Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

zigzag

#3026 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by zigzag »

Bravo.Ja sam iznađen da u "mojoj zoni odgovornosti" svi objekti poštuju regulaciju, a bio sam spreman prijavljivati inspekciji.
Izgleda Sarajevo je najgore po tom pitanju.
broj dva

#3027 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by broj dva »

Po Hercegovini toga nema, puši se kao i prije, eventualno koja igraonica za djecu bez dima a restorani i kafići so kao i prije...
Zastozato

#3028 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Zastozato »

Cherry-Cherry wrote: 29/07/2025 11:04 Evo me u kafiću i svi oko mene puše. Konobarica kaže: šta ću im ja.
Prijavila sam. :bih:
Svaka čast za prijavljivanje.
Nakon duže vremena sinoć svratismo u jedan lokal samo zato što je bila kiša, odnodno hladnije da bi se sjedilo vani.
Ostao sam u šoku da se uveliko puši, mada prostor jeste veći i ima ventilaciju. Međutim koliko sam mogao vidjeti znak za zabranjeno pušenje nalazi se na nekoliko mjesta. Ne znam da li uopće postoji pušačka zona.
Nisam razmišljao da prijavim, ne znam ni kako bih, jer baš rijetko tu svratim, jednostavno nećemo tu dolaziti više i to je to.
insaneinthebrain

#3029 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by insaneinthebrain »

Zastozato wrote: 30/07/2025 11:33
Cherry-Cherry wrote: 29/07/2025 11:04 Evo me u kafiću i svi oko mene puše. Konobarica kaže: šta ću im ja.
Prijavila sam. :bih:
Svaka čast za prijavljivanje.
Nakon duže vremena sinoć svratismo u jedan lokal samo zato što je bila kiša, odnodno hladnije da bi se sjedilo vani.
Ostao sam u šoku da se uveliko puši, mada prostor jeste veći i ima ventilaciju. Međutim koliko sam mogao vidjeti znak za zabranjeno pušenje nalazi se na nekoliko mjesta. Ne znam da li uopće postoji pušačka zona.
Nisam razmišljao da prijavim, ne znam ni kako bih, jer baš rijetko tu svratim, jednostavno nećemo tu dolaziti više i to je to.
popuni sta znas i imas i posalji, nemas sta izgubiti

https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/
Last edited by insaneinthebrain on 30/07/2025 21:37, edited 1 time in total.
konami666

#3030 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

Znaci najavljivalo se i čekalo godinama i stalno neke odgode i kad je zakon stupio na snagu niko ga ne jebe ni 2%. Čuj kaže uposlenica kafića gdje radi šta ću im ja :)
Cherry-Cherry

#3031 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Naša posla
HelaS

#3032 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

konami666 wrote: 30/07/2025 21:30 Znaci najavljivalo se i čekalo godinama i stalno neke odgode i kad je zakon stupio na snagu niko ga ne jebe ni 2%. Čuj kaže uposlenica kafića gdje radi šta ću im ja :)
Pa šta očekuješ od radnice, da se svađa s gostima i da izgubi posao :? Zašto vlasnik ne uredi pušenje u svom objektu :-)
nepass1

#3033 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by nepass1 »

konami666 wrote: 30/07/2025 21:30 Znaci najavljivalo se i čekalo godinama i stalno neke odgode i kad je zakon stupio na snagu niko ga ne jebe ni 2%. Čuj kaže uposlenica kafića gdje radi šta ću im ja :)
Pa sta ces mu, zvati policiju, fizicki se obracunati? Da mu ne doneses drugu turu?
Sta ces gazdi reci, pobio se sa musterijom?
Hakiz

#3034 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Sjećaš li se kada je konobar konobe "Tišina" u Sarajevu htio da zatvori jer je prošlo radno vrijeme i rekao dvojici gostiju da zatvara?

Ubili su ga.

Bilo je to 2009.

Našao sam ovo: https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... luzio/8878

Treba konobaricu da ubiju ili pretuku zbog cigarete?

Da smo kao što nismo ona bi ih zamolila da ne puše, ako je ne poslušaju nazvala bi policiju i rekla da ima problem sa gostima.

Dok bi naša spremna policija došla, oni bi davno otišli. A onda bi se vratili i prebili je što ih je prijavila. U najboljem slučaju. Tužilac bi ih pustio, naravno. A gazda bi joj dao otkaz.
konami666

#3035 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

HelaS wrote: 30/07/2025 21:54
Pa šta očekuješ od radnice, da se svađa s gostima i da izgubi posao :? Zašto vlasnik ne uredi pušenje u svom objektu :-)
Znaci ok je kršiti zakon po cijenu posla? Recimo da je nešto veće i ozbiljnije, da je doktor u pitanju i da ti kažu “e ovo mi je od druga mali, on će dobiti lijek umjesto onoga čiji je red ili ćeš popušiti posao” i to je ok jel? Ili ako te kao policajca opali cevabdzija pa ti kažu šuti i drži jezik za zubima inače ćeš ostati bez posla. Gdje se povlači granica kad je ok kršiti zakon a kada ne?
nepass1 wrote: 30/07/2025 22:06
Pa sta ces mu, zvati policiju, fizicki se obracunati? Da mu ne doneses drugu turu?
Zašto sve odma neka agresiva, kažeš gospodine molimo vas da ne pušite ovdje jer je pušenje zabranjeno. Ako ne prestane ti odbiješ da uslužis i pozoveš policiju.
tramvajtrojka

#3036 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by tramvajtrojka »

konami666 wrote: 30/07/2025 22:42
Znaci ok je kršiti zakon po cijenu posla? Recimo da je nešto veće i ozbiljnije, da je doktor u pitanju i da ti kažu “e ovo mi je od druga mali, on će dobiti lijek umjesto onoga čiji je red ili ćeš popušiti posao” i to je ok jel? Ili ako te kao policajca opali cevabdzija pa ti kažu šuti i drži jezik za zubima inače ćeš ostati bez posla. Gdje se povlači granica kad je ok kršiti zakon a kada ne?
Zašto sve odma neka agresiva, kažeš gospodine molimo vas da ne pušite ovdje jer je pušenje zabranjeno. Ako ne prestane ti odbiješ da uslužis i pozoveš policiju.
pusilo se i pusit ce se :)
konami666

#3037 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

Hakiz wrote: 30/07/2025 22:36
Sjećaš li se kada je konobar konobe "Tišina" u Sarajevu htio da zatvori jer je prošlo radno vrijeme i rekao dvojici gostiju da zatvara?

Ubili su ga.

Bilo je to 2009.

Da smo kao što nismo ona bi ih zamolila da ne puše, ako je ne poslušaju nazvala bi policiju i rekla da ima problem sa gostima.

Dok bi naša spremna policija došla, oni bi davno otišli. A onda bi se vratili i prebili je što ih je prijavila. U najboljem slučaju. Tužilac bi ih pustio, naravno. A gazda bi joj dao otkaz.
Ako će tako biti zašto se onda uopste donosio ovaj zakon? Zašto onda živjeti uopće ako ćeš se vazda saginjati i biti donji?
Hakiz

#3038 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Da gazda žrli zabraniti pušenje, ne bi se pušilo.

Riba od glave smrdi.

U svim objektima u kojima se ne puši, ne puši se jer je gazda rekao da nema pušenja. Mpoe zakon šta hoće, ako gazda kaže da će se u njegovom objektu u kojem se služi htana pušiti, pušit će se.

Nije to neradna nedjelja, vlast ima koristi od konzumacije duhana. Zbog toga i jeste problem sa inspektorima kojih je malo za kontrolu pušenja, ali ih božijim čudima ima dovoljno za kontrolu nedjelje.
HelaS

#3039 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

tramvajtrojka wrote: 30/07/2025 22:45
Spoiler
Show

Pušilo se i prestat će se pušiti, protokom vremena i dolaskom takve kulture, a i zbog prekršajnog kažnjavanja
elcaliente

#3040 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by elcaliente »

Ako ti se svidja promjenis kafanu i mirna Bosna.
Gazda je odlucio kako i sta zeli, sta sada trebaju gosti ispravljati krive Drine. Ti odes i podrzis gazdu koji postuje zakon.
Ocigledno je da inspekcija ne funkcionise.
Last edited by elcaliente on 30/07/2025 22:57, edited 1 time in total.
Hakiz

#3041 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

konami666 wrote: 30/07/2025 22:45
Hakiz wrote: 30/07/2025 22:36

Ubili su ga.

Bilo je to 2009.

Ako će tako biti zašto se onda uopste donosio ovaj zakon? Zašto onda živjeti uopće ako ćeš se vazda saginjati i biti donji?
Pro forme. Da izgleda da vlast brine o javnom zdravlju. A i kada bude zatrebalo da vlast može reći da prati EU standarde.

Dakle, marketing. Mazanje očiju naivnom narodu.

Pogledaj koliko je trebalo da počne primjena zakona, 2 godine od dana donošenja. Za neradnu nedjelju je trebalo 14 dana.

To sve govori.
zigzag

#3042 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by zigzag »

Kod donošenja ovakvog zakona, obavezno se uzima u obzir da su u pitanju narkomani pa se ne ide odmah u tražennje striktnog poštovanja.
Ovo je dugoročni proces i ima iskustava iz prakse iz država sa sličnim brojem narkomana u odnosu na ukupnu populaciju.

Za izvjesno vrijeme to će se regulisati po zakonu.
konami666

#3043 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

Ako bi inspekcije počele udarati gazde po novčaniku, promijenili bi i oni priču. Mislim da država ima vise koristi od zdravog stanovništva nego od bolesnih pušača kojima mora plaćati posebne tretmane. Dalje, pušenje utice na plodnost, znaci manje djece = manje poreskih obaveznika. Manje bolesti od pasivnog pušenja i tako dalje. Tako da ima država i te kakve koristi od manje pušača. Ta priča da država ima koristi od akciza, pa isto tako ima koristi od radne nedjelje jer ljudi kupuju i plaćaju akcize.
foton

#3044 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

HelaS wrote: 30/07/2025 22:53
tramvajtrojka wrote: 30/07/2025 22:45
Spoiler
Show

Pušilo se i prestat će se pušiti, protokom vremena i dolaskom takve kulture, a i zbog prekršajnog kažnjavanja
Pusilo se i sad se polako prestaje s tim. Iz vise razloga. Zakon je samo jedan. Drugi razlog je to sto je pusenje vec vidjeno kao seljacka stvar, nesto sto primitivci rade. To se jasno vidi npr. na aerodromima, koji su intelektualci u onim kavezima za pusenje. Zabranjeno je i smece bacati po ulici, ali i danas se baca. Ali ko to radi? Papci. Gradi se svijest o pusenju i stvari idu u dobrom smjeru. Ljudi vise postuju i vole svoje zdravlje, a ni troskovi za zdravstvo nece opadati.

Sasvim druga i neuporediva stvar je neradna nedjelja. 99% ljudi nije ni radilo nedjeljom, a oni koji jesu, jedva docekali da ne rade ni oni. Zakon o ogranicavanju pusenja se uvodi vec dvije godine, a jos ce dvije-tri trajati implementacija. Vec sad vidimo jasne rezultate. Za 10-15 godina vjerovatno nece biti ni potrebno stavljati znak za zabranu pusenja, znace se.
Peacean

#3045 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Peacean »

Nijedna nacija nije postala kulturna preko noći, to je generacijski proces. Biće potrebno nekoliko godina da se ova pravila opšte prihvate. Treba što više ovakvih zakona odmah da se naprave kako bi nam naredna generacija imala malo bolju sredinu za rast i razvoj, za nas koji smo u odraslom dobu prošao je voz.
HelaS

#3046 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

Peacean wrote: 31/07/2025 10:38 Nijedna nacija nije postala kulturna preko noći, to je generacijski proces. Biće potrebno nekoliko godina da se ova pravila opšte prihvate. Treba što više ovakvih zakona odmah da se naprave kako bi nam naredna generacija imala malo bolju sredinu za rast i razvoj, za nas koji smo u odraslom dobu prošao je voz.
Imaš brze vozove u koje možeš uskočiti u svojoj mladosti, i sporije vozove u koje možeš uskočiti u svojoj staroosti. Poenta je da uvijek možeš uskočiti u svoj voz, samo ako to želiš
nepass1

#3047 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by nepass1 »

konami666 wrote: 31/07/2025 10:17 Ako bi inspekcije počele udarati gazde po novčaniku, promijenili bi i oni priču. Mislim da država ima vise koristi od zdravog stanovništva nego od bolesnih pušača kojima mora plaćati posebne tretmane. Dalje, pušenje utice na plodnost, znaci manje djece = manje poreskih obaveznika. Manje bolesti od pasivnog pušenja i tako dalje. Tako da ima država i te kakve koristi od manje pušača. Ta priča da država ima koristi od akciza, pa isto tako ima koristi od radne nedjelje jer ljudi kupuju i plaćaju akcize.
Pusacima samo povecati zdravstveno za 50%
konami666

#3048 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

nepass1 wrote: 31/07/2025 11:20
konami666 wrote: 31/07/2025 10:17 Ako bi inspekcije počele udarati gazde po novčaniku, promijenili bi i oni priču. Mislim da država ima vise koristi od zdravog stanovništva nego od bolesnih pušača kojima mora plaćati posebne tretmane. Dalje, pušenje utice na plodnost, znaci manje djece = manje poreskih obaveznika. Manje bolesti od pasivnog pušenja i tako dalje. Tako da ima država i te kakve koristi od manje pušača. Ta priča da država ima koristi od akciza, pa isto tako ima koristi od radne nedjelje jer ljudi kupuju i plaćaju akcize.
Ja bi jednostavno uveo da u slučaju da ste pušač, sljedeće nije pokriveno zdravstvenim i onda lista bolesti i stanja.
foton

#3049 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

konami666 wrote: 31/07/2025 11:24
Ja bi jednostavno uveo da u slučaju da ste pušač, sljedeće nije pokriveno zdravstvenim i onda lista bolesti i stanja.
Ja ne bih tako, ja se zalazem za solidarno drustvo koje pomaze svima jer bi onda bilo dosta drugih primjera za povecavanje zdravstvenog a time se otvara bas nepotrebna rasprava. Bolje je obrazovati ljude i tako ih potaci da donose racionalne i odgovorne odluke. Kad ljudi prestanu pusiti ili makar savjetuju svojoj djeci da ni ne pocinju, ne zato sto je zabranjeno, nego zato sto je to lose, glupo i destruktivno, onda smo na dobrom putu.
konami666

#3050 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

foton wrote: 31/07/2025 12:19
konami666 wrote: 31/07/2025 11:24
Ja ne bih tako, ja se zalazem za solidarno drustvo koje pomaze svima jer bi onda bilo dosta drugih primjera za povecavanje zdravstvenog a time se otvara bas nepotrebna rasprava. Bolje je obrazovati ljude i tako ih potaci da donose racionalne i odgovorne odluke. Kad ljudi prestanu pusiti ili makar savjetuju svojoj djeci da ni ne pocinju, ne zato sto je zabranjeno, nego zato sto je to lose, glupo i destruktivno, onda smo na dobrom putu.
Ok je to ali ja sam takav. Zašto bi ti ja pomogao ako nećeš sam sebi da pomogneš. Ima ljudi objasniš im i sve a ono i dalje ne ulazi u glavu, ili sto bi se reklo lakše metar u guzicu nego cenat u glavu. Dobijem osip od takvih.
Post Reply