Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Eborg

#3026 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Evo npr. skripta mada je to prilično ogoljeno. Prava knjiga ima dosta više objašnjenja, primjera i detalja koji su također bitni.

Rimsko pravo - skripta (Horvat)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3027 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Eeeee da su svi ispiti ko rimsko nikad se ne bi godine obnavljale, ali nisu. :mrgreen:
Rim je samo uvod :D
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#3028 Re: Pravni fakultet

Post by de facto. »

disi.h wrote: Kako je lijepo meni, budućem studentu, čuti tako lijepe riječi kako se ipak može završiti uz solidan trud. Reci mi koliko ću spremati Rimsko da odmah znam 8-)
Rimsko pravo nije težak predmet,ali valja ga sjesti i naučiti.Moja ti je preporuka u startu da se ne brineš,nego ležerno i opušteno šetaj kroz našu visokoškolsku ustanovu.Vidim kolege se raspisale o Rimu :D i svi su upravu,ali niko ne spomenu onu gadnu ass.Irenu.Najvećim dijelom ona pravi famu od predmeta.Ja je ne volim,zgrozim se samo kad joj ime čujem.Ali to su moji utisci. :oops:
Da bi odmah položila uči iz knjige.Pusti se skripti.I ti što po skriptama uče,nakon određenog broja padova knjige se uhvate. :wink:
Last edited by de facto. on 24/07/2013 14:22, edited 1 time in total.
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#3029 Re: Pravni fakultet

Post by de facto. »

ladyblue18 wrote:Eeeee da su svi ispiti ko rimsko nikad se ne bi godine obnavljale, ali nisu. :mrgreen:
Rim je samo uvod :D
:thumbup:
Tesla10

#3030 Re: Pravni fakultet

Post by Tesla10 »

de facto. wrote:
disi.h wrote: Kako je lijepo meni, budućem studentu, čuti tako lijepe riječi kako se ipak može završiti uz solidan trud. Reci mi koliko ću spremati Rimsko da odmah znam 8-)
Rimsko pravo nije težak predmet,ali valja ga sjesti i naučiti.Moja ti je preporuka u startu da se ne brineš,nego ležerno i opušteno šetaj kroz našu visokoškolsku ustanovu.Vidim kolege se raspisale o Rimu :D i svi su upravu,ali niko ne spomenu onu gadnu ass.Irenu.Najvećim dijelom ona pravi famu od predmeta.Ja je ne volim,zgrozim se samo kad joj ime čujem.Ali to su moji utisci. :oops:
Da bi odmah položila,uči iz knjige.Pusti se skripti.I ti što po skriptama uče,nakon određenog broja padova knjige se uhvate. :wink:
Ovo treba da shvate svi studenti, sa skoro svih fakulteta. Skripte su tu da te eventualno podsjete na neke stvari, ali knjiga je knjiga, i iz knjige se uči !
kadinica

#3031 Re: Pravni fakultet

Post by kadinica »

Eborg wrote:Rimsko pravo nije uopće težak ispit koliko se pravi fama od njega, pogotovo od ljudi koji to uopće ne studiraju. Na prvoj godini jeste najteži ali njegova prava težina više leži u tome što je eliminatoran ispit, tj. na njemu se vidi jesi li ili nisi za studiranje na pravnom fakultetu. Svako ko je vrijedan, poznaje osnove latinskog i malo razmišlja ga može spremiti bez problema za maksimalno mjesec dana.
Kakvo je to učenje?

Mislim da si malo pretjerao, sa ostalim se slažem.
Eborg

#3032 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Šta je, premalo ili previše? :mrgreen:
lavorpunvode

#3033 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

Eborg wrote:Šta je, premalo ili previše? :mrgreen:
i ja bih rekla da je mjesec dana tamaMn :D s obzirom da dosta nas prvih 10tak dana uci sat dva dnevno, drugih desetak par sati a onda posljednjih 10 ne dize glavu :D prva ja :D i onda proklinjem i zivot i fakultet i sve redom sto ne odvojih dva mjeseca, ili sto nisam "zapela" puno ranije :D isti slucaj i sa obligacijama na trecoj, mozda stvarnim na drugoj godini i sl.. :lol:
kadinica

#3034 Re: Pravni fakultet

Post by kadinica »

E onda je do mene...

Meni je optimalno 3 mjeseca svakodnevnog učenja po par sati.
lavorpunvode

#3035 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

ja kontam tebi puno i mjesec, a 3 mjeseca je stvaaarno puno, gdje ces toliko spremati jedan ispit.. :D
ladyblue18

#3036 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Haj ba, ja sam 8-9 mjeseci peglala EU 8-)
lavorpunvode

#3037 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

ladyblue18 wrote:Haj ba, ja sam 8-9 mjeseci peglala EU 8-)
koju sam ja srecu imala s tim, skriptica neka, rekreativno na ispit, potrefilo se, 6 u indexu, hop! :D a neki dan pricam s curom koja se 2,5 godine pegla, i fino sazvala komisiju, kaze ne moze drugacije. uzas
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3038 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

kadinica wrote:E onda je do mene...

ma daj ba... :shock:
ladyblue18

#3039 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Eh vi sreckovici :twisted:

Onda bila je tu Udzejna kod koje sam postavljala rekorde po broju izlazaka na ispite :mrgreen:, kod Melihe sam se isto mucila dugo, dugo, dzaba sto ja spremim ispit za mjesec kad ga izlazim mjesecima kasnije :-), obligacije opci dio nije bilo sanse da se spremi za mjesec dana :mrgreen:
Ostalo je sve bilo ok.
kadinica

#3040 Re: Pravni fakultet

Post by kadinica »

Chmoljo wrote:
kadinica wrote:E onda je do mene...

ma daj ba... :shock:
Stvarno sam glupa :lol:

Doduše, to je bilo u mom vaktu, bez skripte, integralno.

Neznam kako je sad. Ko ispituje?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3041 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

i ja sam stari sis. integralno :)

ali stvarno mi nije trebalo toliko :)
sheilak

#3042 Re: Pravni fakultet

Post by sheilak »

haj, nemojte zezat da vam je trebalo toliko za spremanje ispita. :shock:

čuj, 3 mj. :shock: , čuj mjesec :? ...čuj hefta :D
VenomousV

#3043 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

ljudi, ne bih da budem bezobrazna ili da ispadne da se "hvalim", ili jos gore da zbog mene neki brucos manje uci ali ja sam sve te predmete za nekih 7-10 dana spremala...
rim 7 dana jedna parcijala, 7 dana druga, obligacije 7 dana ucenja i 3 dana ponavljanja... dosta predmeta samo 3-4 dana... jedino sam EU ucila nekih 15 dana + 5 dana ponavljanja.
i kad kazem 7 dana to je po 3 sata ujutro i to je to, eventualno pred ispit vise puta dnevno ponavljam :D

doduse, mozda vi imate samo devetke i desetke :D
disi.h

#3044 Re: Pravni fakultet

Post by disi.h »

Neko je postavio skriptu iz Rim. prava pa odlučih vidjeti o čemu se radi (sreća pa imam dobre osnove iz larinskog :P ) , ugl malo ću ovo čitati do početka predavanja. Voljela bih da mi neko kaže koje ću predmete imati na prvoj godini, čisto da imam neki uvid u materiju :-D
LeonardoAC

#3045 Re: Pravni fakultet

Post by LeonardoAC »

VenomousV wrote:ljudi, ne bih da budem bezobrazna ili da ispadne da se "hvalim", ili jos gore da zbog mene neki brucos manje uci ali ja sam sve te predmete za nekih 7-10 dana spremala...
rim 7 dana jedna parcijala, 7 dana druga, obligacije 7 dana ucenja i 3 dana ponavljanja... dosta predmeta samo 3-4 dana... jedino sam EU ucila nekih 15 dana + 5 dana ponavljanja.
i kad kazem 7 dana to je po 3 sata ujutro i to je to, eventualno pred ispit vise puta dnevno ponavljam :D

:lol: :lol: :lol:
za 7 dana ne možeš kvalitetno ni pročitat obligacije, a ne spremiti ispit. rim da i ne govorim. Ne kažem da nema ispita koji se mogu naučiti za 7-10 dana...
VenomousV

#3046 Re: Pravni fakultet

Post by VenomousV »

LeonardoAC wrote:
VenomousV wrote:ljudi, ne bih da budem bezobrazna ili da ispadne da se "hvalim", ili jos gore da zbog mene neki brucos manje uci ali ja sam sve te predmete za nekih 7-10 dana spremala...

:lol: :lol: :lol:
za 7 dana ne možeš kvalitetno ni pročitat obligacije, a ne spremiti ispit. rim da i ne govorim. Ne kažem da nema ispita koji se mogu naučiti za 7-10 dana...

kako ko :D
dedovic.almir

#3047 Re: Pravni fakultet

Post by dedovic.almir »

Nevjerovatno da si naucio za 7 dana, ljudi to spreme za 1-2 dana, pred ispit.

Izgleda ti bas puno treba vremena...
kadinica

#3048 Re: Pravni fakultet

Post by kadinica »

:lol:

Svašta, ljudi studirajte pravo, učite 2-3 mjeseca (sve ispite), ostalo kafe ispijate i diploma u džepu :thumbup:
lavorpunvode

#3049 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

sto ne mogu ovih pametnih sto nista ne uce a sve polazu bez problema :-)
nije da se hvalim, al ja sam ove 4 godine prava zavrsila za dvije, jesam jesam :)
jihad

#3050 Re: Pravni fakultet

Post by jihad »

Meni nije jasno kako vi studenti Prava mozete jadikovati i govoriti tesko ovo, tesko ono... pa Pravo je uz FPN najlaksi fakultet. Kome ovaj fakultet predstavlja problem i ne treba se skolovati. Srednja dosta. Mogu razumiti ove sa ETF-a ili Masinstva da placu kako je tesko, jer je stvarno tako.. ali kod nas na Pravu citava sustina je sjedi i strebaj. Nikakva ti logika ne treba. Svakako 90% stvari koje naucite, zaboravit ce te nakon ispita.
Post Reply