SDP

Danguba

#30276 Re: SDP

Post by Danguba »

Hrulj wrote:
Danguba wrote:
Hrulj wrote: Multietnicnost treba odbaciti u ovom uredjenju. Srbi brinu za Srbe, Hrvati za Hrvate i hrvatske interese a Bosnjo bi sad trebao da brine za svoje, za srpske i za hrvatske?
Multietnicnost se ne gradi na silu, a to se desava, hrvati i srbi je ne zele, i dok misljenje ne promjene ne moze im ga nitko nametati. Eto nametnuli smo im SDP pa dobili najvecu krizu i najgoru vlast otkako je ove drzave.
Ti sa ovim rece sve.
Bosnjace zapamti, nema BiH bez multieticnosti a i nas samih.
Multieticnost se ne gradi na silu negu su procesi obrnuti. Koriste se sve metode razdvajanja. Multieticnost je bila, ima je i bit ce je u BiH. Ko to shvati sada bolje nego da trazi sebi neko drugo mjesto pod Suncem (a i takvi Bosnjaci).

Nesto ja ne vidjoh te multietnicnosti nikad. NIKAD. Otkako je ova drzava usla u sklopove slavenskih drzava
Izvini, ja mislio mi pricamo o mojoj domovini. :wink:
Hrulj

#30277 Re: SDP

Post by Hrulj »

Nesto ja ne vidjoh te multietnicnosti nikad. NIKAD. Otkako je ova drzava usla u sklopove slavenskih drzava[/quote]

Izvini, ja mislio mi pricamo o mojoj domovini. :wink:[/quote]
A ona je?
Skijaš

#30278 Re: SDP

Post by Skijaš »

Hrulj wrote:Prioritet stavljam na svoje.
A to je pogrešno. Interes "svojih" ne možeš gledati bez uvažavanja interesa "drugih". Odnosno, za svako rješenje koje ponudiš, trebaš biti uvjeren i da je pravedno,
Multietnicnost ce nastati sa vremenom. Ne mozes je nekome nabiti na nos 20 godina nakon rata.
Radi se o ustavu, problem stvaraju oni koji se opiru ustavnom okviru po kojem je BiH multietničko društvo.
Pacifisticko sranje? Sta bi ti, da zadjemo u sela i gradove i povjesamo "klasne neprijatelje" ili "drzavne neprijatelje"
Ne, nego da se odbaci Dodikovo tumačenje ustava i agilnije forsira multietnički koncept. To što ne bih da se pomirim sa stavovima bolesnih genocidlija, ne znači da tražim rat.
Prema MIROVNOM SPORAZUMU a ne ustavu ovo je drzava tri naroda, Srba, Hrvata i Bosnjaka te ostalih
Sasvim dovoljno da se odbaci gluposti o potrebi za podjelama.
Danguba

#30279 Re: SDP

Post by Danguba »

Hrulj wrote:Nesto ja ne vidjoh te multietnicnosti nikad. NIKAD. Otkako je ova drzava usla u sklopove slavenskih drzava
Danguba wrote:Izvini, ja mislio mi pricamo o mojoj domovini. :wink:
Hrulj wrote:A ona je?
Plasim se da ti kazem i da se ispostavi da imamo istu domovinu.
Ja u kojoj sam rodjen, odrastao, skolovao se, radio, ratovao...uvijek je bila multieticna sve dok se ne pojavise likovi koji zagovaraju monoeticnost koju su silom i zlocinima htjeli nametnuti. Privremeno su uspjeli ali jos uvijek ima vremena da se to ispravi ko je za to a ko nije, uvijek moze da izabere tamo gdje ce se osjecati ''kod svojih'' a to nije u BiH.
Last edited by Danguba on 14/07/2013 00:06, edited 1 time in total.
Hrulj

#30280 Re: SDP

Post by Hrulj »

Danguba wrote:
Hrulj wrote:Nesto ja ne vidjoh te multietnicnosti nikad. NIKAD. Otkako je ova drzava usla u sklopove slavenskih drzava
Izvini, ja mislio mi pricamo o mojoj domovini. :wink:
A ona je?[/quote]

Plasim se da ti kazem i da se ispostavi da imamo istu domovinu.
Ja u kojoj sam rodjen, odrastao, skolovao se, radio, ratovao...uvijek je bila multieticna sve dok se ne pojavise likovi koji zagovaraju monoeticnost koju su silom i zlocinima htjeli nametnuti. Privremeno su uspjeli ali jos uvijek ima vremena da se to ispravi ko je za to a ko nije, uvijek moze da izabere tamo gdje ce se osjecati ''kod svojih'' a to nije u BiH.[/quote]

Mislis? Kako 50 godina multietnicnosti ispari za par dana pa poce rat?
Hrulj

#30281 Re: SDP

Post by Hrulj »

Skijaš wrote:
Hrulj wrote:Prioritet stavljam na svoje.
A to je pogrešno. Interes "svojih" ne možeš gledati bez uvažavanja interesa "drugih". Odnosno, za svako rješenje koje ponudiš, trebaš biti uvjeren i da je pravedno,
Multietnicnost ce nastati sa vremenom. Ne mozes je nekome nabiti na nos 20 godina nakon rata.
Radi se o ustavu, problem stvaraju oni koji se opiru ustavnom okviru po kojem je BiH multietničko društvo.
Pacifisticko sranje? Sta bi ti, da zadjemo u sela i gradove i povjesamo "klasne neprijatelje" ili "drzavne neprijatelje"
Ne, nego da se odbaci Dodikovo tumačenje ustava i agilnije forsira multietnički koncept. To što ne bih da se pomirim sa stavovima bolesnih genocidlija, ne znači da tražim rat.
Prema MIROVNOM SPORAZUMU a ne ustavu ovo je drzava tri naroda, Srba, Hrvata i Bosnjaka te ostalih
Sasvim dovoljno da se odbaci gluposti o potrebi za podjelama.
Kad ti "drugi" odluce da me ne pretuku jer nosim dres svoje reprezentacije u "pogresnom" dijelu grada, i kada mi prodavacica kaze da hljeb ne prodaju a hljeb naredan u gomilama iza nje i takva sranja, mozda razmotrim. Ja jos nisam vidio da Bosnjaci pretuku nekoga.

Drustvo 3 etnicke grupe i manjine sa 2 entiteta i 10 kantona.

Ne mozes ga forsirati nekome tko ne zeli. Otidji i pogledaj par dana RTRS
Bit ce ti jasno
Skijaš

#30282 Re: SDP

Post by Skijaš »

Hrulj wrote:Ne mozes ga forsirati nekome tko ne zeli.
Šta me briga tko želi a tko ne želi. Ja podržavam multietnički koncept a oni ako budu jači, neka pobjede.
Skijaš

#30283 Re: SDP

Post by Skijaš »

- Poslije svega što nam se događalo, a bilo je ružnih stvari, osjećam da nam treba i ovakvih priča, da se vidi kako smo nekada živjeli lijepo i pomagali se, život spašavali jedno drugom. I u ratu je bilo ovakvih slučajeva. Imao sam druga Ćamila, samo sam se bojao da ga u kakvoj nevolji ne vidim. Ja bih se odmah zauzeo za njega, a onda bi i mene ubili moji. Kasnije smo saznali da smo bili na istom ratištu, a da nismo ni znali - kaže Stojanović.

Ljudi se međusobno ne mrze a podjele su vještačke i neodržive.
vivaldi

#30284 Re: SDP

Post by vivaldi »

zajeban hrulj :D
Skijaš

#30285 Re: SDP

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:zajeban hrulj :D
Da je zajeban, rekao bi za šta se zalaže i onda to branio argumentima. Da kaže recimo kako suživot nije moguć pa Bošnjake treba sjebati na što manji komad teritorije, OK. I to je stav. Ili da kaže kako suživot nije moguć pa Hrvate kao najslabije treba devastirati kao politički faktor a državu podijeliti između Bošnjaka i Srba, jednako bolesno i "zajebano" ali stav. Međutim, ovo što on piše je ništa ni sa čim.
Hrulj

#30286 Re: SDP

Post by Hrulj »

Skijaš wrote:
Da je zajeban, rekao bi za šta se zalaže i onda to branio argumentima. Da kaže recimo kako suživot nije moguć pa Bošnjake treba sjebati na što manji komad teritorije, OK. I to je stav. Ili da kaže kako suživot nije moguć pa Hrvate kao najslabije treba devastirati kao politički faktor a državu podijeliti između Bošnjaka i Srba, jednako bolesno i "zajebano" ali stav. Međutim, ovo što on piše je ništa ni sa čim.
Za sta se zalazem? Da pocnemo da se ponasamo normalno, da krivce nadjemo u samim sebi a ne u nekim vilama i krilatim konjima bjelosvjetskim.
Da pocnemo da se adaptiramo u novi sistem umjesto da patimo za starim koji se NECE vratiti. NECE; i dzaba nekome koliko ga zali ili prizeljkuje.
MI i dan danas cekamo pomoc od drzave, u svemo, od zdravstva, osiguranja pa do pronalaska posla.
Odnosno ponasamo se kao prosjaci, cekamo da nam se udjeli.
Reci mi, kako ono prosjaci zive?
Skijaš

#30287 Re: SDP

Post by Skijaš »

Hrulj wrote:
Skijaš wrote:
Za sta se zalazem?
Pa reci nam, ako suživot nije moguć, šta je budućnost ? Pretvaranje FBiH u samo bošnjački entitet ili prihvatanje Čovićevog Trećeg ?
Canton

#30288 Re: SDP

Post by Canton »

Hrulj wrote: Kad ti "drugi" odluce da me ne pretuku jer nosim dres svoje reprezentacije u "pogresnom" dijelu grada, i kada mi prodavacica kaze da hljeb ne prodaju a hljeb naredan u gomilama iza nje i takva sranja, mozda razmotrim. Ja jos nisam vidio da Bosnjaci pretuku nekoga.

Bit ce ti jasno
Nema potrebe da se forsira multietnicnost. Ona je tu htjeli mi to priznati ili ne, pocevsi od demokrafske strukture drzave, do ustavne strukture. Ono sto se ne moze forsirati jeste monoetnicnost.
Danguba

#30289 Re: SDP

Post by Danguba »

Hrulj wrote:Za sta se zalazem? Da pocnemo da se ponasamo normalno, da krivce nadjemo u samim sebi a ne u nekim vilama i krilatim konjima bjelosvjetskim.
Da pocnemo da se adaptiramo u novi sistem umjesto da patimo za starim koji se NECE vratiti. NECE; i dzaba nekome koliko ga zali ili prizeljkuje.
MI i dan danas cekamo pomoc od drzave, u svemo, od zdravstva, osiguranja pa do pronalaska posla.
:D

samo se ti adaptiraj. sve sto si kupio dobro ogradi.
Hrulj

#30290 Re: SDP

Post by Hrulj »

Skijaš wrote:
Hrulj wrote:
Skijaš wrote:zajeban hrulj :D

Za sta se zalazem?
Pa reci nam, ako suživot nije moguć, šta je budućnost ? Pretvaranje FBiH u samo bošnjački entitet ili prihvatanje Čovićevog Trećeg ?
Prihvatanje trenutnog stanja i "making best of the situation" da se tako izrazim. Privatna inicijativa i kapital.
Hrulj

#30291 Re: SDP

Post by Hrulj »

Danguba wrote:
Hrulj wrote:Za sta se zalazem? Da pocnemo da se ponasamo normalno, da krivce nadjemo u samim sebi a ne u nekim vilama i krilatim konjima bjelosvjetskim.

To je jako konstruktivan i mastovit dodatak ovoj raspravi. Nadam se da su roditelji ponosni na ulozene godine skolovanja.
Basvod

#30292 Re: SDP

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Pošten čovjek treba da se bori za interese svih. To što ti prioritet stavljaš na jedno pleme, nije zdravo.
Posten covjek na krade
a iole razuman covjek se ne bori za interese onih koji ne zele da se taj covjek bori za njihove interese.

Ne moze se biti multietnican na silu i sam sa sobom tj. sam za sebe.
Hrulj

#30293 Re: SDP

Post by Hrulj »

Canton wrote:
Hrulj wrote: Kad ti "drugi" odluce da me ne pretuku jer nosim dres svoje reprezentacije u "pogresnom" dijelu grada, i kada mi prodavacica kaze da hljeb ne prodaju a hljeb naredan u gomilama iza nje i takva sranja, mozda razmotrim. Ja jos nisam vidio da Bosnjaci pretuku nekoga.

Bit ce ti jasno
Nema potrebe da se forsira multietnicnost. Ona je tu htjeli mi to priznati ili ne, pocevsi od demokrafske strukture drzave, do ustavne strukture. Ono sto se ne moze forsirati jeste monoetnicnost.
Nju ne mozes forsirati sve i dahoces.
vivaldi

#30294 Re: SDP

Post by vivaldi »

Hrulj wrote:making best of the situation
otprilike
Danguba

#30295 Re: SDP

Post by Danguba »

Hrulj wrote:
Danguba wrote:

To je jako konstruktivan i mastovit dodatak ovoj raspravi. Nadam se da su roditelji ponosni na ulozene godine skolovanja.
Roditelje ne spominji a sada nastavi razvijati mastu o razdvojenim narodima.
Hrulj

#30296 Re: SDP

Post by Hrulj »

Danguba wrote:
Hrulj wrote:
Danguba wrote: Za sta se zalazem? Da pocnemo da se ponasamo normalno, da krivce nadjemo u samim sebi a ne u nekim vilama i krilatim konjima bjelosvjetskim.

Roditelje ne spominji a sada nastavi razvijati mastu o razdvojenim narodima.
Pocni se ponasati normalno i doprinesi raspravi ili suti. Nema potrebe za zajedljivim komentarima.
Ako nisi u stanju intelektualno pojmiti sadrzaj i znacenje moga posta onda je bolje da se ne mjesas.
Skijaš

#30297 Re: SDP

Post by Skijaš »

Hrulj wrote:
Skijaš wrote:
Hrulj wrote: Za sta se zalazem?
Prihvatanje trenutnog stanja
OK, ti si taj koji je brljao o izboru Komšića pa sam pomislio kako želiš neke promjene.
Skijaš

#30298 Re: SDP

Post by Skijaš »

Basvod wrote:iole razuman covjek se ne bori za interese onih koji ne zele da se taj covjek bori za njihove interese
Ljude se može izmanipulisati, mogu potpasti pod utjecaj kulta, fizičke ovisnosti ili političke laži a najbolji među nama su oni koji jednakim intenzitetom brane prava svih.
Area_51

#30299 Re: SDP

Post by Area_51 »

Sta se sekirate, vratice Zeljko Komsic gradjansku opciju i nece vise biti nacionalista. :-D
Hrulj

#30300 Re: SDP

Post by Hrulj »

Skijaš wrote:
Basvod wrote:iole razuman covjek se ne bori za interese onih koji ne zele da se taj covjek bori za njihove interese
Ljude se može izmanipulisati, mogu potpasti pod utjecaj kulta, fizičke ovisnosti ili političke laži a najbolji među nama su oni koji jednakim intenzitetom brane prava svih.
Onako kao dodik, covic, ljubic, paravac, curguz, majkic...?
Post Reply