Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
akcija007
#30426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je strasno u Minhenu sta se desilo sinoc. Kroz crveno proletio i 2 nasih ubio. Strasno . A iz Bosne smo pobjegli upravo zbog ovoga i vidi sada u Minhenu kroz crveno. I oduzeli mu samo vozacku . Gdje je istrazni zatvor !?
-
Bodkin
#30427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Poprilicno slab argument. Radis u njemackoj kao inzinjer ili negdje u marketingu. Dopizdi ti ta vukojebina i hoces da preselis u spaniji, italiju, belgiju. Probaj pa javi kako je isloOzimician wrote: ↑30/11/2025 18:42Dobro jutro.
A ako možeš već priuštiti sebi da seliš negdje, a posao da ti tu i ne treba, ne fali ni ovakvih programa:
https://forbes.n1info.rs/lifestyle/zlat ... ara-vrata/
-
Vjecita_zavrzlama
#30428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Treba sacekati, jel ih njemac ubio? Ne zelim reci, ali mislim da nije.Ovo se doduse svugdje moze desiti i takav je zivot.najbolje najsigurnije je u svom selu ostat
-
konami666
#30429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Razlika je velika od prije 30 godina. Razlika je velika također od 2010 kada je uveden bezvizni režim sa EU. Činjenica je da se od 2010 stanje na terenu nije mnogo promijenilo.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 01:51Jednom ili par puta godisnje. Onih koji putuju cesce od toga sumnjam da ima i 100 hiljada.konami666 wrote: ↑30/11/2025 22:1417 mil Amera godišnje posjeti EU i kanadjanja par miliona.jeza u ledja wrote: ↑30/11/2025 20:46
Koliko Amerikanaca ili Kanadjana mislis da ce putovati vise od par puta godisnje u Evropu?Nemaju ni svi Englezi kuce u Spaniji.
Ti znaci putujes sa varta pasosem? Ja sam putovao nekada davno i znam kakva je bila jebada, a koliko je lakse sad.
Znaci ne putujes varta pasosem ali imas licno iskustvo iz proslosti. Imam i ja.
Odogovorno tvrdim da se je situacija danas drasticno bolja nego prije 20-30 godina.
Isto tako ti mogu reci da i sa americkim pasosem ima jebade, pogotovo u nekim egzoticnim zemljama.
Tvrdnjom da je u EU lakse putovati sa putovnicom nego sa vartom ne otkrivas toplu vodu. No da Bosanci moraju u “red samo sa Pakistancima i slicnim” jednostavno nije tacno. Da, moraju da Pakistancima i sa svima ostalima koji nisu iz EU ili dio Sengena.
Ako taj e gate nije obavezan, njega nece koristiti velika vecina putnika iz Kanade i Amerike.
Nisam rekao “SAMO” sa Pakistancima nego sa Pakistancima (i ostalim banana državama). A Amer će uvijek koristiti e gate kao i Britanac i Japanac i ostali koji imaju priliku da ga iskoriste, pogotovo poslovni ljudi. Nema veze jel jedanput ili deset puta godišnje, povlastica je povlastica. Bih je EU zemlja kandidat (barem na papiru) a nema nikakve olakšice zbog toga. Ukrajina je počela pregovarati o članstvu EU 2022 godine i već je bliže članstvu nego sto je Bosna koja je obilježena kao potencijalna članica neke 2002 godine. Pa od 1 januara 2026 će Ukrajina imati besplatan roaming sa EU/EEA.
Sad napisi kako njih gotive i tako te gluposti a ignorise se činjenica da je u Bosni bitnije bilo krasti 30 godina umjesto raditi na boljem životu građana.
Kad mi neko krene pričati o vrlinama bh pasoša a koristi strani za putovanje to mi je vrhunac.
- Ozimician
#30430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto bi to bio problem ako imam posao tamo? Eto nadji mi tamo jedan barem 20% bolje placen posao nego sada sto imam u Njemackoj, pa ti javim kako je proslo.Bodkin wrote: ↑01/12/2025 10:39Poprilicno slab argument. Radis u njemackoj kao inzinjer ili negdje u marketingu. Dopizdi ti ta vukojebina i hoces da preselis u spaniji, italiju, belgiju. Probaj pa javi kako je isloOzimician wrote: ↑30/11/2025 18:42Dobro jutro.
A ako možeš već priuštiti sebi da seliš negdje, a posao da ti tu i ne treba, ne fali ni ovakvih programa:
https://forbes.n1info.rs/lifestyle/zlat ... ara-vrata/
Ako je poslodavcu "mrsko" da se bavi bilo kakvom papirologijom u vezi mene, onda znaci da i nije ozbiljan poslodavac.
Ne znam da li si upucen, ali Njemacka izdaje i "Daueraufenthalt-EU" - koji ti osigurava mobilnost za sve EU zemlje osim Danske i Irske.
Italiju i Spaniju preferiram, Belgija i sjever me ne zanimaju.
-
Bodkin
#30431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nadji ga ti. Jer sam ja zaposlio barem 20 ljudi u raznim timovima. HR cim cuje da nije EU pasos kaze da trazim dalje. Dva puta na senior pozicijama su dali non EU kandidate. A firma top 5 na svijetu u svojoj bransiOzimician wrote: ↑01/12/2025 11:43Zasto bi to bio problem ako imam posao tamo? Eto nadji mi tamo jedan barem 20% bolje placen posao nego sada sto imam u Njemackoj, pa ti javim kako je proslo.Bodkin wrote: ↑01/12/2025 10:39Poprilicno slab argument. Radis u njemackoj kao inzinjer ili negdje u marketingu. Dopizdi ti ta vukojebina i hoces da preselis u spaniji, italiju, belgiju. Probaj pa javi kako je isloOzimician wrote: ↑30/11/2025 18:42
Dobro jutro.
https://forbes.n1info.rs/lifestyle/zlat ... ara-vrata/![]()
Ako je poslodavcu "mrsko" da se bavi bilo kakvom papirologijom u vezi mene, onda znaci da i nije ozbiljan poslodavac.
Ne znam da li si upucen, ali Njemacka izdaje i "Daueraufenthalt-EU" - koji ti osigurava mobilnost za sve EU zemlje osim Danske i Irske.
Italiju i Spaniju preferiram, Belgija i sjever me ne zanimaju.
Toliko o neozbiljnosti
- Ozimician
#30432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo o tome i govorim, korporacije su dosle na taj nivo. Tom HR-u je mrsko raditi malo vise posla i onda je lakse da tebi prebace da trazis nekog drugog, mozda i losijeg kanditata, da oni ne bi potrosili sat svog vremena vise. Njima ni u dzep, ni iz dzepa. Korporativni kapitalizam jede sam sebe.
Po meni je to opet uredu, ukoliko su u oglasu za posao naveli da se iskljucivo primaju osobe sa EU pasosima, da se drugi ni ne zamaraju s tom firmom uopste i ne salju prijave, ukoliko su to presutjeli, onda realno varaju potencijalne radnike, samo sto je tu prevaru u praksi tesko dokazati, vjerovatno nikome nisi rekao da ga odbijas jer nema EU pasos, nego napisao neku bla-bla generic poruku...
Dakle dolazi se vec na nivo BH drzavnih firmi.
Mada mi je simptomaticno da, ako ti vec trazis radnike, da ne mozes uticati na HR, da zapravo oni tebi odredjuju koga da trazis i odakle, sta i kako ces raditi, a ne ti njima.
Ko se tu zapravo pita?
-
moimoi
#30433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pita se drzava a ne firma. Ti kao firma moras dokazati da ne mozes naci osobu koja bi mogla raditi taj posao, u svojoj drzavi ili u clanicama eu.
-
Bodkin
#30434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije to nista navedeno u oglasu jer nece niko da se ogranicava. Cinjenica je da ima dovoljno kandidata sa EU papirima. Sasvim je normalno da firme nece da se peglaju ili daju vise para da dovedu nekoga ko je marginalno bolji.Ozimician wrote: ↑01/12/2025 13:48Upravo o tome i govorim, korporacije su dosle na taj nivo. Tom HR-u je mrsko raditi malo vise posla i onda je lakse da tebi prebace da trazis nekog drugog, mozda i losijeg kanditata, da oni ne bi potrosili sat svog vremena vise. Njima ni u dzep, ni iz dzepa. Korporativni kapitalizam jede sam sebe.
Po meni je to opet uredu, ukoliko su u oglasu za posao naveli da se iskljucivo primaju osobe sa EU pasosima, da se drugi ni ne zamaraju s tom firmom uopste i ne salju prijave, ukoliko su to presutjeli, onda realno varaju potencijalne radnike, samo sto je tu prevaru u praksi tesko dokazati, vjerovatno nikome nisi rekao da ga odbijas jer nema EU pasos, nego napisao neku bla-bla generic poruku...
Mada mi je simptomaticno da, ako ti vec trazis radnike, da ne mozes uticati na HR, da zapravo oni tebi odredjuju koga da trazis i odakle, sta i kako ces raditi, a ne ti njima.
Ko se tu zapravo pita?
Upravo zato ti i kazem. Deficitarna zanimanja se drugacije tretiraju. Ali ako nisi (a takvih je sve manje) ili ako nije senior pozicija, itekako osjetis koji pasos imas. Da ne pricamo on situacijama gdje odes npr u dubai i dobijes manju platu jer ti je pasos losiji. Klasicna diskriminacija ali niata tu ne mozes
- Ozimician
#30435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je to uredu, ako je u oglasu to i naznaceno - prednost imaju EU drzavljani.
Ali po napisanom sam stekao dojam da svakako nije bilo pogodnog EU kandidata.
Dubai je po meni OK; jer oni to kazu u lice i ne kriju i odmah znas na cemu si. Take it or leave it. Pricali smo o tome vec, ako imas USA pasos, prolaz ti je svugdje u svijetu, ostali se dalje redaju.
EDIT: Peglanje uopste nije toliko koliko oni ne zele da rade i trosak nije nista veci od te marginalne razlike izmedju ta dva, posebno dugorocno. Pretpostavljam da se radi o visokoobrazovanoj radnoj snazi.
Dubai je po meni OK; jer oni to kazu u lice i ne kriju i odmah znas na cemu si. Take it or leave it. Pricali smo o tome vec, ako imas USA pasos, prolaz ti je svugdje u svijetu, ostali se dalje redaju.
EDIT: Peglanje uopste nije toliko koliko oni ne zele da rade i trosak nije nista veci od te marginalne razlike izmedju ta dva, posebno dugorocno. Pretpostavljam da se radi o visokoobrazovanoj radnoj snazi.
-
konami666
#30436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mobilnost igra veliku ulogu tako da EU pasos mnogo pomaze ne samo u EU. Pa i poslove stručne po Saudijskoj Arabiji i Emiratima prije popunjavaju Britanci, Amerikanci, Francuzi to jest zapadni svijet nego iz Bosne Srbije Bangladešu i tako tih zemalja.
Osim toga sa jakim zapadnim pasosem mozes se odseliti u Australiju, Japan i tako te zemlje gdje ti ne treba radna dozvola ako si mladji od 35. Mozes biti godinu dvije i onda moraš se prebaciti na radnu dozvolu ali do tad već imaš kontakte i tako to tako da si u prednosti u predjenju sa nekim iz Bosne, Srbije i tako tih nebitnih zemalja.
Pa i u Ameriku ćeš se lakše odseliti kao Norvežanin nego Bosanac kao stručnjak.
Osim toga sa jakim zapadnim pasosem mozes se odseliti u Australiju, Japan i tako te zemlje gdje ti ne treba radna dozvola ako si mladji od 35. Mozes biti godinu dvije i onda moraš se prebaciti na radnu dozvolu ali do tad već imaš kontakte i tako to tako da si u prednosti u predjenju sa nekim iz Bosne, Srbije i tako tih nebitnih zemalja.
Pa i u Ameriku ćeš se lakše odseliti kao Norvežanin nego Bosanac kao stručnjak.
- jeza u ledja
#30437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ama nece. Velika vecina nece. To ti govorim. Nece ako nije obavezno. Ako jeste, to je vec druga prica.
Sve ostalo sto si napisao se manje-vise slazem.
-
konami666
#30438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ne mora ga koristiti, fazon je da ima tu opciju. Ili Japanac. Ili Englez. Ovi na različitim stranama svijeta, ovaj treći izašao iz EU i imaju tu opciju a Bosna nešto ko pregovara, neki se kofol upitnici šalju a na granici bosnju iz gaca istresaju dok na gumenim čamcima ulaze u EU bez ikakvih dokumenata.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 16:24Ama nece. Velika vecina nece. To ti govorim. Nece ako nije obavezno. Ako jeste, to je vec druga prica.
Hoću da kažem da nema nikakve diplomacije sa BiH strane, ti pregovori su samo mazanje očiju, kako EU maze oci BH zvanicnicima tako i BH zvanicnici mazu oci narodu. Kad bi u Bosni rekli znate šta, nećemo članstvo EU, hoćemo da se posvetimo sebi i ekonomiji i poboljšanju svakodnevnog života našim gradjanima, vidio bi kako bi EU okrenula ploču kad bi životni standard se poboljšao. I onda bi rekao neću EU, može EEA.
A ovako BiH ispade ko pudlica i onda plješće sama sebi kad joj EU (ili bilo ko drugi) baci bombom od želea.
-
Bodkin
#30439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije naznaceno opet kazem. Visokoobrazovana radna snaga. Trebaju vaditi dozvole, objasniti zasto ne neko ko je domaci its. U svakom slucaju je firma procijenila da je peglanje, ne ti i jaOzimician wrote: ↑01/12/2025 14:29 Sve je to uredu, ako je u oglasu to i naznaceno - prednost imaju EU drzavljani.
I zato kazem, ogromna je razlika. Znas kad nije? Kad sjedis kuci u bosni, nadjes posao u njemackoj, zajebavas se sa ambasadom i odes. I ne mislis nigdje iz njemacke.
Mobilnost je itekako ogranicena. Ne vidim razloga to negirati osim ako te dotakne neko debilno pisanje “cekas sa pakistancima”
-
Bodkin
#30440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stvarno ne koristis egate nego ides na salter? Ja nisam na salteru godinama bio (gdje mogu na egate)jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 16:24Ama nece. Velika vecina nece. To ti govorim. Nece ako nije obavezno. Ako jeste, to je vec druga prica.
- jeza u ledja
#30441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam znao uopste sta je to do prije pet minuta.Bodkin wrote: ↑01/12/2025 17:30Stvarno ne koristis egate nego ides na salter? Ja nisam na salteru godinama bio (gdje mogu na egate)jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 16:24Ama nece. Velika vecina nece. To ti govorim. Nece ako nije obavezno. Ako jeste, to je vec druga prica.
Btw, kako mislis "na salter"?
Kakve salter ima veze sa e gate?
Last edited by jeza u ledja on 01/12/2025 18:30, edited 1 time in total.
- geralt
#30442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To sto ti zoves "peglanjem" je direktan finansijski trosak za firmu, koji se moze izracunati kao broj radnih sati potrosenih na papirologiju puta vrijednost radnog sata zaposlenika koji se time bavi.Ozimician wrote: ↑01/12/2025 13:48Upravo o tome i govorim, korporacije su dosle na taj nivo. Tom HR-u je mrsko raditi malo vise posla i onda je lakse da tebi prebace da trazis nekog drugog, mozda i losijeg kanditata, da oni ne bi potrosili sat svog vremena vise. Njima ni u dzep, ni iz dzepa. Korporativni kapitalizam jede sam sebe.
Ko se tu zapravo pita?
A budimo realni, za 99% oglasa koji nisu pisani za specificnog kandidata postoji kvalifikovan EU gradjanin koji ce se prijaviti na njih.
- Ozimician
#30443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je i ja ti kažem da ne može sat nekoga iz HRa da vrijedi više nego nekog stručnjaka koji aktivno doprinosi proizvodnji npr.geralt wrote: ↑01/12/2025 18:30 To sto ti zoves "peglanjem" je direktan finansijski trosak za firmu, koji se moze izracunati kao broj radnih sati potrosenih na papirologiju puta vrijednost radnog sata zaposlenika koji se time bavi.
A budimo realni, za 99% oglasa koji nisu pisani za specificnog kandidata postoji kvalifikovan EU gradjanin koji ce se prijaviti na njih.
Ako realno obračunavaju sate, onda je to max. sat vremena efektivnog rada, ako znaju šta rade, naravno. Popuniti max 2 formulara više, da tako kažem. Realno je da oni to ne znaju/ ne žele da rade i onda to predstavljaju nadređenima kao neki bauk i ovi popuše foru. Ako jedan gazda restorana od 10 radnika, bez ikakvog HR-a i pravne službe, zna da popuni taj formular, šta onda reći?
A za ovo boldirano onda ne znam otkud toliki non-EU radnici/stručnjaci u EU, ako već postoje isti takvi u EU i ako će se prijaviti na oglase i ako je oko njih manja peglancija.
-
moimoi
#30444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rade za manju lovu.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#30445 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prosto rijesenje, pored bosanskog uzmes i njemacki pasos pa mases i ti.
Za poziciju prednost imaju EU gradjani?
Okej. Imas pasos. Izvolite, zdravo, dovidjenja
Za poziciju prednost imaju EU gradjani?
Okej. Imas pasos. Izvolite, zdravo, dovidjenja
-
Bodkin
#30446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pricamo o egate-ovima za pasose? Moras proci pasosku. Ili ides na salter ili na egate.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 18:25Nisam znao uopste sta je to do prije pet minuta.Bodkin wrote: ↑01/12/2025 17:30Stvarno ne koristis egate nego ides na salter? Ja nisam na salteru godinama bio (gdje mogu na egate)jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 16:24
Ama nece. Velika vecina nece. To ti govorim. Nece ako nije obavezno. Ako jeste, to je vec druga prica.
Kakve salter ima veze sa e gate?![]()
Neke zemlje imaju egate za cijeli svijet i sve pasose tipa dubai ili singapur
- jeza u ledja
#30447 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hmm, sad bih ze zakleo da sam ja ovo negdje koristio.Bodkin wrote: ↑01/12/2025 20:29Pricamo o egate-ovima za pasose? Moras proci pasosku. Ili ides na salter ili na egate.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 18:25Nisam znao uopste sta je to do prije pet minuta.
Neke zemlje imaju egate za cijeli svijet i sve pasose tipa dubai ili singapur
Ali gdje i sta veze nemam. Mozda nije bio uopste aeordom?
Medjutim ne sjecam se da sam ja negdje isao da se za ovo registrujem. Mozda sam ja pogresno razumio, mozda se uopste ni ne treba registrovati vec se samo pojavis sa pasosem? Ovo pokazuje koliko znam o ovome.
Moguce da nismo koristili jer najcesce putujem sa malom djecom. Citam da djeca ispod 12g ne mogu na ovo cudo.
-
konami666
#30448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da putuješ par puta mjesečno i da moraš ulaziti/izlaziti iz sengena, znao bi itekako šta je e gate. I vidio bi prednosti istog i mane čekanja u redu…jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 21:15Hmm, sad bih ze zakleo da sam ja ovo negdje koristio.Bodkin wrote: ↑01/12/2025 20:29Pricamo o egate-ovima za pasose? Moras proci pasosku. Ili ides na salter ili na egate.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2025 18:25
Nisam znao uopste sta je to do prije pet minuta.
Neke zemlje imaju egate za cijeli svijet i sve pasose tipa dubai ili singapur![]()
Ali gdje i sta veze nemam. Mozda nije bio uopste aeordom?![]()
Medjutim ne sjecam se da sam ja negdje isao da se za ovo registrujem. Mozda sam ja pogresno razumio, mozda se uopste ni ne treba registrovati vec se samo pojavis sa pasosem? Ovo pokazuje koliko znam o ovome.![]()
Moguce da nismo koristili jer najcesce putujem sa malom djecom. Citam da djeca ispod 12g ne mogu na ovo cudo.![]()
Sa Pakistancima
-
konami666
#30449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta je bolje, ovako, gdje se osjeti zadah bijelog luka: 
Ili ovako sa gospodom ljudima iz razvijenih zemalja koji samo jedu foie gras:
Ili ovako sa gospodom ljudima iz razvijenih zemalja koji samo jedu foie gras:
-
belfy
#30450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
guzva i na jednom i na drugom. previse ovih sa ovim odobrenim za e-gate. treba ganjati diplomatski pasos. onda si gospodin...