ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dgL_

#3026 Re: ZOBS

Post by dgL_ »

U tome i jeste poenta... Ima razlog sto je 40, razlog je sto smo retardirana drzava i nismo uspjeli napraviti normalne ceste i infrastrukturu magistralne puteve, a podigli amo kazne do te mjere da iznosi cak i prosjecnu platu u FBiH.... Ma bravo... Ja kazem neka su kazne ovolike, ali popravi ceste, koja lova samo ide na odrzavanje i pravljenje puteva... Gdje to zavrsava? Nije bitno... Bitno da je pojas 100-300 KM ;) bosnjoooooooo mozeeee baaa, samo tako... Treba to tako jbg ne postuju sr saobracajnice stare 100 godina.... Ma udri bagruuu :) hehehe
azdralovic

#3027 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

dgL_ wrote:U tome i jeste poenta... Ima razlog sto je 40, razlog je sto smo retardirana drzava i nismo uspjeli napraviti normalne ceste i infrastrukturu magistralne puteve, a podigli amo kazne do te mjere da iznosi cak i prosjecnu platu u FBiH.... Ma bravo... Ja kazem neka su kazne ovolike, ali popravi ceste, koja lova samo ide na odrzavanje i pravljenje puteva... Gdje to zavrsava? Nije bitno... Bitno da je pojas 100-300 KM ;) bosnjoooooooo mozeeee baaa, samo tako... Treba to tako jbg ne postuju sr saobracajnice stare 100 godina.... Ma udri bagruuu :) hehehe
jasno je meni o cemu ti pricas , ali ne vidim korelaciju izmedju visine kazne i stanja puteva...
Izgradnja i odrzavanje cesta se ne finansira iz sredstava prikupljenih od kazni, nego iz taksi koje placas prilikom registracije, uracunatih u cijenu goriva itd...
To sto se ne ulaze u ceste nije nikakav argument da kazna bude visa ili niza
dgL_

#3028 Re: ZOBS

Post by dgL_ »

azdralovic wrote:
dgL_ wrote:U tome i jeste poenta... Ima razlog sto je 40, razlog je sto smo retardirana drzava i nismo uspjeli napraviti normalne ceste i infrastrukturu magistralne puteve, a podigli amo kazne do te mjere da iznosi cak i prosjecnu platu u FBiH.... Ma bravo... Ja kazem neka su kazne ovolike, ali popravi ceste, koja lova samo ide na odrzavanje i pravljenje puteva... Gdje to zavrsava? Nije bitno... Bitno da je pojas 100-300 KM ;) bosnjoooooooo mozeeee baaa, samo tako... Treba to tako jbg ne postuju sr saobracajnice stare 100 godina.... Ma udri bagruuu :) hehehe
jasno je meni o cemu ti pricas , ali ne vidim korelaciju izmedju visine kazne i stanja puteva...
Izgradnja i odrzavanje cesta se ne finansira iz sredstava prikupljenih od kazni, nego iz taksi koje placas prilikom registracije, uracunatih u cijenu goriva itd...
Pa to je direktno proporcionalno druze! Znaci za bezbjednost na cestama i sigurnost lakse je podici i staviti smijesne cifre kazni i zabrane voznje bodove itd, itd... Nego napraviti normalne puteve gdje ce ogranicenje biti normalno i gdje ce se saobracaj odvijati onako kako bog zapovjeda... Kapiras sad???
azdralovic

#3029 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

dgL_ wrote:
azdralovic wrote:
Pa to je direktno proporcionalno druze! Znaci za bezbjednost na cestama i sigurnost lakse je podici i staviti smijesne cifre kazni i zabrane voznje bodove itd, itd... Nego napraviti normalne puteve gdje ce ogranicenje biti normalno i gdje ce se saobracaj odvijati onako kako bog zapovjeda... Kapiras sad???
To kad budemo svicarska :D zaboravljas u kakvoj zemlji zivimo...
Ali opet kazem visine kazni sigurno nisu smijesne, bas naprotiv, ocigledno ispunjavaju svoju svrhu dok su ranije uzimane zdravo za gotovo
insomnia78

#3030 Re: ZOBS

Post by insomnia78 »

Pogledaj malo kazne i ogranicenja u normalnim zemljama.
azdralovic

#3031 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

insomnia78 wrote:Pogledaj malo kazne i ogranicenja u normalnim zemljama.
Image
insomnia78

#3032 Re: ZOBS

Post by insomnia78 »

Ovo nije bas 100 % tacno barem ne za fr. Nije isto ako prekoracis 21 gdje je ogranicenje 50 ili 30 i na 130. Osim toga ako platis u roku 48 sati onda je 95€. Zavisi, doduse od okolnosti ali je tako
insomnia78

#3033 Re: ZOBS

Post by insomnia78 »

Hocu reci da ni u zemljama koje imaju odlicnu infrastrukturu ogranicenja nisu nista veca
dgL_

#3034 Re: ZOBS

Post by dgL_ »

insomnia78 wrote:Hocu reci da ni u zemljama koje imaju odlicnu infrastrukturu ogranicenja nisu nista veca
    Jeste... Mostar-Saarajevo-Banjaluka, isto ko dortmund - Frankfurt - munchen, identicno... 60 i laganini jbg...
    seoBIH

#3035 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

To nema veze sa kaznama. Negdje ogranicenje moze biti vece, ali na dionici od Mostara pa do Broda, takvih dionica nema vise od 10tak kilometara.
    dgL_

#3036 Re: ZOBS

Post by dgL_ »

seoBIH wrote:To nema veze sa kaznama. Negdje ogranicenje moze biti vece, ali na dionici od Mostara pa do Broda, takvih dionica nema vise od 10tak kilometara.
    Jedan od najvecih razloga zbog kojih pati nasa ekonomija su i ceste I infrastruktura... Stavi kazne 5000 KM za preko 30 km/h ali napravi put gdje se moze ici 100 km/h... Ko tad bude iso 131, na lomacu ga stavi ako treba... Izmi mu auto momentalno, kucu sve sto ima..! Ne mozes lupati kazne onakve na smijesnoj infrastrukturi, doduse kod nas sve moze... Radi bezbjednosti...
    seoBIH

#3037 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Pogresno rezoujes stvari. Upravo kazne i odgovaraju trenutnom stanju. Pa ako ti mozes voziti 150km/h na auto putu, to ne znaci da je toliko i dozvoljeno.

Evo recimo Slovenija, koja je ispred nas i Hrvatske u svemu ima ista ogranicenja. Da li su oni glupi pa drze ogranicenje na 130 i pucaju kazne? Jesu li Hrvati glupi pa na autoputu koji je cisti pravac, gdje je 150km/h optimum glupi jer ne dozvoljavaju toliko?
    Optimist

#3038 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Hrvati su dosta tolerantni, ja nisam cuo da je iko dobio kaznu u HR za voznju na autoputu do 150. Svi koji su kaznjeni su isli 160+ nakon cega ih je sustigao presretac. Naravno ovdje ne ubrajam zone gdje bude spusteno ogranicenje iz razloga loseg vremena npr (vjetar, padavine, magla).
    azdralovic

#3039 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Optimist wrote:Hrvati su dosta tolerantni, ja nisam cuo da je iko dobio kaznu u HR za voznju na autoputu do 150. Svi koji su kaznjeni su isli 160+ nakon cega ih je sustigao presretac. Naravno ovdje ne ubrajam zone gdje bude spusteno ogranicenje iz razloga loseg vremena npr (vjetar, padavine, magla).
    sjecam se da sam gledao emisiju, neki novinari se vozali sa presretacem, gdje oni samo biljeze snimke i salju kazne na kucnu adresu za ove manje prekrsaje, a za ove koji bas ugrozavaju saobracaj zaustavljaju...
    Cak sta vise za razliku od naseg presretaca, njihov ima opciju da snima i nazad, tako da ako ga sustignes na autoputu moze te zabiljeziti bez da ga prestignes...
    supercali

#3040 Re: ZOBS

Post by supercali »

dgL_ wrote:
    seoBIH wrote:To nema veze sa kaznama. Negdje ogranicenje moze biti vece, ali na dionici od Mostara pa do Broda, takvih dionica nema vise od 10tak kilometara.
    Jedan od najvecih razloga zbog kojih pati nasa ekonomija su i ceste I infrastruktura... Stavi kazne 5000 KM za preko 30 km/h ali napravi put gdje se moze ici 100 km/h... Ko tad bude iso 131, na lomacu ga stavi ako treba... Izmi mu auto momentalno, kucu sve sto ima..! Ne mozes lupati kazne onakve na smijesnoj infrastrukturi, doduse kod nas sve moze... Radi bezbjednosti...
    Naravno da mozes staviti toliku kaznu na ovakvoj infrastrukturi
    Upravo zato sto je infrastruktura takva stavio ti je ogranicenje 50-60
    Jel ti mislis da mozes voziti semizovac ilijas 100 sigurno?
    Ako mislis da mozes zbog krivina rupa i svega okolnog onda nisi normalan
    Ja bih najmanju kaznu za pojas da bude kao pola prosjecne plate 400km
    Prvo bi podigao kulturu saobracaja a nakon toga od kazni bi mogli napraviti i mostar brod i bihac trebinje sa po 6 traka u jednom pravcu
    azdralovic

#3041 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

supercali wrote:
    dgL_ wrote:
    Naravno da mozes staviti toliku kaznu na ovakvoj infrastrukturi
    Upravo zato sto je infrastruktura takva stavio ti je ogranicenje 50-60
    Jel ti mislis da mozes voziti semizovac ilijas 100 sigurno?
    Ako mislis da mozes zbog krivina rupa i svega okolnog onda nisi normalan
    Ja bih najmanju kaznu za pojas da bude kao pola prosjecne plate 400km
    Prvo bi podigao kulturu saobracaja a nakon toga od kazni bi mogli napraviti i mostar brod i bihac trebinje sa po 6 traka u jednom pravcu
    ne misli da se moze voziti sigurno, nego bi on da vozi nesigurno ali da manje placa kad ga uhvate
    supercali

#3042 Re: ZOBS

Post by supercali »

Pa upravo zato sto zna da se vozi nesigurno treba kazna biti minimalno 400 maraka
    Najlakse je bilo kad je kazna bila 40 pa upola 20
    Jer 20 mozes skuckati pa ces sebi reci ma jebo 20 maraka nek me uhvate platit cu
    A sada ces dobro razmisliti hoces li krsiti kad treba izdvojiti 100 maraka minimalno to je 5 prijasnjih kazni
    drug_profi

#3043 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Jesam li ja propustio nešto ili je kazna za prekoračenje 10-20 km/h sada 50 KM, (25 KM ako platiš odmah)? Bez kaznenih bodova.
    Od 20-30 km/h 100 KM i 2 boda.

Ima li neko taj zakon pri ruci da nam nabroji kazne za prekoračenja u naselju i na otvorenoj cesti?
    supercali

#3044 Re: ZOBS

Post by supercali »

dgL_ wrote:
    supercali wrote:Pa upravo zato sto zna da se vozi nesigurno treba kazna biti minimalno 400 maraka
    Najlakse je bilo kad je kazna bila 40 pa upola 20
    Jer 20 mozes skuckati pa ces sebi reci ma jebo 20 maraka nek me uhvate platit cu
    A sada ces dobro razmisliti hoces li krsiti kad treba izdvojiti 100 maraka minimalno to je 5 prijasnjih kazni
    ti si paglu i nisi shvatiio sta sam htio reci... Probaj procitati unazad 30-40 postova ali ukljuci mozak, pa ces shvatiti... Nisam zavrsio likovnu akademiju, crtat ne znam...
    Ne znas ti ni crtati ni pisati
    Znam ja dobro sta bi ti da jebes a da ne platis nesto slicno kao s parkingom
    Kao sto rece ovaj kad te uhvate da platis cvaju i to je to a sto si ugrozio jednog dva pedeset ljudi zaboli tebe
    E sada kad prekoracis fino platis pola plate pa ces sljedeci put dobro razmisliti dal ces voziti 69 ili 80
    Evo imas ac pa tu vozi 140
    Dok se gore ne igradi od zenice do broda postovat ces 50 60 80 kao i svi
    Zasto se ne gradi nema nikakve veze sa visinom kazne i kretenom koji bi i da je izgradjeno vozio 200
    supercali

#3045 Re: ZOBS

Post by supercali »

Kad mi ti to kazes ja se obradujem
    Zabrinuo bih se kad bi mi neko drugi to rekao
    Uglavnom ti jos po svom jebo bi se da ti ne udje ili konkretnije na temu jebo bi a da ne platis
    dgL_

#3046 Re: ZOBS

Post by dgL_ »

supercali wrote:Kad mi ti to kazes ja se obradujem
    Zabrinuo bih se kad bi mi neko drugi to rekao
    Uglavnom ti jos po svom jebo bi se da ti ne udje ili konkretnije na temu jebo bi a da ne platis
    Pojasnjeno sve, ako nisi skonto poentu... Sta imam pricat sa tobom ba nakon svega sto sam napisao ti dodjrs meni napises kako bi ja vozio 200 da je 100 ogranicenje ili kako tako treba ili kako bi ti pojas stavio 400 KM... Eto vidis da buncas... Nisi u realnom svijetu i nemam potrebe razgovarati sa tobom... Produzi dalje... Ovo je veca fizicka matematika da bi ti skonto...

Ps. Vazno je da tako treba bit... :) koja su pojedini ljudi stoka ne mogu da vjerujem... Sta god im neko servira sve prolazi... Mati moja mila...
    kamen spoticanja

#3047 Re: ZOBS

Post by kamen spoticanja »

Nije nas zobs ali kontam da je najzgodnije ovde da pitam
    postoji li neko ogranicenje pri ulasku auta u hrvatsku kome uskoro istice registracija?
    Ili je dovoljno da bude registrovano bez obzira kad registracija istice?
    newklear

#3048 Re: ZOBS

Post by newklear »

drugi profil wrote:Jesam li ja propustio nešto ili je kazna za prekoračenje 10-20 km/h sada 50 KM, (25 KM ako platiš odmah)? Bez kaznenih bodova.
    Od 20-30 km/h 100 KM i 2 boda.

Ima li neko taj zakon pri ruci da nam nabroji kazne za prekoračenja u naselju i na otvorenoj cesti?
    -Od 400-1.000 KM preko 30 km/h od dozvoljene brzine, zaštitna mjera od 2-6 mjeseci i dva kaznena boda
    -Od 100-300 KM od 20-30 km/h preko dozvoljene brzine, zaštitna mjera od 1-4 mjeseca i dva kaznena boda
    -50 KM od 10-20 km/h preko dozvoljene brzine.
    supercali

#3049 Re: ZOBS

Post by supercali »

kamen spoticanja wrote:Nije nas zobs ali kontam da je najzgodnije ovde da pitam
    postoji li neko ogranicenje pri ulasku auta u hrvatsku kome uskoro istice registracija?
    Moras se vratiti prije isteka registracije
    kamen spoticanja

#3050 Re: ZOBS

Post by kamen spoticanja »

supercali wrote:
    kamen spoticanja wrote:Nije nas zobs ali kontam da je najzgodnije ovde da pitam
    Moras se vratiti prije isteka registracije
    Ok hvala
    Post Reply