Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Internetowska

#3026 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Internetowska »

safran wrote: Pretpostavljala sam da je treba što prije navići na kupanje ali me strah jer je još uvijek hladno a ona je vani. Da je kućni pas ja bih je okupala ali ovako, bezveze mi da se prehladi. Izgleda da se desilo ono čega sam se ja pribojavala i zbog čega sam bila protiv uzimanja psa. Vezala se samo za muža jer je on skoro svakodnevno obilazi a djeci i meni neće da priđe.
Pa sad je lijepo i sunčano vrijeme, izađi napolje sa djecom, ponesi neku lopticu ili onaj konopac i družite se ti i djeca sa psom. Svi dobijaju igru i zabavu, pas se neće osjećati usamljeno, a svi ste na svježem zraku i suncu!

Što se tiče kupanja, ni ja psa ne bih kupala prije nego što bude baš toplo.
jaca78

#3027 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by jaca78 »

[/quote]Ustanovljeno je da ima stenecak :( veterinarka rece da su male sanse da prezivi. Dala joj je danas neke injekcije i rekla da nastavimo sa Synoluxom sutra i prekosutra, pa ako prezivi videcemo kako dalje :'( Ako je neko cuo da se neka kuca izlecila od stenecaka i zna sta bi joj pomoglo ili zna kako mi mozemo ovoj malenoj pored terapije da pomognemo neka javi...[/quote]

kako je malena?
safran

#3028 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by safran »

Internetowska wrote:
safran wrote: Pretpostavljala sam da je treba što prije navići na kupanje ali me strah jer je još uvijek hladno a ona je vani. Da je kućni pas ja bih je okupala ali ovako, bezveze mi da se prehladi. Izgleda da se desilo ono čega sam se ja pribojavala i zbog čega sam bila protiv uzimanja psa. Vezala se samo za muža jer je on skoro svakodnevno obilazi a djeci i meni neće da priđe.
Pa sad je lijepo i sunčano vrijeme, izađi napolje sa djecom, ponesi neku lopticu ili onaj konopac i družite se ti i djeca sa psom. Svi dobijaju igru i zabavu, pas se neće osjećati usamljeno, a svi ste na svježem zraku i suncu!

Što se tiče kupanja, ni ja psa ne bih kupala prije nego što bude baš toplo.
Pa naravno da tako i planiram. A pas nije usamljen, tu su joj i mama i tata i brat. Htjeli smo jednog tornjaka sad imamo 4. Tehnički je samo jedan naš.
Aja2

#3029 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Aja2 »

jaca78 wrote:[

kako je malena?
Slabije rucka, vecinu dana lezi, najgore je sto mi se cini da otezano dise... ne deluje uopste bolje :( Napravila sam joj sad kasicu kuvanu piletinu sa pirincem pa cu videti hoce li hteti bar to da pojede. Ne znam gde mogu naci onaj serum Canglob, ovde kod mene po Pet shopovima niko nema, ne znam da li se inace tesko nalazi. E da, bilo koji savet kako lakse da se izborimo- preporuka za odredjenu vrstu hrane, vitamine- slobodno pisite.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3030 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

:( Nadam se da se cukica ne pati mnogo.. preživljavanje štenećaka ostavlja teške posljedice, što za psa na ulici nije nimalo ugodno.
Nego, koliko često čistite svoje od unutarnjih parazita?
Cholina_Lokica

#3031 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

KatarinaKosaca wrote::( Nadam se da se cukica ne pati mnogo.. preživljavanje štenećaka ostavlja teške posljedice, što za psa na ulici nije nimalo ugodno.
Nego, koliko često čistite svoje od unutarnjih parazita?
Svaka 3 mjeseca
KatarinaKosaca

#3032 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Cholina_Lokica wrote:Svaka 3 mjeseca
Jel ovo pravilo ili iskustvo? I u svakoj dobi? Ja dajem svako pola godine od kako je napunila godinu,ali sad imam osjećaj da trebam dati, jer jede kao ala. Zato sam pitala, hvala.
pakica_

#3033 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

KatarinaKosaca wrote:
Jel ovo pravilo ili iskustvo? I u svakoj dobi? Ja dajem svako pola godine od kako je napunila godinu,ali sad imam osjećaj da trebam dati, jer jede kao ala. Zato sam pitala, hvala.
ja koliko znam, pravilo je da bi se pas trebao cistiti od unutrasnjih parazita svaka 3-4 mjeseca (3 za one koji zive vani, 4 za one koji zive u kuci).. ja se drzim toga i moji psi na smjenu godisnjih doba dobivaju tabletice (i sracku od istih :lol: :lol: )
Cholina_Lokica

#3034 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

pakica_ wrote:
KatarinaKosaca wrote:
ja koliko znam, pravilo je da bi se pas trebao cistiti od unutrasnjih parazita svaka 3-4 mjeseca (3 za one koji zive vani, 4 za one koji zive u kuci).. ja se drzim toga i moji psi na smjenu godisnjih doba dobivaju tabletice (i sracku od istih :lol: :lol: )
Moji proliv dobiju od prazinona, od caniverma jok :D
Katarina i ja znam da je pravilo 3 mjeseca
KatarinaKosaca

#3035 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Hvala cure :thumbup:
stari_grad

#3036 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by stari_grad »

jucer smo isli u zagreb, kod veterinara cirica, zbog zahvata na displaziji kukova kod naseg staforda. na kraju, odradio je ugradnju 24 karatnog zlata u oba kuka i dio kicme. ispalo je super, jer smo mislili da ce se raditi klasicna operacija.

granicu u brodu smo presli bez ikakvih problema, cak nisu ni uzimali pasos za psa na pregled.

neko je pitao za foresto, bayerovu ogrlicu protiv buha i krpelja. uzeli smo je kod cirica, cijena 30 eura, s tim da pise kako stiti 7-8 mjeseci.
Cholina_Lokica

#3037 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

stari_grad wrote:jucer smo isli u zagreb, kod veterinara cirica, zbog zahvata na displaziji kukova kod naseg staforda. na kraju, odradio je ugradnju 24 karatnog zlata u oba kuka i dio kicme. ispalo je super, jer smo mislili da ce se raditi klasicna operacija.

granicu u brodu smo presli bez ikakvih problema, cak nisu ni uzimali pasos za psa na pregled.

neko je pitao za foresto, bayerovu ogrlicu protiv buha i krpelja. uzeli smo je kod cirica, cijena 30 eura, s tim da pise kako stiti 7-8 mjeseci.
Lik cuda radi :D ugradnje novih kukova, ta medota sto je vama uradio, lijecenje maticnom mlijeci... kod nas za ljude nema to sve.
stari_grad

#3038 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by stari_grad »

Cholina_Lokica wrote:
stari_grad wrote:jucer smo isli u zagreb, kod veterinara cirica, zbog zahvata na displaziji kukova kod naseg staforda. na kraju, odradio je ugradnju 24 karatnog zlata u oba kuka i dio kicme. ispalo je super, jer smo mislili da ce se raditi klasicna operacija.

Lik cuda radi :D ugradnje novih kukova, ta medota sto je vama uradio, lijecenje maticnom mlijeci... kod nas za ljude nema to sve.
ne radi se o lijecenju maticnom mlijeci, nego ubacivanjem komadica 24 karatnog zlata (koje je nevjerovatno mekano) na mjesta gdje postoje odredjeni problemi. kako nam je objasnio dr. ciric, nesto u fazonu akupunkture, s tim da je ovo "konstantna apunktura" i pozitivan efekat traje min. 4 godine.
febo_acm

#3039 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Nije ni rekao da je tebi to radio već je rekao ta metoda koju je vama uradio ZAREZ liječenje matičnom mliječi itd... :D

Nego zanima me cijena te operacije... Da li je mnogo skupo za naše standarde?
Cholina_Lokica

#3040 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Zhìxin wrote:Nije ni rekao da je tebi to radio već je rekao ta metoda koju je vama uradio ZAREZ liječenje matičnom mliječi itd... :D

Et postah musko...

Ciric je inace poskup, i za hr uslove :D ali kad treba nesto ovako, sta ces. Sta tebe ba briga, ona tvoja savrsene kukove ima :D
febo_acm

#3041 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Auuu... Velika greška :D

Ama gledam njegov nick, usput gledam utakmicu, čitam forum, pišem na forumu... Oprosti :D Ma neko mi jedavno pričao da mu pašče ima problema sa kukovima pa reko da se malo usput raspitam. Ofirno mi sad tražiti cifru :D

Mi se ne žalimo na guzove i kukove, zadovoljni smo :)
Pasiflora

#3042 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

@Lokice izvini, promaklo mi je ... za sta maticna mlijec? I kako?
Cholina_Lokica

#3043 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Pasiflora wrote:@Lokice izvini, promaklo mi je ... za sta maticna mlijec? I kako?
Za lijecenje zglobova, nemam pojma sta i kako
Pasiflora

#3044 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Hvala :-D .
Cholina_Lokica

#3045 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Nama pricao sve to sta i kako a mi k'o telad blenuli u smislu zar to postoji uopce :D tako da ti veze nemam
stari_grad

#3046 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by stari_grad »

Zhìxin wrote:Nije ni rekao da je tebi to radio već je rekao ta metoda koju je vama uradio ZAREZ liječenje matičnom mliječi itd... :D

poskupo jeste, ali njegovo zdravlje, za nas, nema cijene. ako treba, odreci cemo se nekih licnih zadovoljstava kako bi njemu priustili sve neophodno. najbitnije nam je sto, apsolutno, nema perioda oporavka. sve je zavrseno u periodu 08,30-14,00 sati i jedini problem je bio budjenje iz anestezije. vec jucer je bio onaj stari, hiperaktivni staford
febo_acm

#3047 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

stari_grad wrote:
poskupo jeste, ali njegovo zdravlje, za nas, nema cijene. ako treba, odreci cemo se nekih licnih zadovoljstava kako bi njemu priustili sve neophodno. najbitnije nam je sto, apsolutno, nema perioda oporavka. sve je zavrseno u periodu 08,30-14,00 sati i jedini problem je bio budjenje iz anestezije. vec jucer je bio onaj stari, hiperaktivni staford
Apsolutno, razumijem :) Drago mi je da je stafford dobro i da je ponovo ludjak :D (svi staffordi su ludjaci :D )
KatarinaKosaca

#3048 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by KatarinaKosaca »

Kad već spominjete Ćirića u Zagrebu, ako je nekome bliže ili na ruku, sve preporuke za klinku sveti vrači na voždovcu u beogradu, ako se pas može spasiti, spasti se.. Od odlične laboratovijre, dijagnostike, posvećenosti , sve nejbolje..
Nego, iskustva o sterilisanju ženke me zanimaju? Da li je boli kasnije, ako ide postoperativni tok itd? Iako samo imali namjeru da je parimo, kiako nisam prešli u kuću nego smo svi u stanu, još nema uvjeta za okot, a bojimo se kašnjenja i posljedica. Utoliko, zahvalna sam na svkaom iskustvu i preporuci.
pakica_

#3049 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

KatarinaKosaca wrote:Kad već spominjete Ćirića u Zagrebu, ako je nekome bliže ili na ruku, sve preporuke za klinku sveti vrači na voždovcu u beogradu, ako se pas može spasiti, spasti se.. Od odlične laboratovijre, dijagnostike, posvećenosti , sve nejbolje..
Nego, iskustva o sterilisanju ženke me zanimaju? Da li je boli kasnije, ako ide postoperativni tok itd? Iako samo imali namjeru da je parimo, kiako nisam prešli u kuću nego smo svi u stanu, još nema uvjeta za okot, a bojimo se kašnjenja i posljedica. Utoliko, zahvalna sam na svkaom iskustvu i preporuci.
ako je i boli, boli je pola dana i vec sutra je ona stara.. sve i jedna zenka koju sam odvela na sterilizaciju vec sutra je landarala uokolo k'o da nista nije bilo.. obzirom da imate losa iskustva sa custom, preporucujem vet. stanicu slatina.. ako zelite, imate sad do 12. aprila dogs trustov projekat besplatih sterilizacija vlasnickih pasa (i nece je sfuseriti zato sto je u projektu, ne brinite :D )
febo_acm

#3050 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ja ti mogu prenijeti kako je to kod nas prošlo. Pisao sam već o tome, ali mrsko mi sada tražiti taj post :D

U svakom slučaju ništa strašno, jedan rutinski zahvat koji traje oko 35 minuta. Najgore je to buđenje iz anestezije koje je obično popraćeno povraćanjem. Jednostavno sve to liči na jedan gigantski mahmurluk :D Sada mi je to sve šega, ali nije tako bilo nakon operacije jer sam bio zabrinut. Kada se probudila iz anestezije bila je knfuzna sva, nije imala pojma šta se dešava. Nakon par sati je došla sebi i počela da šetka po stanu, usporeno.
Mi smo sutradan na sabahu odmah izašli vani da prošetamo(da se obave jutarnje aktivnosti) bez ikakvih problema(iako sam je ja nosio i spuštao niz stepenice). Ona je bila malo usporena, ali mislim da nije imala nikakve bolove. Prekosutra većina po starom... Za 5-6 dana pašče ko novo :) Nakon jedno 7-8 dana ja sam povadio ostatke konaca i to je bilo to. Naš veterinar je Amar sa Otoke i mi imamo do sada samo riječi hvale za njega. Cijena je bila 120-130 KM ako se dobro sjećam. Što je pašče teže, skuplja je sterilizacija(anestezija). Također našu malu dragaricu Lunu je Amar sterilisao sa 4 godine i tu je sve prošlo kako treba. Nije reklama za veterinara već samo prenosim iskustva i sa starijim psom :) Otprilike je sve slično bilo i sa njom. Ako te još nešto zanima pitaj.
Post Reply