, prdimo, smrdimo, palimo i gasimo muziku po cijelu noc, smece iznesemo kad krenemo kući. Nekako i nije korektno, ali uvijek bude jedan sa nama ko voli rondat i sre o tome, pa cisti za nama... takve ljude mrzim pogotovo na moru. Samo daj hladno vopi, zvucnike 5 W dosta i opusti se jebote, platio si sve.

Nije turizam lak, i meni kad dođu Turci ili Hrvati u vikendicu upeksine i isprljaju, ali sta cu za 100 eura dan, nek seru po balkonu i dnevnoj sobi, ne smeta mi, čisticu ih rukama.
Keiko

#3063 Re: hrvatska-more

Post by Keiko »

doktor78 wrote:
Tragos wrote:
U junu smo bili na odmoru u Spanjolskoj i u hotelu je klima radila od 17.00 - 01.00. Svi prozori i balkonska vrata imaju te senzore da se klima iskljuci ako je ista otvoreno. U pocetku nam je biloo malo cudno da klima ne radi 24h pa da svako sebi ukljucuje i iskljucuje ali nam na kraju nije trebala ni tih 8 sati.
Banksy

#3064 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Podsjeti, Dežulović u najboljim danima ...

Nesretni dobri turist Švejk

22.07.2006

Prije nekoliko dana u splitskoj je bolnici nakon sedmodnevne kome preminuo 19-godišnji češki mladić, koji je na plaži u Brelima pao s gumenog koluta koji je vukao gliser te zadobio smrtonosnu frakturu lubanje. Tjedan ranije, u nedalekoj Baškoj Vodi, 63-godišnji je Čeh, nakon što mu je pozlilo u moru pred hotelom Milenium, izašao na plažu i srušio se mrtav. Tjedan ranije, u kamenolomu kod Basta, točno iznad Baške Vode, pronađeno je tijelo nestalog 68-godišnjeg češkog turista koji se dan ranije s grupom izletnika popeo na Biokovo, upisao u knjigu gostiju na vrhu Sveti Ilija te izdvojio iz skupine i pao s pedesetmetarske litice. Tjedan ranije, 43-godišnjem Čehu koji se kupao u moru ispred autokampa Solaris u Šibeniku gliser je posjekao obje noge.

Prokletstvo

Potonji je nesretni češki turist, međutim, ipak nekako preživio. Baš kao i 159 njegovih sunarodnjaka iz airbusa češke kompanije ČSA, kojemu se prije par dana pri polijetanju s Krka zapalio motor, nakon čega ga je s jednim preostalim motorom pilot uspješno prizemljio na pulski aerodrom. Priča o češkom avionu nema, naravno, izravne veze s pričama o Česima koji se pentraju dalmatinskim vrletima i plivaju trajektnim rutama, ali to sad već izgleda poput prokletstva. Barem stotinu i šezdeset čeških turista na povratku kući prepričavat će tako uzbudljive pustolovine s hrvatske obale: oni će moći reći da su preživjeli ljetovanje u Chorvatskoj.

Arkadija tisuću otoka na istočnoj strani Jadrana, pitoma i blaga obala toplog mora i zelenog hlada, gdje je najstrašnije morsko stvorenje ježinac, najveći rizik kockanje s ribljim menijem, a jedina realna životna opasnost umiranje od dosade ili ljepote - arhipelag gušta kojemu čak i domoroci zamjeraju nedostatak sadržaja i bilo kakve avanture, nazivajući ga rajem za penzionere i rekonvalescente, te "pasivnom zemljom za pasivni odmor" - za našu je češku braću iz nekog razloga, međutim, surova poput Ognjene zemlje.

Takav narod

Ono što su za dokone američke ili francuske turiste-avanturiste Bejrut, Bagdad ili svirepa, nepristupačna prostranstva Afganistana, to je za dobrog turista Švejka Dalmacija - daleka, egzotična, lijepa, ali opasna zemlja u koju zabrinute češke obitelji ispraćaju svoje najmilije onako kako drugdje u svijetu familije ispraćaju fotografe i snimatelje National Geographica. Oni koji se vrate prikazuju onda zadivljenim prijateljima u pivnici fotografije s jahanja velike, žute banane nepreglednom pučinom ispred Zaostroga, fascinantne pejzaže Podbiokovskog kanala uhvaćene s vjetrovitog Svetog Ilije, ili slike strašnih morskih zvijezda snimljene negdje u modrim dubinama gradske plaže u Makarskoj.

Jahanje velikih gumenih tuljaka, uza sav respekt prema opasnostima koje taj okrutni sport nosi, ponešto je ipak - dopustite tu mogućnost - bezopasnije od, šta ja znam, jahanja bijelih psina pod južnoafričkim hridinama. Eto, i ti nepristupačni dalmatinski otoci, koliko god se plovidba oceanskim džunkama i kon-tikijima ne može mjeriti s avanturama na hrvatskim trajektima, ipak nisu pacifički koraljni grebeni. U čemu je onda stvar? Zašto onda svakoga ljeta više Čeha izgubi glavu na jadranskom plavom žalu nego što ih je stradalo za ruske intervencije 1968. godine?

- Česi su takav narod. Ljudi mogu stotinu puta biti informirani o tome što sve mogu učiniti bura i veliki valovi, ali Čeh misli da će sve to bez problema savladati - jednostavno je na konferenciji za novinare objasnio češki ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda.

Šlape i disalice

Press konferencija je bila sazvana pred ljeto, u svibnju, povodom posebne analize koju je dalo izraditi njegovo ministarstvo i koja je pokazala da Česi ginu isključivo zbog, citiram, "precjenjivanja vlastitih snaga i podcjenjivanja opasnosti", odnosno - da skratim - jer su takav narod. Konzulica Republike Češke u Hrvatskoj Veronika Honcova zbog toga svake godine u lipnju preseli svoj ured u Podstranu kraj Splita, odakle radioemisijama na češkom te stalnom linijom s MUP-om i Gorskom službom spašavanja, koordinira golemom češkom ekspedicijom u Dalmaciji.

Prošle godine u Hrvatskoj je tako ljetovalo 615 tisuća Čeha, a ove godine očekuje ih se i do milijun. Koliko god te brojke izgledale velike - broj čeških turista u Hrvatskoj raste brže čak i od broja dragovoljaca Domovinskog rata - po brojnom stanju Česi su tek peti ili šesti na ljestvici ljetne seobe naroda na Jadran. Pa ipak, po broju noćenja na traumatologiji splitske bolnice oni su uvjerljivo na prvom mjestu. Samo prošle godine čak 107 čeških turista poginulo je na godišnjem odmoru, od čega njih trinaest na zimovanju na slovačkim planinama, a dvadeset na ljetovanju u Hrvatskoj. A da pritom nijedan od njih dvadeset, vjerovali ili ne, nije poginuo u prometnoj nesreći.

Ukucate li, primjerice, u internet tražilicu pojmove "njemački turist", "francuski turist" ili "talijanski turist", Google će vam izlistati uobičajene priče o turistima koji troše toliko i toliko eura dnevno, žale se na nedostatak wellnessa u hotelu ili pak neobično nalikuju Anti Gotovini. Zatražite li, međutim, od Googlea pojam "češki turist", monitorom će vam se prostrijeti stranice i stranice internetske crne kronike o turistima koji su se na Biokovo uputili u šlapama, zaronili po koralje s dječjim disalicama ili se uputili preko Velebitskog kanala na plastičnom madracu.

Romantici

Novine su tako ovih dana zabilježile priču radnika u nekom turist birou na makarskoj rivijeri koji svjedoči kako ga češki turisti gotovo svakodnevno pitaju koliko, onako ugrubo, treba plivajući do Brača. Prije neki dan grupa nešto opreznijih čeških turista, umornih od puta, u Turističkoj zajednici Rakovica raspitivala se je li opasno spavati - uz cestu!

Takvi su Česi. I mogu stotinu puta biti informirani o tome da je Brački kanal ponekad nesavladiv i za Jadrolinijine trajekte, a da za uspon na Velebit nije dovoljna bočica mlake coca-cole - Čeh misli da će sve to bez problema savladati.

Ta je stvar, međutim, koliko god često tragična, barem jednako toliko i romantična. Da su službenici češkog Ministarstva vanjskih poslova prije ovog ljeta pitali mene kakav su oni to narod, pa im je svako dalmatinsko brdo Himalaja, svaka plaža Magellanov prolaz i svaki madrac Titanic, ja bih im odgovorio da su naša bohemska i moravska braća - posljednji neiskvaren europski narod. Da: neoprezni i ponekad baš blesavi u svojoj naivnosti, ali zato skromni, štedljivi, veseli i neiskvareni. Za takve ljude, na žalost, dvadeset prvo stoljeće i vrela, šarena konzumentska klima betoniranih europskih rivijera često je svirepa i okrutna poput afganistanskih ili iračkih pejzaža.

U vrijeme kad dobrostojeća europska srednja klasa dolazi na Jadran samo da bi se žalila na manjak wellnessa, lounge-barova, glamuroznih evenata i onaj otrcani "nedostatak sadržaja", a njena se djeca nakljukana ecstasyjima neurotično tresu po elektrificiranim plažama Novalje, žaleći se na neispravne topove za pjenu i nedostatak McDonalds'a, u vrijeme kad visoko društvo beživotno pluta Jadranom na golemim, kabastim kašetama što ih preuzetno nazivaju jahtama, žaleći se na skupoću kokaina i manjak Paris Hilton - dobri se turist Švejk u plastičnim japankama penje na Biokovo da uživa u pogledu, gušta plivajući u čistom moru, jaše gumene dječje banane, roni diveći se srebrnim šparićima i ne žali se ni na što.

Nisu odrasli

To, pak, što se ponekad na Biokovu oklizne u oznojenim šlapama ili se pedalinom zaputi prema Hvaru, nikad nije zbog toga što se nakljukao ecstasyjem: u njega je još živ kod nas odavno izumro avanturistički duh dječjih filmova na kojima smo jednako odrastali, podjednako pustolovni živac poljske braće Loleka, Boleka i Janošika, koliko i slavni optimizam legendarnih Pata i Mata, genijalnog dvojca iz češkog crtića "A je to". Koji, kako je poznato, mogu stotinu puta biti informirani o tome da se ne može miješalica za beton sklepati od centrifuge stroja za pranje rublja, ali će i dalje misliti da mogu to bez problema napraviti.

I kad ih na kraju strese struja iz improvizirane miješalice, i kad ih bura pod Biokovom odnese tamo odakle nema povratka, Pat i Mat će - znam, nije Ljubomiru Benešu i ostalim njihovim roditeljima nikakva utjeha, ali ipak - umrijeti zato što su previše voljeli život.

Česi naprosto nikad nisu odrasli. I ja im zavidim na tome. Mada nije naodmet da se, prije nego se u sandolini napravljenoj od starog bojlera otisnu s burom u leđa, ipak kod svoje konzulice raspitaju koliko, onako ugrubo, ima do te, kako se zove, Palagruže.

Boris Dežulović
Bodkin

#3065 hrvatska-more

Post by Bodkin »

sherbett wrote: nije more, ali kako si se proveo ljeti u ZG?
pustoš, a? :roll: :D
Solidna pustos, auto hladno u centru parkiras :D izvuklo je to sto se radilo do 7-8 pa nije bilo dosadno. Doduse izasao par puta i svega finog se nagledao :D
Tragos

#3066 Re: hrvatska-more

Post by Tragos »

Rusi su, neki biciklisti prije neki dan popljuvali hrvatsku. Vjerovatno imaju svoje razloge. Englezi nas hvale.
http://www.index.hr/black/clanak/bbc-o- ... 96908.aspx
Bodkin

#3067 Re: hrvatska-more

Post by Bodkin »

Imaju naravno, kurcevo im je bilo. Kako kod nas ljudi u svakoj kritici vide neki pozadinski motiv to je cudo jedno
limeni

#3068 Re: hrvatska-more

Post by limeni »

neki dan cujem na nova tv-u da hrvatska ima najcistije more u evropi uz maltu, kipar i LUKSEMBURG :-) takodjer govore da su hoteli u zagrebu najbolji u svijetu :D sto se mene tice nikad vise, jos da se sjetim familije onoj glupaci na granici u neumu sto maltretira raju bezveze, kao da je neko kriv sto nemoze muskarca da nadje koza jedna ruzna.
Tragos

#3069 Re: hrvatska-more

Post by Tragos »

Bodkin wrote:Imaju naravno, kurcevo im je bilo. Kako kod nas ljudi u svakoj kritici vide neki pozadinski motiv to je cudo jedno
Tko je vidio pozadinski motiv? O kakvom pozadinskom motivu uopće pričamo?
Bodkin

#3070 Re: hrvatska-more

Post by Bodkin »

Tragos wrote:
Bodkin wrote:Imaju naravno, kurcevo im je bilo. Kako kod nas ljudi u svakoj kritici vide neki pozadinski motiv to je cudo jedno
Tko je vidio pozadinski motiv? O kakvom pozadinskom motivu uopće pričamo?
Napisao si imaju sigurno svoje razloge pa sam ocigledno pogresno protumacio to kao insinuaciju da su rusi imali neki motiv da bez razloga popljuju hrv :)
Bodkin

#3071 Re: hrvatska-more

Post by Bodkin »

sherbett wrote:
Bodkin wrote:
sherbett wrote: nije more, ali kako si se proveo ljeti u ZG?
pustoš, a? :roll: :D
Solidna pustos, auto hladno u centru parkiras :D izvuklo je to sto se radilo do 7-8 pa nije bilo dosadno. Doduse izasao par puta i svega finog se nagledao :D
:saveta: di si to izašo?
Vodili me na jarun i u nekakvu ulicu punu barova i centru. Bilo masa raje na ulici, ne znam kako se zove. U jednom ima colina slika :D
SEYOboy

#3072 Re: hrvatska-more

Post by SEYOboy »

to ti je tkalčićeva ulica
Havatar

#3073 Re: hrvatska-more

Post by Havatar »

I sta kazete u Dalmaciji nema narodnjaka samo klape :lol: a svaki dan druga grandova zvijezda nastupa po dalmatinskim gradovima
ultima_palabra

#3074 Re: hrvatska-more

Post by ultima_palabra »

sherbett wrote:opa Bodkin baca oko na frajle po Tkalči :D
To je meni tako gotivna ulica :D
Tragos

#3075 Re: hrvatska-more

Post by Tragos »

Bodkin wrote:
Tragos wrote: Napisao si imaju sigurno svoje razloge pa sam ocigledno pogresno protumacio to kao insinuaciju da su rusi imali neki motiv da bez razloga popljuju hrv :)
Ma jeeee. Ne živim u balonu od sapunice. U hrvatskoj ti može bit i te kako u kurcu. :) Promet ljeti more ubit i ono malo života u tebi. Zabavu ponekad triba tražit povećalom. Ako ti je domaćin neki idiot- najeba si... Uglavnom, ljetovanje u hrvatskoj može bit i te kako u kurcu.

Sa malo pameti to se izbjegne. Hvala trip advisoru, booking com-u i forumima na recenzijama. ;-)
Post Reply