Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Sodom1
#3026 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pitam zato sto kad je druga velicina tockova poremeti se spura.Ugao ovaj ugao onaj.Hoce vuci na stranu ,trese,nesrazmerno torsenje guma itd itd.
Mislim tako je kod mene bilo ,zato tebe pitam kako se auto ponasa
-
530i
#3027 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sodom1 wrote:Pitam zato sto kad je druga velicina tockova poremeti se spura.Ugao ovaj ugao onaj.Hoce vuci na stranu ,trese,nesrazmerno torsenje guma itd itd.
Nije tačno. Mijenja se samo omjer guma vs. felga, točak ostaje identičan ili ima minimalne razlike.
- Sodom1
#3028 Re: Dolazi zima - zimske gume
To sam i ja mislio dok nisam skontao u praxi doduse stavio sam i sire dosta gume 185 na 205 ovo ostalo kad se preracuna ostalo je isto.
Jednostavno auto katastrofa, sve se poremetilo
Jednostavno auto katastrofa, sve se poremetilo
-
530i
#3029 Re: Dolazi zima - zimske gume
U principu ne bi smjelo ništa da se dešava jer to nije velika razlika. Vjerovatno je već nešto ranije bilo pokvareno ili neispravno, ili su te nove gume defektne.
- Sodom1
#3030 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa u biti te nove gume 16 ke 205 kad sam ih stavio nisu bile nove nego polovne 2010godiste i jos neka ljeva marka nikad cuo za njih Marshall, kupio sam u biti to sve u kompletu zbog felgi. Cim sam izisao od vulkanizera nama sam vidio da nije u redu pocelje ljuljati bacati kao da sam na brodu a pogotovo kad upanem na asfaltu na spuru koju su kamioni napravili onda vuce na sve strane . Naravno odmah mi je to razvalilo spuru i vuklo mi je zestoko u levu stranu. A kad sam izisao na autoput pri 110-120 km/trese se
Sad sam stavio zimske 185ice na 15 kama i sve je ok osim ove spure mada skroz malo vuce u stranu ,ostalo je sve ok
Sad sam stavio zimske 185ice na 15 kama i sve je ok osim ove spure mada skroz malo vuce u stranu ,ostalo je sve ok
-
jefferson
#3031 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tu je nekoliko faktora u pitanju.Sodom1 wrote:Pa u biti te nove gume 16 ke 205 kad sam ih stavio nisu bile nove nego polovne 2010godiste i jos neka ljeva marka nikad cuo za njih Marshall, kupio sam u biti to sve u kompletu zbog felgi. Cim sam izisao od vulkanizera nama sam vidio da nije u redu pocelje ljuljati bacati kao da sam na brodu a pogotovo kad upanem na asfaltu na spuru koju su kamioni napravili onda vuce na sve strane . Naravno odmah mi je to razvalilo spuru i vuklo mi je zestoko u levu stranu. A kad sam izisao na autoput pri 110-120 km/trese se
1. Gume mogu bit lose same od sebe i mogu uzrokovati dosta problema.
2. 205 guma naspram 185 gume, ce hvatati vise povrsine, cime ce vuci vise, jer dolazi u kontakt sa vise nepravilnosti na cesti.
3. Ako je spura u pitanju. Sredi to sto prije jer ce ti nove gume vrlo brzo poceti se trositi neravnomjerno.
- Ned071
#3032 Re: Dolazi zima - zimske gume
dobar dan...
jutros u dvenim novinama reklamni letak. pa me zaintrigira jer se jos nisam odlucio. 195 65 15 je dimenzija.
pirelli snowcontrol III MS 107 maraka
dunlop winterresponse 2 MS 113 maraka
kakav je ovaj pirelli jel iko imao zimske? hvala
jutros u dvenim novinama reklamni letak. pa me zaintrigira jer se jos nisam odlucio. 195 65 15 je dimenzija.
-
mahalas505
#3033 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne znam da li je vec neko postavljao, malo su nam susjedi testirali zimske gume.
- problemnatravunu
#3034 Re: Dolazi zima - zimske gume
Continental AG
Starenje guma
Životni vijek novih, neiskorištenih guma za putničke automobile i dostavna vozila.
U posljednje vrijeme puno se govori o starosti guma. Mišljenja stručne javnosti, publicističke, ali i opće javnosti često se razlikuju. Mi smatramo neophodnim o tom pitanju obznaniti mišljenje tvrtke Continental AG.
Starenje guma je odraz kemijskih i fizikalnih procesa. U svakom slučaju, ako se gume pravilno pohranjuju, one kroz te procese prolaze veoma polako. Continental AG preporuča da pohranu guma osiguraju profesionalci ili da se one čuvaju u adekvatnom okruženju.
Ukoliko se one čuvaju u preporučenim uvjetima (na hladnom, suhom mjestu, bez pristupa direktnog svjetla, kemikalija ili izvora ozona), gume će zadržati svoja originalna, dobro izbalansirana svojstva tijekom svog dugog životnog vijeka.
Na bočnoj stijenci gume, iza oznake “DOT” otisnuti su tjedan i godina proizvodnje. Continental AG potvrđuje da se dobro pohranjene i nekorištene gume proizvodnje grupe Continental, mogu prodavati kao nove čak do pet godina njihove starosti.
Jamstveni period počinje teći kupovinom gume. Continental AG potvrđuje da se gume za putničke automobile proizvodnje grupe Continental, mogu koristiti sve do 10 godina njihove starosti, pod uvjetom da su zadovoljeni svi preporučeni uvjeti pohranjivanja.
Za više informacija posjetite: http://www.continental.com.hr
- ElRe
#3035 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pireli odlicna guma (mada nezastupljena u BiH), neces pogrijesiti.Ned071 wrote:dobar dan...
-
amir79
#3036 Re: Dolazi zima - zimske gume
prošla zima bila topla i blaga, bezze sam izliz'o gume.
- ElRe
#3037 Re: Dolazi zima - zimske gume
I ova ce biti ista. Po meni je stoga besmisleno davati velike novce za neke ekstra gume (Continental, Pireli, Dunlop), osim ko puno ne vozi planinama, Alpama i sl.
Meni Matador odlicno odradjuje zimu, a prije njega Tigar i Barum. Sve su bile 15".
Meni Matador odlicno odradjuje zimu, a prije njega Tigar i Barum. Sve su bile 15".
- drug_profi
#3038 Re: Dolazi zima - zimske gume
Upravo zbog blage zime pozeljno je imati gume koje su dobre na suhom i mokrom.
Na testovima jeftinije gume uglavnom padaju na tim uslovima dok su na snijegu dobre.
Istovremeno premium gume su dobre u svim uslovima i sporije se trose cak i na suhom.
Na testovima jeftinije gume uglavnom padaju na tim uslovima dok su na snijegu dobre.
Istovremeno premium gume su dobre u svim uslovima i sporije se trose cak i na suhom.
-
530i
#3039 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pirelli drži firma Unitrade.
-
Spektakluk
#3040 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pozdrav svima,
danas sam boravio u "gumam" u namjeri da kupim nove zimske gume. S obzirom na dosadasnja iskustva, htio sam kupiti sava eskimo s3 medjutim prodavci su mi toplo preporucili (za nizi cjenovni razred) Matador Sibir Snow MP92. Iako vrlo skeptican prem ovom proizvodjacu, sugerisali su mi da pogledam rezultate testova i npr. zaista ADAC test za 2014 spominje MP92 kao dovoljnu za ovu primjenu a takodje je spominju i Hr testovi koje je neko pomenuo ranije. Save S3 uopste nije bio na ADAC testovima zimskih guma.
S obzirom da sam se odlucio za nizi cjenovni rang, zanima me da li je neko vec imao iskustva s ovim gumama, te da li ih moze preporuciti.
Dakle, dilema mi je eskimo s3 ili sibir snow MP92.
Hvala
danas sam boravio u "gumam" u namjeri da kupim nove zimske gume. S obzirom na dosadasnja iskustva, htio sam kupiti sava eskimo s3 medjutim prodavci su mi toplo preporucili (za nizi cjenovni razred) Matador Sibir Snow MP92. Iako vrlo skeptican prem ovom proizvodjacu, sugerisali su mi da pogledam rezultate testova i npr. zaista ADAC test za 2014 spominje MP92 kao dovoljnu za ovu primjenu a takodje je spominju i Hr testovi koje je neko pomenuo ranije. Save S3 uopste nije bio na ADAC testovima zimskih guma.
S obzirom da sam se odlucio za nizi cjenovni rang, zanima me da li je neko vec imao iskustva s ovim gumama, te da li ih moze preporuciti.
Hvala
- kloniran
#3041 Re: Dolazi zima - zimske gume
hebote jeftiniji dunlop 15" nego 13"Ned071 wrote:dobar dan...
- ElRe
#3042 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam prosle godine kupio Matador Snow Sibir u dimenziji 175 65 R15 i bio vise nego zadovoljan ponasanjem na mokrom i suhom kolovozu. Prosle zime svakako nije bilo snijega a po svemu sudeci nece ga biti ni ove.Spektakluk wrote:Pozdrav svima,
Hvala
- ami8
#3043 Re: Dolazi zima - zimske gume
S obzirom da si se odlučio za niži cjenovni rang kupiš "Tigar Wintera" i prst u uho. Ne šalim se, ta guma je više nego dobra za cijenu po kojoj se nudi, malte ne cijena je skoro u rangu sa protektom, i ne reklamiram ali u Total trade u I.Sarajevu su ubjedljivo najjeftinije, čak 5-6 maraka jeftinije po komadu u odnosu na makbel.ba. Naravno sa ugradnjom i balansiranjem. Matador ne bih komentarisao, znam samo da je prijatelj koji ih je dobio fabrički na škodi pri malo većem bljuzga-snijegu vozio u mjestu. Ne mora biti da su ovi novi modeli isti kao stari.Spektakluk wrote:Pozdrav svima,
Hvala
-
sabanss
#3044 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam dobio Matador kao fabricku ugradnju na Skodi i ljetna guma im je bila katastrofa na kisi. Kakva je zimska ne smijem ni pomisliti. Inace to je jedina guma koja je dobila bubreg u mojoj vozackoj karijeri.
To je bilo doduse prije 6-7 godina, mozda su napredovali u medjuvremenu.
To je bilo doduse prije 6-7 godina, mozda su napredovali u medjuvremenu.
- ElRe
#3045 Re: Dolazi zima - zimske gume
Matador je sada u vlasnistvu Continentala.
- O'zone
- Globalni moderator
#3046 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja evo Tigar vozim već 4-5 dana i mogu reći par stvari.ami8 wrote:S obzirom da si se odlučio za niži cjenovni rang kupiš "Tigar Wintera" i prst u uho. Ne šalim se, ta guma je više nego dobra za cijenu po kojoj se nudi, malte ne cijena je skoro u rangu sa protektom, i ne reklamiram ali u Total trade u I.Sarajevu su ubjedljivo najjeftinije, čak 5-6 maraka jeftinije po komadu u odnosu na makbel.ba. Naravno sa ugradnjom i balansiranjem. Matador ne bih komentarisao, znam samo da je prijatelj koji ih je dobio fabrički na škodi pri malo većem bljuzga-snijegu vozio u mjestu. Ne mora biti da su ovi novi modeli isti kao stari.Spektakluk wrote:Pozdrav svima,
Hvala
Guma je pravo tiha čak za nepovjerovati prijašnja mi je bila Debica Frigo 2
Mekana je i trošit će se puno brže nego Sava na toplom vremenu mislim da joj je vjek trajanja za one koji čitavu godinu voze na istim gumama na žalost samo tu jednu godinu. To sam doduše i vidio kad su mi mjenjali gume kod vulkanizera jer su isto vrijeme mjenjali gume na jednom Focusu Tigar wintera sa DOT-om 3113 a izlizane kao da se voze najmanje tri sezone.
Forsirao sam nagla kočenja na par mjesta gdje je bio mokar kolovoz nije biklo proklizavanja dok sam na Debici tu redovno proklizavao.
Mislim da 64,30 KM trenutno nije moguće naći bolju gumu pa čak i da je vozite samo jednu sezonu.
- kloniran
#3047 Re: Dolazi zima - zimske gume
dobra je tigarka ko guma i dvije sezone ako se ne prelazi vise od 15k km godisnjeO'zone wrote:Ja evo Tigar vozim već 4-5 dana i mogu reći par stvari.ami8 wrote:S obzirom da si se odlučio za niži cjenovni rang kupiš "Tigar Wintera" i prst u uho. Ne šalim se, ta guma je više nego dobra za cijenu po kojoj se nudi, malte ne cijena je skoro u rangu sa protektom, i ne reklamiram ali u Total trade u I.Sarajevu su ubjedljivo najjeftinije, čak 5-6 maraka jeftinije po komadu u odnosu na makbel.ba. Naravno sa ugradnjom i balansiranjem. Matador ne bih komentarisao, znam samo da je prijatelj koji ih je dobio fabrički na škodi pri malo većem bljuzga-snijegu vozio u mjestu. Ne mora biti da su ovi novi modeli isti kao stari.Spektakluk wrote:Pozdrav svima,
Hvala
Guma je pravo tiha čak za nepovjerovati prijašnja mi je bila Debica Frigo 2
Mekana je i trošit će se puno brže nego Sava na toplom vremenu mislim da joj je vjek trajanja za one koji čitavu godinu voze na istim gumama na žalost samo tu jednu godinu. To sam doduše i vidio kad su mi mjenjali gume kod vulkanizera jer su isto vrijeme mjenjali gume na jednom Focusu Tigar wintera sa DOT-om 3113 a izlizane kao da se voze najmanje tri sezone.
Forsirao sam nagla kočenja na par mjesta gdje je bio mokar kolovoz nije biklo proklizavanja dok sam na Debici tu redovno proklizavao.
Mislim da 64,30 KM trenutno nije moguće naći bolju gumu pa čak i da je vozite samo jednu sezonu.
al nakon dvije sezone
-
Tkanton
#3048 Re: Dolazi zima - zimske gume
Po cemu znas da ce ova zima bit ista ko prosla, pricas o periodu od 4 mjeseca u buducnosti tako kao da je pitanje hoceli sutra biti dan ili noc..... ja u svoji 20 g od kad znaam za zimu i sebe nikad nisam upamtio dvije slicne zime za redom.... a sad ti mogu rec npr da je povrsina snijega u sibiru i rusij veca nego 2012 g(valjda znas kakav je stad snijeg bio) a temperatura je dosta niza, neka mali dio toga dodje do nas bice belaja.....ElRe wrote:I ova ce biti ista. Po meni je stoga besmisleno davati velike novce za neke ekstra gume (Continental, Pireli, Dunlop), osim ko puno ne vozi planinama, Alpama i sl.
sto se tice guma manje vise cijena ti sve govori ali kupovati neku dobru gumu da se vozas po gradu i u prodavnicu je cista glupost al opet najvise zavisi od kupovne moci svakog pojedinca..... nemozes dat za novu gumu 60 KM i ocekivat da predjes 40 000 Km
- LaLuna
#3049 Re: Dolazi zima - zimske gume
ima li ko iskustva sa Vredestein zimskim gumama? u Savi mi te preporucili, al meni to sve isto 
- Ned071
#3050 Re: Dolazi zima - zimske gume
vjeruj mi iz iskustva, sava je bolja guma...LaLuna wrote:ima li ko iskustva sa Vredestein zimskim gumama? u Savi mi te preporucili, al meni to sve isto