Sirija

Locked
stopp

#3026 Re: Sirija

Post by stopp »

Naravno da je u siriji zapalo jer je na vlasti pas koji mrzi vecinu stanovnika sirije,citaj sunija.
Pogledaj samo ko su mu prijatelji i sve je jasno.
Challenger__

#3027 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

stopp wrote:Naravno da je u siriji zapalo jer je na vlasti pas koji mrzi vecinu stanovnika sirije,citaj sunija.
Laž iz pakla,

laž iz usta atlantizma, laž iz usta cionizma, laž iz usta vahabizma.
muhafuca

#3028 Re: Sirija

Post by muhafuca »

stopp wrote:Oni su grupa od osmoro braće, najmlađi ima samo 18 godina, a najstariji 34 i odlučili su se boriti jedan pored drugog za svoj narod protiv moćne vojske predsjednika Bešara el Assada. Sada se nalaze u Aleppu, sjevernom komercijalnom središtu Sirije i njenom drugom gradu, mjestu koje je njihova posljednja stanica u odiseji usmjerenoj ka oslobađanju njihove domovine od okrutnog režima. Oni su još uvijek zajedno, i svi su još uvijek živi. Ali to se može promijeniti, oni to znaju i prihvataju.
„Ako jedan od moje braće ili više njih pogine, i ja ću umrijeti s njima. Mi imamo istu krv i čast je umrijeti s njima zbog slobode", kaže najmlađi, Reda, koji je nedavno napunio 18 godina.
„Prošlo je više od mjesec dana od kad smo ovdje došli, i od tada odlažemo svoje oružje jedino kad smo na namazu", dodaje on.
Redin san je studij informatike, ali svoje ambicije je podredio ustanku.
„Danas je važnije oboriti Assada. Moji planovi za studij mogu sačekati. Za nas, mlade Sirijce, mjesto je na bojnom polju".
Njegov 20-godišnji brat Rifaat, koji je također napustio studij, slaže se s njim.
„Mi mladi smo budućnost Sirije a budućnost leži na ulici", kaže on stišćući protutenkovsku raketu.
„Trebali smo biti u učionicama, ali zbog diktatora smo morali uzeti oružje u ruke. Borimo se tako da sljedeća generacija može uživati mirnu i slobodnu budućnost".
"Vi mislite da smo svi u El Kaidi jer vičemo:Allahu Ekber. Ne, mi vjerujemo u Allaha, i to je sve. On je jedini koji nam sada pomaže,i On je taj koji će nas voditi prema pobjedi".
Braća odobravaju Rifaatove rijeći s jednoglasnim povikom "Allahu Ekber".
Njih osam je napustilo svoj rodni grad Sarmada u pokrajini Idlib prije 17 mjeseci, gotovo mjesec dana nakon početka ustanka koji je počeo mirnim demonstracijama prije nego što je prerastao u oružani sukob kada je režim počeo nemilosrdni obračun sa mirnim demonstrantima.
Iskra za početak ustanka desila se u martu 2011. kada je uhapšeno nekoliko mladića zbog pisanja anti-vladinih grafita u južnom gradu Dera'a, zatim su okrutno mučeni.
Tridesetčetvorogodišnji Enes, najstariji, sjeća se prvih sedmica mirnih demonstracija koje su ubrzo postale smrtonosne.
„Vojska je počela pucati. Mnogi naši prijatelji su poginuli. Policija nas je hapsila za najmanju stvar".
Enes je iza sebe ostavio prodavnicu mobilnih telefona kao i djecu, 'četiri divne djevojčice' da bi se pridružio opozicionarima.
„Bešar misli da je gospodar, a mi njegovi robovi. Ali ovim robovima je dojadilo da služe gospodara", kaže on.
Ahmed (24) nije tako otvoren. On stoji iza, smiješeći se i povremeno udarajući laktom jednog od braće i šapućući mu nešto u uho.
Međutim mladi Reda govori umjesto njega i o njemu-s ponosom.
„Ahmed je uhapšen tokom demonstracija i bačen u zatvor. Tukli su ga danima... Kad su nam rekli da dođemo po njega i da ga uzmemo, ma prvi pogled ga nismo mogli prepoznati, toliko je bio unakažen."
U julu 2012. Human Rights Watch je podnio izvještaj o sistematskim obrascima zlostavljanja i mučenja režimskih snaga. HRW je objavio da sirijske obavještajne snage vode 27 logora širom zemlje u kojima se zlostavljaju zatvorenici i izlažu se raznim vrstama mučenja.
Budući da su se pridružili ustanku ovih osmoro braće išli su sa jednog bojnog polja na drugi-Homs, Idlib, Aleppo. ... "Nećemo stati sve dok se režim ne sruši", kaže odlučno 26-godišnji Issam.
Braća ističu da njihov babo podržava njihovu odluku da se pridruže ustanku.
"On se nije plašio da ćemo umrijeti, jer zna da je ovo jedini način da se oslobodi Sirija", kaže Reda. "Dovi za nas, i za našu pobjedu. Ali ako umremo on će biti ponosan jer ćemo biti šehidi, inshaAllah."
Dužnost zove. Brigada braće spremna je za napad na policijsku stanicu u gradu i oni znaju da ukoliko napad uspije, opoziciona vojska će napredovati.
ovo k'o
one partizanske
ili ona 9 brace Jugovica (ili koliko ih je vec bilo)
:-)
muhafuca

#3029 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Challenger__ wrote:Kao što smo (uvažene kolege forumaši) do sada ustvrdili, agresija na Siriju je dio šireg plana "prekompozicije" (čitaj, eliminacije nepodobnih lidera) sjeverne Afrike i Bliskog istoka u skladu sa interesima atlantizma (eufemizam). U Siriji im je opasno zapelo, turski vojno-logistički angažman je doveo do drastičnog pada popularnosti Tajipa Erdogana ( samo 18% Turaka podržava agresivan odnos prema Siriji), a atlantisti i ne pomišljaju da angažuju britanske i američke vojne snage jer strahuju od reakcije - ratovima prezasićene - javnosti.

Šta im preostaje?

Posredni vojni angažman, odnosno vojna agresija dijela arapskog svijeta, predvođena marionetskim režimima na Arabijskom poluostrvu i demokratorskim režimima u Libiji i Egiptu.

Katar poziva na vojnu invaziju na Siriju - http://www.advance.hr/vijesti/katar-poz ... -zemljama/

Da li će Arapi ginuti za Moloha, te da li su iscrpljene sve ideje atlantističkih demokratora - vidjećemo. Jedno je sigurno, sve im je teže, sve im je teže, sve im je teže.
Ne znam samo koje bi to zemlje "Arapske koalicije" isle u rat Katar i Saudija imaju toliko sposobnu vojsku da bi ih omanja ekipa crvenih kmera sutra pregazila da hoce - a ostatak ekipe neznam na koga racuna Egipat? Tunis? Irak mozda? :lol: ili da Marokanci potegnu sa kraja Afrike sa dva tri veca ribarska camca
Plus sto zna da Iran i Sirija imaju savez da u slucaju napada jedni drugima priskoce u pomoc a Iran bi ih sve posutao ko male mace
Ove njegove izjave samo pokazuju u kojim oblacima ovi ljudi zive
Revoltage

#3030 Re: Sirija

Post by Revoltage »

Pobunjenici na južnom zaristu Daraa su ubili svog glavnog zapovjednika zaduženog za to područje. Nekad mi ovi pobunjenici nisu jasni. Razlog ovog čine navodi se, su razne grupacije koji se otimaju komandi.
stopp

#3031 Re: Sirija

Post by stopp »

Laž iz pakla,

laž iz usta atlantizma, laž iz usta cionizma, laž iz usta vahabizma.
hahahaha,nemoj samo opet povracati
Klavikula

#3032 Re: Sirija

Post by Klavikula »

stopp

#3033 Re: Sirija

Post by stopp »

Ne znam samo koje bi to zemlje "Arapske koalicije" isle u rat Katar i Saudija imaju toliko sposobnu vojsku da bi ih omanja ekipa crvenih kmera sutra pregazila da hoce - a ostatak ekipe neznam na koga racuna Egipat? Tunis? Irak mozda? ili da Marokanci potegnu sa kraja Afrike sa dva tri veca ribarska camca
Plus sto zna da Iran i Sirija imaju savez da u slucaju napada jedni drugima priskoce u pomoc a Iran bi ih sve posutao ko male mace
Slazem se,iran bi ih sve i posutao kao male mace da moze,jer oni uostalom samo i ratuju protiv muslimana kao njegovi pajdasi alaviti u praksi,dok u teoriji su ostri protiv zapada.Smjeh,smjeh,smjeh,tuga.
stopp

#3034 Re: Sirija

Post by stopp »

Aleppo:

http://www.youtube.com/watch?v=CZgXypK3 ... r_embedded

Opozicioni borci iz Tevhid brigade i drugih sjevernih brigada objavili su da su djelimično preuzeli kružni tok Džendul u Aleppu.
Borci također kažu da je 15 vladinih vojnika poginulo je, a da su tri tenka uništena.
Borci također obećavaju da će nastaviti sa napredovanjem i borbama i u narednim danima dok ne istjeraju Assadove snage iz grada.

http://www.youtube.com/watch?v=U-gNuml6 ... r_embedded

Damask:Duma

http://www.youtube.com/watch?v=aN908l3H ... r_embedded
Revoltage

#3035 Re: Sirija

Post by Revoltage »

Pobunjenici javljaju da su tokom zadnja tri dana izgubili 150 boraca. Desetine ozlijeđenih.
muhafuca

#3036 Re: Sirija

Post by muhafuca »

stopp wrote:
Ne znam samo koje bi to zemlje "Arapske koalicije" isle u rat Katar i Saudija imaju toliko sposobnu vojsku da bi ih omanja ekipa crvenih kmera sutra pregazila da hoce - a ostatak ekipe neznam na koga racuna Egipat? Tunis? Irak mozda? ili da Marokanci potegnu sa kraja Afrike sa dva tri veca ribarska camca
Slazem se,iran bi ih sve i posutao kao male mace da moze,jer oni uostalom samo i ratuju protiv muslimana kao njegovi pajdasi alaviti u praksi,dok u teoriji su ostri protiv zapada.Smjeh,smjeh,smjeh,tuga.
Pa ja koliko sam upucen - jedini Iran pomaze i Hezbollah i Hamas i Libanon a i Siriju (jedine dvije zemlje u okruzenju Izraela koje nemaju potpisan mir sa Izraelom)

Plus Iran se dosada samo branio od istih tih potpomognutih Amerikom - Iraq je napao Iran a ne obratno a Kuvajt kad smo kod toga - Iran nije napao nijednu Arapsku zemlju a u govorima redovno deru Izrael - ove saudijce i ostale Zionisticke sluge jedva da i spomenu a i to u kontekstu da kritikuju vladare tih zemalj a ne narod

malo prelistaj historiju regije ponovo
a to sto oni hoce da budu jaki samostalno a ne da im amerika diktira sta da rade i kako da rade a oni ce ih braniti
nije njihova mana kako je istices vec vrlina
stopp

#3037 Re: Sirija

Post by stopp »

Ovaj post sam postavio na temi irana pa evo ga sad i ovdje
Iranci su u svojoj historiji konstantno bili protiv hilafeta i sunija. Oni su ti koji su pomogli mongolima da uđu u Bagdad i ubiju dva miliona muslimana, oni su ti koji su pomagali krstašima u njihovim krstaškim pohodima. Oni su nakon pada Sadamovog režima, rame uz rame sa svojim prijateljima Amerikancima ubijali muslimane širom Iraka. Oni su bili udarna igla protiv mudžahida Falludže i drugih mjesta otpora. Zar nisi čuo da su, čim je Sadam srušen, Amerikanci predali vlast šijjama, naoružali ih i pomagali do dana današnjeg? Zar ne znaš da su šijje u Afganistanu na strani NATO saveza, zar ne znaš da su šijje u Pakistanu također protiv mudžahida?
Prljava igra koju Zapad vodi zajedno sa Iranom. Amerika i Zapad namjerno jačaju Iran kako bi njime strašili Saudiju i naftom bogate zeljevske zemlje, a onda ih ucjenjivali. Ako je Iran američki neprijatelj broj jedan, kako ga do sada za više od 30 godina nisu napali. Sadam je bio jači od Irana pa ga napadoše i srušiše. A Iranu kao ne mogu prići. Jel zaista vjerujete u ovu bajku!?
Iran i SAD su dva lica jednog novčiča.A zasto iran stalno prjeti izraelu,hmmm,da bi naivne mase muslimana povjerovale u šiitsko-krstašku zavjeru protiv njih i da bi konačno pronašli pravog vođu (Iran) koji će ih povesti - pravo u provaliju!
Dobro si napisao koga pomazu,ali si dosta iskrivio sliku,da bude jasnije izostavi hamas,u siriji pomazu alavite a u libanonu site,jel tako ili nije al iskreno??
muhafuca

#3038 Re: Sirija

Post by muhafuca »

stopp wrote:Ovaj post sam postavio na temi irana pa evo ga sad i ovdje
Iranci su u svojoj historiji konstantno bili protiv hilafeta i sunija. Oni su ti koji su pomogli mongolima da uđu u Bagdad i ubiju dva miliona muslimana, oni su ti koji su pomagali krstašima u njihovim krstaškim pohodima. Oni su nakon pada Sadamovog režima, rame uz rame sa svojim prijateljima Amerikancima ubijali muslimane širom Iraka. Oni su bili udarna igla protiv mudžahida Falludže i drugih mjesta otpora. Zar nisi čuo da su, čim je Sadam srušen, Amerikanci predali vlast šijjama, naoružali ih i pomagali do dana današnjeg? Zar ne znaš da su šijje u Afganistanu na strani NATO saveza, zar ne znaš da su šijje u Pakistanu također protiv mudžahida?
Prljava igra koju Zapad vodi zajedno sa Iranom. Amerika i Zapad namjerno jačaju Iran kako bi njime strašili Saudiju i naftom bogate zeljevske zemlje, a onda ih ucjenjivali. Ako je Iran američki neprijatelj broj jedan, kako ga do sada za više od 30 godina nisu napali. Sadam je bio jači od Irana pa ga napadoše i srušiše. A Iranu kao ne mogu prići. Jel zaista vjerujete u ovu bajku!?
Iran i SAD su dva lica jednog novčiča.A zasto iran stalno prjeti izraelu,hmmm,da bi naivne mase muslimana povjerovale u šiitsko-krstašku zavjeru protiv njih i da bi konačno pronašli pravog vođu (Iran) koji će ih povesti - pravo u provaliju!
Dobro si napisao koga pomazu,ali si dosta iskrivio sliku,da bude jasnije izostavi hamas,u siriji pomazu alavite a u libanonu site,jel tako ili nije al iskreno??
Pod kojim ti balonom zivis to je nevjerovatno - da ti rezimiram ukratko
tvoj pogled - Amerikanci Shiti i Zionisti su svi saveznici protiv
"lavovskih sunija" koji se brane protiv napada ove gornje koalicije - jel tako?
:-)

Da Iranci pomazu Siriju generalno jer su im jedini saveznik protiv Amerike i Izraela u regionu
ako bas hoces da ti kazem i onako kako ti to sam sebi predstavljash - jer ne bjezim
od cinjenica da pomazu shite Hezbollah i Alevite vladajucu struju u Siriji
ali isto tako i Hamas koji je predominantno sunitski

sto pokazuje da oni ne mare previse za podjele u muslimanskom svijetu
na sunije sije vec pomazu muslimane gdje god im je pomoc potrebna

Za razliku od npr Saudije - i drustva u Gulfu koji vole Amerikance vise vidjet nego i Marokanca i Egipcanina ili Bosnju
a da ne govorim o odnosu njihovom prema "braci muslimanima" Pakistancima Bangladesanima Sudancima i drugim jadama koji dodju kod njih zaradit koru hljeba - ako imas nekog ko je bio u Saudiji nek ti kaze

Palestinu bi najradije predali izraelu a Palestinci da nestanu nekako to bi im najbolje bilo jer ih boli sto nesmiju pisnuti ni Izraelu ni americi oko tog pitanja a svi ih muslimani decenijama prozivaju oko istog pitanja

I na kraju ako te zanima po tvom ja sam sunija mada ja licno ne priznajem te podjele i svi su mi muslimani - muslimani

al ljude djelim na dobre i lose a njihova religija je njihova stvar
stopp

#3039 Re: Sirija

Post by stopp »

Pod kojim ti balonom zivis to je nevjerovatno - da ti rezimiram ukratko
tvoj pogled - Amerikanci Shiti i Zionisti su svi saveznici protiv
"lavovskih sunija" koji se brane protiv napada ove gornje koalicije - jel tako?

Da Iranci pomazu Siriju generalno jer su im jedini saveznik protiv Amerike i Izraela u regionu
ako bas hoces da ti kazem i onako kako ti to sam sebi predstavljash - jer ne bjezim
od cinjenica da pomazu shite Hezbollah i Alevite vladajucu struju u Siriji
ali isto tako i Hamas koji je predominantno sunitski

sto pokazuje da oni ne mare previse za podjele u muslimanskom svijetu
na sunije sije vec pomazu muslimane gdje god im je pomoc potrebna

Za razliku od npr Saudije - i drustva u Gulfu koji vole Amerikance vise vidjet nego i Marokanca i Egipcanina ili Bosnju
a da ne govorim o odnosu njihovom prema "braci muslimanima" Pakistancima Bangladesanima Sudancima i drugim jadama koji dodju kod njih zaradit koru hljeba - ako imas nekog ko je bio u Saudiji nek ti kaze

Palestinu bi najradije predali izraelu a Palestinci da nestanu nekako to bi im najbolje bilo jer ih boli sto nesmiju pisnuti ni Izraelu ni americi oko tog pitanja a svi ih muslimani decenijama prozivaju oko istog pitanja

I na kraju ako te zanima po tvom ja sam sunija mada ja licno ne priznajem te podjele i svi su mi muslimani - muslimani

al ljude djelim na dobre i lose a njihova religija je njihova stvar
Sve imas napisano u gore postu,neda mi se ponavljati,rekao sam da izostavis hamas jer iskljucivo pomazu sijje u libanonu i alavite u siriji u praksi,dok u teoriji mrze izrael i ameriku.A praksa treba slijediti teoriju,zar ne?
Ima ih dosta u saudiji i ne zale se,vjeruj mi.
Kako iranci mogu slati specijalne jedinice u siriju da ubijaju sunije tako mogu i u palestinu da rokaju izraelce,ali toga nema,tako da teorija pada u vodu.Ako ne priznajes podjele zasto se onda djelis??
Revoltage

#3040 Re: Sirija

Post by Revoltage »

Religious Fantastic wrote:
Revoltage wrote:Pobunjenici na južnom zaristu Daraa su ubili svog glavnog zapovjednika zaduženog za to područje. Nekad mi ovi pobunjenici nisu jasni. Razlog ovog čine navodi se, su razne grupacije koji se otimaju komandi.
Hoces reci SNR?

(sindrom neorganizovane rulje)
To su sve komplet budale. Nikad tu države više nece biti.
stopp

#3041 Re: Sirija

Post by stopp »

Hoces reci SNR?

(sindrom neorganizovane rulje)
Ne,nego Snaga Narodih Ratnika :thumbup:
muhafuca

#3042 Re: Sirija

Post by muhafuca »

stopp wrote:
Sve imas napisano u gore postu,neda mi se ponavljati,rekao sam da izostavis hamas jer iskljucivo pomazu sijje u libanonu i alavite u siriji u praksi,dok u teoriji mrze izrael i ameriku.A praksa treba slijediti teoriju,zar ne?
Ima ih dosta u saudiji i ne zale se,vjeruj mi.
Kako iranci mogu slati specijalne jedinice u siriju da ubijaju sunije tako mogu i u palestinu da rokaju izraelce,ali toga nema,tako da teorija pada u vodu.Ako ne priznajes podjele zasto se onda djelis??
Ne djelim se vec sam napisao po tvom odnosno kako bi me ti vjerovatno okarakterisao

@Ima ih dosta u saudiji i ne zale se,vjeruj mi. (Shija)---
-ovo tvoje vjeruj mi je sustina vehabijskog pokreta koji guras
"vjeruj meni a ne svojim ocima i usima"

Da ima i zale se ima deset godina isto kao i oni Bahrainu samo sto to neces vidjeti
na CNN-u AP i ostalim medijskim masinama zapada jer se to desava
kod njihovih sluga i ne treba talasati
A priupitaj ove svoje u Saudiji kako je u pokrajini kKatif u Saudiji
ili u kompletnom Bahreinu
vrbas1979

#3043 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

stopp wrote:Aleppo:

Opozicioni borci iz Tevhid brigade i drugih sjevernih brigada objavili su da su djelimično preuzeli kružni tok Džendul u Aleppu.
Zamisli ti to opozicioni, a još borci, nekih i nekakvih sjevernih brigada (bem ti zvuči kao iz neke bajke) su čak djelomično preuzeli kružni tok!?!?!

Južnu ili sjevernu stranu? Zapadnu ili istočnu?

Ili se možda pod ovim djelomično misli da kada je zeleno onda drže vladine snage, a kada je crveno onda tzv slobodna voska (čuj vojska) Sirije, a možda kada je žuto onda je drži opservatorija za ljudska prava Sirije sa sjedištem u Londonu.

Svašta...ko danas sve ima internet...
stopp

#3044 Re: Sirija

Post by stopp »

Ovaj sarkazam i cudjenje necu ni komentarisati.
Ispod je mog nivoa.
ifas

#3045 Re: Sirija

Post by ifas »

stopp wrote:Ovaj sarkazam i cudjenje necu ni komentarisati.
Ispod je mog nivoa.
A nivo ti je uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ... svi grci i stari rimljani bi ti pozavidjeli na civilizovanom ponasanju i pisanju ... evo se u grobovima okrecu od zavisti ...

elem ...

Za nekoga ko je proveo xy godina u Emiratima i Bahreinu, i gdje sam se susretao sa svim Middle East nacijama i radio sa istima ... ovi ljudi sa ovih video klipova na sve lice ali ne na sirijce ... sirijci su mnogo svjetlije puti ... ovi na video klipovima mi najvise vuCHu na nosate egipcane, libijce, i arape (ali beduine ne one "civilizovane")

more bit da grijesim ali ... ja ih se sjecam mnogo svjetlije puti, i dosta ih dosta ima ridju kosu ( a to ovi mrkalji ne mogu ni pomocu jupola) kao onaj njihov glumac Mustafa Khani
stopp

#3046 Re: Sirija

Post by stopp »

A nivo ti je uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ... svi grci i stari rimljani bi ti pozavidjeli na civilizovanom ponasanju i pisanju ... evo se u grobovima okrecu od zavisti ...

elem ...

Za nekoga ko je proveo xy godina u Emiratima i Bahreinu, i gdje sam se susretao sa svim Middle East nacijama i radio sa istima ... ovi ljudi sa ovih video klipova na sve lice ali ne na sirijce ... sirijci su mnogo svjetlije puti ... ovi na video klipovima mi najvise vuCHu na nosate egipcane, libijce, i arape (ali beduine ne one "civilizovane")

more bit da grijesim ali ... ja ih se sjecam mnogo svjetlije puti, i dosta ih dosta ima ridju kosu ( a to ovi mrkalji ne mogu ni pomocu jupola) kao onaj njihov glumac Mustafa Khani
Sta je poenta?
ifas

#3047 Re: Sirija

Post by ifas »

Poenta je sto ovi sa tvojih video klipova, sto arlauchu, izvaljuju gubichurine, i tekbiraju se sigurno ne bore ni za Siriju ni za Sirijce.
stopp

#3048 Re: Sirija

Post by stopp »

Profulo si poentu.
ifas

#3049 Re: Sirija

Post by ifas »

stopp wrote:Profulo si poentu.
Ako ces lakse zaspat, onda jesam.

A jedno jutro kad se probudis i sam sebi priznas, da sve ovo sto se desava ovim napacenim ljudima, nema veze sa njima samima niti sa njihovim zivotima, politickim ili vjerskim slobodama, ekonomskom stanju i mogucnostima,sve ce se razvedrediti i :D ce ti biti na licu.

Dotad drzi se kavkaskog emirata
stopp

#3050 Re: Sirija

Post by stopp »

Code: Select all

Ako ces lakse zaspat, onda jesam. 

A jedno jutro kad se probudis i sam sebi priznas, da sve ovo sto se desava ovim napacenim ljudima, nema veze sa njima samima niti sa njihovim zivotima, politickim ili vjerskim slobodama, ekonomskom stanju i mogucnostima,sve ce se razvedrediti i   ce ti biti na licu. 

Dotad drzi se kavkaskog emirata
A sa cim ima veze,sa sexualnom revolucijom miseva u spaniji??
Locked