Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Alhemicarkaa

#3026 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Da li sad da pričam o aditivima, porijeklu mesa ili da šutim :lol: (Pravila sam joj šiptarske čufte, neće, slično je čevapima, ustvari buredžicima).
ciki4

#3027 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Alhemicarkaa wrote:Da li sad da pričam o aditivima, porijeklu mesa ili da šutim :lol: (Pravila sam joj šiptarske čufte, neće, slično je čevapima, ustvari buredžicima).
šuti života ti, ako počnem analizirati svaki joj zalogaj izludiću. Na meso se valjda ne uči, ta ljubav se naslijedi, u mom slučaju od mene :D

Jučer kuhala rižu i ubacila jednu hurmu, ja probala, ma ko najljepši sutlijaš, a ona facu složila :-? Šta je dobro ubaciti s tikvicom da zamaskiram bljutavi okus? Jeste li vi svojim bebama cijedili sok? Ja kontam da joj nedajem nikako sokove, kontam kad krenu zubići, samo će ih kvariti, a vitamine dobija i preko voća? Zasad samo očajava s kamilicom i komoračem
Alhemicarkaa

#3028 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

ciki4 wrote:
Alhemicarkaa wrote:Da li sad da pričam o aditivima, porijeklu mesa ili da šutim :lol: (Pravila sam joj šiptarske čufte, neće, slično je čevapima, ustvari buredžicima).
šuti života ti, ako počnem analizirati svaki joj zalogaj izludiću.
Aaaaa, to je meni, vidim ja neka dijagnoza :lol: Joj kako mučim i sebe i djete, ali šta ću, jače od mene :roll:

Moja voli bljutavu tikvicu. Pa narendaj joj tikvicu u meso i napravi pljeskavice.
Mislim da se kod moje ne radi o okusu mesa, već joj žilavo, tj nema zuba. Voli ribu, nju baš fino jede.
ciki4

#3029 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Ne znam je joj rano za pljeskavice, nema još punih 7 mj.? Kad si počela s ribom?
Alhemicarkaa

#3030 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ja sam negdje sa 9 mjeseci čini mi se. A u kojem obliku joj daješ meso?
ciki4

#3031 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Zgulim svu kožicu, iskuham i ispasiram zajedno s povrćem. U dio koji ostavljam za sutra ne stavljam odmah mlijeko, u ovaj što odmah dajem, dodam 30ml i napravim pire. Sačekaću onda i ja s ribom, ne pridržavam se strogo pravila i tabela al kontam još je rano. Koljenicu još nisam probala, al planiram ovih dana, samo ne znam kako da je pripremim? Da ne ispadne NEmajka :D
vanad

#3032 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

cuj tikvica bljutava za djecu?? Moji se davili, obadvoje...
duboka_misao

#3033 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

ciki4 wrote:Zgulim svu kožicu, iskuham i ispasiram zajedno s povrćem. U dio koji ostavljam za sutra ne stavljam odmah mlijeko, u ovaj što odmah dajem, dodam 30ml i napravim pire. Sačekaću onda i ja s ribom, ne pridržavam se strogo pravila i tabela al kontam još je rano. Koljenicu još nisam probala, al planiram ovih dana, samo ne znam kako da je pripremim? Da ne ispadne NEmajka :D
Kupi joj telece nogice iskuhaj i napravi supu sa zvjezdicama
radenska

#3034 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Nama je sad 6 mjeseci i koji dan. DO sad je jeo rizu, brokulu, karfiol, tikvicu, mrkvu, bananu i jabuku.
Zanima me to za meso i supice. Smije li se zbog jaja ubaciti malo tjestenine :D i da li pasirte i meso ( bijelo -piletina ili komadic teletine).
I da li dajete djeci griz i u kojem obliku :D mislim kako ga spremate
CherryLips

#3035 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Kako da beba kasicu prihvati kao obrok,da ne trazi podoj? Moj beban uredno pojede kasicu,ali pola sat,sat nakon toga ga suze oblijevaju i moram ga podojiti. Vec mjesec dana jede kasice,dajem mu trenutno dvije dnevno,voce i povrce. I dalje se upoznaje sa novim ukusima....
max07

#3036 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

CherryLips wrote:Kako da beba kasicu prihvati kao obrok,da ne trazi podoj? Moj beban uredno pojede kasicu,ali pola sat,sat nakon toga ga suze oblijevaju i moram ga podojiti. Vec mjesec dana jede kasice,dajem mu trenutno dvije dnevno,voce i povrce. I dalje se upoznaje sa novim ukusima....
eh, i tvoj je onda mlijekoljubac :D
moj mali sutra puni deset mjeseci, a i dalje mu je mlijeko zakon. koliko god da pojede cvrste (a tu je slab, cesto danima odbija cvrstu), odmah nakon toga hoce mlijeko. i jedino tako se i najede.
nista, daji i dalje kasice i pokusavaj malo po malo povecavati kolicinu kasice. mozda nekad skontaju da je i to hrana :D
max07

#3037 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by max07 »

radenska wrote:Nama je sad 6 mjeseci i koji dan. DO sad je jeo rizu, brokulu, karfiol, tikvicu, mrkvu, bananu i jabuku.
Zanima me to za meso i supice. Smije li se zbog jaja ubaciti malo tjestenine :D i da li pasirte i meso ( bijelo -piletina ili komadic teletine).
I da li dajete djeci griz i u kojem obliku :D mislim kako ga spremate
ja ne bih tako rano ubacivala tjesteninu, mozda da sacekate jos koji mjesec ili barem jos koju sedmicu.
ja kuham svaki dan povrce i meso zajedno i onda sve ispasiram stapnim miserom. ako ti kasica ispadne rijetka mozes je uvijek malo zgusnuti rizinim pahuljicama.
malom sam, dok nije poceo piti kravlje mlijeko, griz pravila na vodi i dodavala malo ispasirane jabuke zbog okusa.
radenska

#3038 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ima li sta od ovih prodiljskih naknada, meni stigla za maj i vise ne vidjeh postara :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3039 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by PipiDugaDevetka »

Pošto sam navratio na ovaj podforum, samo da čestitam svim novim mamama!
Droog

#3040 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Droog »

Imam jedno pitanje...

Naime...
Supruga bi trebala poceti ponovo da radi od 4. Septembra i naravno kontali smo curicu upisati u vrtic/jaslice.
Ali tu nastaje problem:
Mislili smo upisati djete u Amel i Nur, medjutim oni rade do 18:00 kako sam cuo. Plus ne rade vikendom, dok supruga i ja radimo. Tu nastaje problem oko toga ko ce dijete pokupiti kad smo oboje na poslu (a supruga druga smjena).
Moje radno vrijeme je od 08:00 do 20:00 svaki drugi dan. Tako da ja radim bukvalno pola mjeseca. Znaci pola mjeseca nece biti problem...
Supruga radi prvu smjenu od 08:00 do 15:00 a drugu od 15:00 do 22:00.

Kontate o cemu pricam...
Ja ne znam imaju li opcije kod Amel i Nur-a tipa "produzeni" boravak i sl.??? Bar 2 sata nekad te nekad dok ja ne zavrsim sa poslom...Vikend bi se skontali kod nana i deda da ostane...

Ako ko zna...

Hvala!
South Blue Mama

#3041 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by South Blue Mama »

koliko sam upucena jedini vrtic koji radi do tih doba je "Djeciji grad" a to ti je JU
Alhemicarkaa

#3042 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

max07 wrote:
CherryLips wrote:Kako da beba kasicu prihvati kao obrok,da ne trazi podoj? Moj beban uredno pojede kasicu,ali pola sat,sat nakon toga ga suze oblijevaju i moram ga podojiti. Vec mjesec dana jede kasice,dajem mu trenutno dvije dnevno,voce i povrce. I dalje se upoznaje sa novim ukusima....
eh, i tvoj je onda mlijekoljubac :D
moj mali sutra puni deset mjeseci, a i dalje mu je mlijeko zakon. koliko god da pojede cvrste (a tu je slab, cesto danima odbija cvrstu), odmah nakon toga hoce mlijeko. i jedino tako se i najede.
nista, daji i dalje kasice i pokusavaj malo po malo povecavati kolicinu kasice. mozda nekad skontaju da je i to hrana :D
Evo, mojoj još malo pa 16 mjeseci i bez litar mlijeka dnevno ne prolazimo. Da napomenem da mala guza uredno jede druge obroke i ne tako malo porcije. Ja se nekad zezam da ćemo flašicu ostaviti kad krenemo u školu. Sve drugo pije iz čaše i neće iz flašice, samo mlijeko neće iz čaše već samo iz flašice.

Cherry, kod tvoje bebe je normalno da uz obrok ide i podoj, tek tamo oko 10-tog mjeseca može se podoj zamjeniti obrokom. Ne opterećuj se time i doji ga na zahtjev.
duboka_misao

#3043 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Odredjene nemajke znaju za nasu borbu sa aftama kod juniorke , elem zadnji put smo ispostovali terapiju genicijanom cak i vise od prerucenog ali cim smo prestali opet se afte pojavile,pedijatri melju jedno te isto, proce samo mazite ........ mala je i izgubila apetit a trenutno ima jednu veliku aftu kao pola jezika, razvlacimo se vec skoro tri mjeseca ne znam sta da joj dajem vise, osim genicijane koristim i baby propolis i sirup za imunitet jer su afte povezane s tim,jel znate ima li s kod nas kupiti aftamed gel za bebe ili da narucujem iz hr
vanad

#3044 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

duboka ima kod mene...samo da skontamo kako ti prebaciti...
duboka_misao

#3045 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

vanad wrote:duboka ima kod mene...samo da skontamo kako ti prebaciti...
Ne radi mi nesto onaj konverzacija nasa de napravidernam novu, trazicu aftamed ovim privatnim apotekama jos pa ako ne bude skontacemo
Alhemicarkaa

#3046 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Ako ne bude, mogu ti ja donjeti iz Hr kad budem išla.
CherryLips

#3047 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Citam malo oko ove ishrane,trebala bih mu dati sir i jogurt,pretpostavljam da prvo ide mladi sir,koji jogurt uzeti?
radenska

#3048 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ja sam u potpunosti u nedoumici sa ishranom svog djeteta. On je ionako bucko pa me je sve strah da mu ne razvalim zeludac :roll:

Danas je napunio sedam mjeseci. Hranim ga sa NAN HA 2. Zanima me koliko je potrebno mlijeka sedmomjesecnoj bebi. Cini mi se da je na onim konzervama zbog prodaje napisano da bebi treba vise. Moj Tarik nikad ne popije 5* 210 ml.

I koliko obroka cvrste hrane mu je potrebno. Da li je vrijeme da se sedmomjesecna beba uobroci. Ovaj moj je nekad gladan nonstop, a evo kao jutros nece nista od 11 ujutro samo malo vode, samo gurne i flasicu i kasiku.
ciki4

#3049 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Hrani ga kad je gladan, odnosno nek pojee koliko moze, kad odbija nemoj ga siliti, barem se ja vodim tim pravilom :-? Čitala sam da bebama tog uzrasta (mojoj je 7,5 mj) trebaju i povrće, zitarice, meso i voće u jednom danu. Ja kombinujem, zitarice s zumancem (tad nedajem meso), voće samo, a povrće s mesom, tako da su to nekad tri nekad dva nemliječna obroka, a mlijeko dajem 5 puta dnevno, ne više od 150 ml. Ipak mislim da je sve individualno, nemoj se opterećivati pravilima, a još manje pričama drugih, prati svoje dijete i njegove potrebe, a to o "razvaljenom" zelucu su izvini ali gluposti :-)
radenska

#3050 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ma nista, nego mi je to pedijatrica rekla o razvaljenom zelucu, i jos gore o stavljanjem jednomjesecne bebe na dijetu.

Nego kad si bebi pocela davati meso. Ja jos uvijek iskuhamkomadic bijelog mesa,bilo teletine ili piletine i u onu supu pomijesam neko povrce, da li krompir i brokule ili nesto drugo.Da li sitnis i komadic mesa, kad se smije poceti davati bebi.

A dajem i ja svom i zitarice i povrce i voce,popije on i vode i mlijeko, danas je popio 4 * 150 + dva obroka, jedan voce, a drugi povrce sa zitaricama.
Post Reply