Zasto ignorises Bjelorusiju? Ljudi na zeleoj listi zemalja EU, dok neke zemlje uvode neke restrikcije Spaniji, Belgiji i Holandiji kada su putovanja u pitanju..Mogy87 wrote: ↑07/08/2020 10:56 Ja uopste nisam pricala o lockdownu. Ni ja ne mislim da je to rjesenje. Ali jednostavno porediti mentalitet juznjaka i Skandinavaca nije realno. Jer je ponasanje kljucno za epidemiologiju:
U Njemackoj je obavezno testiranje svih gradjana koji dolaze iz zemalja sa crne liste (hello BiH). U sjevernim pokrajinama 5 dana karantina pa ponovo test. Kazna 20.000 eura ako odbijes testiranje. Kazne za maske. I radice lockdown pojedinih zarista ako bude neophodno.
https://www.dw.com/en/germany-announces ... a-54460099
Ostavices mi pravo da budem skepticna povodom brojki koje dolaze iz drzave sa onakvim drzavnim uredjenjem.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#30351 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- zubi
#30352 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jel ti znas nekoga da je bio zadovoljan u lockdownu kakvog smo imali? Da je neko rekao, jeste do je prava stvar sto smo zarobili stare i djecu?? To je ludost koju je samo mogao smislit Vucic a prepisati Solak... tako rigorozno nece raditi nijedna pametna i uredjena drzava, ali da, neke mjere zabrana i ogranicavanja se moraju uvesti... Privremeno, dok ne oboris broj i zaravnis krivulju...He1972 wrote: ↑07/08/2020 10:53niša zaključavanje, život su mi ogadili, djecu sam na smjenu ilegalno izvodio u šetnju da ne pobudale u kući, a ni meni ni8je bilo nimalo ubavo,zubi wrote: ↑07/08/2020 10:50Jel ti razumijes koncept smjenjivanja lockdowna i popustanja? Smanjenje broja zarazenih u lockdownu, onda popustanje - porast slucajeva... pustis da raste do odredjene granice, onda opet zatvoris da oboris ukupan broj... to je dugorocna strategija, koju jedna drzava trenutno ima na raspolaganju, dok se ne prionadje nacin da se terapijom ili vakcinom adekvatno odgovori na bolest....
kome je do lockdown-a može i samostalno da se zaključa i neka uživa, niko ga neće zaraziti
U svakom slucaju mi toga vise necemo imati, tako da sad uzivaj!
-
laik1981
#30353 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa imamo i danas neke mjere zabrana. Dosta stvari jos nije u funkciji. Nema koncerata, nema publike na stadionima, nema masovnih okupljanja, nema kina, pozorista, itd.. Za strance koji dolaze u drzavu je potreban test.. Ima nekih mjera..
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#30354 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mi imsmo jedan problem, najveci, DRŽAVU koja ne funkcionise. Tu je Bjelorusija u prednosti.....
- zubi
#30355 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jeste, imamo mjere i preporuke... samo nam fali sprovodjenje tih mjera
Imamo mi i zakone odlicne na papiru, sad jbg sto se bas ne sprovode u praksi... sta cemo
-
Mogy87
#30356 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moja licna preferenca da informacije koke plasira neko ko je opstaje na vlasti od 1994. godine na sve moguce nacine uzimam s rezervom. Znam da nas narod generalno pozitivno gleda na diktaturu, ali misljenja nam se mogu razlikovati.
-
laik1981
#30357 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo sto sam pomenuo se sprovodi. Ima mozda ekscesa ali se uglavnom sprovodi. Ako mislis da je u Sarajevu raspasoj onda trebas otici do zapadne hercegovine. I brojevi im nulirani. Sarajevo ima problem o kome smo vec raspravljali na dugoj temi, a sto je juce i potvrdjeno na press konferenciji kriznog staba KS..
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#30358 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
imas drugo rjesenje, mozda talijanski, spanski... niko vise ne spominje wuhan od kojeg je sve i pocelo... MI smo dva mjeseca bacili uzalud , mart i april i sad se valjamo u blatu, niko nece da se pridrzava ni osnovnih mjera et ne nosite jebene maske i meni smetaju na ovim vrucinama al makar drzte tu jebenu distancu... ma i to ne valja, kako se selamat i ljubakat... imamo najgori zdrastveni sistem u europi a ponasamo se koda smo sveCka... selamhladan.preminger wrote: ↑07/08/2020 09:32Banksy wrote: ↑06/08/2020 09:49 U glavnom gradu države Victoria tokom prethodna 24 sata registrovan je 471 slučaj zaraze i osam smrtnih ishoda,
Pet miliona stanovnika.
Melbourne pod blokadom u narednih šest sedmica zbog drugog talasa koronavirusa
http://www.klix.ba/clanak/200806007
ovu bolest karanten neće riješiti, tako da je to meni glupa mjera
čim ukineš mjere opet će rasti broj inficiranih
to je logika 101
-
laik1981
#30359 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Oni su na zelenoj listi zemalja EU. Ako je za EU dobro onda ne vidim razlog za polemisanje. Na stranu kakav je kod njih politicki sistem. U Kini je gori pa su postali uzor i razvijenim drzavama koje ih svako malo hvale..
-
kox
#30360 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako se oštrinom mjera mjeri ljubav prema starijem stanovništvu onda smo mi i Srbija šampioni, niko nije imao onakve lockdowne na svijetu.Hendrix wrote: ↑07/08/2020 00:59250 hiljada ljudi je ostalo bez posla u Melburnu ove sedmice...dobice pomoc od drzave naravno, jbg ljudi su skontali ili pustiti da im korona totalno unisti ekonomiju na duze staze ili zatvori na 6 sedmica sve. Inace je virus skoro bio istjeran ali su zajebali pustajuci ljude da se vrate u zemlju zarazeni, hotelske karantene nisu bile na nivou i opet se pocelo siriti.laik1981 wrote: ↑06/08/2020 16:29 Melburn vjerovatno ima finansijske resurse da se izbori sa karantinom. Imaju sistem koji je u stanju zastititi svoje gradjane. Kod nas je prosli karantin znacio preko 30000 otkaza, a eventualni sledeci bi znacio 100000 otkaza jer vise niko ne bi cekao drzavu i Fadilove mjere. Sada bi i oni koji su cuvali radnike do zadnjeg ocekujuci da ce drzava stati iza njih djelovali po kratkom postupku..
Kao i obicno, veoma mala skupina idiota i sebicnih kretena je sjebala vecinu ljudi. Takodjer Australija je zemlja gdje penzioneri zive zivot a nisu otpisani kao kod nas gdje im se spocitava da su prozivili zivot i vakat im je.
Bezveze je Australiju uzimati kao primjer bilo kome osim možda Novom Zelandu i obratno, situacija im je baš specifična. Možda njima ova strategija uspije jer zahvaljujući geografiji mogu kontrolisati ulaske u zemlju relativno jednostavno nakon što smanje broj zaraženih. Inače, i kod njih su ljudi sa simptomima išli na posao i nisu se testirali jer nisu smjeli da ostanu kući, bojali se otkaza, dugo se čekalo na rezultate testova i sl. pa su im cifre podivljale nakon prvog lockdowna. Tako da je pitanje mogu li i nakon ovog lockdowna, ako pomogne, ostati na niskim ciframa. A iskihat će i oni novi lockdown od 45 dana i ekonomski i mentalno i na druge načine, i pitanje je do kada mogu tako uz sve svoje resurse.
-
AmirBaa
-
BadBoy
#30362 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo!!!!
Mi imamo većinu dobrih zakona (što nasljeđenih od Jugoslavije, što pisanih od nule po Evropskim standardima) i opet imamo sranje od države. Zašto? Zato što se bošnje i poštivanje zakona nisu u putu sreli.
Možeš imati najsavršeniji zakon na planeti zemlji, ali kada se on ne provodi i ne poštuje, on ostaje samo mrtvo slovo na papiru.
Pogledajte samo svakodnevni javašluk u saobraćaju, a imamo sve propisano i uređeno. Zašto javašluk? Jer se ZOBS ne primjenjuje ili se primjenjuje selektivno.
- Blixen
#30363 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
selektivno naravnoBadBoy wrote: ↑07/08/2020 11:49 Zato što se bošnje i poštivanje zakona nisu u putu sreli.
Možeš imati najsavršeniji zakon na planeti zemlji, ali kada se on ne provodi i ne poštuje, on ostaje samo mrtvo slovo na papiru.
Pogledajte samo svakodnevni javašluk u saobraćaju, a imamo sve propisano i uređeno. Zašto javašluk? Jer se ZOBS ne primjenjuje ili se primjenjuje selektivno.
tako bosnjo kaze ma nece mene
konta hajde bogati corona ovo ono, nego sta ima pasha moi dobriiiii
ide kafa zagrljaj, nargila
- He1972
#30364 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
preciznije nemaju hzhb i pckonektovan wrote: ↑07/08/2020 11:03 Mi imsmo jedan problem, najveci, DRŽAVU koja ne funkcionise. Tu je Bjelorusija u prednosti.....
-
Mogy87
#30365 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
E nek je nama u fildzanu rahatlukHe1972 wrote: ↑07/08/2020 11:52preciznije nemaju hzhb i pckonektovan wrote: ↑07/08/2020 11:03 Mi imsmo jedan problem, najveci, DRŽAVU koja ne funkcionise. Tu je Bjelorusija u prednosti.....
-
BadBoy
#30366 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eno prije par dana slučaj smrti mladića negdje kod Prozor-Rama. Otkačila se prikolica sa kamiona, prešla u njegovu traku i direktan sudar.... Momak preminuo na putu do bolnice.Blixen wrote: ↑07/08/2020 11:52selektivno naravnoBadBoy wrote: ↑07/08/2020 11:49 Zato što se bošnje i poštivanje zakona nisu u putu sreli.
tako bosnjo kaze ma nece mene
konta hajde bogati corona ovo ono, nego sta ima pasha moi dobriiiii
ide kafa zagrljaj, nargila![]()
ZATO POSTOJE JEBENA PRAVILA I PROCEDURE. Da se takvi idiotski slučaji ne dešavaju i da se izbjegnu nepotrebne smrti.
Isto kao i sa drugim zakonima, uključujući i ova pravila oko suzbijanja širenja zarazih bolesti.
Ne mogu, samo se iznerviram digne mi se pritisak kad vidim ovako nepotrebne smrti koje su se MOGLE IZBJEĆI SAMO DA NEKOME NIJE BILO MRSKO DA PROČITA I POŠTUJE ONO ŠTO JE NAPISANO!
- He1972
#30367 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
pa nisam ni rekao da je rahatluk a baš radi ovih kontraša i dušmana
-
Mogy87
#30368 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
100%
Last edited by Mogy87 on 07/08/2020 11:59, edited 1 time in total.
- Tesla Edison
#30369 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo na ovom forumu imaš primjere ⬇. Da ne spominjem ljude napolju. Nema uhljeba koji ne želi apsolutni lockdown. Ne postoji takav.zubi wrote: ↑07/08/2020 10:59Jel ti znas nekoga da je bio zadovoljan u lockdownu kakvog smo imali? Da je neko rekao, jeste do je prava stvar sto smo zarobili stare i djecu?? To je ludost koju je samo mogao smislit Vucic a prepisati Solak... tako rigorozno nece raditi nijedna pametna i uredjena drzava, ali da, neke mjere zabrana i ogranicavanja se moraju uvesti... Privremeno, dok ne oboris broj i zaravnis krivulju...He1972 wrote: ↑07/08/2020 10:53niša zaključavanje, život su mi ogadili, djecu sam na smjenu ilegalno izvodio u šetnju da ne pobudale u kući, a ni meni ni8je bilo nimalo ubavo,zubi wrote: ↑07/08/2020 10:50
Jel ti razumijes koncept smjenjivanja lockdowna i popustanja? Smanjenje broja zarazenih u lockdownu, onda popustanje - porast slucajeva... pustis da raste do odredjene granice, onda opet zatvoris da oboris ukupan broj... to je dugorocna strategija, koju jedna drzava trenutno ima na raspolaganju, dok se ne prionadje nacin da se terapijom ili vakcinom adekvatno odgovori na bolest....
kome je do lockdown-a može i samostalno da se zaključa i neka uživa, niko ga neće zaraziti
U svakom slucaju mi toga vise necemo imati, tako da sad uzivaj!![]()
abolsup wrote: ↑29/05/2020 12:34Bolje i to nego biti metar pod zemljom. A i neodgovorno je ici na posao kada je pandemija
#OstaniDoma #BudiOdgovoran
skambrljo wrote: ↑29/05/2020 11:29 Apsolutno sam za UVOĐENJE mjera jer se pokazalo da nas je jedino to spasilo Italijanskog scenarija. Sve je prošlo dobro i zašto sad da zbog nekoga ko se poželio ispunjavanja tiketa i ispijanja kafe tri sata u ubjektu rizikujemo katastrofu. Ovo u Tešnju nije nimalo dobro. Prerano je za opuštanje tako da sam ZA uvođenje mjera!![]()
![]()
![]()
Dovoljno je pogledati komentare na svaku objavu o broju zaraženi. Sami botovi komentarišu.
- geralt
#30370 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Otkud ti to? Evo originalne liste od 30.06: https://data.consilium.europa.eu/doc/do ... NIT/en/pdf
I prosirene od 30.07: https://ec.europa.eu/info/live-work-tra ... andemic_en
Ni na jednoj nema Bjelorusije.
-
laik1981
#30371 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pardon na zutoj listi, sto opet znaci da mogu putovati bez ogranicenja.. Do duse njima, koliko znam, trebaju vise za putovanja u EU..geralt wrote: ↑07/08/2020 12:06Otkud ti to? Evo originalne liste od 30.06: https://data.consilium.europa.eu/doc/do ... NIT/en/pdf
I prosirene od 30.07: https://ec.europa.eu/info/live-work-tra ... andemic_en
Ni na jednoj nema Bjelorusije.
https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/ ... 15877.html
Slovenska vlada objavila je u četvrtak navečer da je na crvenu listu epidemiološki rizičnih država zbog pogoršane epidemiološke situacije uvrstila Belgiju, dok je sa zelene liste najsigurnijih država na žutu listu manje sigurnih uvrstila Maltu, Švicarsku te dijelove Španjolske.
S crvene su liste na žutu listu pak prekategorizirane Bjelorusija, Alžir, Ekvador i španjolska pokrajina Valencija.
- geralt
#30372 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znaci. To znaci da gradjani ili stalni rezidenti Slovenije koje dodju iz tih zemalja ne moraju ici u karantin. https://www.total-slovenia-news.com/tra ... ona-crisislaik1981 wrote: ↑07/08/2020 13:14 Pardon na zutoj listi, sto opet znaci da mogu putovati bez ogranicenja.. Do duse njima, koliko znam, trebaju vise za putovanja u EU..
https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/ ... 15877.htmlSlovenska vlada objavila je u četvrtak navečer da je na crvenu listu epidemiološki rizičnih država zbog pogoršane epidemiološke situacije uvrstila Belgiju, dok je sa zelene liste najsigurnijih država na žutu listu manje sigurnih uvrstila Maltu, Švicarsku te dijelove Španjolske.
S crvene su liste na žutu listu pak prekategorizirane Bjelorusija, Alžir, Ekvador i španjolska pokrajina Valencija.
-
laik1981
#30373 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To ti je od prije mjesec dana. Ovaj clanak je od danas. Pise kako pise. Pise da je Bjelorusija prebacena na zutu listu, a ti citaj kako zelis..
U Belgiji su brojevi slicni nasima na 100k stanovnika u zadnjih nekoliko dana. U Spaniji u zescem rastu vec neko vrijeme. Pocelo je rasti gotovo svugdje u nekoj mjeri. Jednostavno mora doci do opustanja kad tad. Mi smo se do duse opustili odmah. Mozda se moglo uraditi da bude u nekoj mjeri manje slucajeva, ali tesko da se ovo moglo izbjeci. Jedino da testiras kao Njemacka i da pratis kontakte, ali to nas sistem nije u stanju..
U Belgiji su brojevi slicni nasima na 100k stanovnika u zadnjih nekoliko dana. U Spaniji u zescem rastu vec neko vrijeme. Pocelo je rasti gotovo svugdje u nekoj mjeri. Jednostavno mora doci do opustanja kad tad. Mi smo se do duse opustili odmah. Mozda se moglo uraditi da bude u nekoj mjeri manje slucajeva, ali tesko da se ovo moglo izbjeci. Jedino da testiras kao Njemacka i da pratis kontakte, ali to nas sistem nije u stanju..
-
hladan.preminger
#30374 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ne pamtim kad sam usao u zatvoreni prostor mrđu ljude bez maske i upoće mi nije teško masku nositi.pici wrote: ↑07/08/2020 11:09 imas drugo rjesenje, mozda talijanski, spanski... niko vise ne spominje wuhan od kojeg je sve i pocelo... MI smo dva mjeseca bacili uzalud , mart i april i sad se valjamo u blatu, niko nece da se pridrzava ni osnovnih mjera et ne nosite jebene maske i meni smetaju na ovim vrucinama al makar drzte tu jebenu distancu... ma i to ne valja, kako se selamat i ljubakat... imamo najgori zdrastveni sistem u europi a ponasamo se koda smo sveCka... selam![]()
imam bližu familiju u italiji, veneto, i oni imaju liberalnije mjere od nas.
inače covjek misli da je vrijedniji od osatlih živih bića i i da je iznad prirode. ali ovo je sasvim normalna prirodna pojava i da se pojavi novi virus, i da ljudi od njega umiru, prirodna selekcija. možda mi to ne želimo čuti ali tako je.
-
BadBoy
#30375 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Čovjek je jedina vrsta živog bića na planeti Zemlji koja se otela i "izuzela" od sile prirodne selekcije, pogotovo u negativnom smjeru.hladan.preminger wrote: ↑07/08/2020 13:52ne pamtim kad sam usao u zatvoreni prostor mrđu ljude bez maske i upoće mi nije teško masku nositi.pici wrote: ↑07/08/2020 11:09 imas drugo rjesenje, mozda talijanski, spanski... niko vise ne spominje wuhan od kojeg je sve i pocelo... MI smo dva mjeseca bacili uzalud , mart i april i sad se valjamo u blatu, niko nece da se pridrzava ni osnovnih mjera et ne nosite jebene maske i meni smetaju na ovim vrucinama al makar drzte tu jebenu distancu... ma i to ne valja, kako se selamat i ljubakat... imamo najgori zdrastveni sistem u europi a ponasamo se koda smo sveCka... selam![]()
imam bližu familiju u italiji, veneto, i oni imaju liberalnije mjere od nas.
inače covjek misli da je vrijedniji od osatlih živih bića i i da je iznad prirode. ali ovo je sasvim normalna prirodna pojava i da se pojavi novi virus, i da ljudi od njega umiru, prirodna selekcija. možda mi to ne želimo čuti ali tako je.
Dakle, na ljudski rod ne prirodna selekcija više ne djeluje negativno.