Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

drug_profi

#30401 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by drug_profi »

Nije to pekara. Prvo moras imati kvalifikovane radnike. Ne 2-3, vec stotine. Uz to specijalizovane.
I normalno da ih moras tako i platiti.
Uz to moras uloziti u fabriku, snabdjevace, kooperante.
I zavrsis to nekim cudom za godinu.
I onda ovaj smanji ili ukine tax japanu ili EU i ti opet imas preskupe i inferiorne proizvode...
melac

#30402 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by melac »

GandalfSivi wrote: 03/04/2025 21:49 Obrisao lik danas dva triliona dolara. Legendarno svega mi, raspad sistema...
Kad ovako sumiras zvuci jako bolesno.
Haris.ba

#30403 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

QSuzi wrote: 03/04/2025 22:14 Lik će uzet pare s ovim svojim bogatim cirkuzantima nemilice na ovim padovima/skokovima
Još uz to će se prikazati kao spasitelj USA
Lik prekuco igrice :lol:
Na cemu ce uzeti pare? Za sada niko nije najavio da ce klapnuti. Mozda samo Velika Britanija.

Eno, prijeti joj da ce morati uvoziti onu njihovu piletinu kupanu u kloroformu.

Mozes ti short pucati, ali kad ti kvartal bude u minusu u firmama, tesko na retoriku mozes se izvuci.
Last edited by Haris.ba on 03/04/2025 23:01, edited 1 time in total.
Quaresma

#30404 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Quaresma »

Dolar fino opao, da li se moze ocekivati dodatni pad :D
drug_profi

#30405 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by drug_profi »

Davno. Jos za vrijeme juge vazilo pravilo kupuj dolar kad je predsjednik republikanac, prodaji kad je demokrata.
zilog

#30406 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by zilog »

drug_profi wrote: 03/04/2025 22:39 Nije to pekara. Prvo moras imati kvalifikovane radnike. Ne 2-3, vec stotine. Uz to specijalizovane.
I onda ovaj smanji ili ukine tax japanu ili EU i ti opet imas preskupe i inferiorne proizvode...
Na drugoj temi napisah:
zilog wrote: 29/03/2025 23:34 Sama ideja, o optimizaciji drzavnog aparata, racionalizaciji troskova i smanjenju outsourcing-a (vracanje proizvodnje u zemlju), je 100% legit. Zahtjeva mnogo odricanja, kao i jakog i nepokolebljivog lidera, spremnog da se zrtvuje za dugorocni boljitak zemlje i gradjana.

Pomisao, da bi osudjeni prevarant, koji je citav zivot proveo gurajuci iskljucivo vlastiti interes, sto su i priznali gotovo svi koji ga podrzavaju ("jeste, takav je, ali ga glasaci vole..."), mogao biti taj - pozrtvovani altruista, je idiotluk bez presedana...
Samo bih jos dodao: Ocekivati, da taj lazov i prevrtljivac, koji 80 godina USA Free Trade politike, flipne preko noci, pruzi pouzdano okruzenje za investicije u ponovno pokretanje americke proizvodnje, je... :pisnuo:
apsidejzi

#30407 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

harisl wrote: 03/04/2025 22:26 Kaze da vrati proizvodnju u SAD, pa ko ce uloziti u ovakvoj zemlji, jadan ti zivot... Radnici bi prije proveli 40- 50 godina za masinom, danas vise nema nikoga da zna gdje je dugme da je upali. Fabrike su otisle iz Detroita, radnici odselili, mora se jesti, proslo je 20 godina od toga, zavrseno je sa proizvodnjom u narednih 10 godina, da se pocne danas. U najboljim uslovima prije 20- 25 godina, dok su fabrike bile pune radnika sa 30- 40 godina iskustva koji su znali svaki saraf na mashini, i tada je u Detroitu novim radnicima trebalo najmanje 4-5 godina iskustva rada sa tim oldtimer-ima da covjeka mozes ostaviti da radi samostalno i rijesi problem (ovo za specijalizovane masine, recimo rezanje i brusenje zupcanika).
A da budemo iskreni, nije ni da imas probrati nekih dobrih automobila iz Detroita...
Plus da ne pricamo o prebacivanju proizvodnje iz Vijetnama za NIKE, Adidas i ostale brandove koji koriste jeftinu radnu snagu. Satnica u vijetnamu 1dolar a u americi bilo gdje mozes naci za 12 dolara. Hoce kurac neko raditi u adidas fabrici koja se preseli u ameriku za jedan dolar. Ja sam nesto racunao na 100 radnika koliko mogu proizvesti patika dnevno kao jedna smjena i koliko bi to kostalo u americi (po 12 dolara satnici) i ispostavi se da bi prosjecno poskupljenje troskova bilo 30 dolara po paru patika. Ove malo skuplje varijante 120 dolara pa navise bi kao i mogle podnijeti ovo poskupljenje ali jeftinije varijante koje danas kostaju 50-60 dolara nema sanse da se prodaju u americi po 90 dolara. To nece niko kupiti, pogotovo sto ce u kanadi i meksiku moci kupiti jeftinije. Znaci vec sad vidis sivi biznis sa patikama.

Do jucer su svercovali jaja, sad ce poceti svercovati patike. Pa narkokarteli iz meksika su radije svercovali jajima nego sa drogom. Manji rizik a ista zarada. Sad ce samo ubaciti garderobu u sortiman. I na kraju ce dobiti povecanu sivu ekonomiju umjesto proizvodnje. Nema teorije da Nike prebaci proizvodnju u Ameriku. Tu je sebi pucao u stopalo.

S druge strane, znam da je Volvo recimo vec najavio da ce preseliti dio proizvodnje u ameriku, ali to je zato sto vec imaju fabriku tamo i onda ce samo dodati neke modele koji vec idu na americkom trzistu. Manje ce proizvoditi tih modela u evropi za kolicinu koja bi se svakako prodala u americi. Doduse, oni vec imaju fabriku tamo a vec je uradjen inzinjerski posao, tako je trosak prebacivanja proizovdnje manji. Ovo ce bukvalno napraviti haos u svim kompanijama svijeta. Ja da sam direktor bilo koje globalne kompanije ne bih se smio usuditi prebaciti proizvodnju u ameriku jer jednostavno ne znas sta ce budali pasti na pamet. Sutra ce ponovo okrenuti plocu i ukinuti tarife i sta onda, a ti poceo planirati proizvodnju i investirao stotine miliona. pojeo vuk magarca.
Hendrix

#30408 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hendrix »

Trump prica jednostavnim jezikom ulice i to je najveci fazon koji koristi. Sav taj americki trash koji glasa za njega u njemu vidi sebe, neobrazovanog patriotu koji ne preza ni od cega i zajeban je.

Nista on vise ne treba da radi osim da prica kao trailer trash debil i glumi zajebanog lika.

Dzaba sto je skrsio na golf 26 miliona u par mjeseci, sve je to ok jer jebe ove libtards i Kanadu. Narod hoce diktatora i reality show, to je cinjenica.
snijeg_led

#30409 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by snijeg_led »

Ma da, nikave poslovne poduhvate zapocinjati. Nego sam gledati kako ovu bujicu sto lakse preziviti.
Hendrix

#30410 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hendrix »

snijeg_led wrote: 03/04/2025 23:23 Ma da, nikave poslovne poduhvate zapocinjati. Nego sam gledati kako ovu bujicu sto lakse preziviti.
Pa poprimaju karakteristike teskih komunistickih rezima gdje nikad ne znas sta ce sutra odluciti. Mozda nova tarifa a mozda novi benefit. Ko tu biznis da radi kad budala prevrce svaki dan nova pravila.
harisl

#30411 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by harisl »

apsidejzi wrote: 03/04/2025 23:20
harisl wrote: 03/04/2025 22:26 Kaze da vrati proizvodnju u SAD, pa ko ce uloziti u ovakvoj zemlji, jadan ti zivot... Radnici bi prije proveli 40- 50 godina za masinom, danas vise nema nikoga da zna gdje je dugme da je upali. Fabrike su otisle iz Detroita, radnici odselili, mora se jesti, proslo je 20 godina od toga, zavrseno je sa proizvodnjom u narednih 10 godina, da se pocne danas. U najboljim uslovima prije 20- 25 godina, dok su fabrike bile pune radnika sa 30- 40 godina iskustva koji su znali svaki saraf na mashini, i tada je u Detroitu novim radnicima trebalo najmanje 4-5 godina iskustva rada sa tim oldtimer-ima da covjeka mozes ostaviti da radi samostalno i rijesi problem (ovo za specijalizovane masine, recimo rezanje i brusenje zupcanika).
A da budemo iskreni, nije ni da imas probrati nekih dobrih automobila iz Detroita...
Plus da ne pricamo o prebacivanju proizvodnje iz Vijetnama za NIKE, Adidas i ostale brandove koji koriste jeftinu radnu snagu. Satnica u vijetnamu 1dolar a u americi bilo gdje mozes naci za 12 dolara. Hoce kurac neko raditi u adidas fabrici koja se preseli u ameriku za jedan dolar. Ja sam nesto racunao na 100 radnika koliko mogu proizvesti patika dnevno kao jedna smjena i koliko bi to kostalo u americi (po 12 dolara satnici) i ispostavi se da bi prosjecno poskupljenje troskova bilo 30 dolara po paru patika. Ove malo skuplje varijante 120 dolara pa navise bi kao i mogle podnijeti ovo poskupljenje ali jeftinije varijante koje danas kostaju 50-60 dolara nema sanse da se prodaju u americi po 90 dolara. To nece niko kupiti, pogotovo sto ce u kanadi i meksiku moci kupiti jeftinije. Znaci vec sad vidis sivi biznis sa patikama.

Do jucer su svercovali jaja, sad ce poceti svercovati patike. Pa narkokarteli iz meksika su radije svercovali jajima nego sa drogom. Manji rizik a ista zarada. Sad ce samo ubaciti garderobu u sortiman. I na kraju ce dobiti povecanu sivu ekonomiju umjesto proizvodnje. Nema teorije da Nike prebaci proizvodnju u Ameriku. Tu je sebi pucao u stopalo.

S druge strane, znam da je Volvo recimo vec najavio da ce preseliti dio proizvodnje u ameriku, ali to je zato sto vec imaju fabriku tamo i onda ce samo dodati neke modele koji vec idu na americkom trzistu. Manje ce proizvoditi tih modela u evropi za kolicinu koja bi se svakako prodala u americi. Doduse, oni vec imaju fabriku tamo a vec je uradjen inzinjerski posao, tako je trosak prebacivanja proizovdnje manji. Ovo ce bukvalno napraviti haos u svim kompanijama svijeta. Ja da sam direktor bilo koje globalne kompanije ne bih se smio usuditi prebaciti proizvodnju u ameriku jer jednostavno ne znas sta ce budali pasti na pamet. Sutra ce ponovo okrenuti plocu i ukinuti tarife i sta onda, a ti poceo planirati proizvodnju i investirao stotine miliona. pojeo vuk magarca.
Pa jeste, plus osiguranje i kojekakve dadzbine (recimo firme moraju dodati u 401k za penziju), nabere se tu dosta. Dobar radnik je u Detroitu zaradjivao, sa prekovremenim i vikendom, vise od inzinjera i to puno vise, to vise niko nece platiti, vise se isplati raznositi picu nego raditi za pare koje sada dobijaju radnici kada pocinju, ako imaju gdje i poceti. A o tekstilu, odjevnom predmetima i tako tome, to da i ne govorimo, to je gotovo. Moze proci nekome, ali rijetko. Recimo, nakon sto je krahnula automobilska industrija, negdje 2010 godine pojavila se firma satova u Detroitu, "Shinola", kao povratak industrije u Ameriku, povratak industrije u Detroit, fine imaju robe, ali su satovi po $2,000. Mislim...

Ja mislim da ce i Amazon pasti, meni su vec rekli da mi ne mogu isporuciti duge gace, kazu nema vise toga u Kini, nestalo :)
MAha

#30412 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MAha »

harisl wrote: 03/04/2025 23:47
apsidejzi wrote: 03/04/2025 23:20

Pa jeste, plus osiguranje i kojekakve dadzbine (recimo firme moraju dodati u 401k za penziju), nabere se tu dosta. Dobar radnik je u Detroitu zaradjivao, sa prekovremenim i vikendom, vise od inzinjera i to puno vise, to vise niko nece platiti, vise se isplati raznositi picu nego raditi za pare koje sada dobijaju radnici kada pocinju, ako imaju gdje i poceti. A o tekstilu, odjevnom predmetima i tako tome, to da i ne govorimo, to je gotovo. Moze proci nekome, ali rijetko. Recimo, nakon sto je krahnula automobilska industrija, negdje 2010 godine pojavila se firma satova u Detroitu, "Shinola", kao povratak industrije u Ameriku, povratak industrije u Detroit, fine imaju robe, ali su satovi po $2,000. Mislim...

Ja mislim da ce i Amazon pasti, meni su vec rekli da mi ne mogu isporuciti duge gace, kazu nema vise toga u Kini, nestalo :)
Sto ce ti duge gace sad, prosla zima :)
dale cooper

#30413 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

Velkoski wrote: 03/04/2025 19:08 Image

:lol:
Lucas Tito. I još jedan dokaz kakav je sjajan world builder bio. :D
QSuzi

#30414 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by QSuzi »

Haris.ba wrote: 03/04/2025 23:00
QSuzi wrote: 03/04/2025 22:14 Lik će uzet pare s ovim svojim bogatim cirkuzantima nemilice na ovim padovima/skokovima
Još uz to će se prikazati kao spasitelj USA
Lik prekuco igrice :lol:
Na cemu ce uzeti pare? Za sada niko nije najavio da ce klapnuti. Mozda samo Velika Britanija.

Eno, prijeti joj da ce morati uvoziti onu njihovu piletinu kupanu u kloroformu.

Mozes ti short pucati, ali kad ti kvartal bude u minusu u firmama, tesko na retoriku mozes se izvuci.
Pa Na vještačkim padovima i usponima na burzi koje on izaziva promjenama carina i izjavama na dnevnoj bazi
Valjda ti oko njega znaju kad da viču kupi prodaj xd
jeza u ledja

#30415 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

A i za te fantomske fabrike, (u kojima bi americki radnik radio za 5 puta vecu nadnicu i koje bi proizvodile 5 puta skuplji proizvod), bi trebalo godina i godina da se naprave.
Nek je i samo godinu dana. Koja ce firma trositi pare na to ako ne zna hoce li za dvije godine sve tarife biti ukinute?

Kakvi idioti jbt...
drug_profi

#30416 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by drug_profi »

QSuzi wrote: 04/04/2025 00:58 Pa Na vještačkim padovima i usponima na burzi koje on izaziva promjenama carina i izjavama na dnevnoj bazi
Valjda ti oko njega znaju kad da viču kupi prodaj xd
Da. Oni svakakojesu neodgovorni i boli ih Q. Na MAGA će dobijati podršku.
Može bukvlano donositi mjere koje uništavaju berzu i biznis, sačekati dno, kupovati sve za siću i onda početi donositi mjere koje donose optimizam na berzu.
I mlijarde uzeti.
omar little

#30417 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

bukvalno cijeli dan brifuju da nema pregovora, carine se ne mogu mijenjati. ovo je politika buducnosti.

i onda popodne reporteri iz aviona jave ovo:

Image

corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#30418 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by corolla02 »

nema nazad na fabricke postavke bez recesije :D

vrijeme za recesiju je vec poodavno doslo...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#30419 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Chmoljo »

frajer se cjenka ko na arapskom buvljaku.

sva priča oko NATO pakta jeste poligon za prodaju američkog oružja kojim će usput i dodatno ucjenjivati i gasiti klikom kad mu se nadigne. npr. ako španija mnogo sere propalestinski, ajmo gasi raptore.

ili ako se zakopa fina ruda u poljskoj, ili ćeš je dati nama, ili ti isključujemo PVO kada krene istočna horda.

sve je on to dobro smislio, samo što nije mentalno sposoban shvatiti da se svijet okreće i mimo njega i njegovih bogatih jarana i da je međusobno povjerenje u međunarodnim odnosima bio bitan faktor na osnovu čega je amerika profitirala.

potezi su u stilu pijačarskog tezgaroša koji je zasjeo na čelo uprave Agrokora. misli da je to sve isto, trgovina tamo, trgovina ovamo...
QSuzi

#30420 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by QSuzi »

omar little wrote: 04/04/2025 01:16 bukvalno cijeli dan brifuju da nema pregovora, carine se ne mogu mijenjati. ovo je politika buducnosti.

i onda popodne reporteri iz aviona jave ovo:

Image

Evo :lol:
Ovo su ti momenti
Mislim da burza divlja iz sata u sat
QSuzi

#30421 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by QSuzi »

drug_profi wrote: 03/04/2025 22:39 Nije to pekara. Prvo moras imati kvalifikovane radnike. Ne 2-3, vec stotine. Uz to specijalizovane.
:lol: :lol:
Ali ovo totalno mogu vidjeti
Taman se likovi saberu i fabrike krenu u proizvodnju
A ovaj makne pola carina
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#30422 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

top lista nadrealista
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#30423 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Bobi »

Na kraju bogati ce biti jos vise bogatiji a donja i srednja jos siromasniji.
dale cooper

#30424 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

Velkoski wrote: 04/04/2025 01:41

top lista nadrealista
Bilo bi stvarno smješno da mu ovaj mandat ispadne long con ideja o četiri godine beskrajnog bogaćenja nakon koje bi odjebao u suton (prije čega
bi naravno sam sebe pomilovao na kraju mandata) :mrgreen:
GandalfSivi

#30425 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Velkoski wrote: 04/04/2025 01:41

top lista nadrealista
Willy Wonka!!!
Post Reply