GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#3026 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

NEOPLAN wrote:Trola je trebala biti produzena do Toma, tu skretati lijevo i prolaziti pored Tusa, do raskrsnice kod Trznice, tu opet lijevo i vracati se pored Terexa i Imzita i spajati se na kruznom toku na Dobrinji na staru trasu.
Sadasnja okretnica na Dobrinji bi ostala u funkciji tako sto bi se neke linije tu okretale i vracale nazad starom trasom pored Mercatora i Gimnazije, a neke bi produzavale u Lukavicu.

Uglavnom na tu ideju veto je stavila skupstina grada I. Sarajevo, a pod uticajem Centrotransa i ostalih malih prevoznika okupljenih oko njega jer bi izgubili dobar dio putnika ovom linijom.

Imaš li više podataka o ovom "vetu", kad je Skupština raspravljala o ovoj ideji?
a.dis

#3027 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by a.dis »

Koliko bi se samo dobilo na vremenu kada bi se uvela linija koju je vozio cts onih nekoliko dana sa dobrinje preko vraca u grad.. Do grbavice bih došao za 10 min..
NEOPLAN

#3028 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

poznanik wrote:
NEOPLAN wrote:Trola je trebala biti produzena do Toma, tu skretati lijevo i prolaziti pored Tusa, do raskrsnice kod Trznice, tu opet lijevo i vracati se pored Terexa i Imzita i spajati se na kruznom toku na Dobrinji na staru trasu.
Sadasnja okretnica na Dobrinji bi ostala u funkciji tako sto bi se neke linije tu okretale i vracale nazad starom trasom pored Mercatora i Gimnazije, a neke bi produzavale u Lukavicu.

Uglavnom na tu ideju veto je stavila skupstina grada I. Sarajevo, a pod uticajem Centrotransa i ostalih malih prevoznika okupljenih oko njega jer bi izgubili dobar dio putnika ovom linijom.

Imaš li više podataka o ovom "vetu", kad je Skupština raspravljala o ovoj ideji?
Nemam napismeno, al imam veoma pouzdan izvor, na visokoj poziciji u skupstini grada.
Haris.ba

#3029 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Predviđam prema trenutnim mogućnostima da će ako Skupština Kantona raspiše tender za koncesije za linije u roku od nekoliko godina od Grasa ostati tramvaj i tolejbus. Možda i neke linije busa uspiju čaknuti - ali to će biti vjerovatno mizerno.

A da li će Centro preuzeti te linije - ostaje da se vidi. Moguće je da će se prijaviti još prevoznika, al eto - kroz medije se priča samo o toj firmi (zanimljivo - zar ne?).

A moje iskustvo ja tom firmom - je baš ko iz filma "ko to tamo peva".

Nego, mene zanima priča o toj naplati. Ja ne kontam kako se može vozati besplatno po Grasovim busevima i trolama? Kad hoće vozač može uganjati skoro svakoga bez karte. Tako da mi ostaje misterija ta priča o maloj naplati. Isto je i sa tramvajima. Pa i kad je gužva mogu se revizori postaviti na stajališta.

Zanima me, da li mislite da li se radi o namjernom nepregledanju karti, ili jednostavno o javašluku. Jer mi se dešava da kad sam koristio tramvaj pokažem iskaznicu maksimalno dvaput u mjesecu.Dva puta vidjeti revizore npr. u tramvaju u udarnim terminima mi je baš smiješno,a stalno kukati o nenaplati. Pa nismo Beč gdje je moguće revizore ne vidjeti po godinu a 95% ima kartu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3030 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

normala... sad kad nemam kartu na svakom su koraku
a imao sam tijekom cijele godine nisam je pokazao sve skupa 10 puta
tačno 2 x mjesečno :lol:
Reglan

#3031 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

Treba uvesti i nocne linije,jbt iza 12 grad mrtav. :skoljka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3032 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

jedna makedonka mi je pričala kako u skoplju više privatnih kompanija vrši prijevoz
i noću
pravo povezano

možda je to neki tal s taksistima :?
dresdener78

#3033 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Black swan wrote:jedna makedonka mi je pričala kako u skoplju više privatnih kompanija vrši prijevoz
i noću
pravo povezano

U Beogradu imaš istu situaciju, GSP odgovara za tramvaje, trolejbuse i dio autobusa, dok veliki dio autobuskih linija osiguravaju privatnici. Ali, putnik ne vidi nikakvu razliku, važi iste cijene, isti mjesečni kuponi, i prevoznici se ne ponašaju kao luda konkurencija "ko će stići brže do stajališta taj će voziti putnike"...
Jer vlast daje garanciju i plaća neku subvenciju tako da prevoznik nije ovisan isključivo o zaradi od prodatih karata.

Inaće slažem se da bi u sarajevskom prijevozu trebali puno više provjerjavati imaju li putnici kartu. Prema tome što ja znam se od 20 do 30 posto putnika vozi bez karte, a 70 posto putnika ima zakonsko pravo na neku od mnogih povlastica.

Noćne linije: Sarajevu bi bile vrlo potrebne, ali eto, dva kontraargumenata:
1. dio sarajevske raje se ponašava kao nepismena agresivna stoka posebno u pijanom stanju, čak i vozačima taksi je ponekad strah voziti u nočno vrijeme kao što su meni neki ispričali šta sve su doživjeli. U svakom nočnom autobusu bi trebala biti ovako barem 3 stražara sa kundacima i paralizerem.....
2. u Sarajevu dugoročno postoji vrlo jak lobi taksi prevoznika što je npr. razlog za nepostojanje javnog saobraćaja za aerodrom i zaista znate koliko neki majmuni nelegalni traže za vožnju od aerodroma u grad ukoliko nije taksi naručen preko taksi centrale telefonom. Čuo sam da je bilo čak prijedloga da se produži trolejbus sve do aerodroma, ali nije to nekima odgovaralo.

Da vas nešto zamolim ko od vas ima iskustva sa pisanjem tekstova i dobar je u bosanskoj gramatici neka mi se javi preko privatne poruke, treba mi popraviti nekoliko rečenica na bosanskom (kao što ste primjetili jesam zahebani zapadnjak)... Hvala! Završavam tekst o GRAS-u koji će biti dostupan za sve forumaše u pdf-u...
amko76

#3034 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amko76 »

Uffff što mrzim ove predlagače hiljadama kilometara daleko, dijasporo ajde ćuti i šalji pare redovno :D
dresdener78

#3035 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

a.dis wrote:Koliko bi se samo dobilo na vremenu kada bi se uvela linija koju je vozio cts onih nekoliko dana sa dobrinje preko vraca u grad.. Do grbavice bih došao za 10 min..
baš komfortna veza, slažem se!
Prvi problem: Ide se preko RS-a i morali bi dobiti licenciju za međuentitetsku liniju što znači da bi se neko morao opet potruditi. I očevidno nema volje za to već od kraja rata. Ja sam doživio jednu nevjerovatnu situaciju kada je vozač autobusa iz Beograda za Lukavicu odbio putnicima da zaustavi na Bistriku jer "se ne može kod balija".... :twisted:
Ali, da znaš govorilo se o planovima uvođenja tramvajske linije Dolac Malta - Grbavica - tunel ispod Vraca - Dobrinja, i to tokom osamdesetih.
Drugi problem: Zbog katastrofalnog stanja u javnom saobraćaju je Sarajevo prenatrpano automobilima što strašno koči čitav saobraćaj. Gradski saobraćaj bi trebao dobiti prednost na semaforima itd....
Treći problem: Stanje asfaltne površine koje je od Alipašinog Polja skoro do Kovaćica katastrofa, svakih pet metara udarci i lupanja... pa ne mogu vozila ići brže jer bi se raspala direktno na ulici. I to je problem nadležnih vlasti jer nema volje da se temeljito popravi ove ulice gdje ide gradski saobraćaj.
Hemera

#3036 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

Black swan wrote:jedna makedonka mi je pričala kako u skoplju više privatnih kompanija vrši prijevoz
i noću
pravo povezano

ne vidim razloga zsto centrotrans ne preuzme da nocu vozi ili im se to ne isplati kao ono sto su "uzeli"
dresdener78

#3037 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

amko76 wrote:Uffff što mrzim ove predlagače hiljadama kilometara daleko, dijasporo ajde ćuti i šalji pare redovno :D
hahaha nisam ti ja nikakva dijaspora nego jedan blesav Čeh...
amko76

#3038 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amko76 »

dresdener78 wrote:
amko76 wrote:Uffff što mrzim ove predlagače hiljadama kilometara daleko, dijasporo ajde ćuti i šalji pare redovno :D
hahaha nisam ti ja nikakva dijaspora nego jedan blesav Čeh...
Haha u tom slučaju sorry, ne moraš slati pare :D
trambusek88

#3039 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

ZA KORISNIKE JGP:Ujutro gledajte da nađete alternativu, nestalo je goriva. Izaći će vjerovatno samo oni autobusi koji imaju rezerve goriva!
poznanik

#3040 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

NEOPLAN wrote:
poznanik wrote:

Nemam napismeno, al imam veoma pouzdan izvor, na visokoj poziciji u skupstini grada.
Da pitaš "veoma pouzdan izvor" da ti kaže makar približno vrijeme, ili godinu, kad je ova tema bila u raspravi Skupštine KS?
Hemera

#3041 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

trambusek88 wrote:ZA KORISNIKE JGP:Ujutro gledajte da nađete alternativu, nestalo je goriva. Izaći će vjerovatno samo oni autobusi koji imaju rezerve goriva!
vjerovatno se sindikat malo poigrava nakon najava oko "preuzimanja" linija :wink:
trambusek88

#3042 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

dresdener78 wrote:
a.dis wrote:Koliko bi se samo dobilo na vremenu kada bi se uvela linija koju je vozio cts onih nekoliko dana sa dobrinje preko vraca u grad.. Do grbavice bih došao za 10 min..
baš komfortna veza, slažem se!
Prvi problem: Ide se preko RS-a i morali bi dobiti licenciju za međuentitetsku liniju što znači da bi se neko morao opet potruditi. I očevidno nema volje za to već od kraja rata. Ja sam doživio jednu nevjerovatnu situaciju kada je vozač autobusa iz Beograda za Lukavicu odbio putnicima da zaustavi na Bistriku jer "se ne može kod balija".... :twisted:
Ali, da znaš govorilo se o planovima uvođenja tramvajske linije Dolac Malta - Grbavica - tunel ispod Vraca - Dobrinja, i to tokom osamdesetih.
Drugi problem: Zbog katastrofalnog stanja u javnom saobraćaju je Sarajevo prenatrpano automobilima što strašno koči čitav saobraćaj. Gradski saobraćaj bi trebao dobiti prednost na semaforima itd....
Treći problem: Stanje asfaltne površine koje je od Alipašinog Polja skoro do Kovaćica katastrofa, svakih pet metara udarci i lupanja... pa ne mogu vozila ići brže jer bi se raspala direktno na ulici. I to je problem nadležnih vlasti jer nema volje da se temeljito popravi ove ulice gdje ide gradski saobraćaj.
Ima slična linija Ilidža-Lukavica-Grbavica, ima nekoliko polazaka u toku dana, ali na Dobrinji staje tek kod autobuske stanice Istočno sarajevo (prijeratna trolejbuska okretnica)
Održavali su je naizmjenično GRAS Sarajevo i GRAS Istočno Sarajevo dok nije propao. U nedostatku vozila početkom godine na tu liniju je ubačen turistički autobus Neoplan Jetliner koji je prošle godine vozio radnike Bosnalijeka.
trambusek88

#3043 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

NEOPLAN wrote:Ima najmanje dvije godine. Isti scenario kao i ovdje, hoce konkurenciju, hoce linije, uvalise se reklamirajuci se novim busevima i kartom od marku, a danas se narod vozi u busevima za koje je GRASov vozni park nedostizna meta, a cijena karte je 1,80 KM. Plus sto je na glavnom terminalu na Dobrinji okacen red voznje koji nidje veze s mozgom nema, busevi voze kad se cefne soferu, kad se doceka dispecerova zena koja radi u bolnici Kasindo, kad se nakupi putnika itd itd. Smoinicijativno skracuju linije ako nema putnika, ukidaju polaske, onda npr za Tilavu i Petrovice vozi isti bus tako sto ode u Tilavu, i tamo zamijeni tablu i produzi u Petrovice, ostavljajuci putnike koji su posli iz Tilave za Dobrinju bukvalno na pola puta da se snalaze. A buseve odrzava izvjesni Gaga koji je pola dana u kafani, a pola u radionici. Glavni dispecer sjedi i jede janjetinu i nema pojma gdjemu je koji bus i kad treba ici, kad ga pitas govori Ne znam ja buraz eno ti tamo u kafani trazi sofera pa vidi s njim imal il nema bus... Javasluk teski... Narod tamo bukvalno place za Grasom, a Centro je u skupstini grada oborio projekat spajanja trolejbuskog prstena kroz Lukavicu. Fuj.
Čini mi se da sad kod vas održavaju Centrotrans i Kompas odkad je GRAS I.S. propao jeli tako?
Hemera

#3044 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

http://www.idoconline.info/digitalarchi ... tId=455394

http://www.klix.ba/vijesti/bih/potpisan ... /060710025

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/118525

"Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža nisu uplatile novac za početak gradnje "dobrinjskog trolejbuskog prstena", zbog čega je neizvjesna realizacija ovog projekta.

Potvrdio je ovo Siniša Obradović, senior projekt menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA). Projekat "dobrinjski prsten" podrazumijeva proširenje trolejbuske mreže iz Kantona Sarajevo u Istočno Sarajevo. Realizacija je počela prošle godine, a podršku projektu dali su: Ministarstvo prometa i komunikacija KS, Gradska uprava, općina Novi grad, Istočno Sarajevo, opština Lukavica, SERDA, te preduzeća za gradski saobraćaj u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Obradović kaže da su predstavnici SERDA kontaktirali predstavnike Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, kako bi provjerili u čemu je problem.

"Objasnili su nam da nikada nisu dobili saglasnost skupština, zbog čega nisu ni uplatili novac", kaže on.

Nenad Berjan, načelnik Odjeljenja za urbanizam u opštini Istočna Ilidža, ističe da realizaciju ovog projekta ne koče finansijska sredstva, nego da je u pitanju politička odluka.

"Skupštine opština i grada Istočno Sarajevo nikada nisu donijele odluku o pristupanju realizaciji ovog projekta. Materijal je nekoliko puta bio na sjednicama, ali nije bio dovoljno dobar i skinut je s dnevnog reda", istakao je Berjan.

Planirana vrijednost projekta "dobrinjski prsten" je oko 3,5 miliona KM. Nova trasa je planirana od postojeće trolejbuske okretaljke na Dobrinji, do Robne kuće "Tom" i restorana "Mlado jagnje" u Lukavici, preko Lukavičke ceste do benzinske pumpe "Imzit"."

Općine Novi grad i Istočna Ilidža nisu uplatile novac za gradnju tramvajske pruge koja bi trebalo da povezuje ove dvije općine, zbog čega je neizvjesna realizacija projekta.

Potvrdio je ovo Siniša Obradović, senior projekt menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA). Riječ je o projektu čija je realizacija planirana prije više od 20 godina. Njegovu realizaciju ove lokalne zajednice s Vladom Kantona Sarajevo, SERDA i GRAS-om intenzivirale su prije pet godina. Tramvajska pruga trebalo bi da bude izgrađena od okretaljke na Ilidži, te da poveže Hrasnicu, Vojkoviće i Lukavicu, a spajala bi se s prugom u Nedžarićima.

"Ovaj projekat koče općine Novi grad i Istočna Ilidža, jer nisu uplatile novac za njegovu realizaciju. Kompletna dokumentacija je pripremljena. Dio trase je projektovan prije osam godina i u toku je revizija postojeće dokumentacije, te ispitivanje ekonomske opravdanosti trase", objašnjava Obradović.

Damir Hadžić, načelnik općine Novi grad, potvrdio je da općina nije uplatila oko 20.000 KM za realizaciju ovog projekta, te da to neće uraditi dok druga lokalna zajednica ne izmiri svoje obaveze.

"Ukoliko opština Istočna Ilidža u najkraćem roku ne izmiri svoje obaveze, povući ćemo i 170.000 KM koje smo uplatili za izgradnju dobrinjskog trolejbuskog prstena. Na posljednjem sastanku održanom u Palama općinski načelnici su se dogovorili da će svoje obaveze izmiriti u što skorije vrijeme. Načelnici iz Istočnog Sarajeva to nisu uradili", istakao je Hadžić, zaključivši da predstavnicima lokanih zajednica u Istočnom Sarajevu nije u cilju da budu izgrađeni tramvajska pruga i trolejbuski prsten.

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/123127

skandali oko "trolejbuskog prstena"
mahalas505

#3045 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

poznanik wrote: Image
Uprava GRAS-a nema mandat da daje ili ne daje linije, za linije je zaduženo Ministarstvo saobraćaja KS. Priča da će GRAS prepustiti dio linija na lijevoj obali Miljacke, neke linije izvan gradskog područja ili dio trolejbusne linije je samo ubleha, obmana javnosti i stvaranje utiska da su dugogodišnji nekorektni "međukonkurencijski" odnosi izglađeni, da je između GRAS-a i CTS prevaziđena borba za linije i profit iza toga. A nije... Novim zakonom o javnom prevozu putnika (http://www.klix.ba/forum/javne-rasprave ... l#p7592390)biće omogućeno i domaćim i stranim pravnim osobama da prevoze stanovnike KS, ukoliko ispune određene uslove. GRAS, u ovom trenutku, ne ispunjava te uslove, doduše - ne ispunjava ni mnoge uslove iz aktuelnih zakona i propisa o sigurnosti putnika i opreme u javnom prevozu, ali za to su odgovorni i Ministarstvo saobraćaja KS i nadležna inspekcija.

I ranija i sadašnja uprava GRAS-a načinila je ogromne štete stanovnicima KS, i posebno finansijske štete Vladi KS, i za to zaista neko konačno mora odgovarati.
Nadam se da ce Centrotrans preuzeti linije, jer ljudi ovdje se nece moci drugacije nauciti pameti, nego kad ih jos neko ne "opali" dobro po usima, a za tako nesto mislim da nema bolje firme od Centrotransa. Jedino sto ce mi biti zao sto ce se izgubiti jos koja godina, a mogla se upotrijebiti da se nesto pokrene nabolje.

Ljudi ne mogu da shvate da se mora napraviti prvo funkionalna, citaj vlast sa manjim stepenom korupcije, da bi se privatizovao gradski saobracaj. Da li je to kod nas slucaj?
Neko spominje Beograda i njihov gradski saobracaj, pa oni i dan danas daju subvencije, samim tim to jos nije ni vidjelo prave privatizacije. I kao sto sada prica ovdje na temi, ja sam vec davno nekad napomenuo kako je "uspjesna" privatizacija gradskog saobracaja I. Sarajeva.
dresdener78

#3046 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

mahalas505 wrote:Nadam se da ce Centrotrans preuzeti linije, jer ljudi ovdje se nece moci drugacije nauciti pameti, nego kad ih jos neko ne "opali" dobro po usima, a za tako nesto mislim da nema bolje firme od Centrotransa. Jedino sto ce mi biti zao sto ce se izgubiti jos koja godina, a mogla se upotrijebiti da se nesto pokrene nabolje.

Ljudi ne mogu da shvate da se mora napraviti prvo funkionalna, citaj vlast sa manjim stepenom korupcije, da bi se privatizovao gradski saobracaj. Da li je to kod nas slucaj?
Neko spominje Beograda i njihov gradski saobracaj, pa oni i dan danas daju subvencije, samim tim to jos nije ni vidjelo prave privatizacije. I kao sto sada prica ovdje na temi, ja sam vec davno nekad napomenuo kako je "uspjesna" privatizacija gradskog saobracaja I. Sarajeva.
Opet ponavljam: NEMA NI JEDNOG CIVILIZRANOG VELIKOG GRADA GDJE BI FUNKCIONISAO SOLIDAN I KVALITETAN GRADSKI SAOBRAĆAJ NA KOMERCIJALNOJ BAZI U PRIVATNIM RUKAMA. Toga jednostavno NEMA, preporučujem pristalicama privatizacije svega po svakoj cijeni da malo gledaju oko sebe širom Bosne koja je uostalom privatizirana do temelja i baš dobro to sve funkcioniše.
Problem je upravo privatizirana vlast koja je puna lopovluka i raznih majmuna, koja se brine samo o vlastitim džepovima i uništava sve što bi moglo još donijeti neki profit. Nažalost, javna preduzeća ne mogu dobro funkcionisati u sadašnjoj situaciji kada služe kao vašmašina za pare i rudnik zlata za razne glavonje.
Svakako, svugdje u svijetu su morali ići obrnutim pravcem - da se stvori dobar saobraćajni sistem, gradske uprave su čak kupovale privatna saobraćajna preduzeća da ih sajedine u jedan sistem.... London ima do danas puno problema zbog toga što su naprimjer prve linije metroa bile izgrađene čisto za zaradu novca i to u najprofitabilnijim pravcima, ne tamo gdje su trebali stanovnici Londona... Ne prićajući o minijaturnim tunelima koje dozvoljavaju samo vožnju u malim i neugodnim vagonima.
Hemera

#3047 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

mahalas505 wrote: Nadam se da ce Centrotrans preuzeti linije, jer ljudi ovdje se nece moci drugacije nauciti pameti, nego kad ih jos neko ne "opali" dobro po usima, a za tako nesto mislim da nema bolje firme od Centrotransa. Jedino sto ce mi biti zao sto ce se izgubiti jos koja godina, a mogla se upotrijebiti da se nesto pokrene nabolje.

i centrotrans uzima subvencije
klasican primjer ti je studentska karta,oni imaju svoje zone i krece se od 16km pa navise,moze se i provjeriti to
a u grasu na svim zonama je 16km
pa ti vidi kako oni uzimaju i racunaju
ako ukines kompletne subvencije
onda nema vise ovog i onog da s eumoljava za cijenu karte i da se dogovara i tu je prica zavrsnena
plati koliko je i dovidjenja
Skyfox

#3048 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Skyfox »

Kao da je u pitanju New York pa je problem pokriti ovo malo jada od kilometara sa redovnim gradskim prevozom :roll:
poznanik

#3049 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

Skyfox wrote:Kao da je u pitanju New York pa je problem pokriti ovo malo jada od kilometara sa redovnim gradskim prevozom :roll:
Kompletan "GRAS" da se preseli na rad u New York, razjebo bi im 200-godišnji javni prevoz već za pola godine :oops:
bogumila

#3050 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bogumila »

poznanik wrote:
Skyfox wrote:Kao da je u pitanju New York pa je problem pokriti ovo malo jada od kilometara sa redovnim gradskim prevozom :roll:
Kompletan "GRAS" da se preseli na rad u New York, razjebo bi im 200-godišnji javni prevoz već za pola godine :oops:
Ja mislim da treba SVE tramvaje prodat u staro gvozdje , i prec samo na trole. Kupit nove od tih para za gvozdje. Sta ce nam tramvaj. Samo klopara i drnda (garant ima neki zakon koji regulise max. nivo buke i po kojem je dozvoljeno otprilike petina buke koju tramvaj pravi), i plus hajd' svako malo kopaj ulice, jer asfalt prvo pukne oko sina. To gdje je sad pruga da bude biciklisticka staza.
Post Reply