Vječna rasprava o Komsicevom hrvatsku

:):):):)
Meni nije problem što je Zeljko "ljiljan". Ostao u ratu sa svojom rajom, iskazao se, dobio orden....sve 5
Nije mi problem što ne prica hrvatski....usvajanje nekog jezičnog standarda nije pod moranje...
Nije mi problem njegov ateizam....šta ima veze......neko prizivanje potrebe da se pripada nekoj crkvi je demode....svatko odredjuje kako će upraznjavati svoju duhovnost....
Ipak, ako je neki američki ustavotvorac predvidio tri člana predsjedništva iz tri naroda jasna je namjera i neki "duh" te odluke.....da državu prezentiraju političari koji u neku ruku nose legitimitet naroda kojega predstavljaju....nesavrsenost izbornog zakona/modela dopušta da se ispuni zakoniti uvijet etničkog izjašnjavanja kandidata bez potrebe da se osigura ikakav izborni legitimitet kod onih čije ime ta fotelja barem nominalno nosi..... Ali nije ZK prekršio zakon...zakonito je izabran...
Na kraju Hrvati su navikli na ovu situaciju....oni su to mjesto u Predsjedništvu BIH ne neki način "otpisali" po principu "koga isti.gose toga je.base".
Koriste Komšića kao jednostavnu personifikaciju izborne nejednakopravnosti.....on im je ko neki katalog, tester, uzorak ...pokazuju u njega kao "evo vidite to je to...."....
U stvarnosti su indiferentni prema njemu....tako da njegovo "hrvatstvo" više nije bitno pitanje.....ako je Bošnjacima bitno stalno ponavljati da je ZK Hrvat neka ponavljaju...
Ostaje činjenica da ZK u 8 godina mandata nije uspostavio nikakvu komunikaciju s većim dijelom svog naroda, s dijelovima BIH un kojima njegov narod živi u znacajnom broju, s nijednom neformalnom ili formalnom hrvatskom institucijom, utjecajnim pojedincom....
Ja se ne sjećam da je s nekim razgovarao uopće čak ono uz kulturno iskazano neslaganje....
Evo zaboravimo narod kao kolektivitet......s kojim gradjanima BIH Komso nema nikakav odnos.....isključivo s onim s kojima dijeli etničko porijeklo....
On, stranka mu, politika stranke, politička karijera ostaje u budućnosti bošnjačko političko pitanje....ovisit će o bošnjačkim glasačima, konkurenti i koalicijski partneri bošnjačke političke stranke itd ....
Tako da je prica o hrvatstvu ZK možda najnebitnije drustveno pitanje...