SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zateznistub

#30351 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

muha_sa wrote:
thekupus wrote:Kaže mi prijateljica koja je napustila Skenderiju malo prije tog što se desilo, da su ovi iz staffa i osiguranja stalno upozoravali ljude da budu oprezni oko ograde.
ako se ograda urušila onda ok

moje mišljenje je da je nepažnja onog s kim je nastradala djevojcica došla jedini uzrok :-)
Apsolutno.
Svi smo svjedoci koliko roditelji ne vode računa o djeci gdje god se nalazimo. Od parkova, ulica, ne znam ti čega, pa i do dvorana. Puste djecu da ona rade šta hoće da bi oni bili rahat u surfanju telefonom ili priči
muha_sa

#30352 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:
muha_sa wrote:
thekupus wrote:Kaže mi prijateljica koja je napustila Skenderiju malo prije tog što se desilo, da su ovi iz staffa i osiguranja stalno upozoravali ljude da budu oprezni oko ograde.
ako se ograda urušila onda ok

moje mišljenje je da je nepažnja onog s kim je nastradala djevojcica došla jedini uzrok :-)
Apsolutno.
Svi smo svjedoci koliko roditelji ne vode računa o djeci gdje god se nalazimo. Od parkova, ulica, ne znam ti čega, pa i do dvorana. Puste djecu da ona rade šta hoće da bi oni bili rahat u surfanju telefonom ili priči
ma jasno ko dan :-)
svakodnevno sam svjedok idiota i idotkinja koji ne vode racuna o djeci :-) lola vozi a hanuma pored njega u krilu bebu drži i bog te veselio--niko vezan :-)
al hajd :-) ne bih da pametujem a mogo bi jer sam poznat kako bebisiterka :D em svoju djecu pazio em unucad cuvam pa smatram da sam kompetentan što se tice cuvanja i brige o djeci :D
Pitaj tetku jesam li :D
Radar71

#30353 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Radar71 »

Nisrin wrote:
Hajde ba, "hvalio"...logicno da nisu taxi sluzba i logicno da su takve manifestacije popracene hitnom pomoci na licu mjesta...oni su bitni isto kao sto je bitna policija i zastitari...svako zna da nisu doktori, ali su prva instanca za pruzanje pomoci dok se ne prevuce osoba do bolnice i sale..
Prva i najbitnija, ljudi uradili ono za šta su obučeni. A dosta se pljuje po njima u zadnje vrijeme.
SmokingMan

#30354 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

Žao mi je tog djeteta,ali vidjevši šta su dječica radila po Zetri čudo da se neke manje povrede nisu dogodile više puta.Odgovornost striktno leži u roditeljima.
tempuser

#30355 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote: Ta ekipa je bila tamo ne da spašava nekoga ko je pao s 5 metara visine, nego prvenstveno da pomogne u slučaju povreda takmičara i sl.
Kakva budalastina?!?!?!
Mislim da je zakonom propisano koliko medicinskih, vatrogasnih ekipa, policajaca i redara mora biti prilikom javne manifestacije, a to je direktno povezano za procjenjenim brojem posjetilaca.
rumenige_brajtner

#30356 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by rumenige_brajtner »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote: Ta ekipa je bila tamo ne da spašava nekoga ko je pao s 5 metara visine, nego prvenstveno da pomogne u slučaju povreda takmičara i sl.
Kakva budalastina?!?!?!
joj kakvih se ovdje ludosti može pročitat, tito dragi :-)
Nisrin

#30357 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nisrin »

rumenige_brajtner wrote: :? :shock: nego šta su, majke ti? nisi nikad čula za doktora specijalistu urgentne mdicine?

Jok eto, nisam, sta je to? Nisu doktori specijalisti uvijek u kolima Hitne pomoci koji mogu spasiti zivot bez operacione sale, koji klinac shvatas toliko bukvalno :D
nemam ja vremena sve zivo elaborirati sto napisem!
Mendoza

#30358 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mendoza »

Nisrin wrote:
rumenige_brajtner wrote: :? :shock: nego šta su, majke ti? nisi nikad čula za doktora specijalistu urgentne mdicine?

Jok eto, nisam, sta je to? Nisu doktori specijalisti uvijek u kolima Hitne pomoci koji mogu spasiti zivot bez operacione sale, koji klinac shvatas toliko bukvalno :D
nemam ja vremena sve zivo elaborirati sto napisem!

Znaci postoji specijalizacija iz urgentne medicine.Traje 5 godina.Ekipa hitne pomoci je obavezna imati spec urgentne medicine u svakom trenutku i 2 tehnicara.Ne mogu da vjerujem da kontas da je ekipa bez ljekara.
zateznistub

#30359 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

muha_sa wrote: ma jasno ko dan :-)
svakodnevno sam svjedok idiota i idotkinja koji ne vode racuna o djeci :-) lola vozi a hanuma pored njega u krilu bebu drži i bog te veselio--niko vezan :-)
al hajd :-) ne bih da pametujem a mogo bi jer sam poznat kako bebisiterka :D em svoju djecu pazio em unucad cuvam pa smatram da sam kompetentan što se tice cuvanja i brige o djeci :D
Pitaj tetku jesam li :D
:lol: :thumbup:
Naslovnica

#30360 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

rumenige_brajtner wrote:
tempuser wrote:
Kakva budalastina?!?!?!
Ako se izvuče iz konteksta - možda jeste budalaština. Ali, ruku na srce, da li je neko očekivao da bi moglo doći do stampeda u pretrpanoj Skenderiji, do terorističkog napada ili do pada nekoga od posjetitelja s 5 metara visine? Kada sam ono napisao mislio dam da je hitna tu prvenstveno ako se povrijedi neko od takmičara i ako je potrebna hitna pomoć i transport. Naravno da su organizacijski dužni da budu na manifestacijama ovog tipa. Ali nije isto biti na standby-u kada je derbi gdje se očekuje belaj i razbijene glave ili na ovakvoj manifestaciji niskog rizika. Nadam se da sam sada pojasnio šta sam mislio?
Nisrin

#30361 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nisrin »

Mendoza wrote:
Znaci postoji specijalizacija iz urgentne medicine.Traje 5 godina.Ekipa hitne pomoci je obavezna imati spec urgentne medicine u svakom trenutku i 2 tehnicara.Ne mogu da vjerujem da kontas da je ekipa bez ljekara.

Pa imam u okruzenju dr. urgentne medicine (nekoliko), samo sto ih nema dovoljno kod nas generalno, nazalost...I nisu uvijek u stanju da rijese problem, vise sam mislila na teze povrede poput ove kada se ipak pacijent mora prebaciti u bolnicu u operacionu salu, jer nece sam dr. urgentne medicine ucestvovati u spasavanju zivota - u samom cinu operacije u kolima hitne pomoci ili van njih! Nismo se razumjeli nikako! Niti je hirurg niti ortoped, nisam idiot da ne znam za dr. urgentne!
Mendoza

#30362 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mendoza »

Nisrin wrote:
Mendoza wrote:

Pa imam u okruzenju dr. urgentne medicine (nekoliko), samo sto ih nema dovoljno kod nas generalno, nazalost...I nisu uvijek u stanju da rijese problem, vise sam mislila na teze povrede poput ove kada se ipak pacijent mora prebaciti u bolnicu u operacionu salu, jer nece sam dr. urgentne medicine ucestvovati u spasavanju zivota - u samom cinu operacije u kolima hitne pomoci ili van njih! Nismo se razumjeli nikako! Niti je hirurg niti ortoped, nisam idiot da ne znam za dr. urgentne!

Mozda se nismo razumjeli.Poenta je da dr spec urgentaš nije tu da bi "riješio" problem,nego je tranziciono rješenje do ulaska pacijenta u hospitalne uslove ukoliko su isti neophodni.Znači "kupiti" malo vremena.Urgentaš ima širok dijapazon znanja i vještina upravo za slučajeve kao što je ovaj nesretni bio jučer i njegov zadatak je da stabilizuje koliko može pacijenta do daljneg,ozbiljnijeg tretmana-operacije i slicno.
Ajd nije bitno. :thumbup: :bih:
tempuser

#30363 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:
rumenige_brajtner wrote:
tempuser wrote:
Kakva budalastina?!?!?!
Ako se izvuče iz konteksta - možda jeste budalaština. Ali, ruku na srce, da li je neko očekivao da bi moglo doći do stampeda u pretrpanoj Skenderiji, do terorističkog napada ili do pada nekoga od posjetitelja s 5 metara visine? Kada sam ono napisao mislio dam da je hitna tu prvenstveno ako se povrijedi neko od takmičara i ako je potrebna hitna pomoć i transport. Naravno da su organizacijski dužni da budu na manifestacijama ovog tipa. Ali nije isto biti na standby-u kada je derbi gdje se očekuje belaj i razbijene glave ili na ovakvoj manifestaciji niskog rizika. Nadam se da sam sada pojasnio šta sam mislio?[/quote]

I opet ponavljas istu nebulozu... Ekipe hitne pomoci se organizuju prema brojo posjetilaca, to znaci da "pokrivaju" sve, a ne prvenstveno sportiste.
made_in_sarajevo

#30364 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

kako god curica ce do kraja zivota ima posljedice radi ovoga. hitna je svoj posao uradila i nema joj se sta reci, sad se okrece gdje su roditelji pa tako olako pustaju djecu u dobi kad ih sve zivo zanima, gdje su zastitari u svemu tome? svako malo se pokaze koliko rupa i koliko pameti nema u ovim agencijama za zastitare. usrali su otvorenje, ovdje prst u uho,a primarni mu je posao valjda da ljude,djecu,cuke,mace,vanzemaljce tjeraju od ograde.
Naslovnica

#30365 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote:
rumenige_brajtner wrote: Ako se izvuče iz konteksta - možda jeste budalaština. Ali, ruku na srce, da li je neko očekivao da bi moglo doći do stampeda u pretrpanoj Skenderiji, do terorističkog napada ili do pada nekoga od posjetitelja s 5 metara visine? Kada sam ono napisao mislio dam da je hitna tu prvenstveno ako se povrijedi neko od takmičara i ako je potrebna hitna pomoć i transport. Naravno da su organizacijski dužni da budu na manifestacijama ovog tipa. Ali nije isto biti na standby-u kada je derbi gdje se očekuje belaj i razbijene glave ili na ovakvoj manifestaciji niskog rizika. Nadam se da sam sada pojasnio šta sam mislio?
I opet ponavljas istu nebulozu... Ekipe hitne pomoci se organizuju prema brojo posjetilaca, to znaci da "pokrivaju" sve, a ne prvenstveno sportiste.
Ja pišem nebuloze, ti si tu da čitaš, tumačiš kako ti želiš, ispravljaš i da budeš pametniji.
U pravu si, nema šta. :thumbup:
Haugh!
Thorgerson

#30366 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Al vi znate palamudit. Jeste li vi roditelji? Jeste li vi bili djeca?

Pa ne mozete djetetu sve zabraniti pobogu. :roll: Naravno da treba paziti i cuvati, ali dovoljan je trenutak nepaznje - sto se svakom covjeku moze desiti i da bude belaj.

Zato vani postoji milion i jedna inspekcija prije nego se uopste moze odrzati neki dogadjaj. I kazne za organizatora su rigorozne. Vi ste ovdje bez ikakve analize, bez ikakvih informacija sve svalili na jadne roditelje.

Kod nas je postalo sasvim normalno da nam djeca ginu po parkovima, po ulici itd. Zasto. Pa zato jer nema nikakvih propisa. Kod mene blizu zgrade u parku, mala klackalica razjebana puno zeljeza koje strsi. Mislite da nekoga zanima da to popravi? A upravo samo zbog brige roditelja i toga jer ganjaju djecu tu, ne desava se da se neko dijete na nabije na to zeljezo. Pisali, slali, mah...jebe se nekom. Na kraju sami sklonili to i cao.

I drugo. Halo ba? Pricamo o Skenderiji. Zastarjeloj dvorani sa izuzetno opasnim tribinama, dvorani kakve se vani ruse i prave nove. Upravo zbog ovakvih stvari.

Mislim pricamo o kompleksu kojem se krov srusio ne tako davno.
Ono sve treba sravnit sa zemljom i napravi arenu kako bog zapovijeda.

Poenta. Nemojte da serete, ako ne znate sta se desilo. Serem i ja. Ali serem objektivno.
Last edited by Thorgerson on 14/02/2019 11:21, edited 1 time in total.
tempuser

#30367 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

@naslovnica
Pa ne znam sta tu ima da se izvlaci iz konteksta??? Procitaj sam, prakticno si 2 x napisao istu stvar.

1. put
Ta ekipa je bila tamo ne da spašava nekoga ko je pao s 5 metara visine, nego prvenstveno da pomogne u slučaju povreda takmičara i sl.

2. put
da je hitna tu prvenstveno ako se povrijedi neko od takmičara i ako je potrebna hitna pomoć i transport
tempuser

#30368 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Thorgerson wrote:
I drugo. Halo ba? Pricamo o Skenderiji. Zastarjeloj dvorani sa izuzetno opasnim tribinama, dvorani kakve se vani ruse i prave nove. Upravo zbog ovakvih stvari.

Poenta. Nemojte da serete, ako ne znate sta se desilo. Serem i ja. Ali serem objektivno.

Halo ba! Ako dvorana ima upotrebnu dozvolu znaci da mora zadovoljavati zakonom propisane sigurnosne i ostale parametre bez obzira da li je stara 47 godina ili je jucer sagradjena.
Thorgerson

#30369 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

tempuser wrote: Halo ba! Ako dvorana ima upotrebnu dozvolu znaci da mora zadovoljavati zakonom propisane sigurnosne i ostale parametre bez obzira da li je stara 47 godina ili je jucer sagradjena.
Jest. Inace nasi standardi i standardi npr. EU su identicni. I kriteriji.

I moja zgrada je zadovoljila upotrebnu dozvolu. Da bi nakon 7 dana crijeva hidrofore i aparate za gasenje pozara neko pokrao. I nema ih. Jel ko to provjerava?

Pusti se toga ba...
muha_sa

#30370 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Thorgerson wrote:Al vi znate palamudit. Jeste li vi roditelji? Jeste li vi bili djeca?

Pa ne mozete djetetu sve zabraniti pobogu. :roll: Naravno da treba paziti i cuvati, ali dovoljan je trenutak nepaznje - sto se svakom covjeku moze desiti i da bude belaj.

Zato vani postoji milion i jedna inspekcija prije nego se uopste moze odrzati neki dogadjaj. I kazne za organizatora su rigorozne. Vi ste ovdje bez ikakve analize, bez ikakvih informacija sve svalili na jadne roditelje.

Kod nas je postalo sasvim normalno da nam djeca ginu po parkovima, po ulici itd. Zasto. Pa zato jer nema nikakvih propisa. Kod mene blizu zgrade u parku, mala klackalica razjebana puno zeljeza koje strsi. Mislite da nekoga zanima da to popravi? A upravo samo zbog brige roditelja i toga jer ganjaju djecu tu, ne desava se da se neko dijete na nabije na to zeljezo. Pisali, slali, mah...jebe se nekom. Na kraju sami sklonili to i cao.

dovoljno :thumbup:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#30371 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Mislim da izbor Dalide Burzic za sutkinju suda BiH komotno može ici u ovu temu :roll:
bude

#30372 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bude »

sime_cipol wrote:Mislim da izbor Dalide Burzic za sutkinju suda BiH komotno može ici u ovu temu :roll:
Taman krenuo da linkujem :run:
tempuser

#30373 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tempuser »

Thorgerson wrote:
tempuser wrote: Halo ba! Ako dvorana ima upotrebnu dozvolu znaci da mora zadovoljavati zakonom propisane sigurnosne i ostale parametre bez obzira da li je stara 47 godina ili je jucer sagradjena.

I moja zgrada je zadovoljila upotrebnu dozvolu. Da bi nakon 7 dana crijeva hidrofore i aparate za gasenje pozara neko pokrao. I nema ih. Jel ko to provjerava?

Pusti se toga ba...
Sve stoji, ali i dalje to nema veze sa staroscu objekta.
Osim toga i tehnicki delegati EYOF-a su takodjer obilazili objekte i dali dozvolu.
shandrprcSA

#30374 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

Thorgerson wrote:

Pusti se toga ba...
pa eno u A.Sacirbegovic, zgrada kod Robota nikad nije izvrsen tehnicki prijem iste
vješalica

#30375 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Pa ne znamo šta se desilo
Možda se dijete penjalo i skakalo okolo pa se pretumbalo
To nema nikakve veze sa tehničkim prijemom
Post Reply