IRAN

Post Reply
samo pitam

#3026 Re: IRAN

Post by samo pitam »

jefferson wrote:
citroen wrote:
jefferson wrote:Uopste ja ne trolam, nego sam rekao da je super, ali jel tema otvorena da se divimo iranu ili? Zato ocekujem sad da nam dadne listu problema u iranu, npr. broj narkomana, ono tipa: da li ste znali da Iran ima najveci broj narkomana na 1000 stanovnika na svijetu? ili stanju ljudskih prava? Finansiranje Hamasa i Hezbolaha i sl?
Cisto onako kazem, ali ako je tema da se divimo iranu, onda OK!
Prema podacima CNN-a,je li tako ??? ili prema haretzu ????? :D Ne kaki jeffersone, hajd molim te otvori temu Izrael,pa tamo trolaj.. :P :zzzz:
Pa prema zvanicnim vladinim podacima, potrosnja opijuma u teheranu je 4 tone dnevno!
Zato su iranci davali 2001 i 2002 obavjestajne podatke amerikancima o polozaju Talibana pri bombardovanju i ciscenju terena u Afganistanu!
1t = 1000 kg
4 t = 4000 kg

1 kg = 1000 gr

4000x1000=4 000 000 gr

recimo da jedan korisnik uzima 10 gr heroina dnevno ( stvarno ne znam jel ovo možda puno ili malo, a mrsko mi sad nešto googlat i o tome istraživati :-) )
4 000 000 / 10 gr = 400 000 korisnika :-)
jeff, ako je i od tebe, previše je :D
jefferson

#3027 Re: IRAN

Post by jefferson »

Adresa je vlada u teheranu. A ja za tebe necu garant istrazivati i upucivati gdje ces naci podatke. Sve mozes sam!
masinovodja

#3028 Re: IRAN

Post by masinovodja »

pa sta i da je tako?
to se ameri ne rokaju heroinom? pa pola holivuda i ostalih guzonja ne vade iglu za infuziju preko koje svakodnevno prijamu dozu...
sinuhe

#3029 Re: IRAN

Post by sinuhe »

Te droge su popularizovali Evropljani a Irancima je peh sto granice sa Afganistanom.
tbv

#3030 Re: IRAN

Post by tbv »

jefferson wrote:
citroen wrote:
jefferson wrote:Uopste ja ne trolam, nego sam rekao da je super, ali jel tema otvorena da se divimo iranu ili? Zato ocekujem sad da nam dadne listu problema u iranu, npr. broj narkomana, ono tipa: da li ste znali da Iran ima najveci broj narkomana na 1000 stanovnika na svijetu? ili stanju ljudskih prava? Finansiranje Hamasa i Hezbolaha i sl?
Prema podacima CNN-a,je li tako ??? ili prema haretzu ????? :D Ne kaki jeffersone, hajd molim te otvori temu Izrael,pa tamo trolaj.. :P :zzzz:
1-Pa prema zvanicnim vladinim podacima, potrosnja opijuma u teheranu je 4 tone dnevno!
2-Zato su iranci davali 2001 i 2002 obavjestajne podatke amerikancima o polozaju Talibana pri bombardovanju i ciscenju terena u Afganistanu!
cisto informativno;

1- mozes mi postaviti link do tih informacija'?
2-zasto?
kojeime

#3031 Re: IRAN

Post by kojeime »

masinovodja wrote:pa sta i da je tako?
to se ameri ne rokaju heroinom? pa pola holivuda i ostalih guzonja ne vade iglu za infuziju preko koje svakodnevno prijamu dozu...
Ali ovo nije tema o amerima vec o Iranu, u kojem cvjetaju ruze i sve je bolje, cistije i moralnije nego sto je na mrskom imperijalisticko-nemoralnom zapadu.
Vares City

#3032 Re: IRAN

Post by Vares City »

De b'a @jefferson, odvadi malo od 4 TONE potrosnje opiuma DNEVNO samo u Teheranu :shock:
Pa nije CUMUR majka mu stara :roll:
psydelija

#3033 Re: IRAN

Post by psydelija »

religija

da li znate...

...da je iranski zoroastrizam najstarija monoteistička religija na svijetu?
...da su tri sveta kralja odnosno tri mudraca bili iranski svećenici tj. magi?
...da se religijska invokacija "U ime Boga" kojom se Iranci služe i dan danas (čak i službeno) kontinuirano koristi približno 4000 godina što je ovjereno i u Avesti kao i drevnim staroperzijskim zapisima poput Behistana?
...da se u Iranu uz predsjednika i parlament čak i teokratsko Vijeće stručnjaka bira putem slobodnih izbora?
...da je Iran druga zemlja svijeta prema broju objavljenih knjiga o teologiji?
...da su iranska šijitska svetišta u Kumu i Mašhadu među deset najposjećenijih u svijetu?
...da je Iran zemlja s najvećim brojem šijita i drugim najvećim brojem zoroastrijanaca?
psydelija

#3034 Re: IRAN

Post by psydelija »

Vares City wrote:De b'a @jefferson, odvadi malo od 4 TONE potrosnje opiuma DNEVNO samo u Teheranu :shock: Pa nije CUMUR majka mu stara :roll:
:shock: :lol: ha :lol:
gnusna podmetacina, tj. LAZ!

:thumbup: :D
psydelija

#3035 Re: IRAN

Post by psydelija »

evo izvestaj o ovisnicima u svetu za 2011...

http://www.unodc.org/documents/data-and ... mption.pdf

amerika ni manje, ni mnogo... vec najvise cca 20 000 000 (slovima: dvadeset miliona) ovisnika!
5okraka

#3036 Re: IRAN

Post by 5okraka »

Samo mi nije jasno sta je tu lose u financiranju Hamasa i Hezbollaha ? Ako hocemo da se dicemo demokratijom koju Zapad zeli da uspostavi svugdje u svijetu, onda moramo da postivamo ove dvije oslobodilacke organizacije koje narod njihovih zemalja podrzava.

Koga sve Amerika podrzava/financira, pa ko sta prica o tome ? I goloruki bosnjaci su bili ''teroristi'' u ocima Zapada koji nam je uveo embargo i time direktno sudjelovao u genocidu nad nama. A vecina danas prica eh da nam nije bilo Amerike, :lol: mislim da je nije bilo BiH bi danas bila slobodna kao Hrvatska.

A sto se tice narkomana, i ljudi po zatvorima ja mislim da niko ne moze sa Amerikom u vezi toga. Ovdje su zatvori privatni, tako da te za malu sitnicu tamo trpaju. Hoce privatnik love, stas takav sistem.
GOLFER

#3037 Re: IRAN

Post by GOLFER »

psydelija wrote:evo izvestaj o ovisnicima u svetu za 2011...

amerika ni manje, ni mnogo... vec najvise cca 20 000 000 (slovima: dvadeset miliona) ovisnika!
20 MILIONA :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Pa sta rade ti ljudi tamo :shock: :shock: :shock: :shock:
psydelija

#3038 Re: IRAN

Post by psydelija »

GOLFER wrote:

dobro, izvini, 18 miliona :-) ... str. 213 ili 214 u tom izvestaju.

svajcarska, zemlja superlativa, alpi, banki i cokolada... u toj istoj zemlji, oko 80% stanovnistva je za svog zivota probalo neki opijat (drogu), a njih preko 20% svakodnevno uziva u istoj (od kanabisa pa dalje).
ps. ovo su podaci iz nem.spigla.

no, bitan je iran i njegova granica sa americkim narko plantazama. 8)
jefferson

#3039 Re: IRAN

Post by jefferson »

psydelija wrote:
GOLFER wrote:

dobro, izvini, 18 miliona :-) ... str. 213 ili 214 u tom izvestaju.

svajcarska, zemlja superlativa, alpi, banki i cokolada... u toj istoj zemlji, oko 80% stanovnistva je za svog zivota probalo neki opijat (drogu), a njih preko 20% svakodnevno uziva u istoj (od kanabisa pa dalje).
ps. ovo su podaci iz nem.spigla.

no, bitan je iran i njegova granica sa americkim narko plantazama. 8)
Dobro neko rece, Iran, Kuba, i sl trebaju pocet obavezno zidove gradit, jer kad stanovnistvo pocne bjezat iz Svivarske i sl eto belaja. Ko ce sve te izbjeglice podmirit :D
simpozijum delirijum

#3040 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

govorimo o Iranu i narkomaniji ? ako Rusi doista pocnu rat sa zapadom ? to ce biti zbog heroina iz Afganistana , ubise im mladost , Talibani su po Serijatu i mahnitom zakonu streljali i vjesali sve one koje proizvode opijate
a danas ? kada je stigla 'demokratija "?
500 milijardi dolara opijuma ( heroina ) dolazi iz Afganistana !
90 % svjetske proizvodnje
ne budite lijenji vec sami provjerite linkove UN !
treba spomenuti i Kosovo ( mada licno podrzavam njihova nastojanja za uspostavu drzave )
koja je pod NATO "demokratijom", ali najveci sverceri heroina po Evropi postali od 1999 ?
USA i NATO su najveci dileri narkotika
pratite li vijesti iz Meksika ?
tamo je takodjer gradjanski rat izmedju narko -kartela i vlade ( 40 000 mrtvih u dvije godine !!!!)
a USA kompanije poput "Colt" ( proizvodjac pjesadijskoga oruzja ) ili Smith & Weson , prave ogroman profit prodajuci oruzjeu uspanicenim Mexikancima koji se brane od narko -bandi
a najveci potrosaci narkotika ?
Amerikanci !
pozdrav ! :run:
zonbirile

#3041 Re: IRAN

Post by zonbirile »

simpozijum delirijum wrote:govorimo o Iranu i narkomaniji ? ako Rusi doista pocnu rat sa zapadom ? to ce biti zbog heroina iz Afganistana , ubise im mladost , Talibani su po Serijatu i mahnitom zakonu streljali i vjesali sve one koje proizvode opijate
a danas ? kada je stigla 'demokratija "?
500 milijardi dolara opijuma ( heroina ) dolazi iz Afganistana !
90 % svjetske proizvodnje
ne budite lijenji vec sami provjerite linkove UN !
treba spomenuti i Kosovo ( mada licno podrzavam njihova nastojanja za uspostavu drzave )
koja je pod NATO "demokratijom", ali najveci sverceri heroina po Evropi postali od 1999 ?
USA i NATO su najveci dileri narkotika
pratite li vijesti iz Meksika ?
tamo je takodjer gradjanski rat izmedju narko -kartela i vlade ( 40 000 mrtvih u dvije godine !!!!)
a USA kompanije poput "Colt" ( proizvodjac pjesadijskoga oruzja ) ili Smith & Weson , prave ogroman profit prodajuci oruzjeu uspanicenim Mexikancima koji se brane od narko -bandi
a najveci potrosaci narkotika ?
Amerikanci !
pozdrav ! :run:
-----------------------------------------------
imaš problem, jer bi da prikriješ nepatvorenu simpatiju prema Iranu.Uvijek i sve što pišeš je manje više tu negdje, ali evo konkretno u poplavi droge dirigovanom od poznatih dilera,Iran po potrošnji zauzima prvo mjesto.To je fakat,nema priče,tačka,stop.
severin

#3042 Re: IRAN

Post by severin »

mogu samo lajati oko irana.... 8-)
psydelija

#3043 Re: IRAN

Post by psydelija »

rat u afganistanu je vodjen iskljucivo zbog "zutog", jer su talibani izvoz istog smanjili i do 800%...
rat u iraku je vodjen zbog crnog "zlata", tj., nafte.

u iranu je dilanje droge kaznjivo vesanjem!

rat na kosovu je od strane usa vodjen zbog lignita i zlata. kosovo nije krivo sto ima takav polozaj, tj., sto lezi na tzv transportnoj ruti. nije tacno da su kosovari ogromne dilerske baje, oni su samo nasledili posao ("rutu") koji je u bifsoj drzavi kontrolisala tajna sluzba.
psydelija

#3044 Re: IRAN

Post by psydelija »

tolerancija.

da li znate...

...da u zadnjih 5000 godina nije zabilježeno niti jedno rušenje civilizacije ili prisilna asimilacija od strane iranskih dinastija?
...da su prije 4000 godina Kasiti i elamski Eparti s Iranske visoravni prve poznate dinastije u povijesti koje su tolerirale vjerske manjine?
...da je iranski vladar Kir Veliki 539. pr. Kr. dao sastaviti prvi pisani dokument o ljudskim pravima (Kirov valjak), sedamnaest i pol stoljeća prije prvog istovjetnog dokumenta u Zapadnom svijetu (Magna charta)?
...da je iranski vladar Kir Veliki oslobodio Židove iz babilonskog sužanjstva?
...da su iranski vladari Kir Veliki i Darije Veliki dali Židovima sagraditi Jeruzalemski hram?
...da je iranski vladar Darije Veliki ostao upamćen po oslobađanju grčkih svetišta od poreza odnosno kao religijski reformator u Egiptu?
...da u Iranu za razliku od zapadnog svijeta nikada u povijesti nije postojalo robovlasništvo?
...da je Armenija pod iranskim patronatom odnosno iranskom dinastijom Arsakida postala prva kršćanska zemlja na svijetu?
...da se u Iranu nalazi crkva sv. Marije koja je druga najstarija na svijetu, nakon one u palestinskom Betlehemu?
...da je nastajanje kršćanskog reda franjevaca inspirirano iranskim sufijskim pokretom?
...da su prilikom osmanlijskih progona armenski i gruzijski kršćani utočište pronalazili u susjednom šijitskom Iranu, a ne susjednoj kršćanskoj Rusiji?
...da se katedrala Vank u Isfahanu podignuta u iransko-armenskom stilu smatra najvećim kršćanskim arhitektonskim remek-djelom izvan Europe?
...da je francuski putopisac Jean Chardin u svojim djelima iz 17. stoljeća uzimao Iran kao uzor vjerski tolerantne države za Europu zahvaćenu religijskim sukobima i da su njegova djela izravno utjecala na oblikovanje francuske i europske liberalne tradicije 18. stoljeća?
...da se Thomas Jefferson prilikom pisanja američke Deklaracije nezavinosti povodio Kirupedijom, djelom grčkog povjesničara Ksenofonta koje veliča lik i djelo iranskog vladara Kira Velikog?
...da u Iranu danas živi dvostruko više Židova nego u svim ostalim muslimanskim zemljama zajedno?
...da stotine tisuća iranskih kršćana slobodno obavljaju bogoslužje u 600 aktivnih crkava diljem Irana?
...da u iranskom glavnom gradu Teheranu postoji 30 židovskih sinagoga, više nego u Rimu ili Londonu?
...da su asirski kršćani prebacili sjedište svoje međunarodne udruge iz New Yorka u Teheran pod obrazloženjem kako se u Iranu najviše poštuju njihova vjerska prava?
...da vjerske manjine kršćana, židova i zoroastrijaca imaju stalne zastupnike u iranskom parlamentu uz dodatno pravo glasa za političke stranke?
...da Iran zabranjuje knjige i filmove koji se smatraju uvredljivima za kršćanstvo i ostale religije?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#3045 Re: IRAN

Post by anthraxQ »

hehehe...lijepo, nema šta.

e sad piši o odnosu prema sunitima!
mirhad

#3046 Re: IRAN

Post by mirhad »

anthraxQ wrote:hehehe...lijepo, nema šta.

Jesi li znao da u Iranu više ima džamija za Ehli sunneta nego za šiite?
U Iranu ima oko 70 hiljada džamija od kojih 60 hiljada pridapa šiitima a 10 hiljada slijedbenicima ehli sunneta. od totalne populacije ove zemlje koja je oko 72 miliona, 99 posto su muslima a 7 posto su slijedbenici ehli sunneta. dakle prosječno za svaka 500 sunnita postoji jedna džamija dok za 1100 šiita postoji samo jedna džamija. da nije interesantno? :thumbup:
Iako ja lično smatram da je džamija, džamija, Božija kuča a ne smijemo ih nazvati sunnijska ili šiitska džamija! :)
cikafe

#3047 Re: IRAN

Post by cikafe »

mirhad wrote:

U Iranu ima oko 70 hiljada džamija od kojih 60 hiljada pridapa šiitima a 10 hiljada slijedbenicima ehli sunneta. od totalne populacije ove zemlje koja je oko 72 miliona, 99 posto su muslima a 7 posto su slijedbenici ehli sunneta. dakle prosječno za svaka 500 sunnita postoji jedna džamija dok za 1100 šiita postoji samo jedna džamija. da nije interesantno? :thumbup:
Iako ja lično smatram da je džamija, džamija, Božija kuča a ne smijemo ih nazvati sunnijska ili šiitska džamija! :)
Broj dažmija ima veze sa odnosom prema tim ljudima? :S SMIJURIJA! :D
GOLFER

#3048 Re: IRAN

Post by GOLFER »

cikafe wrote:
mirhad wrote:

Broj dažmija ima veze sa odnosom prema tim ljudima? :S SMIJURIJA! :D
Bogami mnogi moji poznanici a i oni koji mi to nisu, bili u Iranu niko ih nije ni ruzno pogledao nego maksimalno gostoprimstvo, a vjeruj oni svi sunije :)
Naravno da broj dzamija ima veze, evo pogledaj kad te neko mrzi, zlostavlja, diskriminise ne dozvoljava ti da gradis dzamije (ocit primjer mjesta u RS-u ili odredjeni gradovi sa HR vecinom u BiH) a imamo takvih primjera sirom evrope evo recimo Slovenija nama najbliza, a ima mjesta za ovu pricu i u Srbiji i Hrvatskoj, a vidi u Grckoj isto tako, Atini zivi mnogo muslimana a dzamije nemaju... akle itekako ima veze broj dzamija, jer neko mora praviti te dzamije a neko ih mora i dozvoliti da se grade, pa sad ti skontaj 2+2
psydelija

#3049 Re: IRAN

Post by psydelija »

ja kao sunit dole nisam osetio ni najmanji problem, iliti nelagodu. maksimalno su susretljivi i srdacni.
ako imas namere da mi objasnjavas o "sukobu" siita i sunita, molim te da to radis (ima tema) na pdf-u religija.
psydelija

#3050 Re: IRAN

Post by psydelija »

zene

da li znate...

...da su Iranom vladale žene i u predislamskom i islamskom razdoblju?
...da su Viseći vrtovi u Babilonu podignuti za Iranku Amitis od Medije, a Taj Mahal u Indiji za Iranku Mumtaz Mahal?
...da su drevne ratnice Amazonke bile Iranke?
...da je hidžab (marama preko kose) dijelom predislamske, indoiranske kulture odnosno drevnog kodeksa odijevanja poznatog kao Pudrah?
...da iranske žene za razliku od brojnih drugih u široj regiji ne pokrivaju lice, biraju bračne partnere, posjeduju nekretnine, voze automobile, samostalno se kreću i imaju pravo glasa na izborima?
...da je Iran osma država po broju studentica u svijetu (18. po broju stanovnika)?
...da žene čine 53% od ukupnog broja iranskih studenata?
...da Iran ima više studentica u odnosu na broj stanovnika nego Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Španjolska?
...da Iran na prirodoslovnim fakultetima ima najveći spolni omjer studenata u korist žena?
...da Iran ima najviše studentica na tehničkim fakultetima; više od Sjedinjenih Država i Njemačke zajedno?
...da Iran ima najviše studentica na fakultetima poljoprivrednih smjerova?
Post Reply