BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Baudelaire

#3026 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Baudelaire »

jeza u ledja wrote:Usput evo ti jos dvojica za tvoju kolumu: Spahic i Mujdza.

A gledam spisak U-21 reprezentacije Hrvatske. Opet cetvorica rodjenih u BiH:

Petar Sliskovic (Sarajevo) - St Pauli
Dario Vujicevic (Sarajevo) - Twente
Damir Sovsic (Gorazde) - Zagreb
Mateo Pavlovic (Mostar) - Zagreb
Gledam malo mlade reprezentacije drugih zemalja, evo recimo Dženis Kozica je garant naš iz U-19 Švedske. U U-17 reprezentacije Švedske su Anjur Osmanović, član Chelseaja i Muamer Tanković, član Fulhama. Njemačka U-19 ima nekog Seada Kolašinca, može bit naš, može biti i Crnogorac, igra u Stuttgartu. Šta naš Savez, selektori i skauti rade meni nije jasno.
BHF_Manijak

#3027 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by BHF_Manijak »

jeza u ledja wrote:
BHF_Manijak wrote:Ima Slovenaca milion takodjer, pola repke im je iz BiH, Handanovic, onda onaj Zlatko Dedic, ima ih jos nekoliko ali nisu neka imena, zatim Milosevic(Savo), Koroman, braca Kovac(za njih nisam 100% siguran, jer su rodjeni u Njemackoj, a mislim da su im korjeni odavde!), Stanic, Zivkovic, Simunic, ne koRe mi vise naumpast...Iam ovih mladjih klinaca, ali dok nadodjem, polahko! :mrgreen:
Dajte samo aktuelne igrace.
Ma ovo sam vise onako usput postavio da se vidi sta smo izgubili, a nisam htio nista ni za ni protiv dokazivati... :) Mislim da je nas najveci problem(bar sto se igraca katolicke odnosno pravoslovne vjeroispovjesti tice) sto po automatizmu njih velika vecina se odluci unaprijed za drugu drzavu, valjda po nekoj navici, ne znam, ne mogu biti pametan, no to je vec politicke naravi tema, rijetki su primjeri kao Papac( :thumbup: ), Pandza, koji su domah u startu rekli moja je repka BiH, ali ovo polahko poprima i sire razmjere, pa vise niko nije siguran da ce za nas zaigrati, imam osjecaj da prvo gledaju koliko i kako ce napredovati, da li ce se moci izboriti za mjesto u nekim drugim reprezentacijama i ako ne prodju onda moze i BiH(slucaj Medunjanin, ja mu ono tesko mogu halalit sto se odigrali! :wink: ), slabo vise ima srcanih igraca ala Brabarez, Spahic, Pjanic, koji ce fakat srcem igrati...Dobra tema za diskusije,

kako i na koji nacin repka BiH gubi igrace?!
jeza u ledja

#3028 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by jeza u ledja »

Ovi su igraci igrali za nasu mladu reprezentaciju:

Avdukic
Pandza
Stilic
Pjanic
Zahirovic
Ibricic
Dzeko
Zec

Ovi su svi igrali za neke druge mlade reprezentacije: :shock:
Begovic
Papac
Mujdza
Pjanic
Misimovic
Medunjanin

Hasagic, Spahic, Mravac, Rahimic, Maletic, Salihovic i Lulic nisu nikad igrali za U21 reprezentacije.
Baudelaire

#3029 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Baudelaire »

Malo morgen, šta je sa Salihovićevom golčinom protiv Češke U-21 na Koševu :D Imaš pogrešne podatke.
jeza u ledja

#3030 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by jeza u ledja »

BHF_Manijak wrote:
jeza u ledja wrote:
BHF_Manijak wrote:Ima Slovenaca milion takodjer, pola repke im je iz BiH, Handanovic, onda onaj Zlatko Dedic, ima ih jos nekoliko ali nisu neka imena, zatim Milosevic(Savo), Koroman, braca Kovac(za njih nisam 100% siguran, jer su rodjeni u Njemackoj, a mislim da su im korjeni odavde!), Stanic, Zivkovic, Simunic, ne koRe mi vise naumpast...Iam ovih mladjih klinaca, ali dok nadodjem, polahko! :mrgreen:
Dajte samo aktuelne igrace.
Ma ovo sam vise onako usput postavio da se vidi sta smo izgubili, a nisam htio nista ni za ni protiv dokazivati... :) Mislim da je nas najveci problem(bar sto se igraca katolicke odnosno pravoslovne vjeroispovjesti tice) sto po automatizmu njih velika vecina se odluci unaprijed za drugu drzavu, valjda po nekoj navici, ne znam, ne mogu biti pametan, no to je vec politicke naravi tema, rijetki su primjeri kao Papac( :thumbup: ), Pandza, koji su domah u startu rekli moja je repka BiH, ali ovo polahko poprima i sire razmjere, pa vise niko nije siguran da ce za nas zaigrati, imam osjecaj da prvo gledaju koliko i kako ce napredovati, da li ce se moci izboriti za mjesto u nekim drugim reprezentacijama i ako ne prodju onda moze i BiH(slucaj Medunjanin, ja mu ono tesko mogu halalit sto se odigrali! :wink: ), slabo vise ima srcanih igraca ala Brabarez, Spahic, Pjanic, koji ce fakat srcem igrati...Dobra tema za diskusije,

kako i na koji nacin repka BiH gubi igrace?!
Mislim da to ovisi od nekoliko stvari. Da ne kazem naravno prvo ovisi od igraca do igraca.

Mnogo vise Hrvata iz BiH imaju hrvatsko drzavljanstvo, nego Srba iz BiH srbijansko. Sama ta stvar kad si mlad i nepoznat (tj. kad nece diplomate intervenisat da bi ti dale novi pasos) utice na to da recimo Hrvat iz Mostara lako zaigra za Hrvatsku. Onda naravno, ovisi gdje taj momak igra. Ako igra u PL BiH vjerovatno ce lakse igrati za nas nego za komsije, mislim za U21. Ako ga pozovemo u U21 vjerovatno ce lakse zaigrati za nas nego za komsije.
Ako je u inostranstvu, e to vjerovatno znaci da je vec na oku lokalne zemlje, Hrvatske, Srbije, Slovenije, pa ko ga jami. Uglavnom, tesko cemo mi ugrabiti nekog igraca koji je Hrvat iz BiH, ali odrastao u Hrvatskoj i tamo stekao fudbalsko znanje (tipa Corluka ili Lovren).

Evo gledam od ovih gore 4 nabrojanih iz hrvatske U21, dvojica su igrali i za nase mlade selekcije (U17) - Sovsic i Pavlovic. Znaci igrali su nas i opet presli da igraju za komsije, jos u mladjim selekcijama.

Ma mislim da ce se te stvari donekle promjeniti kada se plasiramo na EP ili SP. Onda cemo postati dosta privlacniji, pogotovo u odnosu na recimo Svicarsku, Sloveniju, Svedsku ili Austriju.
jeza u ledja

#3031 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by jeza u ledja »

Baudelaire wrote:Malo morgen, šta je sa Salihovićevom golčinom protiv Češke U-21 na Koševu :D Imaš pogrešne podatke.
A znao sam da sam zajebo za Salihovica, ali ja uzeo vjerovat Wikipediji. :-)
BHF_Manijak

#3032 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by BHF_Manijak »

To nam je zasigurno najjaca U21 repka bila, Vedad, Sejo Salihovic, Pandza(tad je fakat grmio na stoperu!), Ibricic, Zec(?), Dzeko, Baotic na golu...Ona tekma protiv Ceha nikad necu je zaboravit, sudija... :x :x Srecom sad svi ti momci su u A repki, ali zato nam evo nekoliko godina U21 stagnira... :( Imam osjecaj da je onaj Zukanovic fakat dobar trener i skaut bio, iako je izgledo ko diletant u onoj trenerci i kacketu, ali imao je najbolje rezultate i forsirao je mozda najjace igrace koje smo tad imali na raspolaganju...Ali nije htio produziti saradnu jer nije bio zadovoljan uslovima rada(sto li Boze, menedjeri, fazoni ovo ono, pa onda los savez, organizacija itd...).
Eborg

#3033 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Eborg »

Igrao je i Hasagić u mladoj reprezentaciji, možda čak i Spahić (iako sam u nekom intervjuu pročitao da je igrao i za Hrvatsku U-15 reprezentaciju). Ne znam odakle vam da je Papac igrao za nekoga drugog, kada je on bio aktuelan nije se moglo mijenjati, on je mogao igrati samo za bivšu Jugoslaviju. :D
abondanzieri

#3034 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by abondanzieri »

Ako se dobro sjećam i Rahimić je igrao za mladu reprezentaciju u vrijeme kada je bio član Bosne iz Visokog,1996.ili 1997.godine.
ajaca

#3035 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by ajaca »

Ljudi, glavna fora što nam igrači neće u reprezentaciju je što vide kakvu nakaradu od države, pa samim tim i okolinu reprezentacije imamo. Pri tom ne mislim na samu ekipu, iskreno ja im se stvarno divim što uopšte igraju.Very simple!!!!
BHF_Manijak

#3036 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by BHF_Manijak »

Dobro pravo odigor Mujdza veceras, ali ima karina ekipu realno, meda oni ne mogu...Dobar je posebno u defanzivi, dok mu je ofazivni dio ipak slabija strana, nije nikog dosad preso, ili ce centrirati prije nego sto se usudi na dribling ili dodati najblizem saigracu, ali dribling ni po koju cijenu! :mrgreen:
jeza u ledja

#3037 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by jeza u ledja »

Dobar je bio.

Puno ubacaja, dosta pogresnih :D , ali cijela ekipa non stop ubacuje ko da su Norvezani. Ako nista barem dobra praksa.

Inace je jednako prisutan u odbrani i u napadu. Ne znam kako se to kod nas vise kaze? Jel krilo ili bek majku mu?
Isto Lulic sad igra u Laziju, samo na lijevoj strani.

Ma stavit njih dvojicu tako a Papca i Spahica pozadi na stoperima i eto nas ko stroj! :thumbup:
BHF_Manijak

#3038 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by BHF_Manijak »

jeza u ledja wrote:Dobar je bio.

Puno ubacaja, dosta pogresnih :D , ali cijela ekipa non stop ubacuje ko da su Norvezani. Ako nista barem dobra praksa.

Inace je jednako prisutan u odbrani i u napadu. Ne znam kako se to kod nas vise kaze? Jel krilo ili bek majku mu?
Isto Lulic sad igra u Laziju, samo na lijevoj strani.

Ma stavit njih dvojicu tako a Papca i Spahica pozadi na stoperima i eto nas ko stroj! :thumbup:
Ma 100%, ionako imamo Seju na lijevom krilu, on i Lula bi kombinirali i probijali pravo...A desno, eh desno nek igra Pjana... :mrgreen: Jest da nije krilo al' eto...

Sve u svemu Mujdza dobar, jos da popravi dribling i malo preciznije centrira, bio bi za 10! :mrgreen: Ne fakat zelim mu brz prelazak u neki drugi klub, ovaj Freiburg je fakat mrtva ekipa kako im Dutt ode...
fosil

#3039 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by fosil »

ajaca wrote:Ljudi, glavna fora što nam igrači neće u reprezentaciju je što vide kakvu nakaradu od države, pa samim tim i okolinu reprezentacije imamo. Pri tom ne mislim na samu ekipu, iskreno ja im se stvarno divim što uopšte igraju.Very simple!!!!
Mislim da je vise stvar kucnog odgoja i okoline u kojoj nasa djeca danas rastu. Vecina ovih 16-17-18 godisnjaka na Zapadu je tu i rodjeno i odraslo medju "domacim" i poprimili su njihovu kulturu i mentalitet.
Ali cini mi se da i roditelji danas puste djecu da odaberu izmedju X drzave i Bosne, po onoj "radi ono sto ti mislis da je za tebe najbolje". Naravno ima tu i falikne iz naseg Saveza sto ne posalju covjeka sa kilom kafe, kockom i sokom, od vrata do vrata pa da obrazli obavi ragovore sa ovim klincima i njihovim porodicama i uvjeri ih da bi svi zeljeli da i njohov mali bude Ljiljan. Zasto ne pitati i iskoristiti Barbu, Konjica, Hibica...bar sad imamo Komitet za normalizaciju koji ima sluha za probleme.
callmethebreeeze

#3040 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by callmethebreeeze »

fosil wrote:
ajaca wrote:Ljudi, glavna fora što nam igrači neće u reprezentaciju je što vide kakvu nakaradu od države, pa samim tim i okolinu reprezentacije imamo. Pri tom ne mislim na samu ekipu, iskreno ja im se stvarno divim što uopšte igraju.Very simple!!!!
Mislim da je vise stvar kucnog odgoja i okoline u kojoj nasa djeca danas rastu. Vecina ovih 16-17-18 godisnjaka na Zapadu je tu i rodjeno i odraslo medju "domacim" i poprimili su njihovu kulturu i mentalitet.
Ali cini mi se da i roditelji danas puste djecu da odaberu izmedju X drzave i Bosne, po onoj "radi ono sto ti mislis da je za tebe najbolje". Naravno ima tu i falikne iz naseg Saveza sto ne posalju covjeka sa kilom kafe, kockom i sokom, od vrata do vrata pa da obrazli obavi ragovore sa ovim klincima i njihovim porodicama i uvjeri ih da bi svi zeljeli da i njohov mali bude Ljiljan. Zasto ne pitati i iskoristiti Barbu, Konjica, Hibica...bar sad imamo Komitet za normalizaciju koji ima sluha za probleme.
nema to veze sa odgojem, koliko sa navikama. bas sam juce pricao sa mojim bratom na tu temu. sto on reche: cak i meni koji sam rodjen u bih se nekada ta zemlja cini kao druga planeta, a sta ocekivati od mog djeteta? kakvu vezu ono moze imati sa bosnom. a da ne pricamo o tome da, bar ovdje u svedskoj, imas sve uslove od ozbiljnih trenera, terena, saveza i onda dodjes u bih, u taj kaos o kome ti pricas.
BHF_Manijak

#3041 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by BHF_Manijak »

Ima ima itekako ima veze s odgojem...Inace mi smo kao nacija generalno skloni zaboravimo, pa sto bi zaboravljanje korijena bio izuzetak...
callmethebreeeze

#3042 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

BHF_Manijak wrote:Ima ima itekako ima veze s odgojem...Inace mi smo kao nacija generalno skloni zaboravimo, pa sto bi zaboravljanje korijena bio izuzetak...
ja i dalje mislim da to nema toliko veze s odgojem. jer vecina ljudi ce odgajati djecu da znaju sta su i ko su, ali tu ima i dodatni detalj da svaki covjek zeli ono "najbolje" za svoje dijete i ja mislim da tu lezi objasnjenje sto se mnogi odluce da djecu usmjere ka "domacim" repkama. ako je to uopste pitanje roditelja. jebo te, ja znam dijete koje ima sedam godina, ciji su roditelji porijeklom iz ex-yu, i malac za sebe kaze da je svedjanin. nista drugo, osim svedjanin.
ganjeta

#3043 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by ganjeta »

BHF_Manijak

#3044 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by BHF_Manijak »

Ja sam eto opet drugacijeg misljenja, no ljudi smo jel...Mada nije ni nasih ljudi maslo za ramazana, gledajuci dijasporu ovako, vecinski kazem cast izuzecima, steknem dojam da jedva cekaju da se "prodaju" i posvabe, posvedjane, posvicarske ili kojo vec zemlji pripadali i zivjeli, jednostavno hoce da preko noci budu ono sto nisu pa tako cesto i djecu forsiraju, kazem ti ovo zakljucujem na osnovu ljudi koji ovdje dodju preko odmora...Ima izuzetaka ali u vecini slucajeva ispliva onaj nas kompleks nize vrijednosti i bolje je tudje nego moje, nastranu sad perspektiva djeteta i to, da je Bosna i uredjenija(sto se bar sporta tice), opet bi tu bila ista situacija...

Odosmo daleko al' eto...
callmethebreeeze

#3045 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

BHF_Manijak wrote:Ja sam eto opet drugacijeg misljenja, no ljudi smo jel...Mada nije ni nasih ljudi maslo za ramazana, gledajuci dijasporu ovako, vecinski kazem cast izuzecima, steknem dojam da jedva cekaju da se "prodaju" i posvabe, posvedjane, posvicarske ili kojo vec zemlji pripadali i zivjeli, jednostavno hoce da preko noci budu ono sto nisu pa tako cesto i djecu forsiraju, kazem ti ovo zakljucujem na osnovu ljudi koji ovdje dodju preko odmora...Ima izuzetaka ali u vecini slucajeva ispliva onaj nas kompleks nize vrijednosti i bolje je tudje nego moje, nastranu sad perspektiva djeteta i to, da je Bosna i uredjenija(sto se bar sporta tice), opet bi tu bila ista situacija...

Odosmo daleko al' eto...
ne znam, ima i toga. najbolje bi bilo da se nase reprezentacije ne moraju uzdati u dijasporu, vec da, kao sto neko gore rece, dijaspora bude bonus.
zlajaBHF

#3046 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by zlajaBHF »

BHF_Manijak wrote:Ja sam eto opet drugacijeg misljenja, no ljudi smo jel...Mada nije ni nasih ljudi maslo za ramazana, gledajuci dijasporu ovako, vecinski kazem cast izuzecima, steknem dojam da jedva cekaju da se "prodaju" i posvabe, posvedjane, posvicarske ili kojo vec zemlji pripadali i zivjeli, jednostavno hoce da preko noci budu ono sto nisu pa tako cesto i djecu forsiraju, kazem ti ovo zakljucujem na osnovu ljudi koji ovdje dodju preko odmora...Ima izuzetaka ali u vecini slucajeva ispliva onaj nas kompleks nize vrijednosti i bolje je tudje nego moje, nastranu sad perspektiva djeteta i to, da je Bosna i uredjenija(sto se bar sporta tice), opet bi tu bila ista situacija...

Odosmo daleko al' eto...
Ja evo zivim u toj dijaspori i zakljucujem da su stvari suprotne od tvog vidjenja.

Ja se divim nasim ljudima koji imaju blizak odnos sa BiH u odnosu na druge strance koji zive po zapadu... Mislim da su Turci najblizi nama sto se toga tice.

Ne kazem da su svi takvi, ali generalno...Mozda je to i iznenadjujuce s obzirom da zivimo ovdje i da se djeca ovdje radjaju i odgajaju...
jeza u ledja

#3047 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by jeza u ledja »

Ljudi, ne govorimo o tome gdje ce malac karijeru graditi i ko ce ga trenirati u skolskim uzrastima, vec govorimo o zelji da igra za svoju drugu domovinu, ako je rodjen vani. Dobro, jest igranje za reprezentaciju plus u karijeri, ali to nikako nije primarno u razvoju i u postizanju nekog ekonomskog uspjeha u fudbalu.

No i ja se slazem i neki ljudi to nikako izgleda da shvate da nasa reprezentacija treba dugorocno da se gradi iz nase lige. Dijaspora je samo dodatak.
Korisničkoime

#3048 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Korisničkoime »

Ne znam al kad već dođe priča s odnosom prema zemlji iz koje vučeš korijenje pade ma na pamet Marko Marin u interviju Pressu mislim prije nego što je zaigrao za Švabiju naglasio je jedno 10 puta kako je Srbin i ponosan na to, te ponosan na svoje porijeklo, te kako bi mu bila čast igrati za Srbiju svoju otadžbinu ali kad dođe poziv Švaba nigdje više ni tog ponosa ni časti a otadžbina postade Heimatland.
Turci npr. imaju jaku i veliku zajednicu integracija istih je beskonačna priča u Njemačkoj pa im uteče Ozil.
Tako da je mislim ipak dosta toga do ličnosti mladog nekog momka. Kako se naši budu više integrisali u strana društva mislim da ćemo ih sve manje viđati u našoj repki a s druge strane mi sami još nismo spremni pokriti tako nasatalu rupu nadam se samo da ćemo biti kad ista postane velika.
Bosanski_kralj

#3049 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by Bosanski_kralj »

zlajaBHF wrote:

Odosmo daleko al' eto...
Ja evo zivim u toj dijaspori i zakljucujem da su stvari suprotne od tvog vidjenja.

Ja se divim nasim ljudima koji imaju blizak odnos sa BiH u odnosu na druge strance koji zive po zapadu... Mislim da su Turci najblizi nama sto se toga tice.

Ne kazem da su svi takvi, ali generalno...Mozda je to i iznenadjujuce s obzirom da zivimo ovdje i da se djeca ovdje radjaju i odgajaju...
Možda se tako ponašaju u nekoj određenoj državi, ali stanje kada dođu u Bosnu je onakvo kako ga je BHF_manijak opisao. Posebno to vrijedi za kategoriju dijaspore koja je sa svojih 20ak godina otišla iz Bosne i već nakon 3 mjeseca boravka u Austriji, Sloveniji... možeš čuti da izgovaraju neke njihove riječi. :-)
jeza u ledja

#3050 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Post by jeza u ledja »

Nabavljanje igraca iz dijaspore je samo krpljenje problema.
Mnogi se bune kako nasez savez nije u stanju da organizuje skaute koji ce ovakve igrace pronalaziti i ici im na vrata sa hurmasicama i rakijom, ali su mnogi isto potpuno digli ruke od domaceg nogometa pa se i ne pitaju vise sta taj isti savez moze uciniti na poboljsanju istog.
Kao i u mnogim drugim stvarima trazimo brza rjesenja za dugorocne probleme ne zeleci uopste da mislimo da je moguce napraviti nesto vise na najtezem problemu - a to je domaci fudbal. Kada bi domaci fudbal dosao na bolji nivo onda bi imali neogranicen izvor domacih igraca i ne bi uopste morali razmisljati hoce li se u bijelom svijetu pojaviti kakav Ibrahimovic, koji ce moooozda zaigrati za nas.

Pricamo kako je hrvatska liga samo malkice jaca od nase i kako hrvatska reprezentacija kupi igrace iz drugih zemalja, ali je cinjenica da oni imaju dva jaka kluba iz kojih konstantno godinama izlaze nove i nove generacije buducih reprezentativaca te zemlje.

Savez i drzava trebaju pomoci i zastititi razvoj domacih omladinskih skola fudbala.
Post Reply