Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#30401 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

ultima_palabra wrote: Pa dobit ce spor, nema ko nije dobio. Na kraju krajeva, zasto bi radnik ostao kod poslodavca koji je jedva docekao da ga se rijesi?
možda iz razloga što nema alternative?

i čuj nema ko nije dobio. prvostepeni postupak traje skoro dvije godine, pa onda ide drugostepeni koji traje dodatne tri godine (jer naše sudstvo, samo zbog obične žalbe koju laik može sastaviti, šalje predmet na drugostepeni postupak). imaš li ti strpljenja da čekaš pet godina dok se ne riješi tvoj pravni status u firmi?
Last edited by malakh on 29/05/2018 08:49, edited 2 times in total.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#30402 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

pici wrote:
upravo tako ja sam slomio petu prije godinu i po... tri mjeseca u gipsu, na stakama u bolnicu otisao na fiziklne lezao 21 dan tj mjesec, petnaest dana cekao da me pozovu u bolnicu, na komisiji za bolovanje mi produzavali jer mi je noga i kicma bila u kurcu... zvali me sa posla i rekli dosta folirancije treba raditi, morao sam sina vodat sa sobom da mi pomogne do posla i sa posla jer sam hramljao i imao jake bolove u kicmi.... JEBEM JA MATER SVIMA KOJI SU DIGLI RUKU ZA OVAJ ROBOVLASNICKI ZAKON... et toliko od mene sto se tice tog ZORA i muhameda koji sad ko malo dijete na tuti pere ruke od NS...
sve što je korektno i dobro (ako nešto može biti dobro) u novom zakonu o radu, ni do dana danas nije zaživjelo. sve što je loše, zaživjelo je istog trena kada je i usvojen.

ima slučajeva da ljudi, koji su oboljeli od kancera ili doživjeli teške prelome dobijaju otkaz. sve zbog tih 6 mjeseci OPRAVDANOG, ponavljam OPRAVDANOG odsustva sa posla.
malakh

#30403 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

zippoo87 wrote:radnici su kod nas potpuno nezasticeni i sigurnost ostanka na poslu u privatnom sektoru je vrlo mala
zato sto su poslodavci mraka teska i koriste ovaj sistem maksimalno
ali ovo se nije desilo usvajanjem novog ZORa,ovako ako ne i gore je bilo i prije

evo primjer od prije 2-3 dana
kolegicu u susjednoj poslovnici gdje radim su otpustili,nije nista uradila lose,nije nicim kriva...razlog je kao smanjenje prometa i odlucili su jednu otpustiti...a sta je paradoks...paradoks je da je njena kolegica trudna i uskoro ce ici na porodiljsko a ovi majmuni traze novu radnicu,umjesto da su ostavili ovu djevojku barem dok se ova ne vrati sa porodiljksog,jer zna raditi i ne treba je obucavati

eto kakvi majmuni kod nas upravljaju necijim zivotima i sudbinama i sve je isti K,nema normalnog poslodavca u BiH...sve to treba na goli otok i dati im po cakiju da se pokolju...gamad najgora
kradu od radnika (minimalne plate),kradu od drzave (roba na crno,rad na crno) i opet im ni radnici ne valjaju,pa i nas kinje na svakom koraku...a sve im je to omogucila ova kriminalna hobotnica u vidu politicara,koja ih stiti i pusta da rade sta hoce i da se izivljavaju
naravno da je i prije bilo isto. samo što se novim zakonom o radu trebalo popraviti ono što nije funkcioniralo u prethodnom, a oni su samo produbili agoniju radnika, koji su doslovno postali robovi na radnom mjestu i crnci koji isključivo donose profit i ako zatrudne ili se ne daj bože razbole, mogu biti sigurni da će u roku pola godine ostati bez posla.
kmirsad

#30404 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Ni đavo nije tako crn, kako se o njemu priča.
Čovjek več dugo traži...dođu, odu... samo se ne pojave poslu...evo mu oglasa...
Tražim NK radnika,pismenog, mlađeg, zdravog, vrijednog, poštenog, bez dosijea u MUP-u i Sudu, koji prihvata da bude prijavljen na PIO, a odjavljen sa biroa.
Posao nije težak, nema mobinga, eksploatacije i proganjanja od strane rukovodioca, pauza za kafu 10 min, pauza za doručak 30 min.
Plata redovna, do 5.-og u mjesecu za prethodni mjesec, sa istovremenom uplatom svih doprinosa.
Plata se zasniva na neto satnici od 3 km + doprinosi. Pauze se ne odbijaju od plate.
Znam još mnoge poslodavce koji muku muče da pronađu dobre radnike...
drug_profi

#30405 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

530 maraka plata? To nije plata. Sa tim ne možeš normalno živjeti ako si samac, a ako imaš takve dvije plate i djecu, kiriju ili kredit za stanogradnju isto tako možeš samo da se ubiješ.
Dok istovremeno gazda zgrće lopatom.
zippoo87

#30406 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

drugi profil wrote:530 maraka plata? To nije plata. Sa tim ne možeš normalno živjeti ako si samac, a ako imaš takve dvije plate i djecu, kiriju ili kredit za stanogradnju isto tako možeš samo da se ubiješ.
nagura se to na 600 KM,jer se radi 6 a nekada i 7 dana u sedmici :D
gazde kod nas ne racunaju da je zivot poskupio,evo recimo samo da uzmemo gorivo u zadnjih par mjeseci,na mjesecnom nivou zivot je skuplji 50-100 KM,zavisno od toga koliko ko vozi a gdje je sve ostalo sto svaki mjesec poskupljuje 5 kf
ovo sa poskupljenjima rade svi trzni centri...znao sam pratiti odredjene artikle i gledati kako im cijena mjesecno raste za 5 kf
isti sok koji sam kupovao prije 2 godine i danas je 1 KM skuplji u istom trznom centru
kmirsad

#30407 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

drugi profil wrote:530 maraka plata? To nije plata. Sa tim ne možeš normalno živjeti ako si samac, a ako imaš takve dvije plate i djecu, kiriju ili kredit za stanogradnju isto tako možeš samo da se ubiješ.
Ovaj gazda, kojeg odlično poznajem, jedva sastavlja kraj s krajem, preživljava dan i komad...dužan svoje komunalije, ne registrovan mu auto, ne ide po kafanama, najviše radi od svih...jedino državi ništa nije dužan,redovan,plača struju, vodu, telefon,odvoz smeča,isticanje reklame... firmu lako otvorio... sad ne može da je zatvori...
drug_profi

#30408 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Znaš kako se kaže, tu je neko lud.
kmirsad

#30409 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Šta je normalno u ovoj našoj državi... :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#30410 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pici »

ovo isto ko onaj tekstilac koji je quqo preko TeVea kako je otvorio fabriku i 200 il 400 radnih mjesta i na konkurs mu se javilo dvoje... kasnije novinari otisli malo dublje u uslove njegovog konkursa i jado trazi da mu se radi po 12 saHata na dan svaka prestupna nedjelja slobodna za 400 kerma mjesecno...

Image

ZOR
kmirsad

#30411 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

pici wrote:ovo isto ko onaj tekstilac koji je quqo preko TeVea kako je otvorio fabriku i 200 il 400 radnih mjesta i na konkurs mu se javilo dvoje... kasnije novinari otisli malo dublje u uslove njegovog konkursa i jado trazi da mu se radi po 12 saHata na dan svaka prestupna nedjelja slobodna za 400 kerma mjesecno...

Image

ZOR
Šta je ovdje isto pici...radno vrijeme, radne nedelje, plata... đta... kod ovog moga to sve što si nabrojao bi bilo mjesečno 1010 km + doprinosi + plačeno vrijeme provedeno na pauzama i dnevnom odmoru + topli obrok + nije traka koja goni... kod tog tvoga... 400 km...
Jebem li ga... nije ni nalik...
Što vama ovo treba...
drug_profi

#30412 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

3 marke sat je bezobrazna satnica, ukratko. Ali tako su nam namjestili branitelji nacionalnih interesa.
kmirsad

#30413 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

drugi profil wrote:3 marke sat je bezobrazna satnica, ukratko. Ali tako su nam namjestili branitelji nacionalnih interesa.
Slažem se...ali to je realni sektor koji nema veze sa tenderima... valja nahraniti birokratiju...sreča , nemamo je puno...
...kad dodaš doprinose i parafiskalne namete ide to preko šest,sedam... praktično uz svaku platu moraš državi, za tog radnika, uplatiti i dvije minimalne penzije... inspekcije i kazne...bez kamata... mjesečno min 1000 km, jedno kažnjavanje od strane policije teretnog kombija. i za najmanju neispravnost, minimalna. kazna 1000 km za firmu, za direktora 500 km, vozače obično puste bez kazne...naplativo blokadom računa...ima toga još... odo sad s njim, da mu zovnem pičence i mezence i poturim mu rame za plakanje... oni njegovi robovi vjerovatno kod kuče s društvom raspuhuju roštilj i hlade rizling i kiselu, mozak na pašu...
seln

#30414 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

kmirsad wrote:
drugi profil wrote:3 marke sat je bezobrazna satnica, ukratko. Ali tako su nam namjestili branitelji nacionalnih interesa.
Slažem se...ali to je realni sektor koji nema veze sa tenderima... valja nahraniti birokratiju...sreča , nemamo je puno...
...kad dodaš doprinose i parafiskalne namete ide to preko šest,sedam... praktično uz svaku platu moraš državi, za tog radnika, uplatiti i dvije minimalne penzije... inspekcije i kazne...bez kamata... mjesečno min 1000 km, jedno kažnjavanje od strane policije teretnog kombija. i za najmanju neispravnost, minimalna. kazna 1000 km za firmu, za direktora 500 km, vozače obično puste bez kazne...naplativo blokadom računa...ima toga još... odo sad s njim, da mu zovnem pičence i mezence i poturim mu rame za plakanje... oni njegovi robovi vjerovatno kod kuče s društvom raspuhuju roštilj i hlade rizling i kiselu, mozak na pašu...
Jebemliga, od cega napravise onolike vile nasi siroti poduzetnici?
I za koga uvoze sva ona luksuzna vozila?
JThomas

#30415 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

ko bez politike nešto samostalno pokušava sa nekoliko radnika, nek' mu je bog na pomoći. da je stvarno lako pošteno raditi, svima bi bilo bolje i ne bi bilo satnice od 3 km. a veliki privatni biznis kod nas - on je produžetak politike...
insomnia78

#30416 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by insomnia78 »

Vama promaklo ono NK
seln

#30417 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

insomnia78 wrote:Vama promaklo ono NK
VK ili NK... cijena potrosacke korpe je, zamisli, za sve ista.
insomnia78

#30418 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by insomnia78 »

U njemackoj ti minimalac more pokriti to sve?
zippoo87

#30419 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

svi pricaju treba dizati plate radnicima ali je niko ne dize
podignu 100 KM kada radnik dodje i kaze da odlazi u Sloveniju,Njemacku...onda bude,nemoj ici,evo ti 100 KM vise
i svibredom ovako...nema nikoga da je evimbradnicima povecao i za 100 KM,nego iskljucivo pojedincima na odlasku,ako pristanu na ostanak u firmi
Hakiz

#30420 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#30421 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

insomnia78 wrote:U njemackoj ti minimalac more pokriti to sve?
U BiH ako zivis samo s minimalcem mozes pokriti jedino dug a debeo i kvalitetan konopac.

Pa da se objesis na sred Kovaca ko covjek.
medvjed23

#30422 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by medvjed23 »

vako nekako:

Image

inače, zakon o radu, i u važećoj i u skoro identičnoj staroj verziji, je solidan.. no, naš problem je to što se zakoni ne provode..
medvjed23

#30424 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by medvjed23 »

rad bez plate, rad bez godišnjeg, rad 6 do 7 dana sedmično i 12 do 16 sati dnevno, kupovina radnog materijala svojim parama - sve to i još ponešto prođoh.. samo, malo mi je šega kad jebemo svašta nešto gazdama, šalterušama, uhljebima i dr.. zaboravljamo da ti ljudi nisu pali sa marsa, sve smo to mi.. nismo cvjećke, ne valjamo, ni kao poslodavci ni kao radnici.. treba nam pravna država da nas dovede u red, al dabogda da je dočekamo..
kmirsad

#30425 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Kada sam napisao onaj Bogohulni post... očekivao sam mnogo žešču reakciju... i najezdu onih razjarenih forumskih "neustrašivih boraca za radnička prava"...
Kad vidi čuda... više onih koji razumiju šta sam napisao... :-D
Locked