Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#3026 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Da li sad da pričam o aditivima, porijeklu mesa ili da šutim
(Pravila sam joj šiptarske čufte, neće, slično je čevapima, ustvari buredžicima).
- ciki4
#3027 Re: Bebe - ALL ABOUT!
šuti života ti, ako počnem analizirati svaki joj zalogaj izludiću. Na meso se valjda ne uči, ta ljubav se naslijedi, u mom slučaju od meneAlhemicarkaa wrote:Da li sad da pričam o aditivima, porijeklu mesa ili da šutim(Pravila sam joj šiptarske čufte, neće, slično je čevapima, ustvari buredžicima).
Jučer kuhala rižu i ubacila jednu hurmu, ja probala, ma ko najljepši sutlijaš, a ona facu složila
- Alhemicarkaa
#3028 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Aaaaa, to je meni, vidim ja neka dijagnozaciki4 wrote:šuti života ti, ako počnem analizirati svaki joj zalogaj izludiću.Alhemicarkaa wrote:Da li sad da pričam o aditivima, porijeklu mesa ili da šutim(Pravila sam joj šiptarske čufte, neće, slično je čevapima, ustvari buredžicima).
Moja voli bljutavu tikvicu. Pa narendaj joj tikvicu u meso i napravi pljeskavice.
Mislim da se kod moje ne radi o okusu mesa, već joj žilavo, tj nema zuba. Voli ribu, nju baš fino jede.
- ciki4
#3029 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne znam je joj rano za pljeskavice, nema još punih 7 mj.? Kad si počela s ribom?
- Alhemicarkaa
#3030 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam negdje sa 9 mjeseci čini mi se. A u kojem obliku joj daješ meso?
- ciki4
#3031 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zgulim svu kožicu, iskuham i ispasiram zajedno s povrćem. U dio koji ostavljam za sutra ne stavljam odmah mlijeko, u ovaj što odmah dajem, dodam 30ml i napravim pire. Sačekaću onda i ja s ribom, ne pridržavam se strogo pravila i tabela al kontam još je rano. Koljenicu još nisam probala, al planiram ovih dana, samo ne znam kako da je pripremim? Da ne ispadne NEmajka 
- vanad
#3032 Re: Bebe - ALL ABOUT!
cuj tikvica bljutava za djecu?? Moji se davili, obadvoje...
-
duboka_misao
#3033 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kupi joj telece nogice iskuhaj i napravi supu sa zvjezdicamaciki4 wrote:Zgulim svu kožicu, iskuham i ispasiram zajedno s povrćem. U dio koji ostavljam za sutra ne stavljam odmah mlijeko, u ovaj što odmah dajem, dodam 30ml i napravim pire. Sačekaću onda i ja s ribom, ne pridržavam se strogo pravila i tabela al kontam još je rano. Koljenicu još nisam probala, al planiram ovih dana, samo ne znam kako da je pripremim? Da ne ispadne NEmajka
-
radenska
#3034 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nama je sad 6 mjeseci i koji dan. DO sad je jeo rizu, brokulu, karfiol, tikvicu, mrkvu, bananu i jabuku.
Zanima me to za meso i supice. Smije li se zbog jaja ubaciti malo tjestenine
i da li pasirte i meso ( bijelo -piletina ili komadic teletine).
I da li dajete djeci griz i u kojem obliku
mislim kako ga spremate
Zanima me to za meso i supice. Smije li se zbog jaja ubaciti malo tjestenine
I da li dajete djeci griz i u kojem obliku
- CherryLips
#3035 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kako da beba kasicu prihvati kao obrok,da ne trazi podoj? Moj beban uredno pojede kasicu,ali pola sat,sat nakon toga ga suze oblijevaju i moram ga podojiti. Vec mjesec dana jede kasice,dajem mu trenutno dvije dnevno,voce i povrce. I dalje se upoznaje sa novim ukusima....
- max07
#3036 Re: Bebe - ALL ABOUT!
eh, i tvoj je onda mlijekoljubacCherryLips wrote:Kako da beba kasicu prihvati kao obrok,da ne trazi podoj? Moj beban uredno pojede kasicu,ali pola sat,sat nakon toga ga suze oblijevaju i moram ga podojiti. Vec mjesec dana jede kasice,dajem mu trenutno dvije dnevno,voce i povrce. I dalje se upoznaje sa novim ukusima....
moj mali sutra puni deset mjeseci, a i dalje mu je mlijeko zakon. koliko god da pojede cvrste (a tu je slab, cesto danima odbija cvrstu), odmah nakon toga hoce mlijeko. i jedino tako se i najede.
nista, daji i dalje kasice i pokusavaj malo po malo povecavati kolicinu kasice. mozda nekad skontaju da je i to hrana
- max07
#3037 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja ne bih tako rano ubacivala tjesteninu, mozda da sacekate jos koji mjesec ili barem jos koju sedmicu.radenska wrote:Nama je sad 6 mjeseci i koji dan. DO sad je jeo rizu, brokulu, karfiol, tikvicu, mrkvu, bananu i jabuku.
Zanima me to za meso i supice. Smije li se zbog jaja ubaciti malo tjesteninei da li pasirte i meso ( bijelo -piletina ili komadic teletine).
I da li dajete djeci griz i u kojem oblikumislim kako ga spremate
ja kuham svaki dan povrce i meso zajedno i onda sve ispasiram stapnim miserom. ako ti kasica ispadne rijetka mozes je uvijek malo zgusnuti rizinim pahuljicama.
malom sam, dok nije poceo piti kravlje mlijeko, griz pravila na vodi i dodavala malo ispasirane jabuke zbog okusa.
-
radenska
#3038 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ima li sta od ovih prodiljskih naknada, meni stigla za maj i vise ne vidjeh postara 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3039 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pošto sam navratio na ovaj podforum, samo da čestitam svim novim mamama!
- Droog
#3040 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Imam jedno pitanje...
Naime...
Supruga bi trebala poceti ponovo da radi od 4. Septembra i naravno kontali smo curicu upisati u vrtic/jaslice.
Ali tu nastaje problem:
Mislili smo upisati djete u Amel i Nur, medjutim oni rade do 18:00 kako sam cuo. Plus ne rade vikendom, dok supruga i ja radimo. Tu nastaje problem oko toga ko ce dijete pokupiti kad smo oboje na poslu (a supruga druga smjena).
Moje radno vrijeme je od 08:00 do 20:00 svaki drugi dan. Tako da ja radim bukvalno pola mjeseca. Znaci pola mjeseca nece biti problem...
Supruga radi prvu smjenu od 08:00 do 15:00 a drugu od 15:00 do 22:00.
Kontate o cemu pricam...
Ja ne znam imaju li opcije kod Amel i Nur-a tipa "produzeni" boravak i sl.??? Bar 2 sata nekad te nekad dok ja ne zavrsim sa poslom...Vikend bi se skontali kod nana i deda da ostane...
Ako ko zna...
Hvala!
Naime...
Supruga bi trebala poceti ponovo da radi od 4. Septembra i naravno kontali smo curicu upisati u vrtic/jaslice.
Ali tu nastaje problem:
Mislili smo upisati djete u Amel i Nur, medjutim oni rade do 18:00 kako sam cuo. Plus ne rade vikendom, dok supruga i ja radimo. Tu nastaje problem oko toga ko ce dijete pokupiti kad smo oboje na poslu (a supruga druga smjena).
Moje radno vrijeme je od 08:00 do 20:00 svaki drugi dan. Tako da ja radim bukvalno pola mjeseca. Znaci pola mjeseca nece biti problem...
Supruga radi prvu smjenu od 08:00 do 15:00 a drugu od 15:00 do 22:00.
Kontate o cemu pricam...
Ja ne znam imaju li opcije kod Amel i Nur-a tipa "produzeni" boravak i sl.??? Bar 2 sata nekad te nekad dok ja ne zavrsim sa poslom...Vikend bi se skontali kod nana i deda da ostane...
Ako ko zna...
Hvala!
- South Blue Mama
#3041 Re: Bebe - ALL ABOUT!
koliko sam upucena jedini vrtic koji radi do tih doba je "Djeciji grad" a to ti je JU
- Alhemicarkaa
#3042 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Evo, mojoj još malo pa 16 mjeseci i bez litar mlijeka dnevno ne prolazimo. Da napomenem da mala guza uredno jede druge obroke i ne tako malo porcije. Ja se nekad zezam da ćemo flašicu ostaviti kad krenemo u školu. Sve drugo pije iz čaše i neće iz flašice, samo mlijeko neće iz čaše već samo iz flašice.max07 wrote:eh, i tvoj je onda mlijekoljubacCherryLips wrote:Kako da beba kasicu prihvati kao obrok,da ne trazi podoj? Moj beban uredno pojede kasicu,ali pola sat,sat nakon toga ga suze oblijevaju i moram ga podojiti. Vec mjesec dana jede kasice,dajem mu trenutno dvije dnevno,voce i povrce. I dalje se upoznaje sa novim ukusima....![]()
moj mali sutra puni deset mjeseci, a i dalje mu je mlijeko zakon. koliko god da pojede cvrste (a tu je slab, cesto danima odbija cvrstu), odmah nakon toga hoce mlijeko. i jedino tako se i najede.
nista, daji i dalje kasice i pokusavaj malo po malo povecavati kolicinu kasice. mozda nekad skontaju da je i to hrana
Cherry, kod tvoje bebe je normalno da uz obrok ide i podoj, tek tamo oko 10-tog mjeseca može se podoj zamjeniti obrokom. Ne opterećuj se time i doji ga na zahtjev.
-
duboka_misao
#3043 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Odredjene nemajke znaju za nasu borbu sa aftama kod juniorke , elem zadnji put smo ispostovali terapiju genicijanom cak i vise od prerucenog ali cim smo prestali opet se afte pojavile,pedijatri melju jedno te isto, proce samo mazite ........ mala je i izgubila apetit a trenutno ima jednu veliku aftu kao pola jezika, razvlacimo se vec skoro tri mjeseca ne znam sta da joj dajem vise, osim genicijane koristim i baby propolis i sirup za imunitet jer su afte povezane s tim,jel znate ima li s kod nas kupiti aftamed gel za bebe ili da narucujem iz hr
- vanad
#3044 Re: Bebe - ALL ABOUT!
duboka ima kod mene...samo da skontamo kako ti prebaciti...
-
duboka_misao
#3045 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne radi mi nesto onaj konverzacija nasa de napravidernam novu, trazicu aftamed ovim privatnim apotekama jos pa ako ne bude skontacemovanad wrote:duboka ima kod mene...samo da skontamo kako ti prebaciti...
- Alhemicarkaa
#3046 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ako ne bude, mogu ti ja donjeti iz Hr kad budem išla.
- CherryLips
#3047 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Citam malo oko ove ishrane,trebala bih mu dati sir i jogurt,pretpostavljam da prvo ide mladi sir,koji jogurt uzeti?
-
radenska
#3048 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam u potpunosti u nedoumici sa ishranom svog djeteta. On je ionako bucko pa me je sve strah da mu ne razvalim zeludac
Danas je napunio sedam mjeseci. Hranim ga sa NAN HA 2. Zanima me koliko je potrebno mlijeka sedmomjesecnoj bebi. Cini mi se da je na onim konzervama zbog prodaje napisano da bebi treba vise. Moj Tarik nikad ne popije 5* 210 ml.
I koliko obroka cvrste hrane mu je potrebno. Da li je vrijeme da se sedmomjesecna beba uobroci. Ovaj moj je nekad gladan nonstop, a evo kao jutros nece nista od 11 ujutro samo malo vode, samo gurne i flasicu i kasiku.
Danas je napunio sedam mjeseci. Hranim ga sa NAN HA 2. Zanima me koliko je potrebno mlijeka sedmomjesecnoj bebi. Cini mi se da je na onim konzervama zbog prodaje napisano da bebi treba vise. Moj Tarik nikad ne popije 5* 210 ml.
I koliko obroka cvrste hrane mu je potrebno. Da li je vrijeme da se sedmomjesecna beba uobroci. Ovaj moj je nekad gladan nonstop, a evo kao jutros nece nista od 11 ujutro samo malo vode, samo gurne i flasicu i kasiku.
- ciki4
#3049 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hrani ga kad je gladan, odnosno nek pojee koliko moze, kad odbija nemoj ga siliti, barem se ja vodim tim pravilom
Čitala sam da bebama tog uzrasta (mojoj je 7,5 mj) trebaju i povrće, zitarice, meso i voće u jednom danu. Ja kombinujem, zitarice s zumancem (tad nedajem meso), voće samo, a povrće s mesom, tako da su to nekad tri nekad dva nemliječna obroka, a mlijeko dajem 5 puta dnevno, ne više od 150 ml. Ipak mislim da je sve individualno, nemoj se opterećivati pravilima, a još manje pričama drugih, prati svoje dijete i njegove potrebe, a to o "razvaljenom" zelucu su izvini ali gluposti 
-
radenska
#3050 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma nista, nego mi je to pedijatrica rekla o razvaljenom zelucu, i jos gore o stavljanjem jednomjesecne bebe na dijetu.
Nego kad si bebi pocela davati meso. Ja jos uvijek iskuhamkomadic bijelog mesa,bilo teletine ili piletine i u onu supu pomijesam neko povrce, da li krompir i brokule ili nesto drugo.Da li sitnis i komadic mesa, kad se smije poceti davati bebi.
A dajem i ja svom i zitarice i povrce i voce,popije on i vode i mlijeko, danas je popio 4 * 150 + dva obroka, jedan voce, a drugi povrce sa zitaricama.
Nego kad si bebi pocela davati meso. Ja jos uvijek iskuhamkomadic bijelog mesa,bilo teletine ili piletine i u onu supu pomijesam neko povrce, da li krompir i brokule ili nesto drugo.Da li sitnis i komadic mesa, kad se smije poceti davati bebi.
A dajem i ja svom i zitarice i povrce i voce,popije on i vode i mlijeko, danas je popio 4 * 150 + dva obroka, jedan voce, a drugi povrce sa zitaricama.