Nikolai Stavrogin wrote:
Nisam gledao do sada, da, idiot sam. Cijela tri sata filma sam proveo na ivici ganuća, na ivici suza.
Davna 1993. , davni Spielberg, davna američka kinematografija koja je valjala, koja je mogla proizvesti tri sata gledljivog filma.
Današnji američki mainstream filmovi ne mogu proizvesti minute da liči na nešto, sve se svodi na pucanje, vrisku,skiku, bezumno jebanje, urnebesne ljubavne priče sa sjajnim završecima, ideja i poruka je nestala sa glavne scene, nestale su velike stvari, barem kada je riječ o američkom filmu, sreća u nesreći da se pokoja kvalitetna stvar može pronaći kod neameričkih entuzijasta.
Odbio sam poziv za jebeni izlazak sa podsvjesnom mišlju da noćas želim i moram pogledati ovaj film konačno, moram ga krenuti gledati prije 8 sati jer ću inače zaspati ako krenem sa gledanjem kasnije, naravno, očigledno, nisam se pokajao ni sekunde.
Kako to da ljudi iako slove za najinteligentniju od svih životinja dopuštaju da ih nadvlada tako glupa stvar kao što je mržnja? Šta nas tjera da ubijamo druge ljude? Šta nas sprječava da ne vidimo druge ljude kao ljude vrijedne života, i da im ga uzimamo? Zašto smo toliko glupi i povodljivi?
Zašto u trenutku kad je objavljen prekid rata, ljudi automatski prestaju ubijati i progledaju, isto onako kao što su automatski ubijali i nisu gledali dok je rat trajao?
Dođavola sa socijalizmom, anarhizmom, kršćanstvom, islamom, judaizmom, fašizmom, dođavola sa svakom ideologijom koja od ljudi uzima čovjeka i daje im obilježje svoga reda, reda zbog kojeg treba ubijati i klati one koji su iz drugog reda. Pojam čovjek nas spaja, sve ostale pojmove i ideje, gluposti, bedastoće, su napravljene da nas razdvajaju i sijaju pakost između ljudi.
Pretpostavljam da moramo naučiti voljeti pojedince, naći pojedince koje možemo voljeti, sa onim ostalima minimizirati svaku vrstu interakcije, jer ljude kao vrstu je prosto nemoguće voljeti, možete ih ili sažalijevati ili mrziti.
Ako kojim slučajem niste gledali film pogledajte, nećete se zajebati, film je odličan, fantastičan, poučan, nije za svakoga, ima odličnu pouku, blablabla, i sva ona ostala sranja koja se napišu kad želite prenijeti svoj dojam nakon netom odgledanog filma koji vas je oduševio.