Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
seoBIH

#3026 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Pa ako ode na carinu, platit ces sta trebas i to je to. Sta te interesuje ?
maxy

#3027 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by maxy »

123456789 wrote:Pa ako ode na carinu, platit ces sta trebas i to je to. Sta te interesuje ?
Prije svega hvala na odgovoru.

Nije problem platiti i carinu nego sam čistio želio viditi da li je baš neko naručivao hdd i da li je bilo možda nekih neočekivanih problema.

Hvala svakako
seoBIH

#3028 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Roba ko roba, nevezano bio to HDD, sijalice, mobitel sve ide istim putem. Prodavac to dobro upakuje, postoji minimalna sansa da se osteti dok dodje do BIH, dok kada prolazi sortiranje u BIH 50% su sans da ce doci pokvareno, streseno ili razbijeno.

NO mislim da s hdd neces imati problema.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#3029 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Zviz »

maxy wrote:
123456789 wrote:Pa ako ode na carinu, platit ces sta trebas i to je to. Sta te interesuje ?
Prije svega hvala na odgovoru.

Nije problem platiti i carinu nego sam čistio želio viditi da li je baš neko naručivao hdd i da li je bilo možda nekih neočekivanih problema.

Hvala svakako
Ja sam naurcivao glamznije i vrijednije stvari preko eBay-a - sve zavisi kako ko upakuje i naravno jel perok okeanska narudjba ili tu iz Eurpoe. Sto manje puta mora ici iz utovara na pretova - sa trake na traku to bolje. Carina u principu nema pravo da otvara ni postu niti pakete. Postoje odredjene procedure - a ako ne ides na varijantu da platis moguci manji carinski porez onda zamoli da obljebi fakturu na paket pa mzoda i nece otvarati paket.
seoBIH

#3030 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Carina u principu nema pravo da otvara ni postu niti pakete.
Pa ko ce otvarti onda, ti licno !? :run:
Sir Charles

#3031 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Sir Charles »

Ja sam kupio hdd u usa i dosao uredno. Cak nisam morao platiti ni carinski pregled, donio mi postar paketic na vrata :D
seoBIH

#3032 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Sir Charles wrote:Ja sam kupio hdd u usa i dosao uredno. Cak nisam morao platiti ni carinski pregled, donio mi postar paketic na vrata :D
huhu, lucky u :) O ovakvim stvarima se ne hvaliti na forumu, jer iako sam to vec istakao, opet cu, carinici citaju ovu temu, posebno ovi iz Sarajeva :)
celeron

#3033 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by celeron »

narucio sam neke satove prosle godine u sedmom mjesecu i jos nikad nisu stigli. U pitanju su tri sata. POsiljka je ponovo poslana nakon toga medjutim opet nista ni do dan danas. Dotad je sve uredno stizalo
seoBIH

#3034 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

celeron wrote:narucio sam neke satove prosle godine u sedmom mjesecu i jos nikad nisu stigli. U pitanju su tri sata. POsiljka je ponovo poslana nakon toga medjutim opet nista ni do dan danas. Dotad je sve uredno stizalo
Da li si dobio TN!? Ako jesi mogao si pratit kada udju u BIH :) Ne isplati se nsita narucivati bez TN:.
jubix

#3035 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by jubix »

Narucio nesto iz USA sa njihovom postom ona USPS International FIrst Class, po TN-u napustilo Ameriku 1.6, a evo danas postar donese na vrata. Dosad najbrzi paket koji mi je stigao. Izgleda i ovi nasi se malo popravili :)
Chuckie

#3036 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

jubix wrote:Narucio nesto iz USA sa njihovom postom ona USPS International FIrst Class, po TN-u napustilo Ameriku 1.6, a evo danas postar donese na vrata. Dosad najbrzi paket koji mi je stigao. Izgleda i ovi nasi se malo popravili :)
Kakve to veze ima s našom poštom?

Imao si sreće pa ti je paket uletio u kontejner koji je trenutno napustio USA. Možda je taburio u New Jerseyu ili gdje već 2 mjeseca i neki su toliko čekali. Naša pošta radi sasvim OK i kada stigne paket u Sarajevo, isporuka je brza.
seoBIH

#3037 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Naša pošta radi sasvim OK i kada stigne paket u Sarajevo, isporuka je brza.
Ne bih se bas slozio s tobom...vjerovatno ga je potrefilo da nije otislo i na carinu :)

Ma sta da ti kazemo :) Rade kako hoce...

Gledaj ove banalnosti, iz HongKonga u BIH stiglo za TRI DANA, ponavljam TRI DANA PUTOVALO IZ HONGKONGA DO BOSNE i onda se po nasim postama, carinama cemu vec ne vuca evo vec peti dan. Napomenuo bih da poslijka jos nije stigla, vjrovatno ce ustra, ali je APSURDNO da iz HK stigne za 3 dana, a s poste na Zeljeznickoj stanici, do mene u Starom Gradu treba 6 dana. Stidite se gospodo!!!!!!!!

Image
Chuckie

#3038 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

123456789 wrote:
Naša pošta radi sasvim OK i kada stigne paket u Sarajevo, isporuka je brza.
Ne bih se bas slozio s tobom...vjerovatno ga je potrefilo da nije otislo i na carinu :)

Ma sta da ti kazemo :) Rade kako hoce...

Gledaj ove banalnosti, iz HongKonga u BIH stiglo za TRI DANA, ponavljam TRI DANA PUTOVALO IZ HONGKONGA DO BOSNE i onda se po nasim postama, carinama cemu vec ne vuca evo vec peti dan. Napomenuo bih da poslijka jos nije stigla, vjrovatno ce ustra, ali je APSURDNO da iz HK stigne za 3 dana, a s poste na Zeljeznickoj stanici, do mene u Starom Gradu treba 6 dana. Stidite se gospodo!!!!!!!!

Image

Pošiljka ti je došla 10.5 u petak, ocarinjena 13.5 u ponedjeljak, u utorak otpremljena. Sve po propisima.

Halo, nije ti stigla pošiljka od 10. maja do dan danas? Valjda je danas 4. juni?!?
jubix

#3039 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by jubix »

Chuckie wrote:
jubix wrote:Narucio nesto iz USA sa njihovom postom ona USPS International FIrst Class, po TN-u napustilo Ameriku 1.6, a evo danas postar donese na vrata. Dosad najbrzi paket koji mi je stigao. Izgleda i ovi nasi se malo popravili :)
Kakve to veze ima s našom poštom?

Imao si sreće pa ti je paket uletio u kontejner koji je trenutno napustio USA. Možda je taburio u New Jerseyu ili gdje već 2 mjeseca i neki su toliko čekali. Naša pošta radi sasvim OK i kada stigne paket u Sarajevo, isporuka je brza.

Nije nigdje cekao jer sam kupio i platio 29.5 i eto odma je krenulo, od poste do poste u Americi i 1.6. za Bosnu. A znaju nasi biti spori, ima i na prethodnim stranicama neko je postao screenshot svog trackinga, i koliko im je trebalo da obave te pregled. :s
Chuckie

#3040 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Kontejner ne sadrzi samo tvoj paket. Mozda su drugi cekali.
Sir Charles

#3041 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Sir Charles »

123456789 wrote:
Sir Charles wrote:Ja sam kupio hdd u usa i dosao uredno. Cak nisam morao platiti ni carinski pregled, donio mi postar paketic na vrata :D
huhu, lucky u :) O ovakvim stvarima se ne hvaliti na forumu, jer iako sam to vec istakao, opet cu, carinici citaju ovu temu, posebno ovi iz Sarajeva :)
Hehe, ma nije nikakvo hvaljenje :D ma ne bi bio problem ni da su naplatili carinu, ali eto, tako se potrefilo :)
ringingpeace

#3042 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

Pozdrav svima,

moja prva kupovina preko ebaya. Naručio sam uređaj iz Kine. Poslan mi je 30.5. Dobio sam tracking number ibezveze ga jučer ubacim u posta ba i ovo mi izbaci:

04.06.2013 15:46:40 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
04.06.2013 17:08:45 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za HP Mostar

Jeli ovo znači da mi uređaj neće cariniti ili još nije poslat na carinu? I koji je sljedeći korak i kada mogu očekivati uređaj kod sebe?
Last edited by ringingpeace on 06/06/2013 12:31, edited 2 times in total.
Chuckie

#3043 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Da znaci da ga nece cariniti. Ako hoces odmah otiđi u glavnu postu u Mostaru, ako si iz Mostara, paket je vec tamo i trebao bi ga moci podici. Ponesi licnu i taj tracking broj.
ringingpeace

#3044 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

Nisam iz Mostara ali sam 20KM od Mostara što znači da mogu otić. Ali da li ih mogu nazvati prije i pitati jeli stiglo? Jer sam očekivao da će mi na posta.ba pisati da je stiglo u HP Mostar
ringingpeace

#3045 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

ringingpeace wrote:Pozdrav svima,

moja prva kupovina preko ebaya. Naručio sam uređaj iz Kine. Poslan mi je 30.5. Dobio sam tracking number ibezveze ga jučer ubacim u posta ba i ovo mi izbaci:

04.06.2013 15:46:40 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
04.06.2013 17:08:45 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za HP Mostar

Jeli ovo znači da mi uređaj neće cariniti ili još nije poslat na carinu? I koji je sljedeći korak i kada mogu očekivati uređaj kod sebe?
Evo sad sam zvao Sarajevo i nisu tražili TN nego mi je samo rekla da je to vjerojatno otišlo na carinu i onda mi da tel broj da nazovem carinu. Nisam ih nazvao. Nazvao sam glavnu poštu u Mostaru i oni me upitaju broj za praćenje i kažu mi da to još nije poslano za Mostar nego da je još gore i da je moguće da je na carini. I nakon što sam bio uvjeren da ovo neće na carinu sad više nisam siguran ni hoće li na carinu ni gdje je pošiljka. Listao sam ovu temu i vidio sam da kad bi pošiljka išla na carinu da bi to pisalo na posta.ba i da bi tek nakon carine pisalo ovo što piše kod moje pošiljke: Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za HP Mostar.
Nisam očekivao da će ovaj paket tako brzo stići iz Kine u BiH (30.5. - 4.6.). I sad se bojim da će ga vrtiti po BiH poštama mjesec dana :shock:
Last edited by ringingpeace on 06/06/2013 12:30, edited 1 time in total.
Chuckie

#3046 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Tvoj paket nije otisao na carinjenje, vec u centralnu postu HP Mostar i vjerovatno je tu. Meni stigne paket obicno dan dva nakon sto je otpremljen iz Sarajeva, tj odem na postu i podignem ga prije nego li postar donese zuti listic.
ringingpeace

#3047 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ringingpeace »

A zvao sam u HP Mostar i ona mi kaže da to još nije poslano iz Sarajeva. Mislim nije mi daleko do u Mostar ali opet mi se ne da bezveze ići. Iz Kine dođe za 5 dana a iz Sarajeva ga nigdje.
seoBIH

#3048 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Chuckie wrote:Tvoj paket nije otisao na carinjenje, vec u centralnu postu HP Mostar i vjerovatno je tu. Meni stigne paket obicno dan dva nakon sto je otpremljen iz Sarajeva, tj odem na postu i podignem ga prije nego li postar donese zuti listic.
Nije poslat na carinjenje JOS. Kako znas da ga nece cariniti u Mostaru ?
Chuckie

#3049 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Zato sto pise otprema na carinjenje prije otpreme iz centra posta.
seoBIH

#3050 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Neko je vec ovde pisao isto ovako, i slato je u CP Banja Luka, kada je dole doslo onda su kontaktirali vlasnika da urade carinjenje.

Kako ce raditi carinjenje u MO kada jos nije stiglo kod njih !? Znaci ide ovo prispjece u CP Mostar pa onda sta ce dalje biti vidjet cemo :)
Post Reply