Hvala Shoba!Shoba wrote:Piše: Petar Luković
Kako to u pisanoj formi izgleda, izvolite se uveriti: „Predsednik Srbije Boris Tadić oštro se danas usprotivio 'svakodnevnoj hajci' koja se u Bosni i Hercegovini vodi protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika, sa namerom da se uruši njegov lični i profesionalni integritet. 'Argumentovani dijalog o unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine jedini je način da se dođe do demokratskog rešenja. Nikako ne bi valjalo da se ponovi nedavna prošlost, kada je demokratsku proceduru zamenjivala instrumentalizacija sudstva u političke svrhe', ocenio je Tadić, a prenela je Pres služba predsednika. 'Srbija se snažno zalaže za stabilnu Republiku Srpsku, a time i Bosnu i Hercegovinu', istakao je Tadić i dodao da su ustavne promene moguće samo uz dogovor demokratski izabranih legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata. Tadić je ponovio da Republika Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, principijelno i nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine“.
Ako odbacimo sasvim realnu mogućnost da je čitava Pres služba Predsednika zajedno sa Predsednikom bila pijana i da je ovo priopćenje pisano u kreativnoj zajebanciji – ostaje bar pet živućih a mozgovnih dilema glede ovog uratka.
1. Zamislimo na trenutak suludu situaciju da, recimo, Stjepan Mesić, predsednik Republike Hrvatske priopćenjem priopći da se „oštro protivi 'svakodnevnoj hajci' koja se u Srbiji vodi protiv Miladina Kovačevića, sa namerom da se uruši njegov lični i profesionalni integritet“. Nakon što bi po defaultu još jednom dokazali da je reč o saopštenju „ustaškog predsednika“, legendarni srpski patriotski mediji nikako ne bi propustili priliku da primete da je priopćenje „mešanje u unutrašnje stvari Srbije“. Gle! Otkud to da u Srbiji više niko ne konstatuje činjenicu da se izvesni Boris Tadić ovakvim pisamcetom direktno meša u „unutrašnje stvari“ međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine? Šta se Borisa Tadića, teoretski, tiču medijske, političke ili već bilo kakve kritike Milorada Dodika? Što se Boris Tadić uzbuđuje zbog opravdanih ili neopravdanih optužbi protiv Dodika da je pokrao 140 miliona konvertabilnih maraka? Kakve veze država Srbija ima s krivičnim prijavama protiv čelnika tzv. RS? O kojoj „hajci“ govori Boris Tadić? O medijima u Federaciji koji se, za razliku od medija u Dodikovom rezervatu, ne plaše da objave da je Dodik – nacionalista, diktator i lopov? Otkad to Boris Tadić prati inostrane medije i reaguje na iste?
Hoće li, recimo, sutra ili prekosutra, Tadić istim ovakvim saopštenjem reagovati na pisanje kosovskih listova povodom presude srpskim zločincima u Hagu? Ili je ova vrsta saopštenja rezervisana samo za najdražeg prijatelja – Milorada Dodika?
2. Citat iz predsedničkog saopštenja („Argumentovani dijalog o unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine jedini je način da se dođe do demokratskog rešenja. Nikako ne bi valjalo da se ponovi nedavna prošlost, kada je demokratsku proceduru zamenjivala instrumentalizacija sudstva u političke svrhe“) urnebesno je nejasan i toliko relativizujuće opšti da niko, uključujući i autora saopštenja, ne može da objasni šta znače sintagme „nedavna prošlost“ a posebice „instrumentalizacija sudstva u političke svrhe“. Šta je, jebiga, „nedavna prošlost“? Nešto što se desilo aprila 1992, kad su Dodikovi politički istomišljenici krenuli da granatama sravnjuju Sarajevo naredna 44 meseca? Ili je „nedavna prošlost“ ono o čemu Milorad Dodik s ponosom govori u Žarkovićevom „Vremenu“:
„Mi smo u posljednje tri godine imali veoma dobre odnose i sa bivšim premijerom Vojislavom Koštunicom, koji je pokazao veliki interes upravo za razvijanje tih odnosa, a naravno i sa gospodinom Borisom Tadićem i aktuelnom vladom na nizu projekata. Zatekli smo mnogo neriješenih problema. Prije tri godine je, na primjer, pacijent iz RS u Srbiji tretiran kao stranac, morao je da plaća četiri puta skuplje usluge nego građani Srbije. Danas je to izjednačeno. Telekom Srbije je uložio 646 miliona evra u Telekom RS i već nakon godinu i nešto dana može se reći da je to jedna od najuspješnijih privatizacija u regionu. Telekom Srbije je tako postao regionalni faktor koji se širi. I u Federaciji je privukao više od 100.000 pretplatnika. Srpski Telekom je investirao još pedeset miliona evra u opremu. Izgradili smo zajednički most na Savi, školu na Palama, mnoge kompanije, kao što je Delta, proširile su svoje poslovanje. Snimali smo zajednički i dva filma: Turneja i Sveti Đorđe ubija aždaju. Hoćemo i da sakupimo zajednička sredstva za snimanje filma o Jasenovcu. Naravno, voljeli bismo da Srbija ima stabilniju situaciju, ali razumijemo da ima dosta problema vezanih za Kosovo. Mi ćemo naš odnos prema Kosovu uvijek dovesti u poziciju sa zvaničnim stavom Srbije. Bio sam u Minhenu, gdje je bilo najavljeno da će govoriti Fatmir Sejdiju, te sam otišao sa te večere“. Hrabro je Dodik ostao gladan!
-.-PHOTO: BETA/MARKO RUPENA-.-Hvala ti na saopštenju: Dodik zahvaljuje Tadiću
Hvala ti na saopštenju: Dodik zahvaljuje Tadiću
PHOTO: BETA/MARKO RUPENA
3. Najsumanitiji deo Tadićevog saopštenja nalazi se u sledećoj rečenici: „Srbija se snažno zalaže za stabilnu Republiku Srpsku, a time i Bosnu i Hercegovinu'“. Da pojasnimo: zalaganje za Republiku Srpsku – sasvim svejedno: snažno ili impotentno – istovremeno znači zalaganje za Milorada Dodika, koji se i u ovom saopštenju inkarnirao kao simbol ove genocidne tvorevine, stvorene na zločinu. Da pojasnimo još jednom: ako podržavate Republiku Srpsku Milorada Dodika, ne možete podržavati celovitu Bosnu i Hercegovinu, jer sam Milorad Dodik u intervjuu za „Vreme“ i „Politiku“ i za sve srbijanske listove govori jednu istu rečenicu: „Fedracija je inostranstvo“. Ima i nastavak: „Sarajevo je za nas Teheran“. Ili, još bolje, Dodikovo objašnjenje na pitanje da li Bosnu i Hercegovinu oseća kao svoju državu: „Bosna i Hercegovina kao država je za nas moranje, rezultat Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao legalista, ja to naravno ne sporim. A ako me pitate o emocijama, onda ću ja uvijek reći da sam iz Republike Srpske, iz Banjaluke. A ako nije dovoljna ta identifikacija, onda ću reći da sam iz Beograda, iz Srbije“.
Ovaj mentalno poremećeni detalj da Dodik (rodom iz Laktaša) tvrdi da je iz Beograda, iz (Tadićeve) Srbije – kazuje da imamo posla sa opasno bolesnim čovekom koji je izmeštajući geografiju u glavi umislio da je Republika Srpska deo Srbije. Nije. I nikad neće biti.
4. Poslednja rečenica Tadićeve poruke („Republika Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, principijelno i nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine“) zbilja zvuči kao smehotresni imbecilizam. Ostaviti ovakvu alibi-rečenicu za kraj priopćenja a prethodno braniti Dodika, koji čini sve da se što pre reši „celovitosti“ i „inostranstva“ u vlastitoj državi koju ne priznaje – praktično znači da je teorija „i Exit i Guča“ dovedena do savršenstva.
Podržavamo Mileta, ali podržavamo i BiH, koju Mile mrzi. Podržavamo slobodne medije ali samo one koji obožavaju Mileta. Podržavamo Republiku Srpsku, za koju se nadamo da će jednog dana pripasti Srbiji, ali to nikako javno nećemo reći.
5. I nešto sasvim drugačije. Biti predsednik Srbije danas, ovog časa, i ne oglasiti se oko skandala „Miladin Kovačević“, prećutati presudu Haškog tribunala koji je Srbiju stavio na kratku listu zemalja koje su do poslednjeg detalja organizovale državotvorni zločin u cilju isterebljenja „nepoželjnog naroda“, izbegavati da se pogleda istini u oči i prihvati činjenica da je Evropska unija miljama i godinama daleko, uprkos lažnim predizbornim obećanjima... a, istovremeno, tetošiti sirovinu kakav je Milorad Dodik, brinući o njemu kao o dobrodušnom Retardu Srpstva preko Drine – sasvim liči na Borisa Tadića, Predsednika.
Duh Matije Bećkovića, Dobrice Ćosića i Ljube Tadića još uvek živi! A tko zna: moguće je da su sva trojica pisala ovo priopćenje! Liči, jebiga!
Da ponovim. Liči, jebiga!!!

de i mene uvrstite u taj spisak pošto me svakako bivši jarani koji pobjegoše za begeš optužiše da sam koljač,et oni znaju a udarali se nogom u gujicu da pobjegnu