KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BAN___KAI

#3051 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by BAN___KAI »

Pozrav ljudi,

Imam problem jer mi je kapalo iz ventila radijatora prije nekoliko mjeseci. Vec mozda 2 mjeseca ne kapa ali mi svi govore da moram zvati majstora da to zavrne ili promijeni ventil jer kad pocne sezona grijanja radijator ce puci ili procuriti.

Pricao sa predstavnikom stanara i ona savjetuje da nikog ne zovem jer mogu vecu stetu napraviti a i niko to nece dirati ako sad ne kapa pa ne znam sta da radim :-)

Ima li iko savjet u vezi ovog? sutra sam kontao zvati toplane i upravitelja ali ne vjerujem da ce mi pomoci
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3052 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sime_cipol »

BAN___KAI wrote: 20/08/2024 18:19 Pozrav ljudi,

Imam problem jer mi je kapalo iz ventila radijatora prije nekoliko mjeseci. Vec mozda 2 mjeseca ne kapa ali mi svi govore da moram zvati majstora da to zavrne ili promijeni ventil jer kad pocne sezona grijanja radijator ce puci ili procuriti.

Pricao sa predstavnikom stanara i ona savjetuje da nikog ne zovem jer mogu vecu stetu napraviti a i niko to nece dirati ako sad ne kapa pa ne znam sta da radim :-)

Ima li iko savjet u vezi ovog? sutra sam kontao zvati toplane i upravitelja ali ne vjerujem da ce mi pomoci
To privatno moras riješiti. Tvoji radijatori nisu posao Upravitelja niti Toplana.
drug_profi

#3053 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Ja sam zvao upravitelja svojevremeno za istu stvar i kako sam shvatio do ventila ukljucujuci i ventil, je zajednicka instalacija. Dosli i promijenili.

Ali moras preko povjerenika jer ce on potpisati radni nalog.
BAN___KAI

#3054 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by BAN___KAI »

drug_profi wrote: 20/08/2024 20:03 Ja sam zvao upravitelja svojevremeno za istu stvar i kako sam shvatio do ventila ukljucujuci i ventil, je zajednicka instalacija. Dosli i promijenili.

Ali moras preko povjerenika jer ce on potpisati radni nalog.
Tako su mi i rekli ali mi povjerenik kaze da ce samo otici i nece zamijeniti ako mi je prestalo kapati :-)

Nemam pojma da li je sigurno da ignorisem ili da fkt otvori nalog pa nek prave ljudi. Prepala me je kad je rekla da nekad zna poplaviti citav stan kad se ventil zamijeni.
Zvat cu sutra i toplane i upravitelja pa ce mi valjda moci dati misljenje preko telefona
Haris.ba

#3055 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

BAN___KAI wrote: 20/08/2024 22:42 Prepala me je kad je rekla da nekad zna poplaviti citav stan kad se ventil zamijeni.
Pa ako radji dundjer popustice. A, svakako se prati nakon radova kada je pustanje vode u sistem hoce li prokapati.

Ako ti ne zeli zamjeniti, nadji nekoga iz toplana i uradi o svom trosku. Vidi da kad se vec radi da ti ugradi dodatni kuglasti ventil.
drug_profi

#3056 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Ako ima tragova curenja zamijenice sigurno.
Povjerenik nek zove, a ti dalje sa njima kad dodju, ne daj da odu dok ne zamijene.
I nisu to dundjeri pa da zaplave stan.
Samo im pripremi neki lavor koji moze stati ispod tog ventila
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3057 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by teskeredzic_22 »

Ma nemoj nikoga zvati.
Čekaj da to sve fino ispuca , nastane belaj i onda o jednom trošku odradi kompletnu rekonstrukciju stana.
VladaFBiH

#3058 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

da li si primjetio da ta dva-tri mjeseca ne radi grijanje :)

ne čekaj sezonu već odmah mijenjaj jer kad krene sezona grijanja možeš imati belaj a tada je i problem vršiti bilo kakve popravke ako nije u pitanju jednocijevni sistem
1Dante1

#3059 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by 1Dante1 »

BAN___KAI wrote: 20/08/2024 22:42 Nemam pojma da li je sigurno da ignorisem ili da fkt otvori nalog pa nek prave ljudi. Prepala me je kad je rekla da nekad zna poplaviti citav stan kad se ventil zamijeni.
Pa onda ces dobiti odstetu od toplana, logicno. Dodje ti majstor, ima nalog, zamjeni ventil i tebi napravi stetu, ko je kriv? I nema mi logike da si ustanovio problem, pustanje vode na radijatoru i bolje je da ostane kako jeste, nego da se provjeri i izvrsi zamjena? Koja je to logika?
Haris.ba

#3060 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

1Dante1 wrote: 21/08/2024 10:15
BAN___KAI wrote: 20/08/2024 22:42 Nemam pojma da li je sigurno da ignorisem ili da fkt otvori nalog pa nek prave ljudi. Prepala me je kad je rekla da nekad zna poplaviti citav stan kad se ventil zamijeni.
Pa onda ces dobiti odstetu od toplana, logicno. Dodje ti majstor, ima nalog, zamjeni ventil i tebi napravi stetu, ko je kriv? I nema mi logike da si ustanovio problem, pustanje vode na radijatoru i bolje je da ostane kako jeste, nego da se provjeri i izvrsi zamjena? Koja je to logika?
Ne mijenjaju toplane ventil. Vec upravitelj.
VladaFBiH

#3061 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 10:47
1Dante1 wrote: 21/08/2024 10:15
Ne mijenjaju toplane ventil. Vec upravitelj.
a obzirom da će se ispuštati voda iz sistema idealna je prilika da se promijene svi ventili u stanu jer su sigurno i ostali u očajnom stanju
Haris.ba

#3062 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 21/08/2024 13:57 a obzirom da će se ispuštati voda iz sistema idealna je prilika da se promijene svi ventili u stanu jer su sigurno i ostali u očajnom stanju
A, ko ce to platiti?

Ako ce sa racuna zgrade, sto onda svima u zgradi ne zamjeniti? A ako se stanar od svojih sredstava - ok.

A, ovdje pev nece da zamjeni onaj sto kapa. Kako ce ostale ventile?
VladaFBiH

#3063 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 14:54
VladaFBiH wrote: 21/08/2024 13:57 a obzirom da će se ispuštati voda iz sistema idealna je prilika da se promijene svi ventili u stanu jer su sigurno i ostali u očajnom stanju
A, ko ce to platiti?

Ako ce sa racuna zgrade, sto onda svima u zgradi ne zamjeniti? A ako se stanar od svojih sredstava - ok.

Pa vlasnik stana :) - ventili su u stanu i njegovo su vlasništvo, neće ti mijenjati stanari.

Ako se ne varam PEV mora izdati nalog jer se mora ispuštati voda iz sistema s tim da i ti kao fizičko lice možeš isto tražiti ali moraš platiti toplanama da njihovi ljudi ispuste vodu (mislim da ovaj trošak ide na haustor i dosta je velik i da se zato PEV buni). Obzirom da je ovdje u pitanju curenje nisam siguran ko snosi trošak ventila i zamjene (20tak KM ako je obični ventil bez termo glave + 20tak KM ruke bi trebalo biti u svakom slučaju ne preko 50KM po ventilu bez termo glava).
Haris.ba

#3064 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 21/08/2024 15:03
A, ko ce to platiti?

Pa vlasnik stana :) - ventili su u stanu i njegovo su vlasništvo, neće ti mijenjati stanari.

Ako se ne varam PEV mora izdati nalog jer se mora ispuštati voda iz sistema s tim da i ti kao fizičko lice možeš isto tražiti ali moraš platiti toplanama da njihovi ljudi ispuste vodu (mislim da ovaj trošak ide na haustor i dosta je velik i da se zato PEV buni). Obzirom da je ovdje u pitanju curenje nisam siguran ko snosi trošak ventila i zamjene (20tak KM ako je obični ventil bez termo glave + 20tak KM ruke bi trebalo biti u svakom slučaju ne preko 50KM po ventilu bez termo glava).
Ventili su koliko znam zajednicko vlasnistvo. Radijatori su vlasnistvo stanara.
Tako da ventili se placaju sa racuna zgrade.

Pritisak vode u sistemu ljeti nije veliki. Mislim da to moze i bez ispustanja vode iz sistema. Nesta su mi tako majstori iz toplana objasnjavali.
VladaFBiH

#3065 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 15:07
VladaFBiH wrote: 21/08/2024 15:03

A, ko ce to platiti?

Ventili su koliko znam zajednicko vlasnistvo. Radijatori su vlasnistvo stanara.
Tako da ventili se placaju sa racuna zgrade.

Pritisak vode u sistemu ljeti nije veliki. Mislim da to moze i bez ispustanja vode iz sistema. Nesta su mi tako majstori iz toplana objasnjavali.
moguće, oko grijanja je sve haotično napravljeno jer se između stanara i toplana pojavljuje upravitelj + stanari i to se nije smjelo desiti... vjerovatno se i plaća popravka sa računa ali zamjena zbog toga što ti želiš sigurno ne - ja sam sve ventile u stanu promijenio zbog sebe jer mi je daleko veća šteta da procuri i poplavi nego da dam par stotina maraka za ispravne ventile

sistem mora biti prazan bilo ljeto ili zima jer kad skineš ventil iscurit će sva voda iz istog :) jedini izuzetak je jednocijevni sistem gdje možeš zavrniti ventil ispred stana pa onda ispustiš samo to vode što ima kod tebe u sistemu
Haris.ba

#3066 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 21/08/2024 15:14 moguće, oko grijanja je sve haotično napravljeno jer se između stanara i toplana pojavljuje upravitelj + stanari i to se nije smjelo desiti
Ma nije haoticno. Veoma je jasno.

Do glavnog ventila ispred zgrade (ukljucujuci ventil) sybtoplane. Dalje je upravitelj do ventila na radijatori (ukljucujuci ventil). Radijatori su tvoji.

Slicno je i sa vodom i sa telekomom...
VladaFBiH

#3067 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 15:17
VladaFBiH wrote: 21/08/2024 15:14 moguće, oko grijanja je sve haotično napravljeno jer se između stanara i toplana pojavljuje upravitelj + stanari i to se nije smjelo desiti
Ma nije haoticno. Veoma je jasno.

Do glavnog ventila ispred zgrade (ukljucujuci ventil) sybtoplane. Dalje je upravitelj do ventila na radijatori (ukljucujuci ventil). Radijatori su tvoji.

Slicno je i sa vodom i sa telekomom...
vjeruj da jeste haotično i to ne primijetiš dok nemaš neki veći problem u haustoru, na žalost imam iskustva i godinama se borimo sa upraviteljem i toplanama jer se loptica prebacuje s jednog na drugog, a upravitelj nema ljude sposobne za nešto više od ispuštanja zraka ili zamjene ventila dok toplane boli neka stvar jer to nije njihova nadležnost npr. treba da nam balansiraju sistem u haustoru što opet ne mogu bez toplana a toplane kažu da je što se tiče njih sve ok. i onda se vrtiš u krug od jednog do drugog ili primjer dva: nekoliko godina nisu u stanju da nađu gdje ulazi zrak u sistem a svako jutro kada se upali grijanje moraju se ozračiti ventili da bi radili (srećom postoje automatski)... uglavnom nadam se da nećeš nikada saznati kako je kada se pokušava nešto riješiti između toplana, upravitelja i etažnog vlasnika
hava123

#3068 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by hava123 »

Meni racun isti. Zar nisu trebali umanjit oko 10% :roll:
bejzik

#3069 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by bejzik »

Narode da li se kod vas palilo grijanje noćas ? S obzirom da je niže od 12 stepeni, a obaveza im je upaliti grijanje kad je ispod 12c
neki

#3070 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

bejzik wrote: 13/09/2024 23:06 Narode da li se kod vas palilo grijanje noćas ? S obzirom da je niže od 12 stepeni, a obaveza im je upaliti grijanje kad je ispod 12c
Kad je tri dana ispod 12 stepeni
vjeshalica

#3071 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

Pocela vriska
bumerangss

#3072 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by bumerangss »

Daj molim vas ne s...te pa kod mene u kuci sad 24 C. Ipak treba vremena da se zudovi ohlade. Naravno nema pušenja i vjetrenja :D

Sezona grijanja pocinje za 32 dana
bejzik

#3073 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by bejzik »

neki wrote: 13/09/2024 23:24
bejzik wrote: 13/09/2024 23:06 Narode da li se kod vas palilo grijanje noćas ? S obzirom da je niže od 12 stepeni, a obaveza im je upaliti grijanje kad je ispod 12c
Kad je tri dana ispod 12 stepeni
Znači danas trebaju upaliti ili sutra - ok
NediM17

#3074 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by NediM17 »

:lol: :run:
Otvoreni svi prozori na kant, 23-24 stepena u stanu.
Naslovnica

#3075 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 13/09/2024 23:25 Pocela vriska
:lol: :lol: :lol:
Post Reply